Ik word altijd een beetje opstandig als ik mensen hoor zeggen: ‘Het wild in Kenya/Tanzania is veel mooier.’ Of: ‘In Kenya/Tanzania zie je meer.’ Met beide opmerkingen ben ik het namelijk pertinent oneens. Ik ben niet in Tanzania geweest voor de wildparken, dus ik ben niet helemaal op de hoogte, maar ik denk wel dat ik de landen aardig objectief kan vergelijken.

Laat ik eerst eens vertellen waar deze misvatting vandaan komt. De mensen die normaal gesproken op een georganiseerde rondreis gaan, stappen in Kenya in een safaribusje en blijven een paar dagen in de Masai Mara of Samburuland. In Zuid-Afrika echter, verblijven ze buiten het wildpark, waardoor ze pas tegen negen uur(!) ‘s morgens het Krugerpark in rijden. Over de asfaltweg, zodat je werkelijk geen beest tegenkomt. Nee, dan snap ik dat je denkt te weten dat het Krugerpark veel minder spannend is. Ik heb op die tijden locals op de fiets door het Kruger zien rijden, dat je dan geen leeuwen tegen gaat komen, is logisch, die kijken wel uit. Het Kruger NP is voorzien van asfaltwegen en restcamps. De meeste bussen gaan richting Skukuza, het meest drukke kamp van allemaal. Het is een soort Ikea in de bush, qua drukte, inclusief fast food restaurant en alles.

Als je naar Zuid-Afrika gaat op deze manier, laat je dan goed informeren en investeer in een goede accommodatie, zodra je in de buurt van het Kruger komt.

Het verschil tussen het Kruger en het Greater Kruger is dit; het Kruger is een NP, waar doorheen asfaltwegen liggen. Het Greater Kruger bestaat uit het Kruger NP, plus de omliggende privé-reservaten. In zo’n privé-reservaat zijn over het algemeen verschillende lodges, sommige voor open voor toeristen, andere niet.

Tegenwoordig heb je ook het Limpopo Transfrontier park, waar het Kruger park onder valt. Het wil zeggen dat er vanaf het Kruger, tot verschillende parken in Mozambique alle hekken zijn neergehaald om het wildlife zoveel mogelijk vrijheid te geven.

Het grote verschil met de Oost-Afrikaanse landen en Zuid-Afrika is de vegetatie en het landschap. De vlaktes zijn in Oost-Afrika veel meer open, waardoor je meer wild in een keer ziet. Persoonlijk vind ik de vegetatie in het Greater Kruger veel interessanter, je kunt er drie uur op gamedrive zijn en totaal verschillende soorten landschap tegenkomen. Ik ben in Kenya alleen met een busje op game-drive geweest, met een jeep zou het oneindig veel duurder zijn. Ik heb in Kenya met acht busjes op rij bij een sighting (daar waar iets interessants te zien is), dat heb ik in Zuid-Afrika echt nooit meegemaakt. Het is er in de privé-wildparken veel rustiger.

Nu hoor ik je denken: ‘Moet ik dan vierhonderd euro per nacht gaan uitgeven?’ Nee, dat hoeft niet. Zelf geloof ik meer in een mooie afwisseling van een wat duurdere lodge met een aantal wat minder dure opties. Er zijn mensen die je hier uitstekend in kunnen adviseren.
Ik vond ook het Kruger NP erg leuk, lees hier mijn blogpost over het Kruger en de restcamps. Het is een soort camping waar je staat en je gaat met je eigen auto op zoek naar wild. We hebben ook op deze manier heel mooie dingen gezien!

De lodges die ik bezocht heb:

In het Balule:

Toro Yaka

Toro Yaka

Lees hier mijn blogpost over deze lodge.

In het Timbavati:

Gamedrive - Motswari

Motswari Private Game Reserve

Tangala – Thornybush, ik heb hier geen foto’s van, het regende er nogal, drie dagen aaneengeregen.

Sabie River Restcamp in Kruger NP

Sabie River Restcamp

Sabie River Restcamp

Makalali Private Game Reserve – Makalali

Makalali, dit hoort bij je eigen kamer. Nice!

Makalali, dit hoort bij je eigen kamer. Nice!

Ik zal later de verschillende lodges bespreken, maar mocht je tussendoor vragen hebben, mail me gewoon!

Print Friendly, PDF & Email