Roadtrip op Sardinië - Wandernan
roadtrip op Sardinie

Roadtrip op Sardinië

Een roadtrip op Sardinië

Voor het eerst zouden we op een echte zon/strandvakantie gaan. Natuurlijk wilden we wel iets van het eiland zien. Ik bedacht een relaxt reisschema, waarbij we op vier verschillende plekken sliepen. In een tent en in een agriturismo. Waarbij we iets van het eiland konden gaan zien.
Vanwege de warmte in de zomer hebben we voor ons doen echt weinig ondernomen. Overdag gingen we vaak zwemmen en hielden we siësta. In de avond kwamen we tot leven en bekeken we nog iets.Een samenvatting van onze roodtrip op Sardinië.

Noord-Sardinië

Hier kenmerken bergen, landweggetjes met cactussen het beeld. Daarnaast zijn er op elke hoek mooie strandjes te vinden. Kleine dorpjes en jetset havens.

Slapen: camping La Foce, middelgrote camping met stacaravans en bungalows. Let op! De bungalows hebben geen airco. De camping is gelegen in slaperig Valledoria en ligt prachtig centraal op het noorden van het eiland. Je komt hier vooral om te watersporten en van de strandjes te genieten. Verwacht geen gezellige boulevards waar je ’s avonds eindeloos over kunt wandelen.

Niet te missen tijdens jouw roadtrip op Sardinië:

 • jetset jachthaven Porto Cervo
 • vestingplaats Castelsardo
 • Sassari
 • report: Noord-Sardinië

Alghero en omgeving

Alghero vond ik een van de fijnste steden / plekjes. Het is een behoorlijke stad voor Sardijnse begrippen, maar de sfeer is relaxt. Vanaf Capo Caccia (west) loopt een lange weg via Fertilia (poederstranden en wat leuke strandtenten) naar de boulevard van Alghero. Langs deze boulevard loopt een fietspad, waar de locals zich op kleurrijke fietsjes verplaatsen in een rustig tempo. Hier zie je eens een graffiti wand bij het een strandvolleyveldje, daar een lekker restaurant en verder heel veel bedjes en parasols.
In dit deel van Alghero vind je ook twee grote supermarkten. Verder langs de boulevard vind je een kermis. Erg leuk om een keer heen te gaan met kinderen.
Ga je nog iets verder, dan kom je aan in de oude stad van Alghero. Een mooie manier om deze stad te ontdekken is per paard en wagen (de dieren zien er goed uit). Daarnaast is het slenteren tussen de oude muren van harte aan te bevelen.

Restaurant tip:

 • lu Furat (Via Minerva 19)
 • Lido restaurant (Via Lido 16)
 • Spaghetteria Al Solito Posto (niet overslaan!)
 • snackbar (Via Lido ter hoogte van Bohan Sushi | Via Ales 2), let op, verkopen ook broodjes paard
 • restaurant Rafel (Via Lido 20)

Niet te missen:

Slaapplaats: Agriturismo Il Podere Monte Sixeri

Noord-Oost Sardinië

Niet te missen:

 • NP Gennargentu
 • Tortoli, flaneren, shoppen en lekker pizza eten bij Da Scattu
 • boottochtje vanaf Arbatax
 • report: Oost-Sardinië

Olbia

Olbia heeft een gezellig stadscentrum. Hier kun je leuk shoppen, maar nog leuker, ’s avonds heerlijk flaneren over de Corso Umberto I. Een nachtje in deze stad is een mooi einde van een roadtrip op Sardinië.

Niet te missen:

 • restaurant Art Academy, een soort Braziliaanse churrasceria

Praktisch

Je rijdt: rechts.
Munteenheid: de euro

Hoe kom je er?
Je kunt kiezen tussen een flydrive of per boot vanaf bijvoorbeeld Livorno. Die laatste optie is tijdrovend en het is ook een behoorlijk pittige reis als ik andere Nederlanders mocht geloven.

Kijk hier voor tips over jouw autohuur ter plaatse: auto huren in Italië.

Eigenaardigheden op Sardinië
– hou er rekening mee dat je niet overal zomaar kunt pinnen. Vooral in Noord-Sardinië hadden we hier meer dan eens moeite mee.
– parkeren gaat meestal op basis van je nummerplaat en vooraf betalen, maak een foto van je nummerplaat. Wanneer je een kraskaart nodig hebt, kun je deze bij kiosken in de buurt kunt kopen.
– op de rekening vind je vaak een prijs per couvert, dat zijn de kosten voor het broodje vooraf, of het mandje soepstengels.
– de siësta wordt in ere gehouden, vaak is er tussen 13:00 – 15:00 geen activiteit. Dit merk je bv bij de lifeguards in het zwembad, de muziek en het entertainment op campings etc.

Eten:
Ach,  het is Italië. Je kunt hier heerlijk eten. Heel veel vis natuurlijk. Op tafel vind je vaak pane carasau, een soort flinterdun brood. Verder is ‘malloreddus’ een gerecht wat echt Sardijns is. Dit is een pastarecht (met op maden lijkende pasta). In agriturismo’s kun je vaak een vooraf vastgesteld menu eten, met allerlei gerechtjes, acht gangen is hierbij niets vreemds.

Neem dit zeker mee:
– zonnebrand (blijf smeren!)
– een hoed met brede rand (kun je ook prima op het eiland kopen)