Schloss Schönbrunn bezoeken - Wandernan

Schloss Schönbrunn bezoeken

Als je Wenen zegt, dan denk je Sisi. Althans, ik wel. Ga of wil jij Schönbrunn bezoeken, lees dan hier al mijn tips. 

Over het Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn in Wenen was in het bezit van het Habsburgse rijk van de zestiende eeuw tot 1918, toen het in handen kwam van de Oostenrijkse Republiek. Oorspronkelijk bekend als Katterburg, werd het omstreeks 1642 omgedoopt tot Schönbrunn.

De geschiedenis van Schloss Schönbrunn

Het land waarop het Schönbrunn paleis staat, werd in 1569 gekocht door de Heilige Roomse keizer Maximiliaan II en werd gebruikt als jachthuis en recreatiecentrum voordat de gebouwen werden vernietigd als onderdeel van de Turkse belegering van Wenen in 1683. De wederopbouw van Paleis Schönbrunn begon in 1696. In die tijd was het Schönbrunn-paleis bedoeld als jachthuis in plaats van als residentie en zo bleef het totdat keizer Karel VI, die het paleis in 1728 had toegeëigend, het aan zijn dochter, Maria Theresa, schonk. Zij leidde de renovatie en uitbreiding en veranderde het in een prachtig paleis wat uiteindelijk het brandpunt zou worden van het Oostenrijkse politieke en sociale leven.

Tegenwoordig staat het Schloss Schönbrunn op de werelderfgoed lijst en is het één van de meest populaire toeristische bestemmingen in wenen. Je kunt er gebruik maken van verschillende rondleidingen of van gratis audiogidsen. Boek wel je tickets van tevoren online in verband met de drukte.

Sfeer bij Schloss Schönbrunn

Wanneer je het terrein van het paleis op loopt kun je alleen maar denken ‘Wat groot!’. Een enorm paleis ligt aan je voeten. De kasseien waar je op loopt zijn glad gelopen van de vele bezoekers, nu maar zeker ook in vroeger tijden.
In het paleis is nog veel te zien van de waanzinnig populaire keizerin Sisi. Velen denken tegenwoordig dat zij in haar tijd net zo geliefd was als ‘onze’ prinses Diana, maar dat is niet helemaal waar. Sisi werd pas bekend na de verfilming van haar leven. De indruk die Romy Schneider geeft aan de filmkijkers klopt echter wel. Sisi was een vrijgevochten vrouw welke zich niet in het keizerlijke keurslijf liet drukken. Ze was waarschijnlijk niet zo dol op Franz Josef als hij op haar, getuige een van haar teksten  over het huwelijk die je tijdens de tour hoort. Franz was een harde werker en dol op zijn Sisi.

Je kunt rondom het paleis een koerstochtje maken (EUR 55,- tot EUR 65,-)
Je kunt rondom het paleis een koetstochtje maken

Hoe bereik je schloss Schönbrunn?

Wil je Schloss Schönbrunn bezoeken? Dit paleis is eenvoudig te bereiken met de metro. Vanaf het metrostation is het nog ongeveer drie minuten lopen naar de ingang. De dagtochten die in je hotel worden aangeboden zijn dus niet echt nodig.

Schonbrunn - 23

Entree
Bij binnenkomst is er keuze uit verschillende soorten tickets. (TIP: als je een Vienna card hebt, krijg je hier een paar euro korting). Daarbij kan er voor elke attractie apart een kaartje gekocht worden.

Imperial Tour
22 kamers in het paleis

Grand Tour
40 kamers in het paleis

Classic Pass
Grand tour, plus de tuinen en het doolhof en de Gloriette achterin de tuin.

De Gloriette is van buiten mooier dan van binnen
De Gloriette is van buiten mooier dan van binnen

Sisi ticket 
De Grand Tour, toegang tot de Hofburg in het centrum van Wenen en het Imperial furniture museum. Je hoeft deze musea niet in één dag te bezoeken.

Met kinderen
Er is een ticket waarbij je het doolhof, de zoo en het kindermuseum aan de voorzijde van het paleis kunt bezoeken. Dit is de beste optie met kinderen tot en met een jaar of 10.

Budgettip: door de tuin wandelen is gratis, het uitzicht bovenop de berg/bij de Gloriettte ook, met een imperial tour heb je een aardige indruk.

Met deze info kun je aardig inschatten welke kaart je wilt hebben. Reserveer je kaartje op voorhand. Op die manier skip je twee rijen, die van de kaartverkoop én je mag de fast lane het slot in nemen. Geloof mij dat dat scheelt op drukke dagen!

Audiotour

Bij je kaartje krijg je een audiotour, welke in het Engels of Duits (en nog een paar andere talen) te verkrijgen is. Ik vond de teksten precies goed, niet te lang noch te kort. We deden een dik uur over de lange tour. Ik vond het wel vrij druk in het kasteel. Heb je een hekel aan drukte, probeer dan zo vroeg mogelijk of aan het einde van de middag te gaan.

Schonbrunn - 15
Schonbrunn - 11
Schonbrunn - 20
Schonbrunn - 21

Met kinderen Schloss Schönbrunn bezoeken

Wil je met je kinderen Schloss Schonbrunn bezoeken? Dan zou ik aanraden om de korte tour te doen. Dat is net lang genoeg. Daarna kun je heerlijk door de tuin wandelen, de zoo bezoeken en/of naar de speeltuin en de verschillende doolhoven. Voor wat grotere kinderen ook erg leuk! In de wintermaanden zijn doolhof en speeltuin gesloten.
Met kleine prinsessenmeisjes zou ik zeker aanraden om de kindererlebnis te gaan doen. Wanneer je voor het kasteel staat is in de rechtervleugel de ingang.
Hier kunnen kinderen verkleden, met pruik en al, een tafel mooi dekken en nog veel meer.

Schonbrunn - 16
Schonbrunn - 17
Schonbrunn - 19
Schonbrunn - 18

Restaurants en eten

Naast het paleis is een restaurant waar je heel aardige taartjes kunt eten. Het personeel is erg vriendelijk ondanks de enorme drukte. Er zijn voldoende gelegenheden om een eigen meegebrachte picknick op te eten.
Ook is er voor de ingang van de Zoo een gezellig en veel rustiger parkcafeetje (wanneer je met kinderen bent zou ik dit restaurant zeker verkiezen boven het restaurant naast het paleis. Hier hebben ze veel meer bewegingsvrijheid). Midden in de Zoo is ook een leuk en bijzonder restaurant, in een prachtig oud gebouw.

Een taartje op Sisi
Een taartje op Sisi

Boek hier je hotel in Wenen

Schani WIEN

 • mooie kamers
 • gezellige, urban sfeer
 • nabij stadscentrum

Er zijn 6 reactie's

  1. Enig idee hoe je aan tickets kunt komen voor een openlucht concert in de tuinen van Schönbrünn? Ik kijk nu op ned 1 naar een prachtig concert. Iemand enig idee wanneer dit weer is?
   Met vriendelijke groet Patricia

 1. Ik ben er 3 keer geweest en vond het toen nog steeds leuk . We hebben in de avond 1 keer een concert bezocht in de Orangerie. Echt geweldig in zo’n omgeving . Zeker een aanrader.

  1. Ohja! De Oranjerie, heb ik er zeker niet eens in gezet? Wat suf… Daar ben ik ooit ook geweest. Met Nicole nog! Inderdaad een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *