Bij aankomst in Zeeland op vrijdagavond stormt het. Het zand stuift over de weg op de Brouwersdam. Op de Oosterscheldekering leg ik de kids uit (twee handen aan het stuur), hoe de kering ongeveer werkt. En waarom ze deze hebben gebouwd. Ik vertel in het kort over 1953. En laat mezelf ontglippen dat er een museum is over deze ramp. Noor zit direct rechtop. Museum? Ramp? Kunnen we daar heen? Ik twijfel. Ja het kan, maar is het ook geschikt voor kinderen? De volgende dag is het weer nog steeds vrij slecht. Een uitstapje naar het Watersnoodmuseum lijkt nu erg aanlokkelijk. We doen het en zijn ontzettend positief!
Wat is er te doen in het Watersnoodmuseum met kinderen?
De kinderen krijgen bij binnenkomst een speurtocht op maat. Hoera! Zelfs voor Pippa (5 jaar) is er een. Gelegen in 4 oude caissons, bevindt zich een museum in vier delen. Deze vier delen zijn duidelijk afgebakend.
Caisson 1: de dijken breken (de aanloop naar de nacht van de ramp)
Caisson 2: wanhoop en daadkracht (de ramp en hoe men er mee om ging)
Caisson 3: dijkherstel en dijkversterking (wat doet men na de ramp om herhaling te voorkomen)
Caisson 4: de strijd is van altijd (wat doet NL in het buitenland om te helpen bij landwinning, dijkbouw en hoe zorgen wij voor een veilige leefomgeving)
Daarnaast is er een wisselende expositie.
Mijn kinderen hebben het nog over dit museum. Het heeft indruk gemaakt, omdat het zo dicht bij huis is. En nog niet zo lang geleden, op een of andere manier dringt dat wel tot ze door.
Noor (8) vraagt zich telkens wel af of dat nu ook bij ons kan gebeuren. We wonen in Noord-Holland, we overstromen maximaal 1 meter en gelukkig ligt het Playmobil op zolder en de bedden blijven ook droog. Het zijn dingen waar ik me wel eens zorgen over maak, hoewel ik dus geen noodpakket op zolder heb liggen.
De film in caisson 4 (halfrond scherm) is heftig voor ze. Het geluid is hard en de paniek voelbaar.
In caisson 3 is draait in een woonkamer (in het gedeelte waarin wordt verteld dat Scandinavische landen woonhuizen gaven aan de Nederlanders) een filmpje. Ik raad ouders van kinderen onder de 10 jaar aan, deze eerst even zelf te bekijken, in het filmpje drijft een overleden kindje voorbij, dat vond ik zelf al een heel naar en heftig beeld, laat staan voor jonge kinderen.
Lunchfaciliteiten
Wij hebben een heerlijke tosti gegeten in caisson 3. Bij heel gezellige medewerkers, voor een prima prijs.
Voor kinderen van welke leeftijd is dit leuk?
Pippa (5) kreeg een speurtocht die te doen is voor kinderen vanaf 3 jaar. Vanaf die leeftijd is het dus een goed museum. Kinderen mogen een hoop aanraken, er is veel te zien.
Noor (8) vond het enorm interessant en was zwaar onder de indruk.
Combineren met een bezoek aan
Wij zijn een behoorlijke tijd in het Watersnoodmuseum geweest. Wil je dit combineren met iets anders? Even afhankelijk van waar je verblijft is het leuk om een van de Deltawerken te bezoeken. De Oosterscheldekering is natuurlijk erg imposant, maar de Deltawerken bestaan in totaal uit 14 bouwwerken, dus de keuze is reuze. Denk bijvoorbeeld ook aan de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg (waterkering met beweegbare onderdelen, groter dan enig ander in zijn soort ter wereld) bij Hoek van Holland of de Zandkreekdam aan het Veerse Meer.
Geen onderdeel van de Deltawerken, maar zeker ook mooi om overheen te rijden: de Zeelandbrug. Deze brug is meer dan 5 kilometer lang (scheelt dus minder dan 2 kilometer met de Deens/Zweedse Storebaeltsbrug!) en biedt een fantastisch uitzicht.
TIP: parkeer je auto op parkeerplaats Het Stille Strand (Gouweveerse Zeedijk 4301, 4675 RB Zierikzee) en klim de dijk over. Hier heb je mooi zicht op de brug en vind je ook nog wat schelpjes en wier in het slik.
Praktische informatie
Prijzen: zie website, gratis met museumkaart.
Website: Watersnoodmuseum
Adres:
Weg van de Buitenlandse Pers 5
4305 RJ Ouwerkerk
Openingstijden: zie website
TIP: kleed je in laagjes, in de zomer kan het binnen best fris zijn ten opzichte van de buitentemperatuur
Ons bezoek duurde: 2 1/2 uur
Wandernan’s fotoboek
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen: