Kameleondorp in Terherne, doen of niet? - Wandernan
kameleondorp in Terherne

Kameleondorp in Terherne, doen of niet?

In het Kameondorp in Terherne kun je als het ware rondwandelen in het dorpje van de boeken van de Kameleon. Dit was dé reden dat we een individuele perstrip naar Friesland initieerden. Mijn eerlijke mening over dit uitstapje. Mijn tips en tricks…

Wat is er te doen in Kameleondorp in Terherne?

De kaartverkoop is in de boerderij waar je een keuze kunt maken tussen ‘het dorp Lenten’, ‘rondvaart’ en ‘speeleiland’. Of een combinatie daarvan. Keuzestress! De uitstapjes zijn, bij elkaar opgeteld behoorlijk prijzig, dus het loont de moeite dit van tevoren even uit te zoeken.
In het ‘dorp’ Lenten doe je een speurtocht, welke, naar mijn idee, te lastig is voor kinderen tot vijf jaar. Je moet namelijk met een slinger draaien aan melkbussen, welke tegen je praten, hints geven en je de volgende plek aanwijzen. We zijn afgehaakt. Pippa (3) vond het te eng, die pratende melkbussen. Noor kon zich lastig concentreren om de opdrachten voor elkaar te krijgen. Wij eigenlijk ook. Dat kan aan ons liggen, ik zag andere families fanatiek draaien en speuren. En ook een paar gapende medestanders.

Er lopen wat acteurs rond die er voor moeten zorgen dat je echt het gevoel krijgt in een Kameleonfilm beland te zijn, wat ons betreft voegen deze niets toe. Het dorpje is feitelijk een boerderij waar wat kamers in zijn gemaakt en dus geheel overdekt. Het personeel is overwegend niet erg kindvriendelijk. Meneer Klinkhamer bijvoorbeeld (of de smid, misschien was hij er gewoon aan het werk?), gaf bijvoorbeeld geen sjoege toen we een kijkje kwamen nemen en vrolijk gedag zeiden.

Buiten is een kleine speeltuin met een schip. Hier kun je aan picknicktafels ook eigen meegebracht eten meenemen.

Rondvaart op de Friese Meren

Voor de rondvaart geef je van tevoren een tijd aan. Kinderen zonder zwemdiploma krijgen een zwemvest. Je vaart langs ‘huizen met verhalen uit de boeken’. Op de punt van de boot zit een gids. Zij vertelt van alles over de huizen die we zien. Dit is het huis van karakter x uit het boek. Maar dat klopt dus niet. Want karakter x is verzonnen voor het huis er stond. Misschien ligt het aan mij, maar luisteren naar feiten die niet kloppen is echt niet aan mij besteed.

Het hele verhaal van de schippers van de Kameleon is gebaseerd op fantasie, waarin Friesland wel een rol speelde, aangezien schrijver Hotze de Roos er gedeeltelijk is opgegroeid, maar veel elementen uit de boeken zijn ook terug te vinden in en rond Alkmaar.

Wat ik wel leuk vond, was de speurtocht aan boord van het schip. Iedereen krijgt pen en papier en mag in de rietkant zoeken naar een stukje van een rebus. De rondvaart duurt ongeveer drie kwartier bij elkaar.

Het speeleiland

Het speeleiland is volgens mij de enige reden waarom je naar het Kameleondorp zou moeten afreizen. Alleen heb ik dit helaas niet voor je kunnen checken. Of het er nu echt heel erg leuk is.
De ferry naar het eiland is inbegrepen in de prijs. Zo vaar je dus evengoed een stukje over de Friese meren.
TIP: laat kinderen zonder zwemdiploma met een zwemvest om lopen
TIP: neem setjes schone kleding mee! Je wordt hier gegarandeerd vies.

Lunchfaciliteiten

Naast het ‘dorp’ is een café/restaurant. Deze heb ik niet getest. Ik vond op 50 meter lopen The Harbour Club, wat een aanrader is. Het is aan het water gelegen, met fijne loungebanken en heerlijke koffie.
Op het speeleiland is ook een restaurant, welke ik niet getest heb. Natuurlijk ben je vrij hier je eigen meegebrachte lunch te nuttigen.

Voor kinderen van welke leeftijd is dit leuk?

Het speeleiland is het leukst wanneer je een zwemdiploma hebt. Met heel kleine kinderen is dit geen aanrader. Vanaf drie jaar zou ik zeggen. 
Het ‘dorp’ Lenten is leuk met kinderen vanaf een jaar of vier tot tien jaar.
De rondvaart is voor alle leeftijden geschikt.
Ik vind het een lastig uitstapje, wanneer de leeftijden van de kinderen in je gezin erg uit elkaar liggen. Ik zag gezinnen aan het begin van de dag opsplitsen. Dat lijkt me zelf een tikje ongezellig.

Combineren met een bezoek aan…

Na jouw bezoek aan het Kameleondorp in Terherne kun je goed eten bij Picknickers of een ijsje gaan halen op de IJsboerderij in Akkrum.

Of boek een vakantie in Terherne.

Praktische informatie

Prijzen Kameleondorp in Terherne:
Dagkaart avontureneiland (inclusief overtocht) EUR 13,50
Rondvaart en boerderij EUR 13,50
Avontureneiland en boerderij EUR 18,50
Rondvaart, avontureneiland en boerderij EUR  22,50
Kinderen tot en met 2 jaar gratis
Kinderen 3 t/m 5 jaar 50% korting op bovenstaande prijzen.

Adres: Buorren 43, Terherne
Parkeren is gratis, overal in het dorp.

Openingstijden: half april tot eind oktober (check de website) van 10:00 – 17:00

Ons bezoek duurde: 2 1/2 uur
*prijzen voor het laatst gecheckt aan de hand van de website op 29sep19

Wandernan’s fotoboek van het Kameleondorp in Terherne

De briefing voor onze speurtocht
Pratende melkbussen
Noor achter de toog
Bij de smederij van Klinkhamer
Als Noord-Hollandse wil ik het toch even over de Woudaap hebben…
kameleondorp in Terherne
Noor poseert even geheel vrijwillig (echt… ik moet het niet wagen géén foto’s te nemen) bij de speeltuin.
Restaurant bij de boerderij / het ‘dorp’ Lenten.
Mijn aanrader, the Harbour Club
Je kunt hier ook blijven slapen! The Harbour Club ligt tegenover de haven waar vandaan de rondvaartboot en ferry vertrekt.
Tip; neem zelf een zwemvest mee, wanneer je naar het speeleiland gaat met kids zonder zwemdiploma.
We starten met de rondvaart
Start van de rondvaart, fictieve verhalen bij bestaande woonhuizen.
Mooi hoor Friesland!
Ontbijt/lunch of diner bij Picknickers is een dikke aanrader in Terherne


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

**Onze kaarten voor het ‘dorp’ en de rondvaart waren voor ons gesponsord. Het was voor ons enorm jammer dat wij het speeleiland niet hebben kunnen bezoeken en testen voor je. Zoals altijd krijg je mijn eerlijke mening**

Er zijn 2 reactie's

  1. Hallo,
    Wij zijn afgelopen vrijdag in het kameleondorp geweest. Onze kinderen (8,10,11 jaar) vonden de speurtocht leuk, en wisten de code op te lossen.
    We waren bijna de enige bezoekers. Er waren geen acteurs, de boottocht ging niet door ivm te weinig animo. Zeer teleurstellend voor onze kinderen. Dus wij stonden na een goede €40 betaald te hebben weer binnen een uurtje buiten. Het was leuk, maar voor ons “eens maar nooit weer”.
    Gegroet Rob Janssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *