Colmar met kinderen, een sprookjesachtig stadje - Wandernan

Colmar met kinderen, een sprookjesachtig stadje

Colmar is een stadje als een sprookje. Gekleurde vakwerkhuizen in suikerzoete kleuren, kanaaltjes, bloemen, smalle straatjes om in weg te dwalen. Het is er prachtig. Voor jou de beste tips en geweldige accommodatie om te boeken.

Waarom naar Colmar met kinderen?

Met een kleine 70 duizend inwoners voelt Colmar meer als een schilderachtig plattelandsdorp dan als een stad. Alle architectuur en het complete plaatje dragen bij aan de charme van de stad. Colmar is een klein Frans stadje dat eruitziet als een bewaard gebleven middeleeuws dorp. Er zijn traditionele vakwerkhuizen, een overvloed aan overvolle bloempotten en ongelijke geplaveide straten.

Colmar is gemakkelijk beloopbaar. In het centrum van de stad heb je het centraal station en alle bezienswaardigheden van de oude stad liggen op minder dan 1,5 km lopen. In principe loop je de hele stad in een halve dag. Natuurlijk moet je er meer tijd doorbrengen, zodat je de musea goed kunt bezoeken en kunt genieten van de charme van Colmar.

Sfeer

Het centrum van Colmar is autovrij wat het direct een fijn stadje maakt om met kinderen doorheen te wandelen. Ik las ergens dat het beste wat je in Colmar kunt doen is gewoon wat afdwalen is. En ik ben het daar mee eens. Je hebt niet per se een stadsplan nodig om de highlights tegen te komen.

Wat is er te doen in Colmar

Allereerst gewoon lekker slenteren. Bekijk de snoeperige vakwerkhuizen, maak desgewenst een boottochtje in een plat houten bootje of winkel wat. Colmar is gelegen in de Elzas. En de Elzas is best of both worlds. Dit stukje land is in het verleden nogal eens verwisseld van eigenaar. Voor het laatst in 1945. Tegenwoordig spreekt men er echt Frans, doet men Frans, kookt men Frans, maar doet men wel moeite om andere talen te spreken en is er wijn en zijn er vakwerkhuizen.
In Colmar kun je heerlijke delicatessenzaakjes vinden, alsook de reguliere winkels. Je kunt er naar het Musée des Jouets en de overdekte markt is ook zeker de moeite waard. Deze is echter op maandag gesloten.
Zelf niet geweest, maar zeker de moeite waard met wat grotere kinderen en indien genoeg interesse in kunst: Musee Unterdenlinden.

De grens tussen 3 landen

Leuk weetje voor een stedentrip naar Colmar met kinderen: Colmar is niet alleen een grens tussen Frankrijk en Duitsland, het ligt ook heel dicht bij Zwitserland. Vanwege de geweldige locatie is het gemakkelijk om van en naar Colmar te reizen naar vele steden in Duitsland en Zwitserland, waaronder Basel, Straatsburg, Zürich en nog veel meer.

In de omgeving van Colmar

Wat met kinderen erg leuk is om te doen, is de Route du Vin Alsace, zeker wanneer je een stop maakt bij Montange des Singes (waar je berberaapjes kunt voeren), Volière des Aigles (gieren aaien) of het kasteel van Koenigsbourg.
Verder is het op maar een uurtje van Europa-Park gelegen. Een combinatie tussen die twee of een dagje Europa-Park is zeker aan te raden.

Slapen in Colmar

Ben jij op een stedentrip naar Colmar met kinderen? Dan wil je natuurlijk een goede plek om te overnachten. In Colmar zijn er genoeg hotels en appartementen waar je kunt overnachten.

Dit is een ruim appartement in het centrum van de stad: Hello Colmar. Erg ruim, zeker voor Franse begrippen! Maar ook prijzig.

Kies je liever iets buiten de stad (dit kan prima, dan kun je in een dag de stad bezoeken en de overige dag of dagen de prachtige omgeving), check dan deze Les Authentics even. Deze ligt in het wonderschone Riquewihr (wijn, wijn, wijn!) en is een prima uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken.

Tips voor parkeren / winkels / restaurants

Parkeren is in Colmar een prijzige aangelegenheid. Overdag valt het mee. Blijf je er een paar nachten dat loont het de moeite een goede plek voor je auto te zoeken. Wij stonden in een ‘gratuit’ parkeergarage. Gratuit bleek alleen overdag te zijn, per nacht bedroeg het tarief EUR 25,-. Kuch.
De parkeerplaatsen zijn ’s nachts, op zon- en feestdagen echter gratis.

De winkels vind je met name op de Rue de Clèfs en aangrenzende straatjes. Speciaal aandacht voor speelgoedzaak Oxybul, hier vind je écht leuk en kwalitatief goed speelgoed.

Er zijn zoveel restaurants dat het lastig kiezen zal zijn. Wij aten in elk geval heerlijk bij Bistrot Gourmand (18, Grand Rue) en de beste ijsjeszaak (La Sorbetière d’Isabelle | 13, Rue de Marchands) is inderdaad een van de betere ijssalons.

Alvast iets regelen?

Wandernan’s fotoboek

Een eerste verkenning van Colmar, vanuit ons centraal gelegen appartement
Must: het speelgoedmuseum
Je vind hier uitstallingen van allerlei soorten speelgoed.
Antiek en nieuw
Je kunt hier ook spelen met van alles!
Met zijn ligging aan de voet van de Vogezen, is Colmar een prima plek om wijn te drinken.
Probeer ook zeker een tarte flambée
Fotogeniek
Rue de Tanneurs, een straatje waar vroeger de leerlooiers woonden.
Ik kon er geen genoeg van krijgen…
De overdekte markt
Overal eten
Een (snor)fiets. Hoera!
Petit Venise
Spelen bij de fontein. Zie dat toeristentreintje, echt heel erg duur (en ik vind het stom, maar mijn kinderen vinden het altijd the bomb), dus niet in geweest.
En… vakwerkhuizen
Af en toe even omhoog en omlaag kijken
Werkelijk alles is hier sierlijk
Zelfs de bloemetjes in Square de la Montagne Verte
Het lekkerste ijs moest hier zijn. Het was zeker lekker!

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *