Venetië met kinderen - Wandernan

Venetië met kinderen

Een van de hoogtepunten van mijn maand lange reis door Italië was Venetië. Vanaf onze camping (Marina di Venezia) zou het super makkelijk zijn om Venetië te bezoeken. Wij testten of het inderderdaad allemaal zo makkelijk was. Met heel veel foto’s van ons topdagje! Tips om in de stad te overnachten vind je ook in deze uitgebreide post, want de tweede keer Venetië sliep ik in de stad.

Waarom Venetië bezoeken met kinderen

Er zijn veel redenen waarom ik Venetië met kinderen bezoeken een goed idee vind.

 • Venetië is uniek en zal voor een kind waarschijnlijk magisch lijken, met zijn straten gemaakt van water en zijn huizen die recht uit de grachten komen;
 • Er zijn veel kindvriendelijke dingen te doen in Venetië die specifiek zijn voor dit gebied en de kinderen zullen het geweldig vinden, zoals glas leren blazen in Murano of een ritje maken in een echte gondel;
 • Venetië heeft een ongelooflijke traditie van carnaval en maskers die erg leuk zijn voor kinderen om te zien;
 • Venetië is autovrij en heeft veel gebieden waar de kinderen vrij kunnen rondlopen;
 • Last but not least, Venetië, een beetje zoals Parijs , is altijd een goed idee, dus kinderen of geen kinderen, als je de kans hebt om te gaan: ga!

Venetië bereiken vanaf het Lido

Vanaf camping Marina di Venezia is het ongeveer tien minuutjes rijden naar de haven Punta Sabbioni. Je kunt dit ook lopen, maar hou in gedachten dat je de hele dag in Venetië ook al loopt. Parkeren kost bij de zogenaamd bewaakte parkeerplaatsen EUR 5,- per dag. Toen wij aan het einde van de dag de auto ophaalden was er niemand meer te zien.
TIP: rij door tot de haven, je komt daar op een rotonde uit, ga rechts en parkeer op de Via Lungomare S. Felice. Gratis.

Ferry van het Lido naar Venetië

Vanaf Punta Sabbioni gaan er verschillende ferries. Je moet de 15 naar Venezia – San Marco nemen. Dat kost EUR 7,- enkele reis per volwassene. Kinderen tot en met 6 jaar zijn gratis.

De overtocht duurt 45 minuten. Onderweg is genoeg te zien.

Venetië met het vliegtuig

Venetië heeft twee luchthavens in de buurt. Marco Polo, wat zo ongeveer in Venetië ligt en Treviso. Treviso wordt vaak ook verkocht als Venetië. Let daarop!
Vanaf Marco Polo kun je de bus of een taxi nemen. Taxi’s hebben vastgestelde prijzen van EUR 40,- per enkele reis naar Santa Croce station. Of… kom aan in stijl en neem de watertaxi!

Wat te doen in Venetië

Venetië, gelegen aan het noordwestelijke uiteinde van de Adriatische Zee. Venetië is de hoofdstad van de provincie Venezia. Een eilandstad, ooit het centrum van de grote zeevaarders- en handelswereld. Het was in de middeleeuwen de grootste zeehaven van Europa. Venetië is historisch, rijk aan cultuur en heeft prachtige architectuur. In de stad vind je grote klokkentorens en koepels die worden weerspiegeld in het glinsterende water van de Lagune.

Wanneer je hebt besloten om Venetië te gaan bezoeken, is het tijd om het meeste uit je reis/stedentrip te halen. Venetië bestaat uit 117 kleine eilanden die door bruggen met elkaar zijn verbonden. Eén van de beste dingen om te doen in Venetië is ronddwalen. De beste manier om Venetië te verkennen is te voet.


Waar slapen in Venetië?

Hou er rekening mee dat je vanaf Santa Croce moet lopen met je koffer. Je kunt natuurlijk ook een watertaxi nemen… Maar als je midden in de nacht aankomt, dan is dat niet zo eenvoudig.

Kijk dus even naar je vluchttijden en neem de juiste beslissing over je slaapplek.

 • Vlakbij treinstation Santa Croce (maar zonder geluidsoverlast!): Arloggio Arlecchino een dikke aanrader.
 • Net iets luxer, maar eenzelfde prachtige locatie: Santa Chiara
 • Heb je wat te vieren? Kies dan een echte luxe topper als het Danieli | St Regis. Deze hotels gaan weg voor een slordige EUR 1000,- per nacht.
 • Is dat nét iets boven budget, dan vond ik dit geweldige hotel in de categorie ‘affordable luxury’ voor je: La Finestra sulle Beccarie
 • Dit is een tóphotel. Rustig gelegen. Adults only: Excess Venice Boutique hotel & spa

Venice baby!

Venezia07

‘Oh kijk! Koninginnen!’

Ter voorbereiding op dit hoogtepunt van onze reis had ik Noor een aantal keer voorgelezen uit Venetië van Miroslav Sasek. Een boek met prachtige prenten. Kinderen houden van herkenning en ze riep dan ook regelmatig ‘Hey, kijk, net als in het boek!’

Andere boekentip:


Je kunt in Venetië best volgens een stratenplan iets gaan zoeken. Dan sta je de hele dag op je kaartje te turen, waar je nu toch moet zijn. Mijn tip: just get lost. Hier eens links, dan weer rechts. Of,… ook leuk, als er kinderen mee zijn, laat hen het bepalen. Noor had bijvoorbeeld trek.

We liepen wat steegjes door en vonden… Al Giardinetto. Meestal kijk ik even op de kaart, maar Noor was, dapper als ze is, al naar binnen gestapt. ‘Kom jongens.’
De obers direct in de weer met een stoeltje voor Pippa en maakten haar aan het lachen. Dan heb je me…

Het was een heerlijke oase van rust, dat binnentuintje in Venetië, waar ook de gondeliers kwamen eten. Dat kan niet slecht zijn, toch?

Met een gevuld maagje is ontdekken veel leuker!

We dwaalden door de stad en probeerden de drukte een beetje te ontlopen. Helaas hadden we niet genoeg tijd om echt naar de kleinere en rustiger wijken van de stad te lopen.

Na een tijdje had Noor bedacht dat ze graag een masker wilde. Wel een meisjesmasker, want die enge zwarte kraaienmaskers, die hoefde ze niet.

Voor een paar euro koop je al een mooi masker wat het minstens een dag uithoudt (inmiddels al 7 jaar).

Uiteindelijk belanden we op het mega-drukke San Marco. Duiven mogen daar tegenwoordig niet meer gevoerd worden. De pilaren rondom het plein lenen zich uitstekend voor een spontane fotoshoot.

De leeuw van Venetië

De gevleugelde leeuw is het symbool van Venetië. Je komt hem overal tegen. Hoe zit dat nu? Het verhaal gaat ongeveer zo; Marcus kwam in de lagune om te preken. In een droom werd hem door een engel verteld dat dit stuk land ooit een machtige plaats zou worden.

Ze voorspelde ook dat hij zou worden begraven in Alexandrië, maar zou worden teruggebracht naar Venetië. Na zijn dood zijn een paar inwoners van Venetië hem inderdaad gaan halen uit Alexandrie (828 na Christus), tussen een lading varkensvlees en hebben ter ere aan hem de San Marco basiliek gebouwd. Je ziet hem overal afgebeeld als een leeuw met vleugels.

Eten in Venetië

 • Je kunt prima ‘uit de muur‘ eten in Venetië. Bij super kleine restaurantjes kun je een bakje ’take-away’ pasta halen. Echt leuk!
 • ijssalon Nico heeft niet alleen een enorm goede Google recensie, het plekje is ook helemaal te gek
 • in alle steegjes vind je wel een gezellige koffiebarretje met heerlijke sweets en lekkere espresso

Tip voor ouders

Een tip voor de ouders van niet of bijna niet lopende kinderen onder ons. Het is een must om je kind te dragen in de stad. Met al die bruggetjes en trapjes is het bijna niet te doen om de buggy te nemen. Ik kan het weten.

Zorg dat je wat te eten en drinken bij je hebt, rond het middaguur zijn verschillende supermarktjes gesloten. Picknicken kan niet zomaar overal, omdat de stad last heeft van overlast van duiven.

Venetië, the sequel

Jaren later was ik nog eens in Venetië. Ditmaal voor een romantische trip. Daaruit haalde ik nog een paar toffe tips!

Doen in Venetië

De prijzen voor een boottochtje met een echte gondola zijn vastgesteld. EUR 80,- voor een half uurtje.

Ook leuk, ga fietsen in Venetië! Baja Bikes heeft er een fietstocht. Zo kom je weer eens op andere plekken…

Wandel naar de Fondamente Zattere ai Gesuati. Dit is een wandelpromenade. Om het makkelijk te vinden kun je ook op zoek gaan naar ijssalon Nico. Deze ijssalon heeft ijs van een buitencategorie, dus ga hier zeker ook even op het terras zitten. Maar de kade/wandelpromenade is heerlijk rustig en vanaf hier kun je heerlijk bootjes kijken. Ook de grote schepen als de ferries naar Igoumenitsa in Griekenland komen hier langs. Hou ijssalon Nico aan je rechterhand en sla even af naar rechts, daar vind je de oude botenwerf, waar gondola’s worden gemaakt…


Het lido

De eerste keer had ik een plekje op camping Marina die Venezia aan het Lido van Venetië. Meer lezen over Lido di Jesolo & Treporti en wellicht camping Marina di Venezia, doe je door op de links te klikken.

En zo ziet het moerasland, het lido er van boven uit…


Er zijn 26 reactie's

 1. Oh heerlijk!!! Daar wil ik ook wel een keer heen met de kids :-). Ben er zelf al meerdere keren geweest, zo’n fijne sfeer en dan inderdaad lekker dwalen.

 2. Schitterend. Wat een leuke stad is het ook! Ik ben helaas tot nu toe alleen nog maar in “The Venetian” geweest voor een gondeltochtje :p

  1. Haha! Nouja, daar had je weer andere leuke dingen te doen. En het goede nieuws is, dat dit Venetië echt voordelig te bereiken is 😉

 3. wow Nanda! Wat een geweldig artikel en wat een fantastische foto’s! Ik ben om. Waar ik altijd bij Venetië dacht aan “geldklopperij, toeristisch, niets bijzonders” is dat nu totaal anders. Eindelijk een heel ander beeld van Venetië en ook een geloof dat het met kinderen ook prima te doen is. Die foto van jou met Noor (zwart-wit) met dat masker. Prachtig! Om in te lijsten zo mooi. Ben helemaal enthousiast, hahaha!

  1. Dank je wel! Het is echt een bijzondere stad en wat ik zeg… gewoon er naartoe en een keer heel vroeg opstaan, is volgens mij magisch.

   1. Ja vroeg uit de veren en Venetië zien zonder of met enkele het zelfde denkende toeristen. Ik ga het beleven.

 4. Oh wauw, wat is het daar mooi zeg! Heerlijk om te zien 🙂 Ik ben vorig jaar in Italië geweest en ik vond het daar echt prachtig, maar in Venetië ben ik nog niet geweest..

  1. You’re welcome! Ik ging even uitzoeken hoe ver het rijden is bij jou vandaan, dat valt nog tegen. Neem maar een vliegtuigje!

 5. Heerlijk venetie! Wat is het toch een prachtige stad!

  En om even antwoord te geven op de vraag die je op mijn blog stelde: ik heb zelf geen enkel Aziatisch kookboek in mijn bezit! Het enige wat ik kan zeggen is dat Donna Hay af en toe wel een Aziatisch tintje aan haar gerechten geeft, maar daar heb je waarschijnlijk niet zoveel aan ;).

 6. Wat prachtig! Wat een geweldige dat moeten jullie gehad hebben.

  Zelf was ik er toen ik in 4 HAVO zat, ik geloof dat ik 15 was. Járen geleden dus!

  1. En nu zit je er weer heel dicht bij (check HV even… 😉 ) Toevallig afgelopen weekend zei Noor nog dat ze weer naar Venetië wilde, haha!

 7. Leuke post, mooie foto’s. Schattig, je dochter met dat masker. Venetië is heerlijk, ik was er ooit een dagje met vriendinnen maar als ik dit zo zie heb ik meteen zin om terug te gaan. Leuk je even te ontmoeten trouwens woensdag! 🙂

  1. Ohhh de tickets zijn belachelijk goedkoop nu! 29 euri bij HV en dan heb je meteen de juiste luchthaven… gaan! Ja, vond ik ook leuk, bloggers in het wild. En jammer dat ik achteraf bijna niemand echt heb gesproken. Gelukkig is daar nog project X op de 30e jan. Mijn jas was trouwens nog een zoektocht van 20 minuten ofzo ;-).

 8. Mooie foto’s Nanda! Fijn dat jullie het leuk gehad hebben. Bekende uitzichten, ik ben er een aantal keer geweest als kind en vond het betoverend… maar ook erg druk. Als ik een volgende keer zou gaan, zou ik inderdaad een nachtje blijven slapen en dan ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat de stad in gaan als de meeste mensen alweer terug zijn.

  1. Het lijkt me prachtig fotograferen in het ochtendlicht. Ik wil er eigenlijk dit jaar nog een weekend heen om dat te gaan doen. En dan overdag een lange lunch in een rustige buurt. Tickets please!

 9. Leuk om te lezen. Een aantal jaren geleden zijn we er geweest zonder kinderen. Deze zomer doen we het nog eens over met de kids. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *