Veenpark - Wandernan

Veenpark

Tijdens ons verblijf in Drenthe leek het me leuk om naar het Veenpark in Barger Compascuum te gaan. Ik vertel je eerlijk wat we er van vonden… Laten we zeggen dat er een hoop verbeterpunten zijn.

Wat is er te doen in het Veenpark

Het park draait om educatie over veenwinning. Met een oud treintje rijd je over de hoge venen naar een plaats waar je kunt zien hoe veen afgestoken wordt. Althans, dat is de bedoeling. Toen wij er waren, begon het praatje nog voordat we de kans hadden om aan te sluiten. Dit zou in mijn ogen ook iets leuker uitgewerkt kunnen worden door kinderen zelf turf te laten steken (al dan niet nep…).

Het openluchtmuseum bestaat uit twee delen. Enerzijds de huisjes van zo’n 50 jaar terug. Anderzijds de plaggenhutten. In dat gedeelte vind ik, als je er 1 hebt gezien, heb je ze allemaal gezien. Het voegt weinig toe om bij alle hutjes binnen te gaan kijken. Wat dit enorm veel leuker zou maken: re-enactors. Ik vond het erg jammer dat deze niet aanwezig waren (wij bezochten het park tijdens het Hemelvaartsweekend).

In het dorp is een museumwinkeltje met snoepjes. Hier zou ook een re-enactor kunnen staan.

Er is een school met speelgoed uit die tijd, alleen de helft is stuk of onbruikbaar (een veel te zwaar touw en hoepels die niet werken, speeltoestellen die vermolmd zijn).

Onze favo huisjes: de kapsalon en de slagerij.

Waar nog gewerkt wordt: klompenmakerij en de bakker. Hier zijn gedurende de dag demonstraties.

Je kunt door het Veenpark lopen, met het treintje en een stukje de boot nemen. Dat laatste hebben wij niet gedaan, maar zag er wel leuk uit.

Wat ik erg de moeite waard vond, is de tentoonstelling in het entreegebouw. Hier zie je met foto’s hoe het leven er aan toe ging en je krijgt een goede uitleg over de veenwinning. Het is jammer dat deze expositie niet beter aangegeven staat, je zou hem bijna missen.

De speeltuin is ontzettend onhandig gelegen. Op een soort eiland, waar je alleen kunt komen via een loopbrug. Wil je dus zelf even lekker zitten met een kopje en de kids laten spelen. Vergeet het maar. Ik voelde me genoodzaakt om bij de kinderen (7 en 4 jaar)  te blijven. TIP: neem eigen drinken en lekkers mee, zodat je niet onthand in de speeltuin bent. Overigens is de speeltuin wel afgebakend. Dus wat dat betreft geen probleem.

Al met al ben ik, je had het al door, niet heel erg enthousiast over dit park. Het is vergane glorie. En dat is jammer, want ik denk dat er met een paar kleine kunstgrepen, weer iets heel leuks van te maken is.

Lunchfaciliteiten

Er zijn twee restaurants, beide enorm gedateerd. Wij aten een pannenkoek in het achterste gedeelte van het Veenpark. Het terras heeft een prachtige ligging, midden in het groen bij het water. De pannenkoeken waren niet zo erg lekker, helaas. Ik zou je willen aanraden bij het entreegebouw te gaan lunchen. Hoewel ik niet weet of het goed is, zag de kaart er beter uit en de bordjes eten ook.

Er is daar ook een uitstekend picknickveld (en deze is goed bereikbaar vanaf de parkeerplaats, dus als je dat van plan bent hoef je niet alles de hele dag mee te slepen).

Ander tip voor de lunch: haal lekker iets bij het bakkertje. Het ruikt er heerlijk. Er zijn genoeg grasveldjes om even lekker te gaan zitten.

Voor kinderen van welke leeftijd is dit leuk?

Onze kinderen vond het een zesje denk ik, uitgedrukt in cijfers van 0 tot 10. Ze hebben zich vermaakt, maar raakten niet heel enthousiast.
Op zich vind ik dit wel een uitje wat je met heel kleine kinderen kunt doen. Ik vind het altijd fijn als ze vrij rond kunnen banjeren en dat is hier wel het geval.

Combineren met een bezoek aan…

Het Veenpark is groot genoeg om je een dag te vermaken. Wij verbleven in Drenthe en deden daar onder andere een wandeling vanaf bezoekerscentrum Dwingelderveld en boekten een huifkartocht bij Thor Heste.

Praktische informatie

Prijzen:
t/m 4 jaar: gratis
vanaf 5 jaar:  EUR 17,-

Wij hadden een goedkoper kaartje via Social Deal.

Website: Veenpark

Adres: Berkenrode 4, Barger Compascuum

Openingstijden: 10:00 – 17:00

Ons bezoek duurde: 6 uur

Wandernan’s fotoboek

In de trein over de hoge venen
Noor geniet!
Onderweg wordt er een en ander verteld over de inwoners van het veengebied. Adders bijvoorbeeld.
Afgestoken turf
Ze luisteren wel aandachtig 😉
Turfgrond bestaat uit vier lagen, alle lagen geschikt voor een ander doel
Weer terug op het stationnetje
Even voelen aan het turf
Wandelen in het openluchtmuseum
Bij de school vind je deze vermolmde pompebladeren
Plaggenhutjes
Wel érg donker binnen vinden de dames
Bij de slager
De jaren 80 speeltuin, waarbij je op plaggenhut lookalikes kunt klimmen
De menukaart van het restaurant bij het de ingang. Acceptabele prijzen, vegetarische opties

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *