Motswari Private Game Reserve - Wandernan

Motswari Private Game Reserve

Ben je op zoek naar een (enigszins) betaalbaar verblijf in een van de privé wildparken van het Kruger park, dan kan ik je Motswari Private Game Reserve van harte aanbevelen. Voor mij was het ooit een rib uit mijn lijf en 33% van het hele vakantiebudget, maar het was het dubbel en dwars waard!

Het Krugerpark

Eerst even een kleine uitleg over het Krugerpark. Dit bestaat uit het NP Krugerpark en de daarom liggende privé wildparken. Het NP is, na het betalen van een (forse) conservation fee, publiekelijk toegankelijk. De privé wildparken kennen ook een fee (maar een stuk minder) en mogen alleen betreden worden door mensen die daar ook een reservering hebben in een van de hotels.
De privé wildparken zijn exclusief. Hier rij je veelal met jeeps over onverharde wegen. Alle parken zijn met elkaar verbonden, er is dus geen grensafscheiding tussen het Kruger en de privé wildparken. Samen heten deze parken het Greater Kruger (en hierbij hoort ook een stuk wildpark wat in Mozambique gelegen is). Voor een uitgebreide uitleg van mij, klik hier: Greater Kruger. In deze post lees je over de restcamps in het Kruger.

Mijn ervaring in het Timbavati

Het is 2007. We melden ons aan de poort van het Timbavati reservaat. Eerst even de conservation fee betalen en vervolgens rijden we, met zijn tweetjes op een zandweg, zo ver ik kan kijken uitgestrekt bushveld. Menig keer vraag ik me af of we wel goed rijden en dan ineens… Een olifant! Langs de kant van de weg, in de schaduw onder een boom staat hij te suffen. Knijp me! Is dit echt? Verder langs de weg zien we een drinkpoel. Alweer… met vier olifanten die elkaar nat staan te spatteren.
Uiteindelijk zien we bordjes ‘Motswari’. En zo komen we aan bij de lodge, waar we hartelijk ontvangen worden. De riante bungalow overtreft al mijn verwachtingen. Wat een heerlijke kamer! Het is er fris en netjes. Ik plof neer op het bed. Een prima bed! Ik ren naar de badkamer. Wow! Just … WOW! Een enorm bad en kleine raampjes om stiekem te zien of we nog wat wild kunnen spotten.

’s Avonds gaat onze eerste gamedrive van start. In een open jeep rijdt Chad, onze ranger voor dit verblijf, ons door de bush. Wat geniet ik! Ik kijk mijn ogen uit. Impala’s, zebra’s, giraffen. Het gekraak van het ‘bakkie’ en Chad die communiceert met andere rangers. De jeep hobbelt en botst over de keien en rakelings langs struiken om uiteindelijk bij een prachtige sighting te komen. Aaibare leeuwenwelpjes..
Niemand die ooit op zoek is gegaan naar wild in Afrika kan precies omschrijven wat er nu zo prachtig aan is. Je moet het een keer meemaken. Maar je bent gewaarschuwd. Wanneer je er aan begint is het verslavend.

Waarom het Krugerpark

Heel veel mensen hebben tegen mij gezegd dat het Krugerpark niet mooi zou zijn. Veel te druk, te commercieel etcetera. Er waren ook een aantal zeer bereisde mensen die mij vertelden over de privé-wildparken. Daar moest ik zijn en wel even een dikke knip meenemen. En zo kwam ik, na veel research bij een aantal prachtige parken uit, want ook niet elk privé-wildpark mikt het nauw met de wildervaring. Motswari moest het hoogtepunt van de reis worden en dat werd het ook. Hier is aandacht voor de gast en vooral ook voor de natuur met respect voor het wild.
Je moet je voorstellen dat het Krugerpark is opgedeeld in een groot nationaal park, met aan de westzijde een aantal enorme stukken land, het Thornybush, Timbavati, Balule, Sabi Sands, Manyeleti, Klaserie, Tshukudu, Kapama en Umbabat. Samen vormen zij het Greater Kruger.
Die stukken land worden vaak gezamenlijk gerund door verschillende lodges. Al dan niet in privé-bezit.

Het Timbavati ligt in het midden van het Krugerpark. In het wildpark vind je lodges als King’s Camp, Tanda Tula, Simbavati River Lodge (kindvriendelijk), wat lodges die in privé-bezit zijn en Motswari Private Game Reserve. Dit is een vier sterren lodge, maar voelt zo ongelofelijk luxe, dat het wat mij betreft ook vijf sterren mag krijgen. Het is een klein paradijsje op aarde.
Het Timbavati heeft een redelijk gevarieerd landschap, heel veel lage struiken, een paar kleine meertjes en rivierbeddingen.
Je kunt hier de big five (neushoorn, buffel, olifant, leeuw en luipaard) verwachten. Maar ook; wild dogs en zelfs witte leeuwen.

Motswari leopard 9

Bron: Newmark hotels

De kamer
Tijdens een safari ben je vrij weinig op je kamer. Dus heel belangrijk is hij niet. Soms is dat simpelweg jammer. Zeker wanneer je zo’n prachtig bed hebt, met romantische klamboe. Een grote badkamer met een groot bad en heerlijk geurend badzout. Op je blote voeten loop je over de ingelegde kiezels en kijk je even uit het raam, rechtstreeks naar de bush. Even kijken of je toch nog ergens een olifant kunt spotten. En dat zou echt geen unicum zijn. Op je privé deck kijk je lekker uit over de rivierbedding.

Room el 1

Bron: Newmark hotels 

Het kamp
Het kamp is erg kleinschalig, waardoor de rust is gewaarborgd. Centraal in het kamp gelegen is een open lounge met uitzicht rondom over de vlakte. Hier kun je ’s morgens vroeg even een koffie halen en een heerlijk verse muffin. ’s Middags worden er lezingen gegeven voor degenen die niet dutten of bij het zwembad liggen.
Het zwembad is een kleine rockpool met wat ligbedden.
De brunch (na de gamedrives) wordt geserveerd op een ander terras. Het is echt een Zuid-Afrikaans ontbijt met ongelofelijk lekker vers brood, eieren voor jou speciaal gebakken met wat je maar wilt, quiches en nog veel meer. Je kunt hier rustig een paar uur blijven zitten met een potje thee of wat sterke koffie. Je uitzicht is hoe dan ook fenomenaal.
’s Avonds, na de ‘nightdrive’ (rond de schemer), wordt het diner in de boma geserveerd.

Ranger
Je hebt dezelfde ranger op alle dagen dat je er bent. Dat is fijn, want hij weet wat je hebt gezien. Als je er drie dagen bent, wordt er rekening gehouden met jouw speciale wensen. De twee keer dat ik in Motswari was, heb ik alles gezien wat ik wilde. (Luipaarden, altijd luipaarden!)
De ranger eet ook met jou aan tafel. Mijn tip; bedenk alvast wat vragen die verder gaan als de standaardvragen. Je moet je bedenken dat een ranger wel duizend keer moet aanhoren dat hij een droomberoep heeft, moet uitleggen dat het vroeg opstaan meestal goed gaat, en dat hij leeuwen niet de engste dieren in de wereld vindt.
Vraag naar het domste wat een toerist ooit deed, verhalen over de bushschool (waar vaak dingen echt mis gaan) en je hebt een topavond. Rangers vertellen graag, maak daar gebruik van terwijl jij lekker aan je stoofvlees zit. En een lekker wijntje natuurlijk.

Motswari 01 Entrance

Bron: Newmark hotels

Dagprogramma
Een safari is geen uitrustvakantie. In ieder geval niet fysiek. Mentaal gaat er echter zo’n rust uit van de bush, het heerlijke eten en het vaste dagritme, dat je er ook niet extreem veel last van zult hebben. Ik vind het zelf trouwens wel prettig om een paar dagen naar de bush te gaan en dan weer even buiten het Kruger, in bijvoorbeeld Hazyview, te bivakkeren, wat te luieren en dan weer terug het park in te gaan. Uiteraard dan wel naar een ander gebied!

Motswari Drive 3

Bron: Newmark hotels

Hoe ziet een dagprogramma er ongeveer uit?
05u00 opstaan voor de eerste gamedrive
05u30 gamedrive, tijdens deze drive, maak je een stop met koffie en koekjes
11u00 brunch bij het camp
13u00 lezing
15u00 bush walk
16u00 afternoon tea
16u30 start van de evening drive, tijdens deze drive stop je voor een sundowner
20u00 diner

Wat kost het?
Je moet in gedachten houden dat alle kosten inbegrepen zijn, behalve de wijn. En de prijzen van de wijn zijn prima. Je kunt een fles aanschaffen, deze wordt met kurk bewaard voor de volgende avond, dus erg economisch.
Boeken doe je hier: Motswari Private Game Reserve

Doen?
– wanneer je op zoek bent naar een mooie wildlife ervaring
– als je houdt van kleinschalig en persoonlijke aandacht
– als je graag in de watten gelegd wordt

Laten
– als het simpelweg niet in je budget past. Dan zijn er andere oplossingen te bedenken voor een mooie ervaring, je mag mij daarvoor altijd mailen!

Zou jij het er voor over hebben?

Credit headerfoto: Newmark hotels

Er zijn 8 reactie's

  1. Even heel hard sparen dan maar 😉 Nee, ik denk niet dat ik het er voor over zou hebben, eerlijk gezegd, ook al ziet het er heel gaaf uit. Met een wijntje ’s avonds de dag overdenken met alle mooie indrukken… dat zie ik mezelf best doen 🙂

    1. Wij wilden eerst naar een voordeliger lodge, deze was al vol geboekt. We hebben de eerste keer denk ik wel een week nagedacht of we het zouden doen. Gee spijt van, hoewel ik ook nog een andere dikke aanbeveling heb hoor!

  2. Ik zou het er wel voor over hebben denk ik. Even aangenomen dat ik het zou hebben maar ik vind dit soort ervaringen eigenlijk onbetaalbaar. En ik droom al jaren om eens in zo’n luxe safarikamp te verblijven. Lijkt me gewoon iets dat ik wil hebben meegemaakt. En zuid Afrika staat nog heel hoog op onze lijst dus ik ga Motswari onthouden!

    1. Ik heb echt nog een aantal andere leuke adresjes ook, mocht het zover zijn, aarzel niet om me gewoon te mailen en vragen te stellen over je route!

  3. Wauw! Ik wil zelf ook zo graag een keer naar Zuid-Afrika! Het lijkt me zo waanzinnig om de big 5 te zien. Wel behoorlijk prijzig, maar ik zou het er wel voor over hebben. ik zou er wel maar 1 nacht verblijven en dan op zoek naar een goedkopere lodge denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *