Een uitleg over de restcamps in het Krugerpark - Wandernan

Een uitleg over de restcamps in het Krugerpark

Je wilt naar het Krugerpark, maar nergens is duidelijke informatie te krijgen. Ik help je graag om wat duidelijkheid te scheppen, zodat je goede keuzes kunt maken tussen alle restcamps in het Krugerpark. En lukt het niet, of heb je nog vragen dan kun je altijd mailen!

Wat is het Krugerpark?

Ten eerste even een uitleg. Het Krugerpark is een Nationaal Park, welke wordt omgeven door verscheidene privé-wildparken (zoals bv. het Sabie Sands, Timbavati en Thornybush). Het maakt onderdeel uit van het Greater Kruger. Het Greater Kruger is het Krugerpark én alle privé-wildparken.

Wat zijn de verschillen tussen het Krugerpark en de privé parken?

  • in het Krugerpark overnacht je bij de restcamps. Bij de overige parken overnacht je (over het algemeen) in dure en prachtige lodges. Hier zijn ook nog wel wat verschillen, maar dat laten we nu even buiten beschouwing.
  • in het Krugerpark rijd je zelf met eigen huurauto en vanuit het restcamps kun je gamedrives boeken met een open auto met daarin een gids. De andere lodges bezoek je met eigen huurauto, maar die laat je vervolgens staan en je gaat mee op gamedrive met een ranger, meestal een ochtend en een avondgamedrive en soms nog een gamewalk.
  • de kans om groot wild te zien is daardoor tijdens een verblijf bij een privé wildpark vele malen groter. Je gaat namelijk op pad op het moment dat het wild actief is. De restcamps mag je op bepaalde tijden niet meer op of af, behalve met de geboekte gamedrive.
  • Door bovenstaande verschillen ontstaat ook de misvatting dat er in Zuid-Afrika minder wild te zien is. Deze opmerkingen worden vaak gemaakt door mensen die, vanuit hun tourbus, een rondje over de asfaltweg van het Krugerpark doen.

Wanneer zijn de restcamps in het Krugerpark dan leuk?

– wanneer je het combineert met (een paar) privé-wildparken zoals Toro Yaka en Motswari.
– wanneer je niet per definitie op zoek bent naar het grote wild, maar bijvoorbeeld ook naar bijzondere vogels of geïnteresseerd bent in het landschap/vegetatie. Je kunt namelijk met je huurauto een uur stil gaan staan, om vogels te bestuderen, op een georganiseerde gamedrive lukt dat natuurlijk niet!
– wanneer je voor het allereerst op safari gaat. Zebra’s, impala’s, buffels, olifanten etc kom je wel bij bosjes tegen
– met kinderen, zij worden vaak niet toegelaten in de andere lodges. Denk wel even aan malaria!

Welke restcamp is leuk?

Het zuiden en centrale deel van het park zijn vrij druk. Met op stip op nummer 1, Skukuza Restcamp. Ik vind het daar persoonlijk veel te druk. Drukte is niet erg, maar wel als je ’s avonds bij het eten nog een beest wilt zien of op zijn minst horen. Dat is bijna ondoenlijk in Skukuza. Voor een eerste nacht zou het er overigens prima zijn. Je rijdt dan de volgende dag dieper het Kruger park in.

Zelf heb ik een aantal nachten bij het Sabie River Restcamp geslapen. Dit is eveneens een aardige grote restcamp, maar rustig genoeg om ’s avonds lekker op het deck over de bush uit te kijken. Het ligt bovendien aan de Sabi River, wat bijna een garantie is voor het spotten van nijlpaarden en krokodillen.

Het is er stil genoeg om ’s avonds het gebrul van een leeuw te horen.

Het voordeel van een grote restcamp is dat er aardig wat keus is voor wat betreft de accommodatie. Wij sliepen er in een ‘hutje’ zonder eigen keuken of badkamer. En dat was prima! (met uitzondering van die dikke dooie rat die ik er vond in het toiletgebouw)

Het is natuurlijk mooi als je wat langer de tijd hebt en langs verschillende restcamps naar het noorden kunt rijden. Het wordt steeds rustiger en je ziet de vegetatie veranderen.

Er zijn drie soorten restcamps:
– main camps (hier is een grote verscheidenheid aan accommodaties en er zijn wat meer faciliteiten)
– bushveld camps (hier kun je cottages huren, vaak wat prijziger)
– bush lodges (hier ben je echt op jezelf aangewezen)
Ga je voor het eerst? Dan zou ik kiezen voor een main camp.

Wat zijn de kosten van een overnachting in een restcamp in het Krugerpark?

Dat is natuurlijk enorm afhankelijk van de door jouw gekozen accommodatie. Vanaf zo’n EUR 42,- heb je een tent. Je moet daarnaast nog wel de conservation fee betalen. EUR 24,- per volwassene per dag op dit moment. Kinderen betalen EUR 11,50.

Je zult hier en daar lezen over een WILDCARD, waarmee je voor een jaar je conservation fee afkoopt. Deze is dus, even afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap al interessant bij 4 á 5  overnachtingen. Met deze kaart heb je ook ook toegang tot andere parken van SANParks.
(prijzen gecheckt op 31jan24)

Hoe bereid je je voor?

Het is handig als je gedragingen van wild begrijpt. Ik hoorde ooit iemand enthousiast zeggen: ‘Oh kijk! Die impala komt naar ons toe rennen!! Wat schattig!’

Tsja,… een impala komt natuurlijk niet naar mensen in een jeep toe rennen, die rent ergens voor weg. Achter de impala was wel degelijk iets spannends aan de hand. Mijn tip is dan ook; kijk veel naar programma’s over wild om je voor te bereiden. Dan weet je na verloop van tijd ook iets beter waar je wel wild kunt verwachten. Neem ook een handboek mee waar verschillende soorten antilopes etc in staan, zodat je later weet wat je gezien hebt.
Naast een handboek is een verrekijker ook een must. En voldoende eten voor onderweg.
Je hebt geen enorme vierwielaangedreven auto nodig om je een weg te banen door het park. Er liggen degelijke asfaltwegen.

Handige tip voor het spotten van wild: bij de receptie’s van de restcamps staat een krijtbord, waarop bezoekers bijzondere waarnemingen kunnen noteren.

Ben je op zoek naar een mooie plek om te verblijven voor of na het Krugerpark? Ik vind Hazyview altijd erg gezellig! Centraal gelegen naas het Kruger en ook vanaf deze plek kun je weer geweldige dingen doen, zoals bv de Panoramaroute rijden.

Met deze voorbereidingen wordt jouw verblijf in een restcamp van het Krugerpark een succes!

Faciliteiten voor eten in het Krugerpark

Bij de meeste restcamps kun je eten in een restaurant. Bij de grotere camps is een supermarktje. Er zijn in het park ook diverse picknickplekken, waar je broodjes/muffins etc kunt halen. En waar de Zuid-Afrikanen zelf regelmatig de braai aansteken, midden op de dag.

Noodgevallen?

– zorg dat je een reservewiel in je auto hebt liggen
– dat je mobiel is opgeladen
– dat je voldoende water/eten bij je hebt (in de auto, niet in de kofferbak)
– wanneer je een band moet verwisselen, doe dit dan op een open vlakte. Rij dus desnoods (voorzichtig!) een stukje door op je kapotte band als je midden in de bush staat. Een kapotte velg is immers minder erg als een aanval van een wild beest. Maak lekker veel herrie en zet iemand op de uitkijk.
– zorg dat je weet wat je moet doen in het geval van een boze olifant (check even fimpjes op YouTube om er achter te komen dat dat nogal eens voorkomt)

Reservering maken? Dat doe je op de site van Sanparks.

Meer lezen over Zuid-Afrika doe je HIER.

Foto omslag: Kurt Cotoaga

Er zijn 2 reactie's

  1. Duidelijke bruikbare info ! Toch 1 vraag : Is een rest camp reserveren noodzakelijk ?
    Wij willen pm 8 – 15 Januari het krugerpark bezoeken maar weten nu niet welke dag.

    1. Hallo Jur, dat hangt vooral af van het restcamp waar je heen wilt. Skukuza zal over het algemeen wel een plekje hebben. Echter,… de Zuid-Afrikanen hebben in deze tijd ook vakantie 😉 en het is de meest populaire tijd om het park te bezoeken. Dus ik zou je toch adviseren iets vast te leggen voor de dagen dat je zeker weet dat je er bent. Ben je iets eerder kun je altijd een plekje zien te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *