Portugal - Wandernan

Portugal

Een roadtrip door Portugal

Portugal leent zich geweldig voor een roadtrip. Zeker ook met kinderen. De afstanden zijn relatief kort en de landschappen veranderen snel. Zeker in Noord-Portugal is geen overload aan toeristen, wat reizen wel aangenaam maakt. Uiteraard een paar toeristische toppers als Lissabon, Porto en Sintra daargelaten.

Onze route:

(bron: Google)
(bron: Google)

Plaatsen langs de route

Esposende

Een badplaatse welke voornamelijk door de Portugezen wordt bewoond. Brede zandstranden, rotskusten en een lange wandelpad over de boulevard met uitzicht op de riviermonding.

Report: Esposende met kinderen

Niet te missen:

 • duinwandeling
 • spelen bij het karveel in het centrum
 • een ijsje of taartje eten
 • een stranddagje

Viana do Castelo

Mooi stadje met oud centrum, gezellige pleinen en terrassen.

Report: Viana do Castelo met kinderen

Niet te missen:

 • met een familiefiets langs de rivier rijden
 • crèpe eten

Guimarães

Dit middeleeuwse stadje is een must om te bezoeken! Je kunt hier heerlijk door de straatjes dwalen en je vergapen aan allerlei prachtige oude en kleurrijke geveltjes. In het centrum zijn een aantal prachtige middeleeuwse gebouwen en mooie pleinen.

Accommodatiereview: budget loft in Guimarães
Niet te missen:

Minho regio

De breden rivier de Minho zorgt voor een natuurlijke grenst tussen Spanje en Portugal. De oevers zijn begroeid met groene bomen. Hier vind je kleine dorpjes en kun je eindeloos fietsen. Kinderen kunnen heerlijk ronddwalen in Vila Nova da Cerveira waar ze kunnen spelen in fonteinen en op zoek naar de meest waanzinnige creatie’s van haakwerk.

Accommodatiereview: Hotel Minho
Report: Guimaraes met kinderen

Niet te missen:

 • fietsen over de ecopista
 • een bezoek brengen aan Spanje (op de fiets bijvoorbeeld)

Braga

In Braga bezoek je natuurlijk de Bom Jesus! Deze kathedraal op de berg is een must visit. Ook met (kleine) kinderen is dit een leuke uitstap.

Douro vallei

De Douro vallei is een van de mooiste stukjes Portugal welke ik gezien heb. Prachtige groene heuvels, met druiven, druiven, druiven zover je kunt zien. In de flanken van de heuvels staan groot en pretentieus de namen van de verschillende porthuizen te lezen. Sandemans, Dow. In de Douro glijden schepen voorbij, soms zelfs een antieke rabelo.

Wij sliepen in: Quinta do Tedo

Report: met kinderen in de Douro-vallei

Niet te missen:

 • een portproeverij: port proeven
 • een duik in de Douro (lang niet overal mogelijk!)
 • ijsje eten in Pinhão
 • een of twee nachtjes in een B&B

Coimbra

Deze studentenstad herbergt de oudste universiteit van het land. Evenals een leuk pretparkje voor kinderen. Portugal dos Pequeñitos.

Wij sliepen in: Vila Galé Coimbra

Niet te missen:

Cascais

Cascais is van oudsher een badplaats waar de rijke inwoners van Lissabon heen gingen om te ontspannen. Je ziet dit terug in de opgesmukte gebouwen en het gezellige oude centrum. In het oude centrum zit het vol met kleine restaurantjes. Van heel erg toeristisch en lelijk tot plekjes die volgepakt zitten met Portugezen.

Wij sliepen in het fantastische, luxe Martinhal Cascais.

Report: Cascais met kinderen

Niet te missen:

 • Kip piri-piri bij Dom Manolo, kip met je handen op plastic kuipstoeltjes
 • ’s Avonds slenteren door het centrum

Figueira da Foz

Figueira is een levendige badplaats met enorm brede zandstranden. Over de stranden zijn prachtige fiets- en wandelpaden aangelegd en op het strand kun je heerlijk chillen in een gehuurd strandtentje en stoelen. De stroming is hier sterk, daar moet je wel even rekening mee houden.

In het centrum zijn veel restaurants, bars en pubs. In het weekend is het er druk met vrijgezellenfeesten en sweet 16 party’s.

Cityreport: De stranden van Figueira

Zeker doen:

 • piratenmarkt in Buarcos bezoeken
 • een fiets huren
 • Coimbra bezoeken

Porto

Porto is een prachtige, levendige stad. Er is altijd iets te zien. Zeker als je op een van de kades van de Douro gaat zitten! Bootjes, jetski’s, cruiseschepen, de kabelbaan, de funicular, trams, auto’s, bussen, fietsers. Voor kinderen is er meer dan genoeg te zien en beleven.

Lissabon

Lissabon heeft mijn hart gestolen. Wat een fijne, relaxte stad! En wat een hoop mooie ontdekkingen te doen. Zeker doen in deze stad: lunchen bij Miss Saigon. Een van mijn top 10 restaurants over de hele wereld! Daarnaast moet je absoluut een Pastel de Nata eten op de enige juiste plek. En nee, dit is geen tourist trap, ook al lijkt dat het wel! Vanuit Lissabon maak je makkelijk een excursie naar Sintra.

Cityreport Lissabon
B&B Janelas Com Vista
Report: Sintra met kinderen bezoeken

Algemene informatie

Je rijdt rechts.
Je betaald met: EURO

Eten:
Bacalhau is gedroogde kabeljauw, deze zie je bijna overal op de kaart staan.
Arroz de pato; rijst met eend en abrikoos (yum!)
Pastel de Nata: gebakje van knapperig bladerdeeg en custard
Het is in Portugal heel normaal om één schotel te bestellen waar je mee deelt. Zeker voor kinderen is het ook prima om een bordje bij te laten plaatsen.

Neem dit zeker mee:
– zonnebrand
– muskietenspray