Middelburg Winterstad - Wandernan

Middelburg Winterstad

Middelburg Winterstad! Wanneer je op ‘de Markt’ aankomt, weet je direct wat dat betekent. Gezellige stalletjes met allerlei leuks te koop, een ijsbaan, een enorme kerstboom en dat alles tegen het decor van het eeuwenoude stadhuis van Middelburg. Je ruikt haardvuurtjes, warme chocomel en overal is het gezellig druk. Sfeer!

Middelburg Winterstad

Dit jaar is Middelburg vanaf 29 november tot 13 januari 2023 omgetoverd tot een oergezellig winters tafereel. Vooral de overdekte terrassen zijn echt een aanwinst voor de stad. Hoe krijg je als horecaondernemer ’s winters je terras vol? Bouw er een tent omheen, zet er terrasheaters is, versier het en maak het vooral niet te licht. Serveer speciale winterse thee’s, koffie met slagroom en een lekkere borrel erin en winterse lekkernijen. De terrassen zitten hier in de winter vol! Op de ijsbaan is het altijd gezellig druk, kinderen en volwassenen zwieren met rode wangen over het ijs. Even onwennig in het begin, maar schaatsen verleer je niet!

Shoppen in Middelburg

Middelburg heeft een aantal grote ketens, welke zich voornamelijk op de Lange Delft bevinden. Daarnaast zijn er enorm veel hippe woonwinkels, concept stores en kleine boetiekjes. Je kunt hier nog echt iets speciaals vinden.
Mijn topadressen voor jou:
Drvkkery: een enorme boekwinkel met een grote collectie kinderboeken, spelletjes en kado-artikelen. Zeker even naar binnen lopen!


BoMonT: heren-, dames- en kindermode en woonwinkel. Merken als Ralph Lauren, Bart’s, Anna Blue, Catwalk Junkie, Gaastra, L’argentina, Superdry, MAC, Quapi, Vingino, Retour, Riviera Maison, Zusss. Fijne winkel met leuk personeel.

Eten in Middelburg

Als er iets is wat prima kan, dan is het wel eten in Middelburg! Gezellige restaurants, veel keuze in allerlei heerlijks. Ik vertel je mijntopadresjes, sommige zelf uitgeprobeerd, anderen uit betrouwbare bron!
Grand Café Brooklyn: een van de restaurants die een tent en verwarmd buitenterras heeft tijdens Middelburg Winterstad. Geweldig leuk! Supervriendelijk personeel en heerlijk eten. Mijn aanrader: broodje Po Boy, met pittige kip, soya, ketjap en koriander.


Kloveniersdoelen: als eindpunt van de stadwandeling een must om even naar binnen te gaan en te genieten van een warme glühwein. Je kunt hier ook een filmpje pakken!

La Piccola Italia: hier staat een kok met hart voor heerlijk eten. De op de huid (vissen hebben geen huid…) gebakken kabeljauw en halve portie’s pasta als voorgerecht zijn een aanrader.


De Herberg: volgens Kim (zij woont net onder Middelburg en kan het dus weten) een leuk adres, knusse sfeer. Wel even reserveren.

Brasserie Eigenwijzz: in dit restaurant worden verstandelijk beperkten begeleidt om jou een fijne lunch te bezorgen. Met dank aan neef L.

Brasserie Drvkkery: in boekwinkel Drvkkery, vind je ook een gezellige brasserie, met lekkere koffie en heel erg lekkere (de beste ooit voor mij) Zeeuwse bolussen!

Bliek: ik heb helaas geen tijd gehad om even binnen te kijken, maar deze bakker zag er veelbelovend uit.

De Frietboetiek: gezien de drukte die er telkens heerste moet dit een topadres zijn. Verse aardappelen uit de Zeeuwse klei worden verwerkt tot een topfrietje, desgewenst met stoofvlees en speciaal bier. Ik moet terug…


Loskade 45: een goed adres voor een ontbijt (ook gewoon binnenlopen is een mogelijkheid, aanschuiven bij het buffet, wat om 10u30 sluit kan voor EUR 15,- pp), maar zeker ook de moeite waard voor lunch en diner. Liefde voor eten en gastvrijheid hoog in het vaandel. Aanrader!

De Juf: voor lekkere taartjes! (met dank aan eerder genoemde Kim)

Slapen in Middelburg

Wij mochten slapen bij Loskade 45. Dit hotel met maar 9 kamers is een van de meest gastvrije hotels waar ik ooit sliep. En dat betekent best wel wat!
De kamers zijn ruim en hebben mooie hoge plafonds, maar bovenal is het personeel oprecht vriendelijk, gastvrij, behulpzaam en geïnteresseerd. Tel daarbij op het topontbijt in een lekker ruim restaurant en je bent er… Kijk niet verder!

Doen in Middelburg

Loop direct even binnen bij Drvkkery voor de Tourist Shop. Een leuke manier om de stad te verkennen is met een stadsgids. In de winter vertrekt er elke zaterdag een tour vanaf de Markt om 13u30 (in de zomer is dit dagelijks). Met de stadgids kom je op prachtige plekjes, kun je een kijkje in het stadhuis nemen en word je van alles verteld over de interessante en indrukwekkende geschiedenis van de stad.

Eerst riching het stadhuis
Prachtige details
Gezellig koppetje
Jammer dat je de geur niet even op kunt snuiven van achter je computer!
Langs bemoste paden, door kleine poortjes
Hallo poes!
Follow the leader
Oud…
Ouder!
Middelburg zit strak in de verf. Je kunt jezelf soms spiegelen in de deuren…
Zoveel te doen!
Kanonnen gemaakt in de ijzergieterij in Middelburg
Zoveel mooie geveltjes!
De haven
Kuiperspoort
Onderweg kom je van alles tegen!

Bij de Tourist Shop kun je ook verschillende themawandelingen kopen voor EUR 2,50 per stuk. Er zijn er meer dan elf! Wij liepen de Historische Wijnroute Middelburg, aan de hand van een gidsje propvol tekeningen en plaatjes van ‘hoe het was geweest’ erg leuk om je zo goed te kunnen voorstellen hoe het vroeger was.

Als je goed oplet zie je veel grappige details verborgen in en op de gevels
Vroeger werden hier VOC-schepen gebouwd, 336 schepen, 1147 reizen naar de oost.

Het Zeeuws Museum. Een verrassende collectie van typisch Zeeuwse zaken. Klederdracht, handwerk, een wisseltentoonstelling, wandkleden van zeeslagen, kunst en objecten uit het verleden en de bijzondere ‘wonderkamers’. Over de laatste verklap ik liever niet zoveel, het is leuker dat zelf te ontdekken. Ik vond het vooral leuk dat de historie op een slimme manier een moderne twist krijgt.
Entree EUR 8,50. Kinderen tot en met 18 jaar gratis!

Grappig! Ik zeg altijd liever gloomy dan grauw. Ik hou best van gloomy dagen en vond dit een erg mooi schilderij.
In het Zeeuws museum is een gezellig café, waar je soep, salade, stevige boterhammen en Zeeuwse bolussen kunt eten, onder andere.

De Lange Jan beklimmen. 207 Treden omhoog via een steile wenteltrap. Dat moet je leuk vinden. Je moeite wordt beloond met een mooi uitzicht over de stad vanuit een prachtig torenkamertje.
Entree vanaf 5 jaar EUR 4,-.


Ben je wat langer in Middelburg dan zijn uitstapjes naar Arnemuiden en Veere (met dank aan Carolien S.) ook leuk! Beide plaatsjes liggen op een kwartier rijden van de binnenstad van Middelburg.

Kortom, ben je op zoek naar een leuk en romantisch uitstapje met je lover in de winter? Dan is Middelburg een dikke aanrader. Doe en passant je kerstinkopen, neem de tijd voor het eten en kom herboren terug!

Nog een paar dan…

Er zijn 4 reactie's

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *