Een van de hoogtepunten van onze maand lange reis door Italië was Venetië. Vanaf onze camping (Marina di Venezia) zou het super makkelijk zijn om Venetië te bezoeken. Wij testten of het inderderdaad allemaal zo makkelijk was. Met heel veel foto’s van ons topdagje! En tips om in de stad te overnachten. 

Naar de haven

Vanaf camping Marina di Venezia is het ongeveer tien minuutjes rijden naar de haven Punta Sabbioni. Je kunt dit ook lopen, maar hou in gedachten dat je de hele dag in Venetië ook al loopt. Parkeren kost bij de zogenaamd bewaakte parkeerplaatsen EUR 5,- per dag. Toen wij aan het einde van de dag de auto ophaalden was er niemand meer te zien.
TIP: rij door tot de haven, je komt daar op een rotonde uit, ga rechts en parkeer op de Via Lungomare S. Felice. Gratis.

Venezia01

Ferry

Vanaf Punta Sabbioni gaan er verschillende ferries. Je moet de 15 naar Venezia – San Marco nemen. Dat kost EUR 7,- enkele reis per volwassene. Kinderen tot en met 6 jaar zijn gratis.

Venezia02

De overtocht duurt 45 minuten. Onderweg is genoeg te zien.

Venezia03

Venezia04
Venezia05
Venezia06

Venice baby!

En dan zijn we er…

Venezia07
‘Oh kijk! Koninginnen!’

Ter voorbereiding op dit hoogtepunt van onze reis had ik Noor een aantal keer voorgelezen uit Venetië van Miroslav Sasek. Een boek met prachtige prenten. Kleuters houden van herkenning en ze riep dan ook regelmatig ‘Hey, kijk, net als in het boek!’

<script>
Je kunt in Venetië best volgens een stratenplan iets gaan zoeken. Dan sta je de hele dag op je kaartje te turen, waar je nu toch moet zijn. Mijn tip: just get lost.Hier eens links, dan weer rechts. Of,... ook leuk, als er kinderen mee zijn, laat hen het bepalen. Noor had bijvoorbeeld trek.

Venezia09
Stond zich hier aan te vergapen.
Venezia10
We liepen nog wat steegjes door en vonden... Al Giardinetto. Meestal kijken wij even op de kaart, maar Noor was, dapper als ze is, al naar binnen gestapt. 'Kom jongens.'
Nouja, we weten toch ook niet waar we hier moeten eten en het zag er ok uit. Bovendien waren de obers direct in de weer met een stoeltje voor Pippa en maakten ze haar aan het lachen. Dan heb je ons...

Het was een heerlijke oase van rust, dat binnentuintje in Venetië, waar ook de gondeliers kwamen eten. Dat kan niet slecht zijn, toch?

Met een gevuld maagje is ontdekken veel leuker!

We dwaalden door de stad en probeerden de drukte een beetje te ontlopen. Helaas hadden we niet genoeg tijd om echt naar de kleinere en rustiger wijken van de stad te lopen.

Venezia15

Na een tijdje had Noor bedacht dat ze graag een masker wilde. Wel een meisjesmasker, want die enge zwarte kraaimaskers, die hoefde ze niet.

Venezia17
Voor EUR 1,50 koop je al een mooi masker wat het minstens een dag uithoudt (inmiddels al 4 jaar).

Uiteindelijk belanden we op het mega-drukke San Marco. Duiven mogen daar tegenwoordig niet meer gevoerd worden, maar er zijn er nog genoeg over.

Venezia20
De pilaren rondom het plein lenen zich uitstekend voor een spontane fotoshoot.
Venezia19

We waren eigenlijk op zoek naar een Benneton om voor Pippa iets warms te kopen, ik had haar iets te zomers aangekleed. Normale moeders nemen extra jasjes enzo mee. Ik ben te chaotisch om er aan te denken.

Venezia21
Op het San Marco mag je niet op een stoepje een ijsje eten, daar kwamen hubby en Noor achter. Maar als je als moeder lief en hulpeloos kijkt, mag je wel gratis naar de wc met kleuter.

Venezia22
Het is echt een prachtige stad. Als ik er nog eens heen zou gaan, zou ik midden in de stad willen slapen. Niet op het Lido, waar veel hotels liggen. En dan zou ik heel vroeg, rond een uur of zeven een rondje langs de grote bezienswaardigheden maken en pas daarna ontbijten.
Venezia23
De gevleugelde leeuw is het symbool van Venetië. Overal kom je hem tegen. Het verhaal gaat ongeveer zo; Marcus kwam in de lagune om te preken. In een droom werd hem door een engel verteld dat dit stuk land ooit een machtige plaats zou worden.
Venezia24
Ze voorspelde ook dat hij zou worden begraven in Alexandrië, maar zou worden teruggebracht naar Venetië. Na zijn dood zijn een paar inwoners van Venetië hem gaan halen uit Alexandrie (828 na Christus), tussen een lading varkensvlees en hebben ter ere aan hem de San Marco basiliek gebouwd.

Venezia25
Je ziet hem overal afgebeeld als een leeuw met vleugels.
Je kunt ook prima 'uit de muur' eten in Venetië. Bij super kleine restaurantjes kun je een bakje 'take-away' pasta halen. Echt leuk! (en dan staat er meteen een bordje dat je dat niet op de trapjes gezeten mag opeten, wat iedereen natuurlijk wel doet).

Precies zoals ik me had voorgesteld... deze foto.

Venezia29

Filmisch! En oud. Dit deed me erg denken en aan de film Casanova.

Venezia28

Weer die leeuw...
Venezia27

En een boot...
Venezia26

En een leeuw...

Venezia32

En een boot...
Venezia33

Even een tip voor de ouders van niet of bijna niet lopende kinderen onder ons. Het is een must om je kind te dragen in de stad. Met al die bruggetjes en trapjes is het bijna niet te doen om de buggy te nemen. Ik kan het weten.

Venezia34

Venezia35Een van de mozaïeken aan de voorzijde van de San Marco basiliek.
Venezia37

Het Palazzo Ducale, ofwel dogenpaleis.

Venezia38

De prijzen voor een boottochtje met een echte gondola zijn tegenwoordig vastgesteld. EUR 80,- voor een half uurtje. Ik zou dat een volgende keer zeker doen.
Venezia44Die duiven doen het tegenwoordig echt niet meer voor wat vogelzaad. Gelato!
Venezia43Wanneer je een uurtje op een terrasje zit, zie je dat inderdaad alles over het water gaat. Politie, ambulance, olijfolie- en wijnboer.
Venezia42Elegant bootje!
Venezia41Dit had een leuke reclame voor Onitsuka Tiger / Asics kunnen zijn.Venezia40Ik had de hele dag dat liedje van Dean Martin in mijn hoofd, met dat ontzettend Italiaanse tingeltje erin; ' When the moon hits your eye, like a big pizza pie, that's amore.'
Venezia39Nog wat bootjes... Goed. Was het nu te doen met twee kleine kinderen, dat Venetië?

Venezia45Ze kijkt nog blij, maar ze heeft wel een slaapje gemist. Die walletjes onder haar ogen zijn wel degelijk echt. Deze vijf minuten kruipen over de kade, was het hoogtepunt van de dag. We maken ons voor 1x geen zorgen over e-coli bacteriën.
Venezia46
Ook aan Noor kun je op deze foto zien dat de dag er heeft in gehakt. Het batterijtje is hier wel op.

Venezia47
Maar verderop in de week vroeg ze of we nog eens naar Venetië zouden gaan, dus ik denk dat ze het toch wel heel leuk gevonden heeft. Tip is wel; laat de kids het tempo bepalen en kijk gewoon mee met wat zij leuk en interessant vinden. Dat is dan misschien niet de Campanile of het Dogenpaleis, maar juist die andere grappige dingen. En tweede tip, zorg dat je voldoende eten bij je hebt. Wij moesten aan het eind van de dag bijvoorbeeld een uur wachten op de volgende ferry en er zijn niet echt veel supermarktjes te vinden voor een quick bite.

Venezia48
Extra kadootje... precies toen wij de ferry terug namen, vertrok er ook een cruiseschip van Costa uit de haven. Zie je dat kleine loodsbootje aan de voorkant? Die zorgt ervoor dat het schip niet heel Venetië doorboort. Best een belangrijk taakje eigenlijk...

Venezia49
Ik vond het een topdag en ga heel graag nog eens naar Venetië.

Hoe kom je er?

Venetië heeft twee luchthavens in de buurt. Marco Polo, wat zo ongeveer in Venetië ligt en Treviso. Treviso wordt vaak ook verkocht als Venetië. Let daarop!
Een snelle check leert dat Transavia je vanaf ongeveer EUR 82,- naar Venetië brengt. Easyjet doet het voor ongeveer hetzelfde bedrag. Score. Easyjet vliegt meestal alleen in het zomerseizoen.

Ook leuk, ga fietsen in Venetië! Baja Bikes heeft er een fietstocht. Zo kom je weer eens op andere plekken...

Met kids is het leuk om een boottochtje langs Burano en Murano te doen.

Waar slapen in Venetië?

Ik zou zeker in Venetië slapen en dan ook nog in de wijken San Marco of San Polo. Daar zit je mooi centraal om de stad te gaan verkennen en 's avonds heb je dan een mooi kort loopje naar een van de vele restaurants.
Hotel in Venetië zijn niet voordelig.

Casa di Sara ligt iets buiten het drukke centraal, pal aan een 'canal'. Palazzo Rosa, ligt aan de andere kant van het San Marco plein. Oude chique. Beide goede optie's voor een verblijf in de stad. En ik vind, als je er eenmaal bent, moet je gewoon ín de stad verblijven!

Boek Casa Di Sara

Boek Palazzo Rosa

Een taxi naar Schiphol

Boek je taxi tot 70% goedkoper via deze knop!

Print Friendly, PDF & Email