Fietsen door Berlijn met Marike - Wandernan
fietsen in berlijn

Fietsen door Berlijn met Marike

Zoals jullie weten ben ik erg enthousiast over de karaktervolle stad Berlijn. Een van de leukste dingen om te doen vond ik onze fietstour. Langs oude fabrieksterreinen, door het oude Oost-Berlijn, door parken waarbij je over de hopen oorlogspuin heen fietst. Spring je achterop? Dan neem ik je mee, fietsen door Berlijn. 

Fietsen door Berlijn met Berlin on Bike

Visit Berlin raadde mij aan om voor Berlin on Bike te kiezen wanneer ik wilde fietsen door Berlijn. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal, maar ik kan je deze organisatie van harte aanbevelen. Het grote voordeel is dat zij in ieder geval met Nederlandse gidsen werken en de fietsen waren erg goed. Wij troffen kordate dame Marike. Ze leidde ons vol verve over stoepjes, drukke achtbaanswegen en door parken.

Fietsen door Berlijn - 4

De start van de tour is bij de Kulturbrauerei (Prenzlauer Berg), hier melden we ons, waarna we snel een fiets toegewezen krijgen. Na een testrondje keuren we ons vervoer goed en wachten op onze gids. Marike is een Nederlandse dame die al jaren in Berlijn woont en van het fietsen haar fulltime baan heeft gemaakt. Ze kent elke straathoek en vertelt graag.

Onze eerste stop is in Volkspark Friedrichshain. Dit park is gebouwd op oorlogspuin. Bij een beetje research via Wikipedia stuit ik op een foto van een enorme kapot geschoten bunker, welke uiteindelijk is volgegooid met puin en onder de aarde is verdwenen. En nu is het een mooi park waar kindjes met rode neusjes door de bladeren sjezen op hun fiets.

berlin on bike


In de zomer kun je in dit park in naar de ‘freiluftkino’, je raad het al, een filmpje pakken in het park. Check hier de website voor actuele informatie en let even op de aanduiding OmU (Originalfassung mit Untertiteln), spreid je kleedje uit en geniet! Ook vind je hier verschillende terrasjes en speeltuintjes. Win!

We vervolgen onze weg naar obscure nachtclub Berghain (gelegen tussen Kreuzberg en Friedrichshain, hence the name) welke in een oude energiecentrale gelegen is. Over deze club doen de meest wilde verhalen de ronde. Dit rookgordijn blijft bestaan omdat er niemand naar binnen mag met mobiele telefoons. Dus,.. wil je weten wat er zich binnen afspeelt, trek je meest extravagante outfit aan, ga niet met een grote groep en probeer binnen te komen. Ik hoor graag hoe het was. Er kunnen 1500 mensen in, dus je mag er vast bij.

Een filmtip bij deze buurt: ‘Das Leben der Anderen‘. Deze film is opgenomen in de Wedekindstrasse welke aan de Berghain grenst.

Het is zacht herfstweer, we hebben niet eens een echte jas aan. Fietsend naar het RAW-terrein. Het ziet er inderdaad nogal raw uit. Graffiti, gebroken raampjes, autobanden en weet ik niet wat. RAW staat echter voor ReichsbahnAusbesserungsWerk. Ik vind het bijna jammer om zo snel al weer verder te gaan. Zoveel fotogenieke plekjes hier!
Het terrein wordt tegenwoordig gebruikt als klimhal, creatieve hangout (ook zeker leuk met kinderen!) en in de zomer is er zelfs een zwembad open.
Je vind het terrein op de kruising van de Warschauwerstrasse en Revalerstrasse.

Fietsen door Berlijn
Fietsen door Berlijn - 6
Fietsen door Berlijn - 9
Fietsen door Berlijn - 12
Fietsen door Berlijn - 13
Fietsen door Berlijn - 10

We fietsen over de Oberbaumbrücke welke ooit is opgeblazen door Hitler. Dit was de stadspoort. Na de oorlog is de brug weer opgebouwd. Aan de noordkant van de Spree vind je hier de East Side Gallery (must bij je bezoek aan Berlijn!).

We komen bij het volgende terrein aan, een oude tramremise deze keer. Bij Arena vind je nu clubs waar je leuk uit kunt gaan. En volgens onze gids moet je zeker even gaan eten bij White Trash Fast Food, wat is gelegen op het Arena terrein. En nee, daar zou je niet zomaar binnen stappen als je dat niet zou weten. Voor me zie een een met graffiti bespoten muur met oude stoeltjes in hoog gras en een paar dorre takken die boven een muur uit komen. Toch is het leuk van lelijkheid. Ik hou er van.
Hier kun je in de zomer ook zwemmen en in de winter is er een ‘winterdorf’.

Fietsen door Berlijn - 15
Fietsen door Berlijn - 16
Fietsen door Berlijn - 17

Over eten gesproken,… wil je ooit goedkoop eten in Berlijn, denk dan eens aan de bedrijfsrestaurants waar je zo kunt lunchen. Vooral Universal is volgens Marike een topper. (FYI: Universal ligt aan het de oostkant van de Eastside Gallery, dat valt dus prima te combineren).

We rijden door het Görlitzerpark op het moment dat de schemering invalt. Grappig. De families met kinderen gaan net naar huis en in de donkere hoekjes beginnen schimmige figuren hun werkdag. Ik zou hier in mijn eentje echt niet willen fietsen.

We krijgen dorst. Gelukkig is er een stop op deze tour. En wel in de ongelofelijk charmante foodhal Markthalle Neun op de Eisenbahnstrasse. Ook met kinderen kun je hier goed terecht in het midden van de markthal is een speeltuintje. Ik zag de broodjes bij Sironi en vond het bijna jammer dat ik geen trek had (en nog een tosti van mijn lunch in mijn fietsmandje meehad voor een zwerver onderweg).

Fietsen door Berlijn - 19
Fietsen door Berlijn - 20
Fietsen door Berlijn - 21
Fietsen door Berlijn - 22
Fietsen door Berlijn - 23
Fietsen door Berlijn - 24
Fietsen door Berlijn - 25

Onvermoeibaar vertelt Marike verder over ziekenhuis Bethanien wat zou worden gesloopt. Het werd gekraakt en uiteindelijk werd er een kunstenhuis van gemaakt. Je kunt hier zo naar binnen wandelen. Er zijn verschillende ateliers en de oude apotheek is ook nog intact. Wederom een gebouw vol contrasten. In het gebouw vind je ook restaurant Drei Schwestern, wat de moeite waard moet zijn.
Ik vind het een gek idee dat in ditzelfde ziekenhuis de Duitse oorlogsslachtoffers zijn verzorgd.
En ook hier weer in de zomer een openluchtbioscoop! Zie voor info de website van Freiluftkino Kreuzberg.

Fietsen door Berlijn - 27
Fietsen door Berlijn - 29
Fietsen door Berlijn - 30
Fietsen door Berlijn - 31

Vanaf daar fietsen we langs een paar highlights, we zien de Ferhnsehturm vanuit de verte, de Nederlandse ambasssade en het museuminsel.

Ik zie talloze terrasjes waar het gezellig druk begint te worden. Het is een zachte avond. Hmmm, ik heb trek gekregen in de pizza die voor ons op het programma staat.

Wat een ontzettend leuke manier om de stad te bekijken! Het voordeel van het fietsen met een gids vind ik echt dat je ten eerste natuurlijk veel meer hoort over de achtergrond van deze bijzondere stad. Ten tweede was vooral deze tour (Alternatieve Berlijn Tour) leuk vanwege de plekken waar ik ben geweest waar ik zelf niet zo snel naar binen zou gaan. En ten derde was het heerlijk om zo lui achter Marike aan te fietsen terwijl je zelf ten volle kunt genieten en om je heen kijken.

Ik vraag Marike of ze er nu genoeg werk aan heeft. Zeker in het hoogseizoen. In de andere tijd doet ze er wel eens een Engelse tour bij. Maar nooit een Duitse. ‘Het doet het niet zo goed bij de Duitsers om de geschiedenis van mij te horen met mijn Hollandse accent.’

Onze route
Onze route, je bent ongeveer 3 uur onderweg

Is dit leuk met kinderen?

Met kinderen moet je even in gedachten houden dat de tocht drie uur duurt.
Ik denk dat ik zelf deze zomer eens ga proberen of ze het leuk vinden. Vanaf een jaar of acht kunnen ze zelf mee fietsen (fietsen zijn beschikbaar met wielen vanaf 20″)
Zelf zou ik uit voorzorg altidj zorgen dat ik een goede kaart bij me had. Mochten de kinderen echt gênant veel aandacht vragen, dan kan ik altijd nog zelf terugfietsen.
Bij Berlin on bike zijn kinderzitjes, aanhangers en trailerbikes te verkrijgen. Trailerbikes zijn van die fietsen die met een stang achter de fiets van de ouders zitten. Dat is natuurlijk geweldig, kunnen ze ook nog een beetje meetrappen!

Bezoek je Berlijn met kinderen? Check dan ook Berlijn met kinderen.

Praktische informatie Berlin on Bike

Tours kun je van tevoren boeken op de site van Berlin On Bike . De tours kosten EUR 25,50, dat is voor de tour én de fiets.
Wil je liever zelf fietsen? Voor EUR 10,- huur je al een fiets voor 24 uur. En dat is dus echt 24 uur, zodat je niet ’s avonds op een bepaalde tijd terug moet zijn.
Het is ook mogelijk een op maat gemaakte tour te regelen!

Je hebt keuze uit de volgende tours:
– Berlijn Highlights
– Berlijn Muur
– Alternatieve Berlijn Tour

TIP: Ga voor je tour op tijd naar de Kulturbrauerei. Deze buurt is ontzettend leuk en in de Kulturbrauerei zelf is ook genoeg te zien!

Fietsen door Berlijn - 33

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

Er zijn 8 reactie's

 1. Wat een leuke manier om de stad te verkennen, zoveel nieuws dat ik deze post even opsla 🙂
  Fijne tip voor een goedkope lunch trouwens, die bedrijskantines. Daar heb ik nog niet eerder aan gedacht. Al zullen het vaak niet de meest sfeervolle plekken zijn, op vakantie heb ik juist zin om speciale cafeetjes en eettentjes uit te zoeken, maar als je op een budget bent en je wilt wel buiten de deur eten is dat een ideale oplossing.

  1. Nee, sfeervol misschien niet. Maar, sommige hebben dan wel weer een geweldig uitzicht. Ik bedoel, ‘ons’ kantoor in Amsterdam (Carlson Wagonlit Travel) vroeger zat op de bovenste verdieping van dat oerlelijke ronde gebouw naast A’dam CS. Het uitzicht over Amsterdam was vanaf daar waanzinnig. Toen was het hoogtepunt van culinaire verwenning in de bedrijfskantine een broodje kroket overigens. Haha.

 2. Leuke fietstochten door Berlijn. Ik ga er zeker één doen, lekker warm fietsen voor de halve marathon van Berlijn. Dankjewel voor je leuke blog.

   1. Dankjewel. Genieten gaan we zeker, maar we gaan begin april. De halve marathon is in april de hele in september.

 3. Wat een leuke blog!

  Ik ga over een paar weken voor de vierde keer naar Berlijn, maar ik heb er nog nooit gefietst. Misschien toch maar een overwegen. Maar er is stiekem zo veel wat ik wil doen.

  Ik moest trouwens stiekem over lachen over je opmerking over het meenemen van een eigen kaart. Hopelijk spreek je niet uit ervaring?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *