Leuven met kinderen: helemaal niet leuk, of wel? - Wandernan

Leuven met kinderen: helemaal niet leuk, of wel?

Leuven met kinderen, dat was niet zo’n goed idee, zei een (overigens heel lieve!) PR-dame mij ooit tijdens een persevent. Nee, ik moest hier heen om bier te proeven en abdijen te bezoeken. Ik bedacht meteen dat ik daar met mijn moeder heen wilde, die zou dat vast leuk vinden en twee jaar later was ik er. Maar wat schetste mijn verbazing? Ik kwam er juist enorm leuke dingen tegen om met kinderen te doen!

Slapen in Leuven met kinderen

Ik zocht voor jou de fijnste familiekamers. Centraal gelegen en met uitstekende recensies.1. Domein Kessel-Lo

Leuven met kinderen
Een van de vele speeltuinen in domein Kessel-Lo
leuven met kinderen
Een speelplek voor grotere kinderen
leuven met kinderen
Roeibootjes te huur
leuven met kinderen
Waterspeelplaats, dit vond ik als kind altijd zo leuk!
leuven met kinderen
Nóg een speeltuin
leuven met kinderen
Een verkeerstuin

Het klinkt altijd zo koninklijk vind ik: ‘domein’. In dit enorme recreatiepark kun je wel twee dagen spelen met kinderen. Er is een verkeerstuin, een zwembad, een roeivijver en verschillende speeltuinen. Echt ‘de max’! Deze moest met stip bovenaan.

2. IJsjesboot Coupe Matadi

IJs is altijd een goed idee. De boot ligt in de Vaartkom aan de noordzijde van de stad. Leuk om te combineren met spelen in het Sluispark. Let op, hij is niet altijd open, check de website om teleurstellingen te voorkomen. 

3. Groot Verlof

Een van de evenementen tijdens het Groot Verlof is ‘picknick in het park’

In de zomer hebben de Vlaamse kindjes vakantie van precies 1 juli tot en met 31 augustus. In de zomer wordt er dus ongelofelijk veel georganiseerd voor kleine rakkers. Hou de agenda op de site van Visit Leuven in de gaten en kijk wat er allemaal georganiseerd wordt tijdens het ‘groot verlof‘. Zoals een springkasteel in het park, en een gelegenheidsbieb, high tea, live muziek, kindertheatervoorstellingen… Echt te veel om op te noemen.

4. Lekker happen


Bij restaurant Noordoever (vlakbij Coupe Matadi) kun je rustig van een buffet scheppen. Alles is vegan of vegetarisch. Daarnaast is het er bovendien lekker ruim én is er een mooie kinderhoek. Fijn plekje!

Verder zijn er in de stad natuurlijk ontzettend veel restaurants te vinden.

5. Beklim een toren

leuven met kinderen
Vanuit de toren van de universiteitsbibliotheek

Voor kinderen is het altijd magisch om trappen te beklimmen. De toren van de universiteitsbibliotheek is bijvoorbeeld de moeite waard. Bij helder weer heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omringende heuvels.

6. Bezoek een abdij

leuven met kinderen
Abdij van Vlierbeek

Ik heb vier abdijen bezocht rondom de stad, de Abdij van Park is ten eerste leuk om met kinderen te bezoeken. Maak bijvoorbeeld een wandelingetje langs de indrukwekkende graven, vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de stad. 
Ten tweede kun je een bezoek brengen aan de Abdij van Vlierbeek, daarbij is een restaurant met terras en een tuin om lekker in te spelen. 

7. Stadswandeling


Haal een stadswandeling op bij Visit Leuven (Naamsestraat) en doe deze zelf. Je kunt ook met een gids gaan, maar kinderen hebben daar doorgaans geen geduld voor en anderzijds kun je ook niet ergens langer blijven als iets ze in het bijzonder aanspreekt. Er zijn twee speciale familiewandelingen.

8. Museum M

In dit museum is een speciale route voor kinderen.

9. Lezen en de Kleine Johannes

leuven met kinderen


In supertof kinderboekwinkeltje ‘De Kleine Johannes’ kreeg ik de tip het boek ‘Leuven in Vogelvlucht’ aan te raden wanneer men Leuven met kinderen bezoekt. In dit attractieve boek met geweldige plaatjes wordt op kinderwijze een en ander uitgelegd over de geschiedenis en bezienswaardigheden van Leuven. De winkel zelf wordt ook in het boek genoemd.

De Kleine Johannes | Tiensestraat 17 | Leuven

10. Speelgoedzaak The Grasshopper

Ik ben een sucker voor speelgoedwinkels. Met name die met kwalitatief mooi speelgoed. Aangezien onze zuiderburen gul geven aan (peet)kinderen, tijdens doop, communie, Pasen en wat al niet meer, heeft een mooie winkel als deze bestaansrecht.

The Grasshopper | Mechelsestraat 24 | Leuven

11. Ga fietsen!

Laatste tip. Boek een fietstour bij Baja Bikes en leer de stad kennen met een insider!


Kortom, mijn advies: bezoek de stad als het mooi weer is en boek daarom lastminute.

Voor bijna al deze bezienswaardigheden is een fiets wel handig (de stad heeft zelf een autoluw centrum), deze huur je heel eenvoudig bij het station.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *