Het Zuiderzeemuseum met kinderen - Wandernan

Het Zuiderzeemuseum met kinderen

Voor een Noord-Hollandse van 40 jaar is het best vreemd dat ik nog nimmer in het Zuidermuseum was geweest. Niet met mijn ouders, niet met mijn kinderen en niet op schoolreisje. Ik wilde al jaren heen, maar op een of andere manier gebeurde het niet. Maar wát een leuke dagtrip is dat zeg, had ik het maar eerder gedaan, ik presenteer je, het Zuiderzeemuseum met kinderen

Wat kun je doen in het Zuiderzeemuseum met kinderen?

Entreepaviljoen en Pippa

Wanneer je parkeert bij het entreepaviljoen (Sluisweg 1) dan kun je met de boot naar het museum varen. Dit is leuk voor de kids om te doen. Heb je de boot al eens gedaan, dan kun je ook in de binnenstad van Enkhuizen parkeren en loop dan gewoon naar de ingang van het museum. Parkeren in de binnenstad van Enkhuizen is echter niet heel eenvoudig. Veel is gereserveerd voor vergunninghouders.
Je kunt rondwandelen in een vissersdorp aan de Zuiderzee (na aanleg van de Afsluitdijk is dit het IJsselmeer geworden in 1932), kinderen kunnen zien hoe er werd gegeten, zelf stoepjes schrobben of de was doen. Ze kunnen spelletjes spelen uit die tijd. Er zijn verschillende huisjes open waar re-enactors aan het werk zijn (levende historie). Je kunt bijvoorbeeld naar school. Daarnaast kun je klompjes beschilderen, zeepjes maken en klompbootjes maken. Voor die laatste drie activiteiten betaal je een kleine bijdrage, ze worden alleen in het weekend, schoolvakanties en op feestdagen gedaan. Bij het onderdeel ‘Waterwerken’ kunnen kinderen lekker spelen met water. Visjes vangen, bootje varen en met water spuiten.

Voor kinderen van welke leeftijd is dit leuk?


Tot een jaar of twaalf is dit erg leuk. Daarna als er bijvoorbeeld bovenmatige interesse in geschiedenis is.

Speciale evenementen

Wil je eens naar het Zuiderzeemuseum gaan, hou dan de speciale activiteiten in de gaten. Zo waren wij er op moederdag en waren moeders toen gratis plus er waren extra concerten. Gedurende het jaar worden er verschillende leuke evenementen georganiseerd. De hele zomer door zijn er speciale evenementen en ook in de winter zijn er bijzondere dagen.

Combineren met een bezoek aan…

In Enkhuizen kun je ook een mooie stadswandeling maken óf Sprookjeswonderland bezoeken. Een tof idee voor een weekendje weg, want alleen voor het Zuiderzeemuseum moet je een dag uittrekken.

Praktische informatie

De openingstijden: zie website

Entreeprijzen volwassene: EUR 16,-
Kind 4 t/m 12 jaar:
 EUR 10,-
t/m 3 jaar: GRATIS

Tips voor korting: check de site, er zijn soms toffe kortingsacties, zoals bijvoorbeeld met moederdag. Tevens gratis met museumkaart, BankGiroLoterij kaart en I Amsterdam Citycard

Parkeren: EUR 5,- per dag

Website: Zuiderzeemuseum

We varen met de boot naar het buitenmuseum
En stappen dan bij Waterwerken op een eigen bootje
We vangen visjes
Ovens
Touwtje springen
Stoepjes schrobben
Klompjes schilderen
Met verve verven
Droog föhnen, een serieuze zaak
Koe melken
En dan… verkleden! Je mag de kleding een kwartiertje aan houden en lekker gaan shoppen bijvoorbeeld
Selfie!
Even een onderonsje met de voddenboer
Hij is nog niet klaar met het vrolijke duo
Gaper… nee, onze slaper
Spelen met een hoepeltje
Het is hier zo fotogeniek!
Het schooltje
In het schooltje. Je kunt hier ook lessen bijwonen

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *