Fietsen in Leuven: de Abdijenroute - Wandernan

Fietsen in Leuven: de Abdijenroute

Ik ben met mijn moeder in Leuven geweest. Wat een toffe stad is dat zeg! Onderdeel van ons weekend was een fietstocht naar aanleiding van een persfolder, welke ik ooit had ontvangen. Wij gingen op zaterdagochtend lekker fietsen in Leuven, langs verschillende abdijen.

Leuven is een veelzijdige stad. Enerzijds heeft het een eeuwenoud erfgoed: de universiteit is de oudste van het land, net als de Botanische Tuin, om nog maar te zwijgen over de ongelooflijke architectuur. Aan de andere kant vult de universiteit de stad tot de rand met jongeren. Erg gezellig!

Waarom de Abdijenroute fietsen?

De Abdijenroute is een route langs de Kempense abdijen. Deze abdijen zijn al eeuwen oud en nog altijd fascinerend. Vandaag de dag vormen ze een oase van rust. Heb je genoeg tijd? Dan is het ook een aanrader om eens te kijken binnen bij musea en bezoekerscentra. De abdijenroute is te volgen aan de hand van de blauw-witte bewegwijzeringsborden. Heb je geen zin om te fietsen? Dan kun je de route ook met de auto of de motor volgen.

Een fiets huren in Leuven

Allereerst heb je een fiets nodig. Wij huurden fietsen bij Velo Fietspunt Leuven op het station. Dit zijn fijne en solide fietsen voor een schappelijke prijs. EUR 10,- per fiets per dag. Vanaf drie personen geldt er een korting.

Wil jij liever lekker relaxed met een gids fietsen? Boek dan een tour bij Baja Bikes!

De abdijenroute: De route uitgestippeld

Bij Visit Leuven, het informatiepunt onder het stadhuis, kun je je laten informeren over de diverse routes die je in en rondom Leuven kunt maken.
Wij kozen, zoals eerder gezegd, voor een route langs vier abdijen en maakten een stapje opzij langs de vaart Leuven-Mechelen en provinciedomein Kessel-Lo. Beide de moeite waard!

Hier onze route, van een dikke 15 kilometer:


Fietsen in Leuven

Nadat we onze fietsen hebben opgehaald, weet ik zo ongeveer de route naar de eerste abdij. De Sint-Geertrui abdij ligt namelijk midden in de stad, en we zijn er de avond ervoor langs gelopen. We zoeven langs de lange Bondgenotenlaan met al zijn fijne winkels (MAC make-up!).

Sint-Geertrui abdij
sint geertrui abdij leuven
De binnentuin is een oase van rust


We vervolgen onze weg, via de Vaartkom de berg op naar Abdij Keizersberg. Het laatste stukje moeten we zelfs gaan lopen! Zo stijl is het.

Boven aangekomen treffen we een ietwat saai ogende abdij.


We lopen naar binnen, het is zaterdagmorgen. Binnen is een doodse stilte en zitten verschillende mensen te bidden. Oops. Ik sluip maar weer naar buiten, wil de mensen niet storen.


Het uitzicht vanaf de Keizersberg zou prachtig kunnen zijn, maar op dit moment staan er overal hekken, waardoor je geen vrij zicht hebt.
We gaan verder. Weer terug langs de Vaartkom. De brug die op de kaart ingetekend staat, is voor fietsers even niet beschikbaar. We moeten omrijden. En zo rijden we door een stukje vervallen industriegebied, de Stella brouwerij en wat ganzen op de weg. Erg leuk!

Buiten de stad

We rijden behoorlijk om en komen zo bij Domein Kessel-Lo. Een enorm groen park met daarin van alles te doen. Wie ooit tegen mij zei dat Leuven geen stad is om met kinderen te bezoeken, had duidelijk even niet aan dit park of domein gedacht.

Meerdere speeltuinen
Fietsen door het park
Een roeivijver
Eco-huis (alleen voor groepen) aan de andere kant zit een restaurantje met een fijn terras aan een dichtbegroeide vijver.
Verder is in dit park een midgetgolfbaan, een zwembad, een waterspeelplaats én een verkeerstuin!
Wij vervolgen onze weg naar de Abdij van Vlierbeek

Opeens ben je uit de stad en fiets je langs landerijen en boerderijen. Heel bijzonder. De abdij ligt verscholen tussen grote bomen. Goh, wat is die lucht eigenlijk donker…

BAM! Een dikke regenbui.
Ik haal snel mijn camera te voorschijn en schiet toffe plaatjes van opspattend water
Even spelen met de ingebouwde filters
Zulke regenbuien duren doorgaans niet lang, een kwartiertje later kunnen we onze weg vervolgen. Gelukkig had ik nog Johnny Doodle chocolade bij me.
Loop zeker even naar de begraafplaats, vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de stad
De Abdij van het Park, wordt momenteel aan alle kanten gerestaureerd. Een deel is al klaar.


Tips voor jouw tocht

Hou er rekening mee dat je nog veel moet zoeken. Wij stonden om de tien minuten stil om te zien of we nog wel goed reden. Onze fietstocht was eigenlijk maar 10 kilometer, maar door de onvoorziene omstandigheden hebben we moeten omrijden. Daarnaast wil je ook tijd vrij maken om iets te zien onderweg. Bovendien zijn we niet gewend af en toe heuvels op te fietsen. Deze vertragen ook nogal…

Zorg voor een rugzak voor je spullen en check het weer even van tevoren.

Met kinderen zou ik kiezen voor een ritje in de binnenstad, een stopje bij het begijnhof, een ritje naar het domein en de Abdij van Vlierbeek. Bij deze abdij is ook een leuk restaurant waar de kinderen in de tuin, zonder speeltoestellen, kunnen spelen.

Wil je blijven slapen in Leuven? Ik tip het Theater Hotel, vanwege de goede ligging en mooie kamers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *