Ik kwam er laatst achter dat ik nog een en ander te schrijven heb over mijn Zuid-Afrikaanse avonturen. Het is al enige tijd geleden dat ik er was, maar sommige verhalen staan nog in mijn geheugen gegrift. En daarom neem ik je vandaag mee naar het Krugerpark. 

De ervaring
Het is 2007… We melden ons aan de poort. Eerst even de conservation fee betalen en vervolgens rijden we, met zijn tweetjes op een zandweg, zo ver ik kan kijken uitgestrekt bushveld. Menig keer vraag ik me af of we wel goed rijden en dan ineens… Een olifant! Langs de kant van de weg, in de schaduw onder een boom staat hij te suffen. Knijp me! Is dit echt? Verder langs de weg zien we een drinkpoel. Alweer… met vier olifanten die elkaar nat staan te spatteren.
Uiteindelijk zien we bordjes ‘Motswari’. En zo komen we aan bij de lodge, waar we hartelijk ontvangen worden. De riante bungalow overtreft al mijn verwachtingen. Wat een heerlijke kamer! Het is er fris en netjes. Ik plof neer op het bed. Een prima bed! Ik ren naar de badkamer. Wow! Just … WOW! Een enorm bad en kleine raampjes om stiekem te zien of we nog wat wild kunnen spotten.
‘s Avonds gaat onze eerste gamedrive van start. In een open jeep rijdt Chad, onze ranger voor dit verblijf, ons door de bush. Wat geniet ik! Ik kijk mijn ogen uit. Impala’s, zebra’s, giraffen. Het gekraak van het ‘bakkie’ en Chad die communiceert met andere rangers. De jeep hobbelt en botst over de keien en rakelings langs struiken om uiteindelijk bij een prachtige sighting te komen. Aaibare leeuwenwelpjes..
Niemand die ooit op zoek is gegaan naar wild in Afrika kan precies omschrijven wat er nu zo prachtig aan is. Je moet het een keer meemaken. Maar je bent gewaarschuwd. Wanneer je er aan begint is het verslavend.

Waarom het Krugerpark?
Heel veel mensen hebben tegen mij gezegd dat het Krugerpark niet mooi zou zijn. Veel te druk, te commercieel etcetera. Er waren ook een aantal zeer bereisde mensen die mij vertelden over de privé-wildparken. Daar moest ik zijn en wel even een dikke knip meenemen. En zo kwam ik, na veel research bij een aantal prachtige parken uit, want ook niet elk prive-wildpark mikt het nauw met de wildervaring. Motswari moest het hoogtepunt van de reis worden en dat werd het ook. Hier is aandacht voor de gast en vooral ook voor de natuur met respect voor het wild.
Je moet je voorstellen dat het Krugerpark is opgedeeld in een groot nationaal park, met aan de westzijde een aantal enorme stukken land, het Thornybush, Timbavati, Balule, Sabi Sands, Manyeleti, Klaserie, Tshukudu, Kapama en Umbabat. Samen vormen zij het Greater Kruger.
Die stukken land worden vaak gezamenlijk gerund door verschillende lodges. Al dan niet in privé-bezit.

Timbavati 
Het Timbavati ligt in het midden van het Krugerpark. In het wildpark vind je lodges als King’s Camp, Tanda Tula, Simbavati River Lodge (kindvriendelijk), wat lodges die in privé-bezit zijn en Motswari Private Game Reserve. Dit is een vier sterren lodge, maar voelt zo ongelofelijk luxe, dat het wat mij betreft ook vijf sterren mag krijgen. Het is een klein paradijsje op aarde.
Het Timbavati heeft een redelijk gevarieerd landschap, heel veel lage struiken, een paar kleine meertjes en rivierbeddingen.
Je kunt hier de big five (neushoorn, buffel, olifant, leeuw en luipaard) verwachten. Maar ook; wild dogs en zelfs witte leeuwen.

Motswari leopard 9Bron: Newmark hotels

De kamer
Tijdens een safari ben je vrij weinig op je kamer. Dus heel belangrijk is hij niet. Soms is dat simpelweg jammer. Zeker wanneer je zo’n prachtig bed hebt, met romantische klamboe. Een grote badkamer met een groot bad en heerlijk geurend badzout. Op je blote voeten loop je over de ingelegde kiezels en kijk je even uit het raam, rechtstreeks naar de bush. Even kijken of je toch nog ergens een olifant kunt spotten. En dat zou echt geen unicum zijn. Op je privé deck kijk je lekker uit over de rivierbedding.

Room el 1Bron: Newmark hotels 

Het kamp
Het kamp is erg klein, waardoor de rust is gewaarborgd. Centraal in het kamp gelegen is een open lounge met uitzicht rondom over de vlakte. Hier kun je ‘s morgens vroeg even een koffie halen en een heerlijk verse muffin. ‘s Middags worden er lezingen gegeven voor degenen die niet dutten of bij het zwembad liggen.
Het zwembad is een kleine rockpool met wat ligbedden.
De brunch (na de gamedrives) wordt geserveerd op een ander terras. Het is echt een Zuid-Afrikaans ontbijt met ongelofelijk lekker  vers brood, eieren voor jou speciaal gebakken met wat je maar wilt, quiches en nog veel meer. Je kunt hier rustig een paar uur blijven zitten met een potje thee of wat sterke koffie. Je uitzicht is hoe dan ook fenomenaal.
‘s Avonds, na de ‘nightdrive’ (rond de schemer), wordt het diner in de boma geserveerd.

Ranger
Je hebt dezelfde ranger op alle dagen dat je er bent. Dat is fijn, want hij weet wat je hebt gezien. Als je er drie dagen bent, wordt er rekening gehouden met jouw speciale wensen. De twee keer dat ik in Motswari was, heb ik alles gezien wat ik wilde. (Luipaarden, altijd luipaarden!)
De ranger eet ook met jou aan tafel. Mijn tip; bedenk alvast wat vragen die verder gaan als de standaardvragen. Je moet je bedenken dat een ranger wel duizend keer moet aanhoren dat hij een droomberoep heeft, moet uitleggen dat het vroeg opstaan meestal goed gaat, en dat hij leeuwen niet de engste dieren in de wereld vindt.
Vraag naar het domste wat een toerist ooit deed, verhalen over de bushschool (waar vaak dingen echt mis gaan) en je hebt een topavond. Rangers vertellen graag, maak daar gebruik van terwijl jij lekker aan je stoofvlees zit. En een lekker wijntje natuurlijk.

Motswari 01 EntranceBron: Newmark hotels

Dagprogramma
Een safari is geen uitrustvakantie. In ieder geval niet fysiek. Mentaal gaat er echter zo’n rust uit van de bush, het heerlijke eten en het vaste dagritme, dat je er ook niet extreem veel last van zult hebben. Ik vind het zelf trouwens wel prettig om een paar dagen naar de bush te gaan en dan weer even buiten het Kruger, in bijvoorbeeld Hazyview, te bivakkeren, wat te luieren en dan weer terug het park in te gaan. Uiteraard dan wel naar een ander gebied!

Motswari Drive 3Bron: Newmark hotels

Hoe ziet een dagprogramma er ongeveer uit?
05u00 opstaan voor de eerste gamedrive
05u30 gamedrive, tijdens deze drive, maak je een stop met koffie en koekjes
11u00 brunch bij het camp
13u00 lezing
15u00 bush walk
16u00 afternoon tea
16u30 start van de evening drive, tijdens deze drive stop je voor een sundowner
20u00 diner

Wat kost het?
Je moet in gedachten houden dat alle kosten inbegrepen zijn, behalve de wijn. En de prijzen van de wijn zijn prima. Je kunt een fles aanschaffen, deze wordt met kurk bewaard voor de volgende avond, dus erg economisch.
Prijzen variëren van EUR 461 tot EUR 560,- per nacht. Ja, dat is slikken. Maar vergeleken met safari’s in Tanzania, zijn deze prijzen acceptabel.

Doen?
– wanneer je op zoek bent naar een mooie wildlife ervaring
– als je houdt van kleinschalig en persoonlijke aandacht
– als je graag in de watten gelegd wordt

Laten
– als het simpelweg niet in je budget past. Dan zijn er andere oplossingen te bedenken voor een mooie ervaring, je mag mij daarvoor altijd mailen!

Zou jij het er voor over hebben?

Credit headerfoto: Newmark hotels

Print Friendly, PDF & Email