Plopsaland Coo, alleen als je een death wish hebt - Wandernan

Plopsaland Coo, alleen als je een death wish hebt

Ok, ok, dit is wellicht wat sterk gesteld, maar er moet mij iets van het hart en dat kan omdat ik toevallig een leuk blog’je’ heb. Plopsaland Coo heeft een levensgevaarlijke attractie en daar wil ik je voor waarschuwen. En als ik zeg levensgevaarlijk, dan bedoel ik dat niet als clickbait, maar écht. Eén ding waar je gewoon echt op moet letten als je dit verder echt wel leuke park betreedt.

De death ride, sorry, kabelbaan van Plopsaland Coo

Zoals je misschien wel weet ligt Plopsaland midden tussen de heuvels (en naast dé waterval). Vanaf het park gaat er een kabelbaan omhoog, waarmee je een waanzinnig mooi uitzicht hebt over de omgeving.

Mijn ritje in de kabelbaan

Daar zou je ook echt van kunnen genieten als er niet een driejarige naast je zat. Los. Ik herhaal: LOS. Ik herhaal het voor de zekerheid nog één keer, zodat je niet, zoals ik wel deed, rücksichtslos instapt. Mijn kind van drie jaar zat los, met haar legging op een glad bankje, zonder gordel. Er zijn bakjes mét gordel, maar een moeder als ik verwacht dat élk bakje gordels heeft, of dat medewerkers bij de kabelbaan er tenminste op letten dat kinderen tot en met een jaar of zes / zeven vast zitten in een bakje wat bij tijd en wijle ongeveer vier meter boven de grond hangt. Als ze niet zo lief stil was blijven zitten (en er zijn best peuters die dat niet kunnnen, tien minuten lief stil zitten), dan had het echt heel, heel naar af kunnen lopen.

En nee, tot nu toe is dat niet gebeurd, maar dat wil niet zeggen dat het fijn voelt.

Traumaverwerking

Ik heb ’s avonds serieus nog een uur alles zitten herhalen. Gelukkig was P op vakantie en geduldig. Maar het lijkt me niet de bedoeling van een pretpark, dat moeder ’s avonds een uur traumaverwerking nodig heeft.
Mocht je mijn blog voor het eerst lezen en nu denken dat ik een paniekerig moederkloekmens ben. Nee. Dat ben ik niet.

Kutkabelbaan

Goed. Dit weet je nu. Wat je ook doet. Je laat die kutkabelbaan voor wat hij is met je kind. Mocht dit je nog niet overtuigen, een paar jaar terug is heel het ding in elkaar geflikkert. Zo. Nu ga je dus echt níet in de kabelbaan van Plopsaland Coo. Trouwens, als ik af mag gaan op bescheiden meningen op Tripadvisor kun je de rodelbaan ook beter niet doen. (botbreuken, schaafwonden etc). Of neem een goede EHBO-kist en klasse A hulpverlener en voor de zekerheid een ambulance mee.

Reactie van park manager Jean Luc Betrand

Ik heb Plopsaland om een reactie gevraagd, een beetje research was wel op zijn plaats vond ik. Het kan immers een momentopname zijn geweest, een slip of the finger.

JL Betrand: ‘Wij danken u eveneens voor uw opmerkingen in verband met de Zetellift. Plopsa streeft ernaar om alle bezoekers de maximale veiligheid te garanderen tijdens een bezoek aan onze parken. Hieraan wordt dan ook de grootste aandacht besteed. Zo worden alle attracties dagelijks gecontroleerd en getest door de technische dienst van het park. Bovendien worden al onze attracties steeds uitvoerig gecontroleerd en gekeurd door de officiële instanties (TÜV) en voldoen deze te allen tijde aan de strenge normen voorgeschreven door de Belgische wetgeving.

De veiligheidsnormen en toegankelijkheidsvoorwaarden van de verschillende attracties worden ons opgelegd door de constructeurs en de bevoegde keuringsorganismen. Deze normen worden bepaald volgens zowel de minimum- als de maximumgrootte van het kind. Dit heeft onder andere te maken met de veiligheidsbeugels die goed moeten passen.

De Zetellift heeft 15 zitplaatsen met veiligheidsgordel voor kinderen van 85 cm tot 1 m, dit volgens de specifieke TÜV-richtlijnen. Zoals vermeld op het instructiebord aan de ingang van de attractie moeten kinderen kleiner dan 1m40 altijd vergezeld worden door een volwassene. Door de helling van de zetel, blijft men automatisch in de bodem van de stoel. We merken op de foto die u ons hebt toegestuurd dat uw dochtertje – dat groter dan 1 meter is – goed tegen de rugleuning zit en dat u als metgezel haar hand vasthoudt. Dit zijn de perfecte positie en houding om veilig van de stoeltjeslift te genieten.’

Reactie hierop:
– gelukkig, ik hield haar hand vast? Wat heeft dat in godsnaam voor zin?
– hoe kan meneer zien dat mijn kind langer is dan een meter op een foto?
– feit blijft, het kind kan er tussendoor glippen

Dan doe ik nu mijn immer vrolijke bloggerstem weer op en lees je waarom je wel heen kunt gaan. En ik zou het willen afraden alleen vanwege de kabelbaan, maar in de Ardennen zijn de kindvriendelijke attracties dun gezaaid en mijn kinderen hadden echt een topdag verder.

Wat is er te doen in Plopsaland Coo?

Het pretpark is mooi gelegen, omringd door groene bergen en natuurlijk de waterval van Coo, die ongeveer duizend keer per dag het decor is voor selfies. De attracties zijn leuk voor kinderen tot maximaal twaalf jaar. Vanaf 1 meter kun je bijna overal in. Er zijn verschillende achtbanen, Maya de Bij boomstammetjes (echt heel cute, waarbij je op een riviertje dobbert met vrolijk fluitende vogeltjes en vlak voor het eind best een val maakt). Alles is gebaseerd op de figuurtjes van Studio100. Deze figuren lopen ook heel de tijd door het park, dus een fotomoment met Maya de Bij, Heidi of Bumba hoort er zeker bij.

Je vindt er grote picknickweides en speeltuinen waar ook even gespeeld kan worden zonder wachttijd. Er zijn mini-peddelbootjes, waar een medewerker op lieslaarzen tussen staat. Noor vond de grote glijbaan de geweldigste attractie. De kabout Plop konijntjes en de draaimolen waren bij Pippa favoriet.

Lunchfaciliteiten

Je kunt hier prima snacken. Alleen, zijn de prijzen echt skyhigh. Mijn advies is om zelf de lunch mee te nemen en ’s avonds lekker uit eten te gaan. Ook moet je voor de lunch veel tijd uittrekken als het druk is in het park (dat was het bij ons, we hebben zeker een half uur in de rij gestaan).
IJsjes zijn er ook vanaf € 2,75 wat ik belachelijk duur vind.

Voor kinderen van welke leeftijd is dit leuk?

Je kunt Plopsaland Coo het best bezoeken met kinderen tot twaalf jaar. Daarna is het misschien een beetje te soft. In de Ardennen zijn dan heel veel andere dingen te doen.

Combineren met een bezoek aan…

Je kunt hier prima een hele dag doorbrengen in Plopsaland Coo. Aan het einde van de dag zou je nog een wandeling naar de waterval kunnen maken en het plaatsje Coo bekijken. Ben je langer hier, dan zou ik zeker een bezoek brengen aan het prachtige dierenpark (met klimbos) Forestia.

Praktische informatie

Prijzen:
Vanaf 1 meter: € 26,50 (let op deals via bijvoorbeeld vakantieveilingen)
Kinderen van 85 cm tot 1 meter: € 11,99
Parkeren €10,– per dag
(tarieven gecheckt op 21jan19 via de website)

Adres Plopsaland Coo: Grand Coo 4, Stavelot

Openingstijden: vanaf  6 april  tot 3 november 2019 (check de website voor openingstijden, want pas vanaf 20 juni dagelijks geopend).

Ons bezoek duurde: 6 uur

Wandernan’s fotoboek van Plopsaland Coo

Plopsaland Coo
Niet makkelijk hoor, zelf een foto nemen, terwijl er een fotograaf naast staat. In Disneyland mag het wel.
Plopsaland coo
Waarom is zo’n draaimolen altijd favoriet?
Plopsaland coo
Bumba ziet er uit of hij Noor gaat opeten.
Plopsaland coo
Kinderen in een pretpark. Alleen maar liefde voor dit vrolijke kind.
onveilige kabelbaan plopsaland coo
Slik.
Wicky en Maya hebben ($*%-0$*%0 wel een gordel!
Plopsaland coo onveilige kabelbaan
Maar die lieve Pippa niet, die stang ervoor zit dus ook niet vast.
Evengoed wel mooi, wat was ik blij dat ik hier weer was zeg…
Plopsaland coo
De Wicky de Viking baan. Echt heel leuk!
Het lijkt hier Luzern wel
Dé waterval
Plopsaland coo
Noor in de K3 busjes
Plopsaland coo
Every time…
Plopsaland coo
Plopperdeplop
Plopsaland coo
Dit is zo leuk! Zeker op een warme dag als deze
Plopsaland coo
Maya de Bij boomstammetjes
Plopsaland coo
Shows in Frans en Nederlands
Plopsaland coo
Noor vond het geweldig
Plopsaland coo
‘Even over bloggen, mam!’
Plopsaland coo
Dit was té gek! In een band of rubber bootje zoef je naar beneden.
Plopsaland coo
Nog een keer en nog een keer en nog een keer en nog een keer, tot het park dicht ging…

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

Er zijn 6 reactie's

 1. Attracties worden ieder jaar gekeurd door een door de overheid goedgekeurde instantie. Zij bepalen of attracties en hun veiligheidseisen veilig genoeg zijn om operatief te zijn, en die controle is streng. Zonder de goedkeuring van deze instanties mag een attractie niet openen. Minimumlengtes voor attracties, en de houding die passagiers dienen aan te nemen horen hierbij. Het is daarom van essentieel belang dat iedere bezoeker de instructies van de operators, en de algemene veiligheidsinstructies volgt. Dit alles zorgt ervoor dat attracties voor 99% veilig zijn (want 100% garantie kan niemand bieden). Deze soort attractie staat in veel parken, en draaien dagelijks duizenden bezoekers veilig weg. Als een bezoeker ondanks dit alles een attractie niet veilig acht, staat het hun vrij om de attractie te verlaten of niet te bezoeken. Men is immers nooit verplicht om een attractie te bezoeken. Daarom vind ik het erg jammer dat u, op een weinig professionele wijze, een sector aanvalt die veiligheid als hoogste prioriteit heeft. De reactie van operationeel directeur Bertrand is dan ook volledig terecht. Mocht u ondanks dit alles de attractie niet veilig achten, dan kunt u de attractie altijd overslaan.

  1. Met mijn blog probeer ik met een kwinkslag te vertellen over wat wij zien en meemaken. Ik geloof ook niet dat ik een andere blogpost over een uitstapje of attractie ooit het woord ‘k*t’ gebruikt heb. Ik val hiermee toch op geen enkele wijze een hele sector aan? Ik val over de veiligheid van een attractie.

   Als fervent pretparkbezoeker kan ik u vertellen dat, ondanks de goedkeuring van instanties, deze attractie de minst veilige is waar ik ooit in zat.

   Dat was nu precies het punt. Ik zat al in de lift toen ik met verbazing constateerde dat niet elk bakje een riem had. En daar wil ik andere ouders voor waarschuwen, zodat zij deze keuze wel zelf kunnen maken. Dat is alles.

   1. Nooit in slagharen geweest?
    Ook geen gordel en beugel kan ook hele rit open. Is heel normaal.

    1. Jawel hoor Peter (zie blog), toevallig niet in de kabelbaan geweest daar. Volgens mij gaat die ook niet zo heel hoog boven de grond en ook niet over een rijbaan. Of een rivier.
     Van mij mag je instappen hoor! 😉

     1. Ben in ieder geval blij met je extra info.elk land hanteert andere veiligheidsregels..maar fijn dat mensen hier op attent gemaakt worden. Opbouwende kritiek mag toch wel zeker geplaatst worden. Het gaat altijd goed totdat het eens een x niet goed gaat en dan is het oooohhhh hadden we het maar geweten blabla en staan de kranten vol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *