Greater Kruger - Wandernan

Greater Kruger

Ik word altijd een beetje opstandig als ik mensen hoor zeggen: ‘Het wild in Kenya/Tanzania is veel mooier.’ Of: ‘In Kenya/Tanzania zie je meer.’ Met beide opmerkingen ben ik het namelijk pertinent oneens. Ik ben niet in Tanzania geweest voor de wildparken, dus ik ben niet helemaal op de hoogte, maar ik denk wel dat ik de landen aardig objectief kan vergelijken.

Kruger versus Kenya en Tanzania

Laat ik eerst eens vertellen waar deze misvatting vandaan komt. De mensen die normaal gesproken op een georganiseerde rondreis gaan, stappen in Kenya in een safaribusje en blijven een paar dagen in de Masai Mara of Samburuland. In Zuid-Afrika echter, verblijven ze buiten het wildpark, waardoor ze pas tegen negen uur(!) ’s morgens het Krugerpark in rijden. Over de asfaltweg, zodat je werkelijk geen beest tegenkomt. Nee, dan snap ik dat je denkt te weten dat het Krugerpark veel minder spannend is. Ik heb op die tijden locals op de fiets door het Kruger zien rijden…

Het Kruger NP is voorzien van asfaltwegen en restcamps. De meeste bussen gaan richting Skukuza, het meest drukke kamp van allemaal. Het is een soort Ikea in de bush, qua drukte, inclusief fast food restaurant en alles.

Als je naar Zuid-Afrika gaat op deze manier, laat je dan goed informeren en investeer in een goede accommodatie, zodra je in de buurt van het Kruger komt. Vaak zijn die opties er namelijk!

Kruger en Greater Kruger

Het verschil tussen het Kruger en het Greater Kruger is dit; het Kruger is een NP, waar doorheen asfaltwegen liggen. Het Greater Kruger bestaat uit het Kruger NP, plus de omliggende privé-reservaten. In zo’n privé-reservaat zijn over het algemeen verschillende lodges, sommige voor open voor toeristen, andere niet.

Tegenwoordig heb je ook het Limpopo Transfrontier park, waar het Kruger park onder valt. Het wil zeggen dat er vanaf het Kruger, tot verschillende parken in Mozambique alle hekken zijn neergehaald om het wildlife zoveel mogelijk vrijheid te geven.

Het grote verschil met de Oost-Afrikaanse landen en Zuid-Afrika is de vegetatie en het landschap. De vlaktes zijn in Oost-Afrika veel meer open, waardoor je meer wild in een keer ziet. Persoonlijk vind ik de vegetatie in het Greater Kruger veel interessanter, je kunt er drie uur op gamedrive zijn en totaal verschillende soorten landschap tegenkomen. Ik ben in Kenya alleen met een busje op game-drive geweest, met een jeep zou het oneindig veel duurder zijn. Ik heb in Kenya met acht busjes op rij bij een sighting (daar waar iets interessants te zien is), dat heb ik in Zuid-Afrika echt nooit meegemaakt. Het is er in de privé-wildparken veel rustiger.

Is een privé-park duur?

Nu hoor ik je denken: ‘Moet ik dan honderden euro’s per nacht gaan uitgeven?’ Nee, dat hoeft niet. Zelf geloof ik meer in een mooie afwisseling van een wat duurdere lodge met een aantal wat minder dure opties. Ik kan je hierin van een goed advies voorzien.
Eerlijk is eerlijk, de lodges zijn op dit moment schreeuwend duur. Anderzijds, is de ervaring echt onbetaalbaar, je moet er wel iets voor over hebben. Gelukkig is Zuid-Afrika verder geen duur land.
Ik vond ook het Kruger NP erg leuk, lees hier mijn blogpost over het Kruger en de restcamps. Het is een soort camping waar je staat en je gaat met je eigen auto op zoek naar wild. We hebben ook op deze manier heel mooie dingen gezien!

Mijn ervaring in verschillende reservaten

Balule

Toro Yaka
Toro Yaka

Lees hier mijn blogpost over lodge Toro Yaka. Op dat moment was het een budgetkeuze, maar achteraf gezien zeker geen budget ervaring! Onzettend veel persoonlijke aandacht en súper veel kennis in huis. De kamers zijn fantastisch en functioneel.

Timbavati

Hier sliep ik in het Motswari Private Game reserve. Ik heb warme herinneringen aan deze waanzinnig mooie lodge.

Andere lodges in het Timbavati:

Thornybush

Tangala – ik heb hier geen foto’s van, het regende er nogal, drie dagen achter elkaar. Dat kun je dus ook treffen. Dat je dik achthonderd euro uitgeeft aan een fijne lodge en het regenwater uiteindelijk door je rieten dak komt gieten. It’s all part of the experience, moet je maar denken.

Makalali Reserve

Hier sliep ik in het Makalali. Deze is íets voordeliger, omdat dit park niet in het Greater Kruger ligt. Het reservaat is dus kleiner. Voor een first time safariganger, is dat niet erg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *