Wij reden van Luzern naar het Comomeer en kwamen dus voor de keuze te staan. De Gotthardpas of de tunnel? What’s it gonna be?

De Gotthardpas of de tunnel

Gotthardpas

Van twee kenners (inwoners van het gebied rondom Luzern) kregen we direct te horen: ‘Neem de pas.’ Het zou iets langer duren, maar zo ontzettend mooi zijn.

De Gotthardtunnel is 16 1/2 kilometer lang, hij is in tien jaar tijd gebouwd en er heeft 1 groot ongeluk plaatsgevonden in 2001, waarbij 11 mensen om het leven kwamen. Mocht je denken dat deze tunnel echt wel de langste van Europa moet zijn. Oh no! In Noorwegen is een tunnel welke langer is, namelijk 24 kilometer.

Google zegt: tunnel duurt 26 minuten (gemeten van Gösschenen in Zwitserland naar Airolo in Italië). De Gotthardpas duurt 47 minuten. Het zou je dus maar 21 minuten schelen. Ik zeg,… wie wil er nog door zo’n akelige tunnel rijden?
(* deze info is op 15aug21 bijgewerkt)

Hoe werkt het? Je rijdt op de E35. Bij Gösschenen krijg je de keus. Pas of tunnel. 

Toen wij er reden waren er wegwerkzaamheden op de berg en was er stau. De dames (toen 4 en 0) sliepen en de stau werkte in ons voordeel, zo hadden we rustig de tijd om om ons heen te kijken. Dus het was eigenlijk ontzettend fijn. Her en der stonden er wel wat oververhitte auto’s (of eigenlijk de motoren van de auto’s) die het niet gehaald hadden. Let in de zomer dus even goed op dat je je auto niet over de kook helpt!
Maar 10x liever stau op een berg, dan in een tunnel.

Gotthard2

Ik voelde me net een enthousiast hondje in de auto. Ik wist echt niet waar ik kijken moest. Watervallen, hoge bergtoppen, rotsachtig en dan weer heel groen, mooie vergezichten en bovenop de pas vooral heel veel stilte en het geklingel van koebellen in de alpenweide.

We deden een kopje koffie bij Hotel St. Gotthard in Hospental. Neem er vooral een stukje home-baked taart bij! Het leek me een leuker plekje dan bovenop de pas waar iedereen bij een groot wegrestaurant stil staat.

Let wel, ik was er in september. Wanneer je in de winter gaat, check dan even of de pas wel open is. Hij gaat zeker een periode dicht, maar dat is op het moment dat de omstandigheden te slecht worden. Check op deze site de actuele info. In principe is de pas geopend van mei tot oktober. Maar hij kan door slechte weersomstandigheden langer gesloten zijn, of zelfs tussendoor! 

Ben je toe aan een lunch en de pas net over, dan kun je in Faido bij ‘Alla Birreria’ (Strada Cantonale/Via Birreria 3) een pizza gaan eten. Een kleine tip; de pizza’s zijn enorm groot en tegen Zwitserse prijzen. Misschien wijs om even iets te delen?

Wil je blijven slapen op de berg? Dan is het plaatsje Hospental het meest geschikt. 

Boek een overnachting op de pas

Meer over de omgeving?

rossli gotthard
Hospental
Print Friendly, PDF & Email