Lecce bezoeken in de hak van Italië - Wandernan

Lecce bezoeken in de hak van Italië

Vandaag is de beurt aan de onbekende, maar schitterende barok stad, Lecce. Wil jij ook Lecce bezoeken? Lees dan deze blog voor leuke tips!

De Zuid-Italiaanse streek Puglia (Apulië) is toeristisch gezien in opkomst. Vlieg naar Bari of Brindisi, beide steden zijn een goed beginpunt van jouw reis door de ‘hak van de Italiaanse laars’.

Lecce wordt vaak het Florence van het zuiden genoemd vanwege de grote hoeveelheid prachtige historische gebouwen en de ligging in de “hak” van Italië. Lecce ligt verscholen in de meest zuidelijke regio’s van Italië aan de Adriatische Zee en heeft een bevolking van ongeveer 90.000 inwoners. Lecce staat bekend om zijn prachtige historische bouwwerken zoals de Basilica di Santa Croce, de Porta Napoli en de Duomo. Verder heeft Lecce een gunstige ligging en ligt het op een steenworp afstand van enkele charmante en interessante kustbestemmingen.

Waarom Lecce bezoeken?

Lecce is gemakkelijk één van de beste plaatsen in Puglia en Zuid-Italië om te bezoeken. Een groot deel daarvan komt door de vele fascinerende dingen die er te zien zijn in Lecce! De stad is rijk aan smalle straatjes, verborgen pleinen en de ideale plek voor uitgebreide lunches in wijnbars. Daarnaast is de stad rijk aan historische gebouwen en kun je er zelfs nog een eeuwenoude amfitheater bezoeken.

Basiliek van Santa Croce

Wanneer je Lecce gaat bezoeken dan is de Basiliek van Santa Croce een echte aanrader. Dit is één van de mooiste kerken in Lecce en staat bekend om zijn verbazingwekkende architectuur. De voorgevel is werkelijk adembenemend en de hoeveelheid decoratie en kunstwerken is behoorlijk verbazingwekkend. De muren staan ​​vol met ingewikkelde sculpturen en interessante stenen beelden.

Piazza del Duomo

Lecce heeft verschillende mooie pleinen en de Piazza del Duomo is één  van de meest charmante. Dit plein ligt in het centrum van het historische oude centrum van Lecce en heeft een aantal prachtige monumenten en religieuze bouwwerken.

Romeins amfitheater

Je vindt dit oude amfitheater in het zuidelijke deel van de Piazza Sant’Oronzo. Dit amfitheater werd pas in 1929 opgegraven, maar het werd gebouwd in de 2e eeuw. Het is tegenwoordig mogelijk om rondleidingen door het theater te maken.

Lecce Castello

Het kasteel is het belangrijkste verdedigingswerk van de stad en staat er sinds de 16e eeuw al honderden jaren. Tijdens het bewind van Karel V werd het kasteel versterkt en versterkt en gegoten in het ontwerp en de stijl die je vandaag kunt zien. Zeker een tip om te bezoeken.

Wandelen door een museum

De gemiddelde Italiaanse stad heeft een hele hoge ‘kerkdichtheid’. Maar zoals in Lecce (en de rest van Puglia) zag ik het zelf nog niet eerder. Als een stad veel kerken heeft dan hoef je eigenlijk al niet meer naar een museum toe te gaan. De rijke historie van de stad komt je in de verschillende kerken al tegemoet. En dit alles zonder hoge (entree) kosten, uiteraard kun je een donatie in de kerk doen om het onderhoud van de kerk te ondersteunen. De pleintjes en straten van Lecce zijn gevuld met mooie gebouwen in barok stijl. Soms goed onderhouden, soms in staat van verval, maar ook in het laatste geval is het heel fotogeniek.

Verder waren de toegangsprijzen bij de musea in Lecce overigens ook echt schappelijk te noemen. Een stedentrip hoeft dus niet heel duur uit te pakken.

Eten en drinken in Puglia

Puglia is een prima streek om rode wijn te bestellen, de rode wijnen uit Puglia behoren tot mijn persoonlijke favorieten. Doordat het een hele hete streek is, vind je hier volop zondoorstoofde ‘warme’ wijnen gemaakt van de negroamaro en de malvasia druif. Deze wijnen kunnen daardoor behoorlijk hoog in de alcohol zitten. Alcohol percentages tussen de 14 en 18 procent zijn heel gangbaar. Ook is dit de streek van de olijven, zowel voor consumptie als voor verzorgingsproducten. In onze B&B stond een flesje shampoo op basis van olijfolie.
Mijn haar en hoofdhuid heeft werkelijk nog nooit zo goed aangevoeld. Op alle vakantie foto’s glanst mijn haar volop. ‘Shine light like a diamond’.

Dineren doe je laat in Zuid-Italië, vanaf een uur of negen zie je ook andere mensen in het restaurant. Ga voor of na het eten nog even wandelen door de stad, alle prachtige gebouwen zijn dan verlicht. In de restaurants in Lecce vind je volop pizza. Uiteraard eet je daarna ijs bij één van de vele gelateria’s of een warme crêpe met Nutella.

Een heerlijk kopje koffie drink je zonder al te hoge kosten, als je aan de bar blijft staan, zijn de kosten meestal lager dan wanneer je plaatsneemt aan een tafeltje.

Communicatie in Lecce

Het niet spreken van de Italiaanse taal levert in de regio soms wat vreemde momenten op.
In sommige gevallen ratelt de persoon in kwestie vrolijk door in het Italiaans. In ander gevallen word je bijna genegeerd zodra je vraagt ‘Do you speak English?’. Maar als er wel engels gesproken wordt, merk je dat de mensen erg aardig en open zijn. Ik ga er daarom maar vanuit dat ze zich ongemakkelijk voelen over het feit dat je niet goed met elkaar kunt communiceren.

Parkeren tijdens je bezoek aan Lecce

Ga je Lecce bezoeken? Lees dan even dit stukje, want parkeren in Lecce is ook een puntje van aandacht. Wij bezochten Lecce in het voorseizoen. Na zeker zes rondjes te hebben gereden door de smalle straatjes van het historisch stadscentrum; veel straten zijn namelijk voetgangerszone wat ook weer heel fijn is als je de stad bezoekt, probeerden we het elders. De beste kans op een parkeerplek lijk je te hebben nabij het stadspark. Er werd ons verteld dat in het hoogseizoen grotere delen van de stad voor auto’s worden afgesloten en dat je dan met een pendelbus op een neer moet van je auto naar de stad.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen overtuigen deze fijne stad eens te bezoeken. Probeer dit buiten het hoogseizoen te doen. Het is dan minder warm en vooral minder druk. Ga je toch in het hoogseizoen dan heb je als bijkomend voordeel dat Lecce dichtbij verschillende mooie stranden ligt.

Lecce bezoeken in Italië is het zeker waard!

Conclusie: Lecce bezoeken is het zeker waard! De prachtige Zuid-Italiaanse stad is rijk aan cultuur, je kunt er lekker eten en daarnaast zijn er ontzettend veel mooie dingen om te bezoeken. Ben je op zoek naar een minder bekend deel van Italië? Dan is deze regio zeker het bezoeken waard.

Boek een hotel in Lecce

  • prima ligging
  • hoge score
  • fris en schoon

Er zijn 5 reactie's

  1. Prachtige stad, dank voor de tips. Parkeren kan ook (het is nu 5 juli 2023) in de parkeergarage Parkejoo Lecce, Viale Michele de Pietro, 1, 73100 Lecce LE, Italië. €1,50 per uur en op 7 min. Loopafstand van de Basilicia.

  2. Bedankt voor de tips, bij Universita del Salento aan de Via Adua konden wij nu gratis parkeren. Dit is dicht bij de hoofdingang naar het centrum van Lecce.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *