Tijdens mijn vierdaagse bezoek aan Wenen maakte ik gebruik van de Vienna card. Moet jij een Vienna card kopen of niet? Hier vertel ik je er alles over.

Elke stad heeft zijn goede punten en zijn slechte punten. Het openbaar vervoer is zeker een van de goede punten van Wenen. Goedkoop, frequent, snel, schoon, efficiënt en zelden overvol.

  • Wiener Linien is de gemeentelijke vervoersautoriteit
  • Hun tickets en passen dekken alle trein- en metrodiensten in de stad en bijna alle tram- en busdiensten
  • Koop passen voor goedkoop reizen met een gerust hart
  • De Vienna City Card (openbaar vervoerspas ontworpen voor bezoekers en bevat ook verschillende toeristische kortingen)

Openbaar vervoer Wenen: de vier belangrijkste vormen van vervoer

De vier belangrijkste vormen van vervoer zijn U-Bahn (metro), Schnellbahn of S-Bahn (lokale trein), Straßenbahn ( tram ) en Autobus (bus). In Wenen wordt er niet gewerkt met hekjes op stations waar je je kaart moet scannen en daarnaast zijn er geen formele, permanente kaartjescontroles in de metro, treinen, trams en bussen. Je kunt dus gewoon in- en uitstappen. Hier wordt nog gewerkt met het vertrouwen in de reiziger.

Dit betekent natuurlijk niet dat het openbaar vervoer in Wenen gratis is. Je moet wel een kaartje kopen. Nu denk ik dat je je misschien afvraagt ​​waarom je de moeite zou nemen om een ​​kaartje te kopen. En je zou niet de eerste zijn die dat denkt. Afgezien van de ethiek en legaliteit, betekent een gebrek aan formele ticketcontroles niet dat er geen ticketcontroles zijn. Het is altijd mogelijk dat er steekproeven plaatsvinden. Koop dus gewoon een kaartje. Als je een kaartje van A naar B koopt, maakt het niet uit of je de tram, de stadstrein, de metro of de bus neemt. 

Het openbaar vervoer in Wenen

Hoe is het openbaar vervoer eigenlijk geregeld? Ongelofelijk makkelijk! Er zijn een paar metrolijnen en verder een groot aantal trams en de CAT (City Air Train) van en naar de luchthaven.

Omdat het openbaar vervoer in de stad zo ongelofelijk goed geregeld én schoon is, vind ik reizen per ov echt heel prettig.

Vienna card kopen - 4

Vienna Card kopen of niet?

Vooral de Vienna City Card is speciaal ontworpen als reispas voor toeristen. Deze 24-, 48- of 72-uurs openbaar vervoer kaart voor de stad geeft je bovendien recht op diverse kortingen. In feite biedt de Vienna City Card je bijna op alle plekken die je zal bezoeken wel een soort van kleine korting. Met de Vienne Kaart kun je onbeperkt reizen, zo vaak als je wilt, binnen de stadsgrenzen van Wenen.

Wil je gewoon los tickets kopen voor het openbaar vervoer in Wenen? Koop je tickets dan bij de loketten in de hoofdstations of bij kaartautomaten.

Mijn conclusie is dat de Vienna card een must is bij je bezoek aan Wenen. De kaart kan ook prima gebruikt worden om het iets verder weg gelegen Schönbrunn te bezoeken.
Ik vind het fijn dat de kaarten een aantal uur geldig zijn. De tijd gaat in zodra je hem afstempelt. Dus met een 72-uurs kaart kun je prima je vierdaagse verblijf, waarbij je feitelijk meestal maar 72 uur in de stad bent, coveren.

Bij je kaart krijg je een dik couponnenboek waarmee je vele kortingen kunt krijgen. Dat loopt al snel op. Ik had korting op mijn kaartje voor het reuzenrad in het Prater en bij Schönbrunn. De kaart is ook geldig op vervoer met de CAT vanaf de luchthaven. Deze kost dan EUR 11,-. Of de bus EUR 7,-.
Voor vervoer per S-bahn (Schnellbahn) vanaf de luchthaven heb je een extra kaart nodig.

Let op! De kaart is niet geldig op de Vienna Ring Tram. Je krijgt hier wel een euro korting op.

Ga je naar Wenen om te shoppen, check dan zeker ook in welke winkels je kaart geldig is. Voornamelijk bij van die enge souvenirssops maar, ook bij speelgoedwinkel Das Spielzeug, parfumerie Filz en verschillende kledingwinkels.

Oh lekker, die zie ik nu pas. 10% korting bij Yamm! (waar ik heerlijk veganistisch heb gegeten op de Naschmarkt). Ook is er korting bij de Grinzinger Bräu (een heerlijke, ouderwetse biergarten) en bij verschillende konditoreien.

Vienna card kopen - 2

Aanschaffen

Koop HIER jouw Vienna card. Let op! Kinderen tot 15 jaar: GRATIS! Je moet dan wel een ID bij je hebben.

Met kinderen naar Wenen? Lees meer in deze blog: Wenen met kinderen.

Meer over Wenen:
een goed hotel in Wenen
Schönbrunn
het Prater GRATIS
Wenen met kinderen
Teehaus Haas & Haas

Kortom, het openbaar vervoer in Wenen is goed geregeld

Wenen, één van Europa’s meest pittoreske en historische hoofdsteden, is een relatief makkelijk om te navigeren. In tegenstelling tot het uitgestrekte Berlijn of Londen, is de Oostenrijkse hoofdstad een middelgrote stad die je waarschijnlijk beheersbaar zult vinden, zelfs bij een eerste bezoek. Het beschikt over een betrouwbaar, snel en aangenaam tramnetwerk, evenals een metro- (U-Bahn) en busnetwerk dat reizigers relatief gemakkelijk kunnen gebruiken. Toch is het een goed idee om je voor je reis vertrouwd te maken met het openbaar vervoer in Wenen. Op veel plaatsen zijn informatie en aankondigingen niet direct beschikbaar in het Engels.


Schani WIEN

  • mooie kamers
  • gezellige, urban sfeer
  • nabij stadscentrum
Print Friendly, PDF & Email