BE-Mine in Beringen - Wandernan

BE-Mine in Beringen

Wanneer je op vakantie gaat naar Belgisch Limburg, dan kun je niet om avontuurlijke BE-mine heen. Deze oude mine site is men aan het restaureren. Delen worden weer helemaal gepimpt tot hippe hotspots. Zo vind je er een museum, sportcomplex, een gigantisch duikaquarium winkelcentrum en nog veel meer. Alleen al voor het museum moet jij hier heen! 

Wat is er te doen in BE-Mine in Beringen?

Zoals gezegd kun je op BE-mine van alles doen. Je kunt rustig een dag uittrekken om deze bijzondere oude minesite te bezoeken. Mijn tip is om zeker een bezoek te brengen aan het mijnmuseum en een rondleiding doen door de ondergrondse nagebouwde mijn. Deze is gesitueerd onder het voormalig verenigingsgebouw, waarin vroeger balletles werd gegeven, gebiljart en gedronken. Melk dan wel. De kroegen waren buiten het mijncomplex.
Wanneer je met een gids (een ex-mijnwerker!) de ‘mijn’ bezoekt kan deze je op zeer boeiende wijze vertellen van het leven onder de grond. Stuk voor stuk zijn deze mensen trots op het werk wat zij hebben gedaan en de saamhorigheid van hun team. Daarbij zijn ze ontzettend blij dat ze nu hun verhalen kunnen delen. Enorm bijzonder om te doen.

be-mine in beringen
Welkom in het MIJNMUSEUM in Beringen

Mijnwerker Paul (Polleke) vertelt met verve over zijn werk.

Wil je nog een stapje verder, doe dan de erfgoedbeleving. Zo stap je rond in de plaatsen waar de mijnwerkers vroeger hun loon ophaalden en waar ze het stof en gruis van zich af douchten met Sunlight zeep.

Loon halen
Omkleden
Douchen
Kooppie doet eindelijk softadventure urbexen

Lampje ophalen
Reddingsgerei ophalen. Nou,… we zijn er klaar voor…

Polleke: Die veiligheidsheidsfilmpjes, daar interesseerde zich geen kát aan. Tot ze omlijst werden met MTV-spotjes met halfblote vrouwen.

Er zijn speciale rondleidingen voor gezinnen, waarbij kinderen een overall, helm en roetvegen krijgen. Let op! Dit is alleen op de speciale ‘mijnzondagen’. Check voor de data de website. (voor mijn Belgische matties: je kunt wel je kleuterklas op elk moment meenemen op een dergelijke excursie!)

Naast het mijnmuseum kun je gaan snorkelen of duiken bij Todi. Dit duikcentrum herbergt een enorm aquarium in een oude silo van tien meter diep en zesendertig meter doorsnee met meer dan 2200 vissen. Een snorkelduik met ‘volgelaatsmasker’ kost EUR 15,- voor twee uur. Voor meer info: TODI.

Maquette van Todi
2200 vissen

Een beeld van de grootte, 36 meter doorsnee

Spelen! Je kunt hier ongelofelijk fijn spelen op een van de oude mijnterrils (waar het puin uit de mijn werd opgehoopt), aan de ene kant is er een uitdagende mtb-trail, aan de andere kant een speelberg.


Nog niet genoeg bewogen? Je kunt zwemmen bij de Sportoase of klimmen bij Alpamayo.

Met een mooi peuterbad
En kussende ‘koppels’

Is dat te actief voor je? Dan ga je lekker shoppen op de BE-mine boulevard bij megastores van AVA (feestartikelen, schrijfwaar, hobbyartikelen), H&M en C&A. Of je doet alvast boodschappen voor het avondeten bij de AH.

Lunchfaciliteiten

Op dit moment (juni 2017) is er nog niet veel horeca gelegenheid. Je kunt eten bij Alpamayo en Todi. Zelf heb ik bij Todi een uitstekende lunch gehad. Ze hebben er elke dag een daghap, welke zowel smakelijk als voordelig is.

Restaurant Todi
Ze hebben er ook Vlaamse frieten…
To di(v)e for…

Voor kinderen van welke leeftijd is dit leuk?

Alle leeftijden. Kies wel even met zorg uit wat je kunt gaan doen. Mocht je daar hulp bij willen,… ik help je graag! Je kunt mij mailen of via de Facebook pagina een berichtje sturen.

Combineren met een bezoek aan?

Deze daguitstap kun je prima maken wanneer je in Belgisch Limburg verblijft. Ik zou hier lekker de hele dag blijven! Genoeg te beleven.

Blijven slapen in de buurt? Landal Mooi Zutendaal is the place to be!

Praktische informatie

Website: BE-Mine

Adres: Koolmijnlaan 201, Beringen

Ons bezoek duurde: 6 uur

TIP: kijk van tevoren de film Marina, waarin het leven van Rocco Granata wordt beschreven, wiens vader een Italiaanse mijnwerker was.

Wandernan’s fotoboek

BE-mine
BE-Mine site

Klimcentrum Alpamayo

Ik hou van decay in deze vorm

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

**Ik bezocht de mijn van Beringen tijdens mijn persreis door Belgisch Limburg, de avonturen, meningen en foto’s zijn allemaal van mij. **

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *