Ik vroeg jullie, wat jullie liever wilden, een lijstje met mijn favoriete Netflix series. Of een lijstje met boeken. Beeld won het met een kleine voorsprong van de boeken. In de afgelopen weken heb ik getracht alle series te traceren welke ik gezien heb én heel goed vond. Dat was nog niet makkelijk! Maar hier zijn ze, mijn toppers voor jou op een rij. Het is de maand om lekker onder de een deken op de bank te genieten van een heerlijke serie met een grote beker thee binnen handbereik. Althans, zo gaat dat hier.

Lapland

Laat ik beginnen bij Lapland, Zweeds Lapland, wel te verstaan. In de serie Midnatsol / Midnight Sun gaan een Zweedse en een Franse rechercheur op zoek naar een seriemoordenaar. Naast het uitstekende acteerwerk vond ik de glasheldere beelden van Zweden om van te watertanden. 1 Seizoen.

Noorwegen

In het besneeuwde landschap van Noorwegen probeert de Amerikaanse ex-maffiosi Frank zich met geweldige oneliners een nieuw leven aan te meten. Hij wil zich graag voor doen als gewone burger, maar zijn oude gewoontes laten hem niet direct in de steek. Lilyhammer is vermakelijk! 3 Seizoenen.

Zweden

Wat heb ik gelachen om het heerlijke, eerlijke Bonusfamiljen. Vooral ‘stakker’ Martin deed mij enorm lachen. Inkijkje in een Zweeds patchworkgezin. Het nieuwe setje, zijn ijskoningin ex, haar gefrustreerde ex die weer tussen de boekenkasten op zolder bij zijn moeder is gaan wonen. Vermakelijk op een subtiele manier.  1 Seizoen.

Denemarken / Zweden

Tussen Denemarken en Zweden ligt de Sontbrug. Op deze brug wordt een lijk gevonden, waardoor de Zweedse, Saga Norén (met Asperger) en Deense ietwat lompe Martin moeten samenwerken om de moordenaar te vinden. Spannend, dramatisch én grappig. Het is slim en echt, zoals je van een Scandinavische serie mag verwachten. The Bridge, 3 Seizoenen.

Denemarken | Aarhus

Dappere Dicte is een Deense misdaadjournaliste welke in twee afleveringen toewerkt naar een oplossing van een plaatselijk probleem. Deze serie speelt zich af in Aarhus. Lekkere serie om een kijkje in het Deense leven te krijgen en alvast wat woordjes te leren. ‘Hei skèt!’ (Hé schat!) of ‘Forfendeher!’ (verdomme!) bijvoorbeeld. Grappig, drama en spannend tegelijk.

Geen Netflix, maar wel de moeite waard om te kopen; Borgen, spannende politieke serie welke zich voornamelijk afspeelt in Kopenhagen en Forbrydelsen, waarin detective Sarah Lund op zoek gaat naar moordenaars. Echt, spannend, rauw. Op zijn Scandinavisch.

IJsland

Wat vond ik het fijn om Trapped te kijken. Vanonder mijn fleecedekentje zag ik hoe knuffelbeer en hoofdpersonage Andri Olafsson zich een weg baande door het onherbergzame noorden van IJsland tijdens een sneeuwstorm. Op zoek naar een moordenaar die een romp had laten aanspoelen bij zijn stadje Siglufjordur (wat bestaat en te bezoeken is).  Je kunt je levendig voorstellen hoe hard het leven in dit deel van IJsland soms kan zijn. 1 Seizoen.

Ook the Cliff hield mij aardig in de ban. Deze keer is het wat beter weer op IJsland. Rechercheur Helgi onderzoekt een zelfmoord welke toch een tikje verdacht is. Met een paar heerlijke mysterieuze elementen en oude legenden. Ohja, dat vergeet ik haast nog, hoofdpersoon Helgi is echt heel prettig om naar te kijken. Da’s een man ja. 1 Seizoen.

Noord-Ierland | Belfast

In the Fall zien we hoe de ongelofelijk lekkere Jamie Dornan (oa Fifty Shades) niet zo heel erg lieve dingen doet. De eerste twee seizoenen zijn bloedstollend spannend, vanwege het kat en muis spel en het derde seizoen is op een andere manier intrigerend en slim. Ik heb drie seizoenen op het puntje van mijn stoel gezeten. Ook al is Gillian Anderson soms wat traag (maar wel echt góed).

Grappig voor Game of Thrones (sorry, geen Netflix) fans; deze serie wordt voornamelijk opgenomen in Noord-Ierland. De studio’s staan in Belfast, op tweehonderd meter afstand van de werf waar de Titanic ooit gebouwd is.

Engeland

In de het fictieve plaatsje Broadchurch doet immer positief ingestelde detective Ellie samen met haar ietwat norse baas Alec (met heerlijk Schots accent!) onderzoek naar een moord. Wat ik zo mooi vind is dat het verhaal uit s1 door gaat in s2 en s3. De karakters blijven bestaan waardoor je bijna het idee hebt dat je iedereen uit Broadchurch kent en ook mee blijft leven met de slachtoffers uit s1. Briljant gedaan.
Wat ik ook mooi vind aan Engelse series is dat er gewoon make-up loze detectives met glimneuzen en verwaaide haren zijn. Echte mensen. Ik denk ook (maar ik ben geen rechercheur) dat het recherchewerk ook meer lijkt op de waarheid dan in die lekkere snelle Amerikaanse series.

Een andere topper uit Engeland is Happy Valley. Hierin zoekt de ferme Cathrine Cawood twee seizoenen lang daders. Dat doet ze niet zachtzinnig. Daar heeft ze ook een reden voor. Ze mág af en toe licht depressief zijn, die lieve Cathrine! Je raakt al snel gehecht aan deze hardwerkende vrouw die zegt waar het op staat.

Heel iets anders: Cuckoo. Britse vader en moeder halen hun dochter na een ‘gap year’ op vanaf de luchthaven. Ze heeft alleen wel een top verrassing voor ze: haar nieuwe vriend Cuckoo. Amerikaanse hippie die nergens kwaad in ziet, maar de vader tot waanzin drijft. De eerste twee seizoenen zijn met Andy Samberg. Het derde en laatste seizoen kon ik niet aanzien, Samberg mist daarin.

Frankrijk

The Missing seizoen 1 speelt zich af in Frankrijk, waar een engels stel op Madeleine McCann achtige wijze hun kind kwijt raakt. De nachtmerrie was voelbaar wat mij betreft. Wát beklemmend! Goed acteerwerk en wederom reden om avond aan avond aan de buis gekluisterd te zitten.

Van Witnesses heb ik alleen seizoen 1 gezien. Prachtige Franse serie waarin een slimme (en mooie! Franse actrices zijn vaak echt van die prachtige, klassieke schoonheden die bij het opstaan direct stralen alsof ze aan een infuus van Touche Eclat hebben gelegen) rechercheur op zoek gaat naar een seriemoordenaar die op gruwelijke wijze mensen ombrengt.

Nieuw en fantastisch goed: La Mante. La Manta, ofwel ‘de bidsprinkhaan’ is een seriemoordenares welke in hechtenis zit en helpt een andere seriemoordenaar op te sporen. Veel twists. Oerspannend. En prachtig acteerwerk. Lekker…dat Frans.

Duitsland

The Missing seizoen 2 speelt zich af in Duitsland. Een meisje wat jarenlang vermist is geweest keert terug naar huis. Ze moet zich weer een weg vinden in het gezin en dat blijkt niet makkelijk. De Franse rechercheur uit seizoen 1 (zie Frankrijk) komt helpen zoeken naar de nog steeds missende ontvoerder van het meisje. Heel veel te gekke twists en losse eindjes, maar alles wordt geweldig uitgewerkt.

België | Ardennen

Diep in de Ardennen, je weet wel, daar waar verder weinig te beleven is en mini-dorpjes eerder regel dan uitzondering zijn. Rechercheur zoekt de rust op om tijd met zijn dochter te besteden, maar al snel wordt hij ingezet om een moord op te lossen. Je wordt heen en weer geslingerd tussen het heden en verleden wat het interessant en spannend maakt. Ik kan niet te veel verklappen zonder het plot te verraden, maar The Break is echt een aanrader. Psychologische thriller. 1 Seizoen

USA

Als je echt het New Yorkse leven in wilt duiken, dan kun je Friends vanaf nu bingewatchen op Netflix. Dat heeft verder geen woorden nodig. 10 seizoenen. Allemaal briljant.

Brooklyn Nine Nine. Heerlijke, grappige serie met Andy Samberg. Grappige karakters. Ik lag regelmatig in een deuk. 3 Seizoenen.

We vliegen naar de andere kant van de USA voor mijn andere favo comedy Modern Family. Alleen daarover zou ik al een post kunnen schrijven. Als er een nieuw seizoen uit is, kijk ik deze binnen drie dagen helemaal. Echt. Geen grapje.
Ik vind de oneliners zo geweldig en de karakters zo heerlijk over the top. Ik kan me het meest met Mitch vereenzelvigen, als persoon en jij? 8 Seizoenen.

Hou je nog niet van politiek, of ben jij zo iemand die schreeuwt dat politici niet anders doen dan beloven en liegen, kijk dan zeker naar House of Cards. Ik weet dat het hypocriet is, maar ik vind het oprecht k*t dat Kevin Spacey vanwege het hele #metoo schandaal geen gezicht meer kan geven aan Frank Underwood. Briljante acteur. Machtige serie. Met geweldige oneliners. En een aardige kijk op de politiek in Amerika.

De andere topper uit Washington (Langley, waar de CIA zich heeft gevestigd ligt in een buitenwijk van Washington) is Homeland. Natuurlijk speelt het zich ook af in Irak, Afghanistan, Amsterdam en Duitsland (niet echt opgenomen in A’dam overigens, maar nür in Berlin), maar standplaats van hoog sensitieve Carrie Mathison is toch de USA. Bij tijd en wijle bloedstollend spannend, aandoenlijk en hard. Een mooi kijkje, hoewel uiteraard gedramatiseerd en geromantiseerd, in het leven van een CIA-agent.

In The Sinner pleegt Cora (Jessica Biel) een moord op een onschuldige man. Zo lijkt het. En dan begint het grote zoeken naar het motief voor deze moord. Zinderende zomerhitte. Een wanhopige daad. 1 Seizoen.

Liefhebbers van absurde humor raad ik Wet Hot American Summer aan, deze film is gereleased in 2001. In 2015 kwam daar de serie Wet Hot American Summer: First Day of Camp bij in 2015 en in 2017 de serie Wet Hot American Summer: 10 years later. Prik een beetje door een paar net iets te flauwe grappen heen (het blikje, dat had voor mij geen toegevoegde waarde, de karakters zijn echt tof genoeg) en je kunt echt lachen. Maar nogmaals, moet wel van absurde humor houden.

Inmiddels volgens mij niet meer te zien op Netflix, maar toch een eervolle vermelding voor Dexter. Deze charmante seriemoordenaar én bloedspetter analist bij Miami Metro Police, neemt je mee in zijn chaotische dubbelleven.

Maar wat moet ik nu gaan kijken volgens jou?
Ik zal deze post regelmatig aanpassen, zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste toppers.

Print Friendly, PDF & Email