Route du Vin Alsace met kinderen - De wijnroute in de Elzas - Wandernan
route du vin alsace met kinderen

Route du Vin Alsace met kinderen – De wijnroute in de Elzas

Eén van de oudste toeristische routes van Frankrijk heeft over 180 kilometer heel wat verrassingen in petto. Van prachtige wijndomeinen tot aan verbazingwekkende gebouwen in ongeveer 100 wijndorpen met een rijk verleden.

Route du vin Alsace met kinderen, ook wel de wijnroute rijden in de Elzas, is dat wel leuk  met kinderen? Jazeker! Ok, je kunt niet uitgebreid wijn proeven, daar is natuurlijk geen fluit aan, maar het is wél leuk om de route te rijden.

Hoe loopt de route?

De route du Vin Alsace loopt van Marlenheim tot Thann, dat is een rit van zo’n 180km. Wij reden van Colmar naar Turckheim, Riquewihr, Ribeauville en Bergheim. Je kunt een paar dagen over deze route doen en stoppen bij de voortreffelijke restaurants, maar wij raden aan om met kinderen een dagje Colmar en een dagje wijnroute te doen. Ja, sorry, proeven kan dan niet echt, maar er zijn wel leuke dingen voor kids te doen op de route.

Stops op de Route du Vin

Montagne des Singes

Op deze ‘apenberg’ zijn honderden berberaapjes te bewonderen. Bij de ingang krijg je een handje popcorn en een duidelijke instructie. Hoewel een tikje prijzig voor wat je krijgt is dit wel een heel leuk uitstapje. Op de berg waarop deze attractie ligt is ook een restaurantje, speeltuin en enorm grasveld.

Kasteel van Haut-Königsbourg

Een goed bewaard gebleven burcht, gelegen op 755 meter boven de Rijn. Erg leuk om te bezoeken met kleine ridders en prinsessen.

Dit kasteel Haut-Koenigsbourg is een toonbeeld van een middeleeuwse kasteelruïne, verscholen in het landschap bestaande uit wijngaard en bossen. Je kinderen zul je een plezier doen met de roofvogelshow bij het kasteel: Volerie des Aigles.

Volière des Aigles – Kintheim

Roofvogelshows en bezoek aan het kasteel.

Cigoland

Kleinschalig pretpark ‘Ooievaarsland’ is leuk voor kinderen tot en met 8 jaar ongeveer (zelf adverteren ze met de basisschoolleeftijd). Wat kleine attracties, beestjes om te bekijken en een 45 minuten durende circusvoorstelling.
Entree volwassenen EUR 17,50, entree kinderen 3 ™ 11 jaar oud EUR 15,50.
Geopend vanaf eind maart tot en met begin november.
Voor actuele informatie zie website.

Riquewihr

Is een mooi plaatsje waar je eventueel wat wijn zou kunnen proeven. Restaurant Au Relais de Riquewihr is zeer kindvriendelijk én heeft een typische Elzas-sfeer. Je kunt hier stoppen voor een lunch of diner. Wij vonden het leuk om gewoon wat door de straatje te dolen.

Bergheim

Een klein wandelingetje door Bergheim kan ook geen kwaad… Dit schattige stadje is ook een mooi plekje voor een eventueel zelf meegebrachte picknick.

Petit Prince pretpark
In Ungersheim vind je een themapark rondom Le Petit Prince, wie kent deze held van Antoine de Saint-Exupéry niet? Een pretpark met waterspeelplaats, rollercoaster, 3D cinema, vossen en trampolinepark om maar iets op te noemen. In totaal 34 attracties.
Geopend van begin april tot en met begin november. Entreeprijzen EUR 20,-  voor volwassenen en EUR 15,- voor kinderen.
Niet dagelijks geopend, voor actuele openingstijden zie de website.

Colmar

Richting het zuiden vind je het Pays de Colmar. Een gebied met vlaklandschap, maar ook bergen en wijngaarden. In het gebied vind je middeleeuwse dorpjes terug. De stad Colmar is een betoverende stad met vakwerkhuizen die balkons hebben vol kleurige geraniums. Wij vonden Colmar een prima uitvalsbasis om lekker op pad te gaan. Lees hier mijn tips voor Colmar met kinderen. Je kunt ook prima buiten de stad slapen en deze in één dag bekijken. Wandel door de kleine straatjes en bezoek het speelgoedmuseum. Haal een ijsje bij Sorbetière d’Isabelle en kuier langs het water.

Alsace Pass

TIP! Een driedaagse Elzas pas kost EUR 45,- voor een volwassene en EUR 27,- voor een kind. Met deze pas heb je tot heel veel attracties vrij toegang. Je mag het gebruik van de pas verspreiden over twee weken.

Wijn uit de Elzas

Druivensoorten die hier goed groeien zijn Riesling, Gewürztraminer, Muscat, Pinot Gris en Pinot Blanc. Mijn ervaring is dat je hier bijna niet mis kan grijpen in de restaurants.

Eten in de Elzas

Kids zijn meestal ook gek op de crêpes en flammküchen die helemaal ’tha bomb’ zijn in de Elzas. Zo eten ze iets regionaals én iets wat ze lekker vinden.

Foto’s van onze dagen in de Elzas

Hallo Colmar


In Colmar? Bezoek dan zeker het speelgoedmuseum

Playmobil!
Poppen, treintjes
En zelf een spelletje uit de kast halen en spelen
Het kan bijna niet mis gaan met wijn in de Elzas
Crepe du Foret
In Colmar moet je gewoon een beetje dwalen
Door de oude leerlooiersbuurt bijvoorbeeld
Fotogeniek hier!
De overdekte foodmarket
Pretzels
Nanda en fietsen…
Colmar ten voeten uit, maak een boottochtje over de kanaaltjes…
Of speel bij de fontein
Jump for joy!
Ik raakte er niet uit gekeken
En zag overal grappige dingen
Mooie bordjes
Bloemetjes (de meivakantie is prima om deze omgeving te verkennen)
Omnomnom! We hadden in het appartement gegeten en gingen daarna een ommetje maken en een ijsje halen.
Goedemorgen druiven
In ons appartement vond ik een kaart
Het ligt er allemaal zo vredig bij
En al die wijnranken zien er zo veelbelovend uit
Google kent hem ook gewoon hoor!
Bergheim
Bij mij waren ze lui en wilden niet uit de auto
Ja, dat is ook reizen met kinderen hè…
Maar voor jullie is dit misschien gewoon een leuke plek om uit te stappen en je picknickkleedje ergens uit te spreiden
Voor de aapjes kwamen ze wel de auto uit
Handjes popcorn voeren
Ze vonden het leuk!
En je kunt erg dichtbij komen
Riquewihr
Typisch Elzas
Lekkere burgertjes (niet zo erg Elzas…) bij Au Relais de Riquewihr
Mijn typische Elzas dis. Erg lekker (en machtig…)
Bordje van P
Winkeltjes met heel veel lekkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *