Mechelen met kinderen - Wandernan

Mechelen met kinderen

Je hebt me er al een paar keer over horen praten. Dat Mechelen echt ’tha bomb’ is met kinderen. In deze post leg ik haarfijn uit waarom jij ook naar Mechelen moet gaan, want dat het moet gebeuren is zeker.

Naar Mechelen met kinderen

Mechelen is een vrij kleine stad (zo’n 68.000 inwoners), met een compact en autoluw centrum. Daarmee is het een perfecte stad om met de trein aan te reizen. NS International heeft regelmatig mooie aanbiedingen, waarbij kinderen voordelig meereizen. Hou dat in de gaten en plan je trip op tijd als het kan.
Vanaf het station loop je in ongeveer tien minuten naar het stadscentrum. Perfect!

Versie 2

Waar gaan we slapen in Mechelen?

Zelf heb ik in het Novotel, Holiday Inn Express, het NH geslapen en even de lobby van Martin’s Patershof bekeken.
Het NH vond ik geen aanrader, ik heb er een nacht geslapen. Ik vond het er niet zo fijn. Het Holiday Inn Express was tóp!

Novotel is echt een goed adres en prijstechnisch ook een heel fijne. De lobby is ruim en er is zelfs een kinderspeelhoekje.

Ga je voor luxe, dan raad ik Martin’s Patershof aan, maar eerlijk gezegd zou ik die bewaren voor een romantisch tripje.
En wil je zeker ruimte hebben? Dan begin je je zoektocht bij VixX suites. In de zomer en erg lastminute kun je deze suites voor een mooie prijs (rond EUR 180,- per nacht) scoren. Zestig vierkante meter en een dakterras voor papa en mama bij de Penthouse Suite, wie wil dat niet? (ik wel!)

Eerst even langs Toerisme Mechelen

Ga eerst langs het kantoor van Toerisme Mechelen op de Hallestraat 2-6. Zij kunnen je uitstekend informeren over het huidige aanbod in de stad. Meestal is er iets leuks als een speurtocht of een pakket waarmee je verschillende lekkernijen kunt ophalen bij delicatessen zaakjes. Op de site van Visit Mechelen kun je alvast een voorproefje nemen.

In het kantoor kunnen kinderen lekker spelen, met deze draaiende landkaarten bijvoorbeeld
In het kantoor kunnen kinderen lekker spelen, met deze draaiende landkaarten bijvoorbeeld
En hier mogen ze lekker in klimmen!
En hier mogen ze lekker in klimmen!
Versie 2
Mechelen Kinderstad - 12
De rivier de Dijle stroomt dwars door de stad
De rivier de Dijle stroomt dwars door de stad
Begroeide pleintjes en verborgen paadjes
Begroeide pleintjes en verborgen paadjes
Opsinjoorke! Hier mag je gewoon op klimmen hoor!
Opsinjoorke! Hier mag je gewoon op klimmen hoor!
Verwijzingen naar de prachtige verhalen die de stad rijk is
Verwijzingen naar de prachtige verhalen die de stad rijk is
Spelen in de Kruidtuin
Spelen in de Kruidtuin
Heerlijke winkeltjes
Heerlijke winkeltjes

Eten

Een weekendje naar Mechelen met kinderen is heerlijk relaxt. Een groot pluspunt van Mechelen zijn de talloze cafés en restaurants met allemaal een uniek karakter. In Mechelen kun je ontzettend lekker en gezellig eten.

Midden in bourgondisch Vlaanderen is het vinden van een fijn restaurantje eigenlijk nooit een probleem. Ik heb ongelofelijk lekker gegeten (drie keer inmiddels) bij Il Cardinale. Een überhip burgerrestaurant, waar je geen reservering kunt maken. Do it!

Mechelen Kinderstad - 8


Mijn kindjes zijn gek op tapashapjes. Leuk, dat prikken met een vorkje en van alles van tafel proberen. Dat kan uitstekend bij Sava op de Grote Markt.

En tip nummer drie is Moochi Frozen Yoghurt. Kinderen kunnen hier een klein bakje krijgen en deze helemaal optoppen met wat ze er maar lekker uit vinden zien. En dat is best veel!

Mam! Ik moet plassen!

Geen enkel probleem. Midden in de stad, onder het stadhuis is een openbaar toilet. Met een speciaal kinderwc’tje. En ook een verschoningsplek voor de echte mini’s.
Ben je al overtuigd van Mechelen als kindvriendelijke topper?

Mechelen Kinderstad - 24

Extra attracties

Ben je buiten deze geweldige tips en wandelingen op zoek naar nog meer vertier dan zijn er net buiten de stad een paar topattracties te vinden, waarover ik meer heb geschreven.
Allereerst is daar dierentuin Planckendael, een ongelofelijk groene en ruim opgezette zoo, een van de mooiste waar ik ooit was, met heel veel speelmogelijkheden.

Planckendael


En als tweede attractie is er Technopolis, een doecentrum voor wetenschap en technologie. Oók leuk met kinderen vanaf drie jaar, want voor hen is er een speciaal gedeelte.

technopolis


En als derde, nog in de stad is het speelgoedmuseum.
Stoere klimtijgers mee? Dan moet je ook zeker de 587 treden op weg naar de skywalk van de Sint Romboutstoren even meepikken.  Ik zou zeggen, vanaf een jaar of zes, omdat het echt een behoorlijke klim is.

Mechelen Kinderstad - 30

Fietsen in Mechelen

Het fietstourisme in de Vlaamse steden neemt ieder jaar weer toe. Zo ook in Mechelen. Steeds meer toeristen, maar ook inwoners, gebruiken de fiets als vervoersmiddel. Het gros van de fietsenstallingen zijn niet overdekt, buiten een paar uitzonderingen, en zijn gratis. Bewaakte fietsenbergingen uitgebaat door Fietspunt vindt je aan het Centraal Station, waar je ook een fiets kan huren.

Vanaf het station kun je een bluebike huren. Op één lidmaatschapskaart (EUR 10,- per jaar), kun je twee fietsen huren. Kosten per 24 uur: EUR 3,-.
Ook kun je bij verschillende hotels een fiets huren. Novotel had deze mogelijkheid! Op de fiets ben je vanuit de stad in ongeveer een kwartier in Planckendael.

Er zijn 13 reactie's

 1. Wat een toppertje voor kinderen 🙂 Ik doe er al een maand stage en ben eerlijk gezegd nog niet verder geraakt dan van het station naar het kantoor, oeps ^^

  1. Oeh! Liese!!! Er is zoveel leuks in de stad te zien en doen. Beloof je dat je de komende tijd beter je best gaat doen om de stad te ontdekken? 😉

 2. Leuk om je artikel te lezen over Mechelen. Helemaal mee eens wij nemen onze dochter ook graag nog een keer mee.

 3. Klinkt als een stad om ook maar eens te ontdekken 🙂 Ik ben er met de Urban Trail van Mechelen al doorgesjeest, maar dat was een nachtrun, dus veel niet gezien. Maar het beviel goed!

 4. Een heel leuk beschrijving van Mechelen, Nanda! En inderdaad, Planckendael is een aanrader! 🙂

  1. Bedankt voor de tip Nanda, wij zijn met dochter (18 mnd) 3 dagen naar Mechelen geweest en het was top! Dat worden vaker stedentrips voor ons

   1. Wat ontzettend leuk om te horen dat jullie het zo naar je zin hebben gehad. Andere leuke steden met kids: Belfast, Berlijn, Wenen, Lucca, Pisa en Venetië. In de buurt staat voor mezelf Den Haag nog hoog op de wensenlijst.

 5. Jeeeeheeeejj, nog meer leuke tips! Wij gaan aankomend weekend dus inderdaad met z’n drietjes. Onze Madame slaapt nog redelijk veel, maar daar kunnen we heel veel leuke dingen omheen plannen! Ik heb er zo veel zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *