Gelegen op korte afstand van de historische kustplaats Porto , is de Douro-vallei een must-visit wijnregio voor fans van af en toe een drankje! Als je niet zo’n drinker bent of op vakantie bent met de kinderen op sleeptouw, zijn er nog genoeg andere bezienswaardigheden en geluiden om van te genieten in dit noordelijke deel van het zonovergoten Portugal. De Douro-vallei zou ook de betoverende vallei kunnen genoemd worden, zo adembenemend mooi is het landschap.

Waarom naar de Dourei vallei met kinderen?

Met kinderen naar de Douro vallei, wie doet dat nou? Niets dan porthuizen, slingerweggetjes en gezellige quinta’s. En geen fluit te beleven voor de kindertjes. Onmenselijk natuurlijk. Oh, en dan hadden we ook nog van die dagen dat het veertig graden was. En weet je? We hebben daar zó énorm genoten! 

Wat ga je doen in de Douro vallei?

De Douro rivier kruist Portugal vanaf de Spaanse grens en mondt uit in de Atlantische Oceaan. Rondom de rivier is een prachtige, groene vallei, waar de rode druiven groeien als een malle en de prachtige statige porthuizen op de oevers liggen. Wanneer je langs de rivier rijdt zie je in grote letters de namen van de porthuizen staan. Sandeman’s, Offley, allemaal namen die je kent.
Je kunt hier prachtige ritjes met de auto maken en een rondje door de mooie dorpjes lopen. Een stop maken in Pinhão of en Peso de Regua en uiteraard een (of meerdere!) portproeverijtjes doen.

Wanneer je deze bestemming in je rondreis door Noord-Portugal past, trek er dan minstens twee hele dagen voor uit. Met kinderen moet je bedenken dat je aan één dag voldoende hebt. Wij hebben de vallei op en neer gereden en ik kan je vertellen dat het stukje tussen Peso de Regua en Pinhão echt het mooist van allemaal is. Je hoeft dus niet de moeite te nemen heel diep de vallei in te rijden, wat ik aanvankelijk wel dacht. Hoe verder je richting Spanje rijdt, des te kaler en droger het wordt. Logisch ook wellicht…

Wij sliepen in Quinta do Tedo, een superfijne quinta met vriendelijke gastvrouw Kay Bouchard en een fijn zwembad in mooie tuin. Kids kunnen hier even lekker spelen. Wij zijn één dag op pad geweest en de andere dag hebben we heerlijk geluierd bij het zwembad.

Boek Quinta do Tedo

P en ik deden die dag een portproeverijtje en we hebben gepicknickt in de tuin met spullen die we in de supermarkt hadden gehaald. Allemaal prima!

Op onze aanreisdag hebben we eerst gespeeld in het WaterNaturPark. Op die manier had iedereen het toch erg naar zijn zin in die prachtige vallei.

Hoe zou jou perfecte rondje door de Douro er uit kunnen zien?

Start bij Quinta do Tedo. Slinger langs de Douro richting Pinhão. Parkeer je auto en loop naar de oever. Bij Extra Douro kun je heerlijk tapas eten. Trek er wel even de tijd voor uit! En trakteer jezelf op een koel glas witte wijn. Rij verder de bergen in, richting Sabrosa en Alijó. Neem je tijd en maak stopjes in deze mooie dorpjes.

Is het heel erg warm? Rij dan naar Foz do Tua, stroomafwaarts langs de spoorlijn, blijf het pad volgen. Daar vind je een prachtig plekje om even de rivier in te gaan. LET OP! Het is nogal een verschil of je naar Tua of Foz do Tua gaat. Stel de navigatie in op Foz do Tua. (Tua ligt aan de overzijde van de rivier)

Rij over de stuwdam (indrukwekkend ding!) bij Eclusa da Barragem da Valeira. Ook een mooi plekje om even te stoppen en te kijken.

Tussen São João de Pesqueira en Casais do Douro (gewoon rijden, je ziet het vanzelf) is een prachtig uitzichtpunt met stenen bankjes waar je kunt picknicken of eventjes een leuke stop kunt maken.

Laat je je liever varen? Boek dan deze cruise met proeverij. 

Er zijn ook tal van verschillende tours die vertrekken vanuit Pinhão in het hart van de vallei, inclusief snelle cruises van een uur voor degenen die weinig tijd hebben. Als u liever op een meer ongebruikelijke manier door de Douro reist, waarom huurt u dan geen kajaks of kano’s? Dat zullen de kinderen zeker leuk vinden!

Lekker en gezellig eten in Dauro

Om vakantieverwennerij te krijgen met de smakelijke traditionele keuken van de regio. De kuststeden van Portugal zijn misschien beroemd om hun zeevruchten, maar in het binnenland, zoals de Douro-vallei, hebben ze ook heerlijke gerechten in petto.

Wandernan’s persoonlijke fotoboek

met kinderen in de douro vallei
Een pic met mijn lieve meisjes, deze is genomen bij onze quinta, zo mooi hier!
Extra Douro, een leuk en lekker restaurant aan de kade in Pinhão

Ook nog een leuke toevoeging aan de dag, een tochtje per boot, je kunt ze boeken vanaf Pinhão

Onze huurauto, rent a smile, via Sunny Cars

Bloedverzengd heet… maar oh wat is het hier prachtig!
Zwemmen in de rivier, het kan niet overal, maar in deze hoek in de rivier kan het.
Daar waar het rondje met pinpoint staat… linksboven
Avondlicht!
Zicht op de stuwdam

Oh, wat is het hier…
…ongelofelijk mooi!
De volgende dag gaan we in de chill stand
Eten we lekker bij zoon Paolo in zijn pop-up bistro
Doet hubby de tour
En haak ik in bij de proeverij
What a view…
Dag mooie Quinta do Tedo

 

Print Friendly, PDF & Email