Port proeven in de Douro - Wandernan

Port proeven in de Douro

Op een zonnige dag,… ja, echt zonnig, achtendertig graden plus, zaten de kindjes lekker binnen met een kerstfilm bij de airco in onze mooie Quinta in de Douro vallei. We zwommen wat en wilden we een activiteit doen. Aangezien we op een portboerderij sliepen was de excursie snel bedacht. We gingen port proeven. 

Port proeven in Portugal

Er zijn veel plekken waar je in Portugal Port kunt proeven. Uiteraard is de hele kade in Porto voorzien van proeflokalen. Ontzettend leuk. Maar het is nog een tíkje leuker om port te proeven op de plek waar het vandaan komt, waar je de druivenranken kunt zien. Dit doe je in de magische Douro vallei. Het best blijf je er ook nog een nachtje om ten volle te kunnen genieten van het prachtige landschap. Wij sliepen twee nachten in het kleinschalige Quinta do Tedo wat gelegen is op de oever van een van de mooiste stukjes langs de Douro, het stukje tussen Peso de Regua en Pinhão.

Bij onze boeking via Booking.com was een port tasting en rondleiding over het landgoed inbegrepen. Iemand moest op de kinderen letten, dus hubby deed de tour. Ik sloot aan voor het port tasting gedeelte. Noor bleef op de kamer met de iPad en zou ons waarschuwen wanneer Pippa wakker werd. Ideaal, als je op zo’n klein landgoedje slaapt. De quinta telt maar zes kamers gelegen rondom een klein binnenpleintje.Het verhaal van Quinta do Tedo

In 1990 kochten Kay en Vincent Bouchard een ruïne van een 18e eeuwse wijnboerderij en bouwden een mooi bedrijf op. Er werken zeven mensen in de wijngaard. De vrouwen knippen de druiven, de mannen dragen de manden. Ook worden er olijven voor olijfolie verbouwd. Er wordt hier alleen maar A-klasse port gemaakt.

Een vintage is een hoogste kwaliteit port (deze heeft 10 tot 15 jaar gelegen). Per decennium mag een boerderij maar drie keer een vintage afleveren.

Er worden op deze boerderij 75.000 tot 80.000 flessen gemaakt en 15.000 tot 20.000 flessen tafelwijn.

Traditioneel wordt er eind september lekker in de druiven gestampt, ben je dan op Quinta do Tedo, dan mag je lekker mee stampen.

Er worden drie soorten port gemaakt op Quinta do Tedo.

De rosé port wordt niet met de voeten gestampt. Deze kan tot een maand open blijven en is leuk voor cocktails en als aperitief.

Een ruby is lichter van kleur en rijpt op de fles. Een ruby moet je behandelen als een fles wijn en kan dus maximaal een week geopend zijn. Een vintage kan maximaal 48 uur geopend zijn voor hij zijn smaak verliest.

De tawny is stroperig en met zijn tonen van caramel en vanille heerlijk bij bijvoorbeeld een crème brulee of soortgelijke gerechten. De tawny kan 6 maanden geopend blijven.

De LBV (late bottled vintage) (een LBV is altijd een ruby) van Quinta do Tedo is een ruby met tonen van pruim en roodfruit. Lekker bij bijvoorbeeld een fambozencoulis of chocolademousse. Deze kan drie weken geopend blijven.
Late bottled, het woord zegt het al, heeft 4-6 jaar op hout gelegen. (ter vergelijking, een vintage ligt maar 2 jaar en wordt dan gebottled en bewaard). Een ander kenmerk van een LBV is dat de druiven afkomstig zijn uit één jaar.

Een ‘regular tasting’ (een rosé port, 10 year tawny en LBV) kost EUR 6,- voor een tour en tasting. Dat is geen geld. Wat je daarna aan de wijn gaat uitgeven wel…

LBV 2013 EUR 23,-
10 year Tawny EUR 29,-
Rosé port EUR 14,-

Ben je een kenner en wil je andere ports proeven?
Tawny: fine tawny, 10y tawny, 20y tawy
Ruby: LBV 2010, ruby, vintage 2013, vintage 2011, vintage Savedra 2011, Vintage 2009, Vintage Savedra 2009, Vintage 2004, Vintage 2003, Vintage Savedra 2003 Vintage 1999, Vintage 1997
Rosé: port rosé

Hou je niet van port (wat doe je hier dan?) dan kun je ook een wine tasting doen op Quinta do Tedo. Uiteraard, alleen maar drie rode wijnen.De olijfolie is ook ongelofelijk goed, deze kost EUR 10,-

Een port tasting als deze kun je op verschillende plekken langs de Douro doen, je ziet in de verte de grote borden van verschillende huizen al tegen de helling van de berg staan.

Geen zin om naar de Douro af te reizen, maar wel trek gekregen in een van deze ports? Ga naar Haarlem en loop even binnen bij wijnkoperij Okhuysen.


Nog meer tips


Wandernan’s impressie van een port proeven in Portugal

Eerst even een mooi plaatje van waar de druiven groeien
Zonlicht genoeg
Tot ’s avonds laat
port tasting in portugal
Hier liggen ze dan…
Op hout… dan weet je ook hoe dat er uit ziet…
Noor is zoet met de kurken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *