Sintra met kinderen bezoeken – Portugal stedentrip - Wandernan

Sintra met kinderen bezoeken – Portugal stedentrip

Wanneer je Sintra met kinderen wilt bezoeken, dan moet je je echt even voorbereiden. Ik geef je hier al mijn tips, door schade en schande wijs geworden. Als je Google “dingen om te doen in Portugal” googelt, is er één ding dat gegarandeerd op zowat elke lijst verschijnt die je tegenkomt: een dagtocht naar Sintra maken. Wanneer je Sintra met kinderen wilt bezoeken, dan moet je je echt even voorbereiden. Ik geef je hier al mijn tips, door schade en schande wijs geworden. Normaal gesproken ben ik een groot voorstander van ‘wandering off’, maar in dit geval, doe je er goed aan deze post door te lezen en op te slaan.

Waarom Sintra met kinderen bezoeken?

Het pittoreske Sintra, op slechts 40 minuten met de trein vanaf Lissabon, biedt een sprookjesachtige ervaring voor een dagtrip vanuit Lissabon (of langer, zoals je wilt). Sintra is een juweel tussen de bergen en de zee. Het is een charmant Portugees stadje, gelegen in de verkoelende heuvels van de Serra de Sintra.

Wat is er te doen in Sintra met kinderen?

Wanneer je naar Sintra gaat met kinderen, dan zul je waarschijnlijk niet goed weten waar je moet beginnen. Sintra is prachtig gelegen temidden van bossen en veel groen. In dit plaatsje zijn diverse paleizen gebouwd, de een nog mooier en kleurrijker dan de ander. Het is een absolute must om deze plek te bezoeken wanneer je in midden-Portugal verblijft. Sintra is 2000 jaar oud en heeft een rijke geschiedenis. Vroeger woonden hier allerlei rijke mensen in paleizen, kastelen en landhuizen.

Kom je, tijdens je reis ook in Lissabon of Porto? Check deze steden dan even op Citytrips met kinderen! 
Porto
Lissabon

Voor kinderen van welke leeftijd is dit leuk?

Onze Pippa was twee jaar en vond het harstikke leuk in Sintra. Er is, zoals gezegd veel groen, vooral Parque de Peña is met kids erg leuk. Het bijbehorende paleis is ook de meest karakteristieke.

Praktische informatie voor een stedentrip naar Sintra met kinderen

Ga je naar Sintra met je kinderen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je goede wandelschoenen meeneemt. Neem voor kleintjes een buggy of draagzak mee. En zorg voor voldoende water, zonnebrand en proviand voor onderweg.

Ten tweede, parkeren is een crime in Sintra. Het beste advies wat ik je kan geven is: kom met de trein. Echter, dan zal je alles moeten lopen. Of de hop on, hop off moeten nemen. En daar heb ik ook wachtrijen gezien waar kinderen niet blij van worden. Dus eigenlijk is dat ook geen optie. Kijk van tevoren welk van de paleizen je wilt bezoeken en maak je plan aan de hand daar van.

Palacio Nacional de Sintra

Dit paleis met kenmerkende conische torens ligt in het midden van het stadje. Vanaf het treinstation is dit twaalf minuten lopen. Dat is goed te doen! Je kunt daarna kiezen om het nationaal historisch museum van Sintra te bekijken of met een picknick op je rug op pad te gaan naar Quinta da Regaleira (14 minuten), Castelo dos Mouros (1 uur) of Palacio da Peña (48 minuten).
Print van tevoren een routekaart uit. En prent de route in je hoofd. Quinta da Regaleira echt niet ver. Daar hoef je geen picknick voor in te pakken ;-).
Terug vanaf Castelo dos Mouros of Palacio da Peña zou je een taxi of tuktuk kunnen nemen. Prijzen zijn ongeveer EUR 5,- per persoon om je weer naar je auto of het treinstation te brengen. (TIP: maak van tevoren een pin of foto van waar je auto staat, zodat je het de chauffeur kunt uitleggen)

Quinta da Regaleira

Antonio Carvalho Monteiro dos Milhoes, een Braziliaanse handelaar in koffie en edelstenen, kocht in 1892 dit domein om zijn rijkdom te showen. In 1997 is dit gebouw in Manuelstijl pas eigendom geworden van Sintra en in ere hersteld. Het gebouw heeft een wat mysterieuze en geheimzinnige uitstraling. Kenmerkend is de trap naar de waterput die je even op Pinterest moet opzoeken.

Castelo dos Mouros


Dit kasteel is in de 8e eeuw gebouwd door de Moren. Je ziet die typische bouwstijl goed terug. Het is hoog gelegen en vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht op het stadje Sintra, de omringende bossen en het kleurrijke Palácio da Peña. Deze twee zijn dan ook goed te combineren met elkaar. Vanaf dit kasteel is het een dik half uur lopen naar de ingang van het park waarin Palácio da Peña ligt.

Palacio de Monserrate

Deze ligt een stukje buiten de stad, 11 minuten rijden met de auto. Dit paleis herbergt verschillende bouwstijlen en heeft een prachtige tuin.

Palácio da Peña en park


Dona Maria, konining van Portugal liet dit paleis in 1842 op de funderingen van een klooster bouwen.
Het paleis is omgeven door een enorm park. In dit park kun je mooie wandelingen maken. Er is een ‘valley of the lakes’, kapelletjes, grotten, uitzichtpunten, verschillende mooi aangelegde tuinen en kassen en je kunt je rond laten rijden met een koets. Wanneer je met kinderen Sintra bezoekt zou ik dit park direct aanraden. Ze kunnen hier lekker vrij uit lopen. Parkeren is hier echter nog steeds een probleem. Rondom het park zijn vier ingangen met parkeerplaatsen. Je zou even kunnen proberen om deze te vinden door Estrada da Peña te volgen. Vooral bij Entrance of the Chalet heb je kans om een plekje te vinden. Vanaf daar is het nog wel een eind lopen naar het paleis, maar wanneer je je eigen picknick bij je hebt mag dat geen probleem zijn!

Bij elke ingang kun je een kaartje kopen. Kinderen tot en met vier jaar zijn gratis. Daarna kost het EUR 14,- om naar binnen te mogen. Dit is het wel waard! Onderaan deze post vind je een link om vast een kaartje te kopen voor park en paleis. 

In Palacio da Pena kun je ook eten. Er is een buffetrestaurant met niet al te inspirerend eten. Een verdieping hoger is een iets luxer restaurant waar je, met kinderen, ook gewoon bijvoorbeeld twee borden eten kunt bestellen om het te delen. Wij hadden er twee cola, een fles water, gegratineerde aardappelen, bacalhau en varkensvlees. Allemaal niet erg spannend klaargemaakt. EUR 31,80 in totaal. Neem echt liever je eigen picknick mee en eet lekker buiten!

Het paleis zelf, daar doe je meer tijd over om het van de buitenkant te bekijken dan de binnenkant. Binnen is het voetje voor voetje achter de meute aan. Ik was er midden in het hoogseizoen, kom je in het voorseizoen, dan is dat beeld ongetwijfeld anders.

Koop hier vast jouw kaartje en skip the line

Hiken

Wij hebben een enorme mooie wandeling naar Palacio de Peña gemaakt, wat ik direct wil afraden met een tweejarige. Maar vanaf een jaar of vijf/zes is deze wandeling goed te doen. Mits je water mee hebt en misschien even iets lekkers wanneer je het hoogste punt bereikt.
Wandel de Vila Sassetti Trail, met een lengte van 1850 meter, een gemiddelde tijd van 45 minuten en een gemiddelde moeilijkheidsgraad is dit een perfect manier om van een dagje Sintra een echt avontuur te maken.
Er zijn meerdere trails, maar deze is beslist de moeite waard! (zie foto’s)


Ons bezoek duurde: 4 à 5 uur,  maar je kunt met gemak langere tijd of zelfs een nacht doorbrengen in Sintra!

Overnachting in Sintra met kinderen

Wil je een nachtje blijven slapen? Wat een goed idee! Ik zocht voor jou naar een budgetproof accommodatie waar je kunt parkeren. Moon Hill hostel.

Wandernan’s Sintra met kinderen

Vila Sassetti Trail
Wij beginnen de dag op de Vila Sassetti Trail
Vila Sassetti
In Vila Sassetti zit een restaurantje en een toilet
vila sassetti
Het eerste stuk is een flauw oplopend bemost zigzag pad de berg langs stroompjes en bloemen, erg mooi!
vila sassetti trail
Daarna wordt het wat steiler, gelukkig is daar ‘sneeuwpop’ in Pippa’s hand
Vila Sassetti Trail
Tussen enorme rotsblokken door
Vila Sassetti Trail
Pippa wilde maar liever gedragen worden dat laatste stuk, een must ook wel, sommige stukjes zijn echt te gevaarlijk, met planken over kloofjes heen
Maar dan… boven ons hoofd het Moorse kasteel!
Valley of the lakes sintra
Bij de hoofdingang, waar de trail op uitkomt, kun je wat te eten en drinken halen, daarna wandelen we het park in, bij de Valley of the Lakes
parque da pena sintra
De meisjes helpen elkaar zo lief
valley of the lakes sintra
We voeren de karpers onze crackers
Fountain of small birds sintra
Islamitische tegels in de Fountain of Small Birds
Fountain of small birds sintra
Palacio da Pena
En dan eindelijk… Palácio da Peña
palacio da pena sintra
We mogen er in, voetje voor voetje kruipen we voort, ellebogen in onze rug
Tja Pip, wat vind je er van? Pip vond het vooral jammer dat ze nergens aan mocht
En probeerde dat soms even te omzeilen.
Hier en daar stelen we een fotomoment. Selfie time!

Meer over onze roadtrip naar Portugal

Je zou de prachtige details bijna missen
P begreep wel dat de bloedlijn uitstierf bij Dona Maria
Palacio da pena sintra
Weer buiten, is het paleis opeens in mist gehuld
Uitkijken voor selfie sticks
We zijn vandaag tot de wolken geklommen!

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

Er zijn 2 reactie's

  1. Sintra is geweldig! Ik ben er 2x geweest, waarvan 1x met onze dochter van toen 6 maanden. Ik wil er graag nog een keer naar terug nu mijn kinderen groter zijn. Ik weet zeker dat ze het leuk gaan vinden. Palácio da Peña was wegens renovatie alleen van de buitenkant te bezichtigen toen wij er waren. Zo jammer.

    1. Dat pad wat ik hier beschrijf is echt waanzinnig mooi. Ik moet ook later weer terug hoor! De helft niet gezien wegens voorbereiding die zoals gewoonlijk suckte (maar anders hadden we dat pad niet gevonden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *