Stedentrip Luzern: Een romantische stad voor verwende reizigers -

Stedentrip Luzern: Een romantische stad voor verwende reizigers

De kleine stad Luzern ligt in het hart van Zwitserland, te midden van het fjordachtige blauwe meer en de prachtige bergen. Luzern is één van de eerste plaatsen die mensen willen zien als ze in Zwitserland zijn. Een stedentrip naar Luzern is naar mijn mening zeker een aanrader!

Luzern is een geweldige plek om je reis naar Zwitserland te beginnen. Het is het hele jaar door geweldig. Met de beroemde oude houten brug over het meer, plus de Alpen op de achtergrond, is deze stad langs de rivier de Reuss een plaatje. De oude binnenstad van Luzern is perfect om te winkelen of bezienswaardigheden te bekijken met zijn vele winkels en boetiekjes, evenals cafés en restaurants.

Begin je stedentrip Luzern in het oude stadscentrum: De Altstad van Luzern

Wanneer je naar Luzern gaat, zul je al snel lezen over de ‘altstadt’ ofwel, de oude stad. Deze is gelegen aan de noordoever van de Reuss, die bij Luzern uitmondt in het Vierwoudstrekenmeer. Wacht, dat klinkt niet,…de Vierwaldstättersee natuurlijk.

Het kleine formaat van Luzern maakt het zeer compact en beloopbaar. Het is gemakkelijk en comfortabel om Luzern te voet te verkennen. Veel bezienswaardigheden liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Omdat de straten vlak zijn, is het heel gemakkelijk om naar de plekken te lopen. In de oude stad vind je prachtige, fotogenieke pleintjes, kleurrijke huizen en heel veel toeristen. Sommigen vinden het misschien prijzig, maar je kunt gewoon rondlopen en genieten van de gratis bezienswaardigheden.

Wanneer je een hotel in de Altstadt reserveert, zit je geweldig centraal ten opzichte van alles wat de stad te bieden heeft. Denk er wel even aan dat het autovrij is!

Kapellbrücke

Wanneer je op een stedentrip naar Luzern bent, dan is de oude houten Kapellbrücke zeker het bezoeken waard. Hoe vaak je de Kapellbrücke ook op foto’s hebt gezien (en die heb je gezien als je je in de stad gaat verdiepen), wanneer je er echt staat is hij nog tien keer mooier en idyllischer.

De Kapelbrug is een van de beroemdste bezienswaardigheden in Luzern. Het dateert uit 1300 toen het een deel van de stadsmuur was. De Kapelbrug kruist de Reuss aan beide kanten en is een voorbeeld van één van Europa’s oudste houten bruggen. Hij is helemaal van hout. (redelijk nieuw hout, aangezien een deel van de brug is verbrand in 1993. Op 18 augustus… hmm, dat is de verjaardag van onze Noor). Maar de oorspronkelijk brug is al in 1367 (ongeveer) gebouwd. In de nokken zijn prachtige schilderingen die drie verhalen vertellen.

Hoe vaak je de Kapellbrücke ook op foto’s hebt gezien (en die heb je gezien als je je in de stad gaat verdiepen), wanneer je er echt staat is hij nog tien keer mooier en idyllischer.

Kapellbrucke

Hij is helemaal van hout. (redelijk nieuw hout, aangezien een deel van de brug is verbrand in 1993. Op 18 augustus… hmm, dat is de verjaardag van onze Noor).

Maar de oorspronkelijk brug is al in 1367 (ongeveer) gebouwd. In de nokken zijn prachtige schilderingen die drie verhalen vertellen.

Luzern13

Pilatus

Een ander markant onderdeel van de stad, is het zicht op de berg, de Pilatus. Als een van de bergen die het dichtst bij Luzern liggen, is Pilatus een ongelooflijk populaire keuze voor toeristen. P is al eens op de Pilatus geweest, maar heeft daar niet veel andere herinneringen aan als ‘er was bier’ en ‘mooi uitzicht wel’. Tsja. Soms is dat de beste herinnering die je ergens kunt hebben, haha.

‘Is dat water diep R? En kan ik daar staan?’
Hubby’s neef en zijn vrouw laten ons de stad zien.

Boottochtje tijdens je stedentrip in Luzern

Wanneer je iets langer dan 16 uur in de stad bent, is het natuurlijk een must om een mooi boottochtje over het meer te maken. Een kaartje koop je simpelweg bij een van de loketten bij de afvaartplaatsen. De grootste ligt direct tegenover het treinstation.

Wat is er nu zo bijzonder aan Luzern?

Alles klopt. In Zwitserland, het fabeltje is waar, klopt alles. De Wi-Fi werkt, mensen zien er tiptop uit en komen ogenschijnlijk allemaal net bij de kapper vandaan, zijn allemaal zeer vriendelijk en het eten is verukkulluk. Daarbij komt dat Luzern fijn compact is en uitzicht heeft op de omringende bergen en het prachtige meer.

De stad Luzern, gelegen in het hart van Zwitserland, heeft een immense schoonheid, cultuur en geschiedenis. Het is één van de weinige overgebleven Zwitserse steden die erin is geslaagd zijn middeleeuwse architectuur te behouden met een beetje extra moderniteit. Je kunt er echt genieten van de adembenemende natuurgebieden rondom de stad en haar rijke cultuur.

Hoe kom je er?

Je kunt twee dingen doen. Twee tanken benzine, plus een autobahnvignet (a EUR 40,-) aanschaffen en er naartoe rijden. Parkeren in de stad kost ongeveer EUR 20,- per dag.
Of je vliegt naar Basel en koopt een treinkaartje naar de stad. Dan mag je nog lekker een uur en kwartier uit het raam staren naar de prachtige Zwitserse alpenweiden.

Waar ga je slapen?

Er is heel veel keus in hotels. Nederlanders blijken om een of andere reden vaak in hotel Pickwick te belanden. Zelf vond in de oude stad hotel Barabas er ok uitzien. Wil je topluxe dan staan er 4- en 5-sterren hotels aan de noordkant van het meer aan een wandelpromenade.
Zelf sliepen wij en een ontzettend fijne B&B in de wijk Kriens: B and B Luzern. Ook appartementen Galaxy zijn betaalbaar en op loopafstand van het centrum.
Eventueel is er ook nog een redelijk geprijsd Ibis hotel, maar dat zal je laatste redmiddel moeten zijn ;-), er zijn zoveel andere leuke accommodaties!
Overigens biedt AirBNB ook op deze locatie geen soelaas. Het is gewoon een prijzige aangelegenheid!

Eten in Luzern

Luzern heeft ontzettend veel en heel fijne restaurants. Grappig detail: Chinees eten is een verschrikkelijk dure hobby in Zwitserland.
Wij aten heerlijk Italiaans bij Zum Weizen Kreuz (Furrengasse 19, in de Altstadt). De carpaccio met truffelolie is geweldig (heb ik mij laten vertellen, ik eet zelf geen carpaccio), de pizza’s op een mooie dunne bodem en de pasta’s simpel en heerlijk.
Dit restaurant is zeker ook een aanrader met kinderen! Het prijspeil is hier ook ok, voor vier volwassenen en een bord patat voor Noor, drie glazen pinot grigio en een fles rood, waren we
EUR 240,- kwijt. Ehhh, ja, moet ik het daar ook nog even over hebben? Ok dan.

Prijspeil

Een klein nadeeltje aan Zwitserland: het is duur. Zodra je de grens over gaat giert het geld je portemonnee uit. En ik vind dus niet snel iets duur. Maar EUR 10,- voor een bord patat, dat is heel normaal. Pizza’s van EUR 22,- ook. Hou daar dus even van tevoren rekening mee. Niets zo erg als ter plaatse dingen niet kunnen doen, omdat het allemaal te prijzig is. En misschien moet je even een terrasje minder pakken dan je gewend bent.
Kopje koffie drinken op de Gotthard-pas, EUR 25,-, wel met een lekker stuk verse bramentaart. Mjom!

Beste reistijd

Volgens mij is het er altijd leuk. Of het nu vriest en snerpend koud is, als alle bloemetjes net in bloei staan of in het zonnetje op een terrasje. Ik heb me laten vertellen dat het er zeker in december ook zeer de moeite waard is, dan is de hele Seebrücke versierd met talloze kerstlampjes en loop je door een tunnel van lichtjes.

Luzern, ik zou er ook trouwerig van worden.

Excursies

Ik heb mijn best gedaan een paar toffe excursies voor je te vinden. Wat dacht je van deze?

Er zijn 4 reactie's

  1. Over uit eten gaan: dat is in Zwitserland sowieso een dure hobby. Mijn vriend heeft er bijna twee jaar gewoond, en hoewel ik erg hou van uiteten gaan, heb ik dat maar een handvol keer gedaan. Maar ook boodschappen doen bij de supermarkt is pijnlijk 😉 Verder is het een prachtig land, en Luzern is een fijne stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *