De middeleeuwse torens van San Gimignano en meneer Dondoli - Wandernan

De middeleeuwse torens van San Gimignano en meneer Dondoli

Tijdens mijn toeristische opleiding heb ik geleerd over San Gimignano. En toen ik teksten schreef voor een reisbedrijf wat daar in de buurt huisjes verhuurde kwam het ook regelmatig aan mij voorbij. Dus ik had het hoog op mijn prioriteitenlijstje gezet, nu ik er eindelijk eens in de buurt was. Een toeristisch plaatsje wat niet voor niets overcrowded is.

Parkeren in San Gigmignano

Het staat al van ver aangegeven en je ziet het ook zeker liggen, aangezien het op een heuvel ligt. Voor ons was het wel belangrijk om niet te ver te moeten lopen. Een buggy en een heuvel zijn nu eenmaal geen goede vrienden en daarbij wilden we Noor niet vermoeien voor het echt leuk werd. Zo reden we door tot P2, wat de meest centraal gelegen parkeerplaats is. (TIP!)
San Gimignano is UNESCO werelderfgoed.

Wat is er te zien?

Het eerste wat mij opviel was de enorme stroom toeristen. Op hun grote witte gympen en met badges van de cruiserederij waarmee ze hier gekomen zijn lopen ze rond en schreeuwen ze dingen naar elkaar. Dat het het ‘totally awesome‘ is en ‘very special‘ en ‘I can imagine this town has been used for medieval movies‘.  Zodra je de ‘Porta San Giovanni’ doorloopt zie je links en rechts winkeltjes met lokale delicatessen, een torture museum en winkels met loombandjes waarvan Noor zo ongeveer driehonderd foto’s nam. Kijk uit met deze winkels! Als je wijn wilt kopen ga dan liever naar een paar verschillende boerderijen in de buurt waar je in alle rust kunt proeven.  Over de Via San Giovanni loop je langzaam naar boven tot je op Piazza delle Cisterna komt. Het plein is prachtig en zou inderdaad een prima decor vormen voor een film. Feitelijk is het niet zo heel vaak gebruikt. Verder zijn de San Augustino kerk en het archeologisch museum de belangrijkste bezienswaardigheden van het stadje. Het is heerlijk om gewoon even rond te lopen en de prachtige uitzichten in je op te nemen.

Wereldberoemde ijsmaker

Hier zie je een enorme rij staan voor wereldberoemde ijsmaker Sergio Dondoli. Ten alle tijde ga je hier een ijsje halen. Ook al is de rij nog zo lang, het is het waard. Ook al staan er nog drie ijsboeren met aanprijzingen van ‘het beste ijs’, meneer Dondoli heeft echt het beste ijs wat ik ooit proefde. Sterker nog, we zijn later in de week terug gegaan, en reden daarvoor ongeveer drie kwartier om, om nog een keer ijs te gaan halen. Een greep uit de smaken: champagne, pannacotta, limoncello, wilde bessen, hazelnoot, walnoot, sinaasappelyoghurt, sichuan pepper, watermeloen en vijgen…

Eten in San Gimignano

Naasta meneer Dondoli, de ijsmaker, vond ik een ander leuk adresje: Bruschetteria ‘Pane e Pomodoro’  aan de Viccolo Dell’Oro 2b. In dit kleine zaakje kun je kiezen uit verschillende belegde bruschetta’s met klassieke smaakcombinaties. Mijn geitenkaas, honing en peer combi was in geval spot. Noor had een muffin. (ohja, dat mag ze best na zo’n klim).

Overnachten in San Gimignano

IK raad Duccio Nicci Rooms aan. Een perfect ligging met prachtig uitzicht en op steenworp afstand van het plein.

Er zijn 6 reactie's

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *