Oh Lucca! - Wandernan

Oh Lucca!

Een van de meest romantische steden welke ik het afgelopen jaar bezocht, was Lucca. Ik heb soms van die plekken die ik instant in mijn hart sluit. Canada en Zuid-Afrika voelden bijvoorbeeld als thuiskomen en op Parijs heb ik een levenslange crush. Sinds december hoor je me ook regelmatig lyrisch doen over Londen en Luzern. Blijkbaar viel in in 2014 op steden met de L, want ook Lucca deed mij als een enthousiaste kleuter op elke straathoek roepen ‘oh prachtig!’

Toscane

Lucca ligt in Toscane. Dit is echt een regio die je moet gaan zien en vooral ook: proeven.  In het noorden van de streek vind je drie grote steden. Florence (heel groot!), Pisa (erg bekend) en Lucca (minder bekend en minder groot). Voor ons was dat de reden om Lucca als eerst te gaan bezoeken. En ook omdat er een heerlijk artikel in de Reiz& had gestaan. Dat ging over de rivaliteit tussen Pisa en Lucca.

Hoe kom je in Lucca?

Wij zijn er met de auto naartoe gereden. Waar het om draait is het oude centrum van Lucca wat binnen dikke, dikke stadsmuren ligt. Binnen die muren is een groot gedeelte autovrij! Heel fijn. Daardoor gaat iedereen op de fiets en dat is wel oppassen geblazen, je hoort ze niet, maar ze zijn razendsnel.
Wij parkeerden relatief gemakkelijk bij het treinstation, aan de zuidzijde van de stad. Wil je echt iets leuks doen, huur dan meteen bij het station een fiets!

Wil je een stedentrip naar Lucca maken? Dan zou ik een ticket naar Pisa boeken (Transavia) en de trein of zelfs een taxi naar Lucca nemen.

Stadsmuur

De stad was al ommuurd vanaf ongeveer 150 voor Christus, maar de huidige enorme stadswal is gebouwd tussen 1500 en 1600. Het lijkt me nogal een karwei geweest. Je kunt op de bovenkant lopen, wat een mooi uitzicht biedt. Beneden aan de stadsmuur bij de Porta San Pietro, vind je een prachtige draaimolen, welke desgewenst voor een euro alleen voor jouw kind rond gaat. Score!

Lucca02
Lucca03
Lucca04

Ronddwalen in Lucca

Hoe prachtig de stadswandelingen ook staan aangegeven, met kids erbij vind ik het nooit handig om een wandeling te volgen. Je staat te vaak stil om te kijken waar je nu ook weer in moet, en een vierjarige heeft daar nu eenmaal geen zin in. Liever een beetje door de straatjes dwalen en kijken wat voor leuks we zien.
Voor liefhebbers van straatfotografie is Lucca het einde. Het is bijzonder fotogeniek en je hebt nergens last van verkeer wat in de weg rijdt, omdat het er simpelweg niet is.

Lucca08

Foodie walhalla

Voor foodies is deze stad een walhalla. Delicatessenzaakjes met de mooiste lokale producten zijn er in overvloed. Thee, koffie, prachtige gebakjes, chocola, olijfolieproducten, mooie stukken vlees, kazen, pasta’s, het is er allemaal! De winkels hebben prachtige etalages waar je niet uitgekeken raakt.

Lucca11
Lucca18
Lucca19
Lucca23
Lucca25

Restauranttips

Restauranttips heb ik zelf helaas niet voor je, aangezien wij een slecht restaurant troffen. Hoe is het mogelijk in deze regio?
Ik raad aan even de Toscane gids van Time to Momo er op na te slaan. Sowieso een aanrader, deze reisgids! Ik heb er enorm veel aan gehad, tijdens onze reis. Alleen wou ik in Lucca geen reisgids in mijn tas stoppen. Domdomdom, ik ben nergens, zonder mijn Time to Momo!

Puccini

Lucca is de geboortestad van componist Giacomo Puccini (Madame Butterfly, Tosca en La Boheme zijn onder andere van zijn hand). Je kunt in de stad zijn geboortehuis bezoeken
Vind je dit interessant, dan vind je het vast ook leuk om zijn villa in Viareggio (op 18km van Lucca) te bekijken. Of een concert te bezoeken, je kunt op de festival site kijken wat er te zien is, elke avond van 31 maart tot 31 oktober. Je kunt altijd terecht, schrijft men op de site.

Lucca22

Overnachting in Lucca

Wanneer je naar Lucca gaat, zou ik zeer zeker binnen de oude stadswal een hotel zoeken. Er zijn uiteenlopende mogelijkheden, voor elk budget. Van knusse B&B’s tot statige hotels. Maar altijd in het oude centrum, gewoon, zodat je ’s avonds hand in hand door de flauw verlichte straatjes kunt kuieren. Ik raad je B&B Corte Toro aan. Goede recensies, een heerlijke Italiaanse uitstraling, kleinschalig, budgetproof en een uitstekende ligging.

Lucca24
Lucca26

Er zijn 5 reactie's

  1. Ik vond Lucca ook geweldig. Ik ga dit jaar weer naar Toscane, net als vorig jaar, en misschien ook wel weer naar Lucca. ZO lekker gegeten ook daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *