Denemarken - Wandernan

Denemarken

Een roadtrip door Denemarken

Denemarken is heerlijk rustig. Op de wegen, aan het strand, in grote steden, overal kun je heerlijk vrij bewegen. Dat maakt Denemarken bij uitstek een plek waar je met (jonge) kinderen heen kunt. Als ik aan Denemarken denk, dan zie ik mijn kinderen met rode wangen van het buitenleven voor me, ik zie enorme ijsjes en geweldige pretparken. Het is overal schoon en de gemiddelde Deen spreekt uitstekend Engels. Wát een fijn vakantieland!

Waarom naar Denemarken?

Veel mensen kennen Denemarken alleen van Kopenhagen, maar dit land heeft veel meer te bieden! Denemarken is een prachtig land en ideaal voor een roadtrip. In dit Scandinavische land is ontzettend veel te beleven. Denemarken heeft ongeveer vijf miljoen inwoners en het schiereiland Jutland ligt op slechts zes uur rijden van Utrecht. Dus ben je op zoek naar een combinatie van stad en natuur, en wil je rustig maar ook actief bezig zijn? Dan is Denemarken de ideale bestemming voor een roadtrip.

Benieuwd welke plekken te bieden hebben? Lees hieronder dan de leukste tips per bestemming!

Roadtrip in Denemarken met je eigen auto

Denemarken ligt minder ver dan de meeste mensen denken. Je kunt dan ook prima met je eigen auto reizen naar Denemarken. Vanuit Utrecht is het ongeveer 8 uurtjes rijden naar je eerste bestemming in Denemarken. Daarnaast zijn er in Denemarken talloze betaalbare accomodaties om te overnachten.

Route

roadtrip Denemarken


Wij reden van CenterParcs Bispinger Heide in Duitsland naar Ribe, Løgstor, Funen en tot Kopenhagen. Naast de accommodaties waar ik zelf heb verbleven, heb ik ook nog wat andere budgettoppers voor je gezocht. Ik let daarbij op ligging, geschiktheid voor een gezin en de prijs. Tot maximaal EU150,- per nacht in het hoogseizoen. Daarnaast bekijk ik ook globaal de recensies.

Plaatsen langs de route

*Ribe

Ribe is een oud vikingstadje en aan dit verleden valt haast niet te ontkomen. In de omgeving kun je naar prachtige stranden, Legoland en Esjberg. Rondom Ribe is het landschap hier en daar wat saai, tot je bij de kust komt. De stranden zijn ongelofelijk breed en ongerept.
Accommdatie: Ribe Byferie
B&B: Hasse Cristensen
Appartement: Lejlighed
Budget: Vakantiehuis geschikt voor 5 personen onder de EUR 100,- per nacht (deze ligt wat verder bij Ribe vandaan)

Niet te missen:

*Noord-Jutland

In Noord-Jutland verandert het landschap snel. Hier zijn grote meren, die goed zijn voor watersporten. Grote stad Aalborg heeft een gezellig centrum en een heel fijne dierentuin en aan de kust zijn talloze kleine plaatsjes waar je écht van de rust kunt genieten.
Accommodatie: Landal Rønbjerg in Løgstør

Slapen in Skagen: Jerup B&B of het iets luxere Color hotel

Niet te missen:

*Silkeborg

Midden tussen een aantal meren ligt het slaperige stadje Silkeborg. De omgeving leent zich uitstekend voor outdoorsporten.
Accommodatie: Scandic Silkeborg of huur een appartement in het iets verder weg gelegen Refshalegaard voor iets minder geld.

Niet te missen:

*Funen

Funen is weer compleet anders als Jutland, hier vind je vooral glooiende heuvellandschapjes en knusse plaatsjes met vakwerkhuizen in okergeel.
Accommodatie: Airbnb in Tommerup

Niet te missen:

*Seelland

Het eiland waarop onder andere Kopenhagen is. Vanwaar ‘de brug’ Denemarken verbindt met Zweden. Waar prachtige stranden zijn en waar jaarlijks duizenden mensen naar het Roskilde festival gaan. Seelland is wat drukker dan de andere eilanden, maar ga je van de grote snelweg af, dan beland je weer in de rust.

Accommodatie: ik sliep hier in een Airbnb welke ik niet zou willen aanraden. Hotels midden in Kopenhagen zijn duur, maar bijvoorbeeld het Steel House wel erg leuk. Je kunt prima voor een Airbnb, camping of hotel buiten de grote stad kunnen kiezen en een paar dagen Kopenhagen in gaan. En eigenlijk ook de brug over en een nachtje naar Malmo? In First hotel Jorgen Kock.
Het plaatsje Køge is leuk en ligt vlakbij het strand. Slaap bijvoorbeeld in het Koge Bed & Kitchen.

Niet te missen:

Praktisch

Je rijdt: rechts.
Tolwegen: op de grote bruggen betaal je tol (Storebaeltbrug)
Valuta: Deense Kroon

Info over de overtocht van Rødby naar Puttgarden 

Eigenaardigheden in Denemarken:
Denen houden van grote ijsjes
Denen houden van grote kinderwagens met dekbedjes erin
Denen spreken over het algemeen goed Engels
In verhouding is alles vrij prijzig, wij hebben dit ondervangen door vaker thuis te koken dan we gewend waren. Voor de grote attracties loont het om van te voren te speuren naar kortingsacties.   De drank hadden we zelf mee. In appartementen hadden we geen lakenpakketten, maar sliep ieder in een eigen lakenzak.

Gratis in Denemarken:
– prachtige natuur
– entree voor de kinderen in de meeste musea

Neem dit zeker mee van huis:
– een pakket boodschappen
– luiers/drank
– eigen lakenzak (indien je in een appartement verblijft)

Leuk om te zien in voorbereiding op je reis:
– the Killing (serie)
– the Bridge (serie, Netflix)
– Dicte (serie, Netflix)
– In a Better World (film)

Het beste boek

Ik hou zelf altijd erg van de uitgebreide Capitool gids die vooral erg praktisch is. Van elk klein stadje heb je direct een prachtig geïllustreerde plattegrond bij je. Ideaal!