Een rondje touren langs de invasiestranden in Normandië, staat bij velen op de verlanglijst. Zo ook bij mij. Maar met twee jonge meisjesmensen kwam er het niet van.
Het geluk wilde dat we (vriend M en zijn zoon J van 16) samen op vakantie wilden. Nu was Normandië de uitgelezen bestemming! Ik verzamelde al mijn tips voor jou in een blog, want het aanbod aan bezienswaardigheden is bijzonder groot. Hoe maak je een keuze uit de talloze musea en bezienswaardigheden?
Met deze blog ga je voorbereid op pad en kun je desgewenst ook nog een en ander aan het toeval overlaten. Daarbij kun je ook onze podcast over Normandië luisteren.
Rit naar Normandië en accommodatie
De rit naar Normandië is behoorlijk. 7 Uur vanaf Amsterdam. Het is fijn rijden zodra je België weer uit bent. Op de heenweg maakten wij een stop bij de krijtrotsen van Etrétat. Het zoeken naar een parkeerplaats was daar een uitdaging (TIP: stel je navi in op ‘parking du Grand Val’, deze parkeerplaats is redelijk ruim en je parkeert behoorlijk centraal in het dorpje).
Neem daarna zeker de ‘Ponte de Normandie‘ richting steden als Honfleur en Deauville. Deze tuibrug is 1,2 km lang, de pijlers op zijn hoogst 214 meter. Een indrukwekkend bouwwerk welke je over de Seine voert.
Waar slapen? Je kunt 2 dingen doen: centraal gelegen tussen de 5 belangrijke invasiestranden (van west naar oost: Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach, Sword Beach), dus ergens achter Gold Beach zou centraal zijn. Denk aan plaatsen als Bayeux.
Echter, denk ik dat ik per ongeluk dé uitgelezen plek heb gevonden. Waarom, dat wordt later wel duidelijk. Wij hebben een accommodatie in de buurt van Caen, Ranville geboekt. Deze is vanaf Nederland sneller aan te rijden, daarbij is de bevrijding zo ongeveer ín dit dorp begonnen.
Ook in Ranville slapen? Kijk eens naar dit schattige huisje: La Nicollerie.
Wij begonnen aan het oostelijke Sword Beach en reden we over de, voor operatie Overlord belangrijke, Pegasus brug. Het gaf ons direct ook de mogelijkheid om wat andere plaatsen in Normandië te bezoeken die niet per se gelieerd zijn aan oorlogsmonumenten.
Na de reis en het verblijf komt de vraag…. wat gaan we doen? Hiertoe zou je de app ‘Liberation Route Europe‘ kunnen downloaden. Deze bevat een kaart met pinpoints en prachtige verhalen. Deze app heeft ons in elk geval geholpen om een mooi gevarieerd reisprogramma te maken.
Operatie Overlord, wat was dat ook alweer?
Operatie Overlord is een codenaam voor een enorme militaire operatie waarbij tegelijkertijd op 5 verschillende stukken strand landingen werden uitgevoerd, ter land, ter zee en in de lucht. Ook wel bekend als D-Day.
Dit om de Duitse bezetter te verslaan. De Duitsers waren op dat moment vooral stevig vertegenwoordigd aan hun oostelijk front met Rusland. Om soldaten vrij te maken, hadden ze aan het westelijk front de Atlantic Wall opgezet. Deze verdedigingslinie van Noorwegen tot de Spaans-Franse grens was op strategische punten versterkt met batterijen. Een militaire term voor een verzameling luchtafweergeschut, bunkers en artillerievuur. De westelijke linie werd dus evengoed stevig verdedigd.
Vanwege de beperkte reikwijdte van de Spitfires en Hawker Typhoon vliegtuigen, werd de keuze Normandië óf het Nauw van Calais. Omdat het Nauw van Calais zwaarder werd verdedigd dan de stranden in Normandië, werd deze keuze gemaakt. De havensteden waren door de Duitsers zo goed verdedigd, dat dit strategisch gezien geen logische keuze was.
Overlord werd uitgevoerd door Amerikaanse, Engelse en Canadese troepen (gemengd met nog 14 andere nationaliteiten).
In totaal waren er ongeveer 3 miljoen mensen betrokken bij deze gigantische operatie.
Centraal op de stranden werd in Arromanches razendsnel een nieuwe haven gebouwd, na de landing. Daarom mag je wat mij betreft Arromanches niet overslaan.
De bezienswaardigheden die de moeite zijn in Normandië
Natuurlijk ligt het aan de tijd die je hebt en de persoonlijke interesse, maar ik zal je vertellen wat ik heb gezien en wat écht de moeite waard is. De volgorde van de bezienswaardigheden is slim om aan te houden, om een duidelijk beeld te krijgen van de hele operatie.
Duitse bunker in Ouistreham
De Grote Bunker ofwel Musée du Mur d’Atlantique. Deze grote bunker van zes verdiepingen is echt de moeite waard. Het geeft een inkijkje in het leven van de Duitse bezetter. Je ziet hier ook een boot welke is gebruikt in de film Saving Private Ryan.
TIP: niet doen als je echt claustrofobisch bent.
TIP: ben je met kinderen? Langs de boulevard staat een mooi reuzenrad!
Parkeren: langs de Boulevard Maritime is wel een plekje te vinden. Je bent ongeveer 1,5 uur kwijt aan je bezoek.
Sword Beach
Landingsstrand van de Britten. Je kunt hier een stukje langs het strand wandelen. Parkeren doe je eenvoudig in een van de dorpjes rondom Sword Beach. Ik vond dit persoonlijk niet het mooiste strand, beter rijd je even door naar Arromanches.
Arromanches
Parkeer op de ruime parkeerplaats Rue du Calvaire. Voor een paar euro parkeer je hier een paar uur. Het zal je direct opvallen dat hier een paar ‘rare’ blokken in het water liggen.
De geallieerde legden twee havens aan (Mulberry was de codenaam) in Arromanches en bij Omaha Beach. Door een storm was Mulberry A bij Omaha al snel zo goed als onbruikbaar. Onderdelen van deze haven zijn naar Mulberry B gebracht. In deze nieuwe aangelegde haven kon men grotere schepen laten aanleggen en materiaal vanuit de UK op het vaste land van Europa krijgen. Een ontzettend belangrijke spot dus!
In Arromanches moet je zeker de 360 film gaan bekijken, een wandeling naar het strand beneden maken en daar eventueel nog het D-Day Museum bezoeken (daar hadden wij helaas geen tijd meer voor). Mooie kliffen en een paar overblijfsels van de haven zijn hier te zien.
Omaha Beach in Colleville sur Mèr
Dit dorpje ligt achter Omaha Beach en herbergt een paar prachtige bezienswaardigheden. Helaas niet open toen ik er was, the Big Red One Museum. Een kleinschalig, maar goed gewaardeerd museum over The Big Red One (dit verhaal is ook verfilmd in 1980) op Omaha Beach (deze 1e infanterie divisie streed op meerdere plaatsen). Dit museum is niet dagelijks geopend.
In dit dorpje vind je ook de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats. Deze en het bijbehorende bezoekerscentrum (zeker doen!) is gratis te bezoeken. De begraafplaats ligt pal achter Omaha Beach.
In dit dorpje vind je ook nog het Overlord Museum, welke goed gewaardeerd wordt. Deze heb ik zelf niet bezocht, wij reden door voor een bezoek aan Pointe du Hoc.
Pointe du Hoc
Een must see! Bij Pointe du Hoc krijg je een goed zicht op hoe een ‘batterij’ er nu eigenlijk uit zag. Een (kust)batterij is een militaire term voor een verzameling artillerie-wapens, zoals kanonnen en mortieren).
Dit als onderdeel van de Atlantic Wall.
Atlantic Wall was een verdedigingsnetwerk van Noorwegen tot de Frans-Spaanse grens. Hierbij werden op strategische punten batterijen geplaatst, om zo de westlinie van het derde rijk te verdedigen. Dit om de troepen van de westkant van het rijk naar het oosten (bij Rusland) te kunnen verplaatsen.
Bij Pointe du Hoc is ook een bezoekerscentrum, deze hebben wij overgeslagen. Een wandelingetje langs de bunkers geeft je een prachtig uitzicht op imposante krijtrotsen.
Sainte Mère Eglise
Dit schattige plaatsje is toneel geweest voor een aantal hartverscheurende gebeurtenissen. Je leest er alles over in het Airborne museum.
TIP: haal een lekker ijsje bij Bistrot 44.
Pegasusbrug in Benouville
Deze brug over de rivier de Orne was ontzettend belangrijk en is, eerder dan de rest van de operatie (welke startte bij zonsopgang rond zes uur), door parachutisten veroverd.
Door deze zet werd een groot deel van de stranden onbereikbaar voor de bezetters. Bovendien werd in deze aanval de batterij op de oostoever veroverd, waardoor het luchtafweergeschut van deze batterij de kust van Sword Beach niet meer konden aanvallen.
Ranville
In de velden rondom Ranville streken vele horsa zweefvliegtuigen neer, met daarin materieel. In het dorpje vind je tegenwoordig nog een grote Britse begraafplaats.
Merville
De batterij van Merville was een van de eersten die onbruikbaar werd gemaakt.
Conclusie
Deze trip heeft mij heel veel bijgeleerd, veel meer dan ik ooit in de schoolbanken had kunnen leren. Staan op de plekken waar gevochten is voor onze vrijheid. De talloze kruizen zien staan op een veld achter het strand. Het maakte mij nederig. En dankbaar. Dankbaar voor onze vrijheid. Voor deze dappere strijders, vaak niet ouder dan 30 jaar.
Daarbij vond ik het interessant om te zien hoe bepaalde keuzes gemaakt zijn. Wij hielden 2 minuten stil op 4 mei om 20:00 op Sword Beach, een moment om nooit meer te vergeten.
Een dagje naar het strand
Ben je een beetje overload Overlord, dan kan een stranddagje tussendoor geweldig zijn. Ten oosten van het kanaal van Caen vind je ook prachtige stranden, waar je, bij goed weer, prima een dagje door zou kunnen brengen.
Het brede zandstrand bij Merville – Franceville Plage is prachtig. (Parkeren bij parking front de mer aan de Boulevard Wattier).
In principe is het zoeken naar een parkeerplaats om bij het strand te komen nooit een grote uitdaging.
In Deauville heb je wat strandtentjes waar je bedjes kunt huren, maar deze zijn in mei nog maar beperkt geopend. Voor paardenliefhebbers is de Hippodrome van Clairefontaine de moeite waard. In de zomer worden er paardenrennen gehouden. Een voordelig uitje in de zomer. Volwassenen EUR 5,- kinderen tot en met 18 jaar mogen gratis naar binnen. Ik vond het uitzicht op Le Havre vanaf het strand van Deauville wat minder, maar je hebt hier wel een mooie boulevard, met daaraan prachtige huizen.
Een dagje naar Bayeux
Je hoeft geen hele dag uit te trekken voor Bayeux hoor! Bayeux heeft een pittoresk stadscentrum, met een prachtige kathedraal. Je kunt hier even fijn shoppen in wat gezellige delicatessenzaakjes. Chocoladeliefhebber? Sla Jef des Bruges niet over!
En natuurlijk strijk je even ergens neer voor een lekkere lunch. Wij aten een pizza van uitzonderlijk niveau bij Le Domesday. Dit is een eenvoudig restaurantje naast de kathedraal.
Kortom, een trip langs de invasiestranden is zéker een aanrader!
Ons kaartje
Je kunt dit kaartje kopiëren en naar eigen inzicht aanvullen!
De podcast
Hoor zelf hoe wij het hebben ervaren: