Hier zijn ze, mijn toppers voor jou op een rij. Deze blogpost krijgt regelmatig een update. Telkens als ik een paar series heb bekeken schrijf ik hier het beste op. Pak een dekentje en een grote beker thee, nestel je op de bank. Leg je telefoon ver weg en duik in een van deze series. Wil je inspiratie opdoen voor je volgende reis? Ik heb ze gesorteerd naar land.

Lapland

Laat ik beginnen bij Lapland, Zweeds Lapland, wel te verstaan. In de serie Midnattssol / Midnight Sun gaan een Zweedse en een Franse rechercheur op zoek naar een seriemoordenaar. Naast het uitstekende acteerwerk vond ik de glasheldere beelden van Zweden om van te watertanden. 1 Seizoen.

Noorwegen

In het besneeuwde landschap van Noorwegen probeert de Amerikaanse ex-maffiosi Frank zich met geweldige oneliners een nieuw leven aan te meten. Hij wil zich graag voor doen als gewone burger, maar zijn oude gewoontes laten hem niet direct in de steek. Lilyhammer is vermakelijk! 3 Seizoenen.

In een klein geïsoleerd dorpje in Noorwegen zijn mysterieuze dingen gebeurd. Met de terugkeer van Aksel wordt een hoop oud zeer opgerakeld. Acquitted / Frikjent is snel, duur, rijk, rauw en met prachtige beelden van Noorwegen. Aksel zet je regelmatig op het verkeerde been. Is hij nu echt zo clean als hij beweert? Of niet? Of wel?

Zweden

In Modus gaat een profiler op zoek naar een seriemoordenaar. Spannend! Vol taboes. Ik heb op het puntje van mijn stoel gezeten.

Wat heb ik gelachen om het heerlijke, eerlijke Bonusfamiljen. Vooral ‘stakker’ Martin deed mij enorm lachen. Inkijkje in een Zweeds patchworkgezin. Het nieuwe setje, zijn ijskoningin ex, haar gefrustreerde ex die weer tussen de boekenkasten op zolder bij zijn moeder is gaan wonen. Vermakelijk op een subtiele manier.  2 Seizoenen feest.

Denemarken / Zweden

The Rain, ik weet het nog niet met deze serie. Ik vind het een beetje vergezocht, maar wel spannend. En ik vond het jammer dat het nog niet ‘af’ is.

IJsland

Wat vond ik het fijn om Trapped te kijken. Vanonder mijn fleecedekentje zag ik hoe knuffelbeer en hoofdpersonage Andri Olafsson zich een weg baande door het onherbergzame noorden van IJsland tijdens een sneeuwstorm. Op zoek naar een moordenaar die een romp had laten aanspoelen bij zijn stadje Siglufjordur (wat bestaat en te bezoeken is).  Je kunt je levendig voorstellen hoe hard het leven in dit deel van IJsland soms kan zijn. 1 Seizoen.

Ook the Cliff hield mij aardig in de ban. Deze keer is het wat beter weer op IJsland. Rechercheur Helgi onderzoekt een zelfmoord welke toch een tikje verdacht is. Met een paar heerlijke mysterieuze elementen en oude legenden. Ohja, dat vergeet ik haast nog, hoofdpersoon Helgi is echt heel prettig om naar te kijken. Da’s een man ja. 1 Seizoen.

Spanje

Wie La Casa de Papel nog niet heeft gezien moet dat direct gaan doen. Wát een heerlijke, slimme, briljante, aandoenlijke serie. Een groep sneue dieven wordt geronseld ‘de Munt van Spanje’ (nationale bank) te bezetten om zo een meesterlijke bankroof te doen. Gaat het ze lukken? Twee seizoenen smullen, seizoen drie is in de maak. Hoera!
‘Empieza el Matriacado!’
Ik word zo blij van Nairobi. Though cookie.

Na Casa de Papel val je in een gat. Wil je Denver en Rio nog eens zien? Kijk dan naar Elite. In deze serie worden drie tieners op een eliteschool gezet met een beurs. De rich kids weten soms van gekkigheid niet wat ze moeten doen. Deze door en door verwende en verwarde adolescenten maken er een zooitje van. Goed uitgediepte karakters. Geloofwaardig. En een verbluffend einde.

Noord-Ierland | Belfast

In the Fall zien we hoe de ongelofelijk lekkere Jamie Dornan (oa Fifty Shades) niet zo heel erg lieve dingen doet. De eerste twee seizoenen zijn bloedstollend spannend, vanwege het kat en muis spel en het derde seizoen is op een andere manier intrigerend en slim. Ik heb drie seizoenen op het puntje van mijn stoel gezeten. Ook al is Gillian Anderson soms wat traag (maar wel echt góed).

Grappig voor Game of Thrones (sorry, geen Netflix) fans; deze serie wordt voornamelijk opgenomen in Noord-Ierland. De studio’s staan in Belfast, op tweehonderd meter afstand van de werf waar de Titanic ooit gebouwd is.

Engeland

Good old Dexter is in Safe een bezorgde vader. Zijn dochter wordt vermist en haar vriendje… ik wil niet teveel vertellen. Vol plotwendingen. Spannend. En geloofwaardig. Een aanrader deze serie!

In de het fictieve plaatsje Broadchurch doet immer positief ingestelde detective Ellie samen met haar ietwat norse baas Alec (met heerlijk Schots accent!) onderzoek naar een moord. Wat ik zo mooi vind is dat het verhaal uit s1 door gaat in s2 en s3. De karakters blijven bestaan waardoor je bijna het idee hebt dat je iedereen uit Broadchurch kent en ook mee blijft leven met de slachtoffers uit s1. Briljant gedaan.
Wat ik ook mooi vind aan Engelse series is dat er gewoon make-up loze detectives met glimneuzen en verwaaide haren zijn. Echte mensen. Ik denk ook (maar ik ben geen rechercheur) dat het recherchewerk ook meer lijkt op de waarheid dan in die lekkere snelle Amerikaanse series.

Een andere topper uit Engeland is Happy Valley. Hierin zoekt de ferme Cathrine Cawood twee seizoenen lang daders. Dat doet ze niet zachtzinnig. Daar heeft ze ook een reden voor. Ze mág af en toe licht depressief zijn, die lieve Cathrine! Je raakt al snel gehecht aan deze hardwerkende vrouw die zegt waar het op staat.

Heel iets anders: Cuckoo. Britse vader en moeder halen hun dochter na een ‘gap year’ op vanaf de luchthaven. Ze heeft alleen wel een top verrassing voor ze: haar nieuwe vriend Cuckoo. Amerikaanse hippie die nergens kwaad in ziet, maar de vader tot waanzin drijft. De eerste twee seizoenen zijn met Andy Samberg. Het derde en laatste seizoen kon ik niet aanzien, Samberg mist daarin.

In  Guilt zie je hoe een rijke Amerikaanse student wordt achtervolgd door de politie, die haar graag vastzet voor een moord. Bijgestaan door haar advocaat (Billy Zane in een heerlijke arrogante rol) lukt het haar bijna om buiten de gevarenzone te blijven. Spannend!

Mooie beelden en geschiedenis leren van Schotland? Kijk Outlander. 3 Seizoenen.

Jaren twintig in Birmingham, een familie die illegale gokhuizen runt, wil legaal worden. Mooie beelden van de roaring twenties, gangsters, goede muziek en een goed verhaal: Peaky Blinders. 4 Seizoenen

Israel

De serie Hostages verrast. Het eerste seizoen gaat over een gezin wat gevangen wordt gehouden door een paar ontvoerders met een onduidelijk motief. Er volgt een kat en muis spel.
In seizoen twee hebben de ontvoerders zich in een lastig pakket weten te wikkelen. Het hield mij op het puntje van de bank.
Ondertussen verrassende beelden van Israel, voor mij althans wel. En ook Martin uit the Bridge komt langs in een verfrissende bijrol. Opeens niet meer zo vriendelijk en goedlachs.

Frankrijk

Le Chalet. De eerste twee afleveringen moet je even doorkomen. Teveel verwarrende flashbacks. Maar dat alles tegen de achtergrond van de Franse Alpen. Dus prima te doen. Een stel jeugdvrienden komt bij elkaar in hun bijna verlaten geboortedorp om het huwelijk van een van hen te gaan vieren. Dat verloopt iets anders dan gepland. Spannend, weinig frivoliteiten. Mooie beelden van een slaperig Frans dorpje.

The Missing seizoen 1 speelt zich af in Frankrijk, waar een engels stel op Madeleine McCann achtige wijze hun kind kwijt raakt. De nachtmerrie was voelbaar wat mij betreft. Wát beklemmend! Goed acteerwerk en wederom reden om avond aan avond aan de buis gekluisterd te zitten.

Nieuw en fantastisch goed: La Mante. La Manta, ofwel ‘de bidsprinkhaan’ is een seriemoordenares welke in hechtenis zit en helpt een andere seriemoordenaar op te sporen. Veel twists. Oerspannend. En prachtig acteerwerk. Lekker…dat Frans.

Glacé speelt zich af aan de voet van de Pyreneeën. Het begint met een gruwelijke vondst waarna we met flashbacks naar het verleden langzaam achter de waarheid komen. Rechercheur Martin Servaz wordt regelmatig op het verkeerde been gezet. Totdat… Fijn ook aan Franse series, ze schuwen er niet voor het leven te laten zien zoals het echt is. Geen opsmuk.

Duitsland

The Missing seizoen 2 speelt zich af in Duitsland. Een meisje wat jarenlang vermist is geweest keert terug naar huis. Ze moet zich weer een weg vinden in het gezin en dat blijkt niet makkelijk. De Franse rechercheur uit seizoen 1 (zie Frankrijk) komt helpen zoeken naar de nog steeds missende ontvoerder van het meisje. Heel veel te gekke twists en losse eindjes, maar alles wordt geweldig uitgewerkt.

België | Ardennen

Diep in de Ardennen, je weet wel, daar waar verder weinig te beleven is en mini-dorpjes eerder regel dan uitzondering zijn. Rechercheur zoekt de rust op om tijd met zijn dochter te besteden, maar al snel wordt hij ingezet om een moord op te lossen. Je wordt heen en weer geslingerd tussen het heden en verleden wat het interessant en spannend maakt. Ik kan niet te veel verklappen zonder het plot te verraden, maar The Break is echt een aanrader. Psychologische thriller. 1 Seizoen

USA

Ik wist het niet goed met 7 Seconds. Het begint zo troosteloos, daar met een lijk in een park in het eveneens troosteloze Jersey city (niet te verwarren met Jersey Shore!). Ik moest daar even doorheen bijten. Deze serie volgt niet het Amerikaanse recept, maar diept karakters uit, zonder glamour. Toen hij af was dacht ik veel dingen maar vooral ‘tja… zo kan het ook aflopen.’ Kijken!

Brooklyn Nine Nine. Heerlijke, grappige serie met Andy Samberg. Grappige karakters. Ik lag regelmatig in een deuk. 3 Seizoenen.

We vliegen naar de andere kant van de USA voor mijn andere favo comedy Modern Family. Alleen daarover zou ik al een post kunnen schrijven. Als er een nieuw seizoen uit is, kijk ik deze binnen drie dagen helemaal. Echt. Geen grapje.
Ik vind de oneliners zo geweldig en de karakters zo heerlijk over the top. Ik kan me het meest met Mitch vereenzelvigen, als persoon en jij? 8 Seizoenen, waarvan nog maar 5 seizoenen op Netflix.

Hou je nog niet van politiek, of ben jij zo iemand die schreeuwt dat politici niet anders doen dan beloven en liegen, kijk dan zeker naar House of Cards. Ik weet dat het hypocriet is, maar ik vind het oprecht k*t dat Kevin Spacey vanwege het hele #metoo schandaal geen gezicht meer kan geven aan Frank Underwood. Briljante acteur. Machtige serie. Met geweldige oneliners. En een aardige kijk op de politiek in Amerika. 5 Seizoen. Seizoen 6 zonder Kevin Spacey in de maak.

De andere topper uit Washington (Langley, waar de CIA zich heeft gevestigd ligt in een buitenwijk van Washington) is Homeland. Natuurlijk speelt het zich ook af in Irak, Afghanistan, Amsterdam en Duitsland (niet echt opgenomen in A’dam overigens, maar nür in Berlin), maar standplaats van hoog sensitieve Carrie Mathison is toch de USA. Bij tijd en wijle bloedstollend spannend, aandoenlijk en hard. Een mooi kijkje, hoewel uiteraard gedramatiseerd en geromantiseerd, in het leven van een CIA-agent.
Ik heb net seizoen 6 bekeken. Ongelofelijk hoe het nog steeds spannend blijft. En hoe ze inspelen op de huidige gebeurtenissen in de USA.

In The Sinner pleegt Cora (Jessica Biel) een moord op een onschuldige man. Zo lijkt het. En dan begint het grote zoeken naar het motief voor deze moord. Zinderende zomerhitte. Een wanhopige daad. 1 Seizoen.

Liefhebbers van absurde humor raad ik Wet Hot American Summer aan, deze film is gereleased in 2001. In 2015 kwam daar de serie Wet Hot American Summer: First Day of Camp bij in 2015 en in 2017 de serie Wet Hot American Summer: 10 years later. Prik een beetje door een paar net iets te flauwe grappen heen (het blikje, dat had voor mij geen toegevoegde waarde, de karakters zijn echt tof genoeg) en je kunt echt lachen. Maar nogmaals, moet wel van absurde humor houden.

Argentinië

Ik heb genoten van de beelden in de film El Faro de Las Orcas. Desolaat landschap aan het einde van de wereld, zo lijkt het. Een moeder aan het einde van haar kunnen komt er aan met haar zoon die een vorm van autisme heeft, in de hoop dat ranger Beto hen kan helpen.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Beto, een ranger die in Patagonië het leven van orka’s bestuurdeerde. Sorry, het verhaal is gedeeltelijk op de Canarische Eilanden opgenomen.

Maar wat moet ik nu gaan kijken volgens jou?
Ik zal deze post regelmatig aanpassen, zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste toppers.

* laatste update: 1 november 2018*

Print Friendly, PDF & Email