Openbaar vervoer in Wenen: een Vienna card kopen of niet? - Wandernan

Openbaar vervoer in Wenen: een Vienna card kopen of niet?

Tijdens mijn vierdaagse bezoek aan Wenen maakte ik gebruik van de Vienna card. Moet jij een Vienna card kopen of niet? Hier vertel ik je er alles over.

Het openbaar vervoer is perfect geregeld in Wenen. Goedkoop, frequent, snel, schoon, efficiënt en zelden overvol.

Openbaar vervoer Wenen: de vier belangrijkste vormen van vervoer

De vier belangrijkste vormen van vervoer zijn U-Bahn (metro), Schnellbahn of S-Bahn (lokale trein), Straßenbahn ( tram ) en Autobus (bus).

Het openbaar vervoer in Wenen

Hoe is het openbaar vervoer eigenlijk geregeld? Ongelofelijk makkelijk! Er zijn een paar metrolijnen en verder een groot aantal trams en de CAT (City Air Train) van en naar de luchthaven.

Omdat het openbaar vervoer in de stad zo ongelofelijk goed geregeld én schoon is, vind ik reizen per ov echt heel prettig.

Vienna card kopen - 4

Vienna Card kopen of niet?

Vooral de Vienna City Card is speciaal ontworpen als reispas voor toeristen. Deze 24-, 48- of 72-uurs openbaar vervoer kaart voor de stad geeft je bovendien recht op diverse kortingen. In feite biedt de Vienna City Card je bijna op alle plekken die je zal bezoeken wel een soort van kleine korting. Met de Vienna Kaart kun je onbeperkt reizen, zo vaak als je wilt, binnen de stadsgrenzen van Wenen.

Wil je gewoon los tickets kopen voor het openbaar vervoer in Wenen? Koop je tickets dan bij de loketten in de hoofdstations of bij kaartautomaten.

Mijn conclusie is dat de Vienna card een must is bij je bezoek aan Wenen. De kaart kan ook prima gebruikt worden om het iets verder weg gelegen Schönbrunn te bezoeken.
Ik vind het fijn dat de kaarten een aantal uur geldig zijn. De tijd gaat in zodra je hem afstempelt. Dus met een 72-uurs kaart kun je prima je vierdaagse verblijf, waarbij je feitelijk meestal maar 72 uur in de stad bent, coveren.

Bij je kaart krijg je een dik couponnenboek waarmee je vele kortingen kunt krijgen. Dat loopt al snel op. Ik had korting op mijn kaartje voor het reuzenrad in het Prater en bij Schönbrunn. De kaart is ook geldig op vervoer met de CAT vanaf de luchthaven. Deze kost dan EUR 11,-. Of de bus EUR 7,-.
Voor vervoer per S-bahn (Schnellbahn) vanaf de luchthaven heb je een extra kaart nodig.

Let op! De kaart is niet geldig op de Vienna Ring Tram. Je krijgt hier wel een euro korting op.

Ga je naar Wenen om te shoppen, check dan zeker ook in welke winkels je kaart geldig is. Voornamelijk bij van die enge souvenirssops maar, ook bij speelgoedwinkel Das Spielzeug, parfumerie Filz en verschillende kledingwinkels.

Oh lekker, die zie ik nu pas. 10% korting bij Yamm! (waar ik heerlijk veganistisch heb gegeten op de Naschmarkt). Ook is er korting bij de Grinzinger Bräu (een heerlijke, ouderwetse biergarten) en bij verschillende konditoreien.

Vienna card kopen - 2

Aanschaffen

Let op! Kinderen tot 15 jaar: GRATIS! Je moet dan wel een ID bij je hebben.

Met kinderen naar Wenen? Lees meer in deze blog: Wenen met kinderen of Wenen met tieners (met een geweldige appartement tip!)

Nog meer over Wenen:
Schönbrunn
het Prater GRATIS
Teehaus Haas & Haas

Kortom, het openbaar vervoer in Wenen is goed geregeld

Wenen, één van Europa’s meest pittoreske en historische hoofdsteden, is een relatief makkelijk om te navigeren. In tegenstelling tot het uitgestrekte Berlijn of Londen, is de Oostenrijkse hoofdstad een middelgrote stad die je waarschijnlijk beheersbaar zult vinden, zelfs bij een eerste bezoek. Het beschikt over een betrouwbaar, snel en aangenaam tramnetwerk, evenals een metro- (U-Bahn) en busnetwerk dat reizigers relatief gemakkelijk kunnen gebruiken. Toch is het een goed idee om je voor je reis vertrouwd te maken met het openbaar vervoer in Wenen. Op veel plaatsen zijn informatie en aankondigingen niet direct beschikbaar in het Engels.


Schani WIEN

 • mooie kamers
 • gezellige, urban sfeer
 • nabij stadscentrum

Er zijn 12 reactie's

 1. . Dus met een 72-uurs kaart kun je prima je vierdaagse verblijf, waarbij je feitelijk meestal maar 72 uur in de stad bent, coveren. (irritant, ik zoek naar een NL woord…)

  Handige kaart. Zoek je een NL woord dan kun je misschien beter de zin ombouwen (met een kwinkslag): met de 72-uurs kaart kun je tijdens je vierdaagse verblijf dan ook prima uit de voeten.

  1. Hallo Bob, nee dat helaas niet, maar wel bij veel hotels, en toeristische infopunten, plus op de luchthaven en op Stephansplaztz, Karlsplatz, Westbahnhof en Wien Mitte. Of van tevoren online.

 2. Hoi,

  Maar waar kan je een dagkaart kopen of een “geen” Vienna Card” ik wil namelijk geen musea bezichtingen van binnen maar wel de hele dag of 2 dagen gebruik maken van het ov

 3. Ik koop op de luchthaven een ViennaCard. Kan ik die ook gebruiken om naar het centrum van Wenen te reizen en wat moet ik daarvoor doen?

  1. Hallo Ton, je kunt bij de kaart een travelcard aanschaffen, deze travel card geldt echter niet voor vervoer van en naar de stad.

   Deze tip vond ik op de site:
   The travelcard is not valid for travel to and from the Vienna airport. You will need to purchase an additional one-way ticket at EUR 1,70 from Vienna Airport to Vienna city limit. Although there are no ticket barriers, there are frequent checks by undercover transport officers on the transport networks – so make sure you have validated your travelcard before you go. If you travel from the airport to the city centre, make sure to validate both or extra airport ticket and your travelcard. Both adults and children are also required to hold a valid form of ID to be able to show on demand as well.

 4. Als je de 72 uurkaart voor het ov in wenen hier in Nederland via de website koopt,kan je dan ook al voor de bezienswaardigjeden korting krijgen? Of moet je die op het vliegveld ophaen en kan je die met de bonnen alleen bij de kassa inwisselen?

  1. Als je hem via de website koopt, dan krijg je een voucher waarmee je kaart en couponmen ter plaatse kunt ophalen. Veel plezier in Wenen! (en excuses voor mijn late antwoord!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *