Met kinderen in de autoslaaptrein - Wandernan
met kinderen in de autoslaaptrein

Met kinderen in de autoslaaptrein

Na onze reis richting het zuiden, namen we de autoslaaptrein naar huis vanaf Livorno naar Den Bosch. Op deze route rijdt op dit moment geen autoslaaptrein meer. Autoslaaptreinen zijn sowieso schaars. Wil je toch weten of het iets is en hoe je met kids met de autoslaaptrein reist. Dan geef ik je alle info die je nodig kunt hebben. (eerste publicatie 26mar15)

Het station en opladen

Het station in Livorno is heel makkelijk te vinden. Ik zou niet direct aanraden de dag in Livorno door te brengen zoals wij deden. Er is simpelweg niet heel veel te doen, behalve een bezoekje aan het strand of het iets te dure aquarium.

Op het station is het aanschuiven in een lange rij van auto’s. Er worden een paar vragen gesteld, iemand komt checken of je er deuken in je auto zitten en de antenne wordt er af gedraaid.

Autoslaaptrein01
Autoslaaptrein02
Autoslaaptrein04

Vervolgens is het wachten tot je er op mag rijden. In ons geval, omdat wij een iets hogere auto hebben en deze dus bovenop moest, moesten we opeens vaart maken. Of we even over dat hoge stoepje in het midden wilden gaan rijden en of ik dan met twee kinderen en de dagbagage plus alle waardevolle dingen mezelf naar voren wilde manouvreren. Dat resulteerde erin dat ik vergat dat ik de baby al had losgemaakt uit de Maxi-Cosi, terwijl ik P het fototoestel wilde geven om foto’s te gaan maken voor ‘le blog’. En zo stond Pippa opeens rechtop in haar stoel, terwijl ik aan de andere kant van de auto was. ARGH!

Daar moet je de auto op zien te krijgen...
Daar moet je de auto op zien te krijgen…
Via deze helling
Via deze helling
Bovenop de trein
Bovenop de trein
Zo worden de wielen vastgezet
Zo worden de wielen vastgezet
En de achterkant
En de achterkant
Dag lief autootje!
Dag lief autootje!
Dahagggg!

Ik ga er vanuit dat de meeste mensen gewoon hun auto op de trein kunnen rijden zonder deze beginnersfouten. We hadden ook geen idee wat we konden verwachten aan boord en hadden voor Pippa een tentje en de Maxi-Cosi mee, plus de buggy. Niet wetende of dat allemaal in de coupe zou passen.

Behoorlijk wat mee...
Behoorlijk wat mee…

Op het station van Livorno kun je nog wat laatste snacks en drinken kopen in de kiosk. Reken hier niet op een volledige stationsrestauratie.

Autoslaaptrein12

Vanaf het moment dat je auto is opgeladen, wacht je ongeveer een uur totdat je plaats kunt nemen in de trein.

Welkom in de trein
De treinstelnummers staan buiten duidelijk vermeld.

Autoslaaptrein13


Je hebt geen papieren nodig om de trein in te komen. Je wordt keurig naar je coupe gewezen door een steward. Deze steward blijft de rest van de reis voor je zorgen.

De coupe is echt waanzinnig ruim. Je kunt je spullen zoals een Maxi-Cosi en buggy met gemak kwijt.

Autoslaaptrein17

Aan de andere kant is ook een bagagerek waar je iets makkelijker bij kunt. De deur van de coupe blijft bij voorkeur gesloten en je kunt zelfs de gordijnen dicht doen voor wat meer privacy.

Autoslaaptrein18


Er zijn maar liefst zes stoelen. Pippa (1) vond het leuk om tussen de bankjes heen en weer te stappen. Ze deed hier zelfs haar eerste losse stapje. Er is weinig waar ze zich aan had kunnen bezeren. Ook een plus.
Noor (4) kon heerlijk uit het raam kijken. Of met de iPad spelletjes doen. (geen WiFi in de trein). Er is een stopcontact, dus alle apparatuur kan gewoon opgeladen worden.

Autoslaaptrein15
Autoslaaptrein16
Autoslaaptrein19

Er stonden bekertje water klaar en al snel kwam de steward met een drankje langs.

Vertrek
Wij vertrokken meer dan een uur te laat. In een trein die in de brandende zon staat, is dat best pittig. Ik heb de steward gevraagd of dit een incident was, of dat het wel vaker voorkwam. Het scheen op station Livorno wel vaker langer te duren, omdat het personeel de motoren op een of andere manier niet goed kon vastzetten.
Maar geen nood! Zodra de trein begon te rijden kwam de steward langs. Hij had direct door dat we met onze kinderen snel wilden eten, omdat ze aan wat slaap toe waren.

Iedere passagier krijgt warm eten, eigenlijk net zoals in een vliegtuig. Er zijn speciale kindermaaltijden. Noor had een pasta bolognese. Voor Pippa konden we een potje laten opwarmen. Tijdens het eten hadden we Pippa in haar Maxi-Cosi gezet, dat was wel makkelijk.

Autoslaaptrein20
Autoslaaptrein21

Wanneer je gaat eten haal je het tafelblad onder een van de banken vandaan.

Slapen
Na het eten wordt alles netjes opgehaald en helpt de steward met het ombouwen van de coupe. De bedden worden naar beneden geklapt.

Met een baby is het even zoeken hoe je ze kunt laten slapen. Er is namelijk wel een netje, maar deze houdt je baby zeker niet tegen als deze kan omrollen of zelf al kan kruipen. Er bij gaan liggen kan natuurlijk, maar je moet er rekening mee houden dat de bedjes toch redelijk smal zijn.
Wij hadden de tent van onze Deryan peuterbox meegenomen en dat was wat mij betreft ook de enige manier om een kind te laten slapen die zelf kan bewegen en nog te klein is om te begrijpen dat hij of zij moet blijven liggen.
Verderop hoorde ik namelijk hoe een tweelingmama een hel van een nacht had.

Met excuses voor de ongelofelijk slechte foto
Met excuses voor de ongelofelijk slechte foto

Noor lag op het bovenste bed om in te slapen, we zouden haar naar beneden tillen. Dat ging niet door, ze kon de slaap lastig vatten door het gewiebel in de trein. We hebben toen alles maar omgebouwd en zijn zelf ook maar wat gaan lezen op het bovenste bed.
Ik vond het gewiebel juist heerlijk. De bedden liggen prima en de lakens zijn echt schoon.

Wakker worden! 
Nadat je wakker bent geworden krijg je je ontbijt op een door jou gewenst tijdstip. Koffie, jus d’orange en weer een box met broodjes.
Terwijl het landschap aan je voorbij trekt en Duitsland langzaam wakker wordt, reis je naar huis. Noor zag steeds iets nieuws en vond het prachtig.

Autoslaaptrein23
Autoslaaptrein24
Autoslaaptrein25

Toen de ontbijtboel weer was opgeruimd is Noor op het bovenste bed gaan liggen met de laptop en een filmpje. Pippa ging weer slapen op haar onderste bed. We hebben er wel een hydrofiele doek, tegen het zonlicht, voor gehangen. (TIP!)

Autoslaaptrein26
Autoslaaptrein27
Autoslaaptrein28
Autoslaaptrein29

Aankomst op Den Bosch 
In Venlo moet de trein van wagon wisselen. Rokers maakten hier dolgelukkig gebruik van de mogelijkheid om even naar buiten te gaan. Ook hondenbezitters zijn blij met deze stop.

Daarna zit je nog maar een uur in de trein.

Neem vooral de tijd om je spullen bij elkaar te zoeken, bij aankomst op Den Bosch moet je namelijk nog best even wachten voordat de wagons met de auto’s worden afgekoppeld en naar het perron worden gerangeerd waar je weer op de wagon kunt lopen om je auto op te halen.
Dat gaat strak georganiseerd en wordt allemaal heel duidelijk aangegeven. Desalniettemin houdt niemand rekening met de regels dat je door moet rijden en pas verderop je spullen in de auto mag laden. Iedereen wordt aan het einde van zo’n rit opeens heel egoïstisch en doet alsof hij als eerste thuis wil zijn.
Op station Den Bosch kun je bij verschillende zaakjes wat te eten halen, of wat koffie. Mijn tip is ook om dit allemaal op je dooie gemakje te doen.
Ook leuk; de mensen die dit tripje jaarlijks maken en precies weten hoe het gaat en zuchtend en oogrollend naar mensen kijken die dat nog niet weten en soms zoekende zijn.
Kijk uit dat je je bagage of kind niet te dicht in de buurt van een hond zet. Die moeten namelijk meestal ontzettend nodig plassen.

Autoslaaptrein32
Autoslaaptrein33

Voor wie handig?

Wil jij niet het hele stuk naar het zuiden rijden, maar in stijl reizen? Dan kun je met deze routes je hart ophalen. Ik vond het waanzinnig leuk om mee te maken. Denk ook eens aan de autoslaaptrein als je een oldtimer hebt waarmee je door Toscane wilt reizen, of als je eens iets anders wilt dan een motortour door de Ardennen of de Moezel.

Met kinderen?

Jazeker! Als je goed voorbereid bent (na het lezen van deze blogpost ben je dat), dan is het echt de meest relaxte manier van reizen die je je maar kunt bedenken. Bovendien heb je veel meer interactie met je kinderen dan in een auto of vliegtuig.

Ik droom al stiekem van mijn volgende ritje met de autoslaaptrein. En dan zou ik graag nog een tikje luxer gaan, met eigen wastafel en dekbedjes. Hmmm!

Wil je weten op welke route de treinen rijden? Check dan deze site voor een actueel overzicht.

Er zijn 4 reactie's

  1. Het is inderdaad erg duur, als je op de website kijkt. Wij zagen prijzen van 500 euro, maar vonden dat de rust wel waard. Dusseldorf-Innsbruck. Eenmaal gebeld voor extra info bleek de prijs iets meer dan 300(!) euro te zijn. Nu zeker de moeite waard, aangezien wij onderweg anders een hotel hadden geboekt en nu 700km minder rijden.

  2. Hoi! Hoe kan ik deze trein vinden? Het enige wat ik krijg op internet is dat deze trein al twee haar niet meer rijdt! Hoe kunnen jullie dan in oktober 2019 deze genomen hebben? Wil je mij helpen door aan te geven waar je geboekt hebt? Dank! Pauline

    1. Hallo Pauline, zoals je in het begin van het artikel kunt lezen, rijdt deze trein idd niet meer. De huidige routes kun je checken op de link beneden aan de post.

      Wij hebben de trein inderdaad 5 jaar geleden genomen. Woon je tegen de Duitse grens aan, dan is het soms nog lucratief om de autoslaaptrein te nemen. Soms is er ook weer sprake van weer een trein in te zetten (maar tot nog toe blijft dat helaas bij geruchten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *