Als je Wenen zegt, dan denk je Sisi. Althans, ik wel. Dus togen wij deze keer per metro naar station Schönbrunn en bezochten het slot. Ga of wil jij Schönbrunn bezoeken, lees dan hier al mijn tips. 

Sfeer bij Schloss Schönbrunn

Schönbrunn bezoeken kan zomaar een ding zijn wat op veel bucketlists voorkomt. Wanneer je het terrein van het paleis op loopt kun je alleen maar denken ‘Wat groot!’. Een enorm paleis ligt aan je voeten. De kasseien waar je op loopt zijn glad gelopen van de vele bezoekers, nu maar zeker ook in vroeger tijden.
In het paleis is nog veel te zien van de waanzinnig populaire keizerin Sisi. Velen denken tegenwoordig dat zij in haar tijd net zo geliefd was als ‘onze’ prinses Diana, maar dat is niet helemaal waar. Sisi werd pas bekend na de verfilming van haar leven. De indruk die Romy Schneider geeft aan de filmkijkers klopt echter wel. Sisi was een vrijgevochten vrouw welke zich niet in het keizerlijke keurslijf liet drukken. Ze was waarschijnlijk niet zo dol op Franz Josef als hij op haar, getuige een van haar teksten  over het huwelijk die je tijdens de tour hoort. Franz was een harde werker en dol op zijn Sisi.

Je kunt rondom het paleis een koerstochtje maken (EUR 55,- tot EUR 65,-)

Je kunt rondom het paleis een koetstochtje maken (EUR 55,- tot EUR 65,-)

Hoe bereik je schloss Schönbrunn?

Schloss Schönbrunn is eenvoudig te bereiken met de metro. Vanaf het metrostation is het nog ongeveer drie minuten lopen naar de ingang. De dagtochten die in je hotel worden aangeboden zijn dus niet echt nodig. (budgetoptie: met de gratis fietsen ben je in een kwartier vanaf de binnenstad bij het paleis)

Schonbrunn - 23

Entree
Bij binnenkomst is er keuze uit maar liefst zes verschillende soorten combinatietickets. (TIP: als je een Vienna card hebt, krijg je hier een paar euro korting). Daarbij kan er voor elke attractie apart een kaartje gekocht worden.
* Deze prijzen zijn op 8 januari 2019 voor het laatst gecheckt!*

Imperial Tour
22 kamers in het paleis
EUR 14,20 (kinderen EUR 10,50)

Grand Tour
40 kamers in het paleis
EUR 17,50 (kinderen EUR 11,50)

Classic Pass
Grand tour, plus de tuinen en het doolhof (en de gloriette achterin, maar daar moet je het niet voor doen)
EUR 24,- (kinderen EUR 15,20,-)

De Gloriette is van buiten mooier dan van binnen

De Gloriette is van buiten mooier dan van binnen

Zijkant van het paleis

Zijkant van het paleis

Schonbrunn - 7
Schonbrunn - 8
Schonbrunn - 9

Sisi ticket 
De Grand Tour, toegang tot de Hofburg in het centrum van Wenen en het Imperial furniture museum. Je hoeft deze musea niet in één dag te bezoeken.
EUR 29,90 (kinderen EUR 18)

Family Pass
Imperial Tour (de korte) plus het kindermuseum.
Op deze manier kun je ook niet (gratis) naar de speeltuin in het midden van de tuin. Een apart kaartje voor de speeltuin en het doolhof is EUR 5,- voor een volwassene en EUR 2,90 voor een kind. Of een familiekaart (2 volwassenen en maximaal 3 kinderen) voor EUR 12,-
Maar! Je mag wel naar Schlosshof in Marchfeld. Wat erg leuk is als je deze omgeving met een auto bezoekt. De family pass is een jaar geldig.
2 volwassen en maximaal 3 kinderen EUR 49,90

Budgettip: door de tuin wandelen is gratis, het uitzicht bovenop de berg ook, met een imperial tour heb je een aardige indruk.

Tip: met deze info kun je aardig inschatten welke kaart je wilt hebben. Reserveer je kaartje op voorhand. Op die manier skip je twee rijen, die van de kaartverkoop én je mag de fast lane het slot in nemen. Geloof mij dat dat scheelt op drukke dagen!

Audiotour
Bij je kaartje krijg je een audiotour, welke in het Engels of Duits (en nog een paar andere talen) te verkrijgen is. Ik vond de teksten precies goed, niet te lang noch te kort. We deden een dik uur over de lange tour. Ik vond het wel vrij druk in het kasteel. Heb je een hekel aan drukte, probeer dan zo vroeg mogelijk of aan het einde van de middag te gaan.

Schonbrunn - 15

Schonbrunn - 11
Schonbrunn - 20
Schonbrunn - 21

Kinderen in Schönbrunn
Met kinderen zou ik aanraden om de korte tour te doen. Dat is net lang genoeg. Daarna kun je heerlijk door de tuin wandelen, de zoo bezoeken en/of naar de speeltuin en de verschillende doolhoven. Voor wat grotere kinderen ook erg leuk!
Met kleine prinsessenmeisjes zou ik zeker aanraden om de kindererlebnis te gaan doen. Wanneer je voor het kasteel staat is in de rechtervleugel de ingang.
Hier kunnen kinderen verkleden, met pruik en al, een tafel mooi dekken en nog veel meer.

Schonbrunn - 16
Schonbrunn - 17
Schonbrunn - 19
Schonbrunn - 18
Schonbrunn - 12

Eten
Naast het paleis is een restaurant waar je heel aardige taartjes kunt eten. Het personeel is erg vriendelijk ondanks de enorme drukte. Er zijn voldoende gelegenheden om een eigen meegebrachte picknick op te eten.
Ook is er voor de ingang van de Zoo een gezellig en veel rustiger parkcafeetje (wanneer je met kinderen bent zou ik dit restaurant zeker verkiezen boven het restaurant naast het paleis. Hier hebben ze veel meer bewegingsvrijheid)

Schonbrunn - 13

Een taartje op Sisi

Een taartje op Sisi

 

Boek hier je hotel in Wenen

Mijn tips: 25hours hotel en hotel Schani.

Boek nu een hotel

 

Print Friendly, PDF & Email