Rømø, eiland van de wind - Wandernan

Rømø, eiland van de wind

Tijdens onze rondreis door Denemarken, maakten we een tripje naar het prachtige eilandje Rømø. Om er te komen rij je over een dam in zee, waar aan de uiteinden een paar heel gelukkige koeien staan grazen met hun enkels in de Noordzee. Het voelt instant avontuurlijk aan. 

Eiland

Romo - 11


Het eiland is 130 vierkante kilometer groot en wordt bewoond. Men claimt het grootste en breedste zandstrand van Europa te hebben. Dit prachtige strand staat in ieder geval bekend bij kitebuggy-liefhebbers. Er is namelijk altijd en veel wind. En ik kan het weten.

Romo

Sønderstrand
De grootste attractie van het eiland is wat mij betreft het Sønderstrand. Je stapt er bovenaan het (lage) duin de auto uit en ziet zover je kunt kijken: zand. In mijn geval werd we echt gezandstraald en was mijn zonnebril binnen twee minuten niet meer te gebruiken wegens zoutaanslag. Noor stond te piepen dat ze niets kon zien. Pippa zat in haar buggy (we hebben er geen kite aan gehangen) met haar regenhoes er omheen. Nee, een wandeling was echt geen optie. Opeens zagen we wat auto’s het strand op rijden. Ja! Dat was een veel beter plan!
En zo reden we met de auto over het strand. Het deed mij denken aan de foto’s die ik kende van de Salar de Uyuni in Bolivia. Soms zagen we iets wat op een meer leek, maar meestal was dat gewoon een luchtspiegeling. Vlak boven het strand waaiden miljoenen korreltjes los zand over de vlakten. Waanzinnig mooi om te zien.

Romo - 5
Romo - 6
Romo - 7
Sonderstrand

Wat ik nog meer ontdekte…
Natuurlijk kun je op dit eiland prachtige wandelingen maken door de bossen en richting de duinen. Er staan verschillende routes aangegeven.

Romo - 10
Romo - 9


Voor hobby-fotografen is dit een waanzinnig mooi stukje Denemarken. Schone en interessante luchten, prachtige kleuren en veel fotogenieke stekjes.

Romo - 13


De ‘Bagerit’ in Osterby is een goed adresje voor de lunch. Heerlijke broodjes, croissants, taartjes en goede koffie (kies voor een dubbele espresso!).

Romo - 8


Havenby is een plaatsje wat je gerust kunt overslaan. Het is een typisch slaperig havenstadje zonder enige charme wat mij betreft.
Overal in Denemarken kom je kraampjes langs de weg tegen waar je verse producten van het land kunt kopen. Het is zeer de moeite waard om daar even te stoppen.

Romo - 3
Romo - 2


Op de dam van het vasteland naar het eiland kun je ook stoppen voor een fotomomentje. Tussen het slik is van alles te vinden voor kinderen. Great fun!

Romo - 16
Romo - 15
Romo - 14
Romo - 12


Slapen op of bij Rømø

Wil je blijven slapen bij Rømø dan raad ik Ribe Byferie aan. Vanaf hier is het niet zo ver rijden naar het eiland én je zit dicht bij Vikingstad Ribe en een uur rijden vanaf Legoland.

Liever óp het eiland verblijven? Dan is de Rømø familiecamping misschien iets voor jou?

Er zijn 2 reactie's

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *