Route door IJsland off the beaten track - Wandernan

Route door IJsland off the beaten track

Ik ben nu twee keer in IJsland geweest in de winter. Ik heb voor jou alle punten op een Google kaart gezet, zodat je ook super eenvoudig jouw route kunt bepalen. Daarbij geef ik je ook wat algemene tips, zodat je het meeste uit jouw reis haalt!

Autohuur

Tip voor de autohuur: huur een auto met een verhuurstation op de luchthaven. Anders moet je eerst op een transferbusje wachten. Het scheelt je heen en terug kostbare vakantietijd! 

Verhuurmaatschappijen met een station op de luchthaven zijn bv Europcar, je kunt ze eenvoudig filteren in het systeem van Sunny Cars.

Hotels in Reykjavik

En superfijn hotel om te overnachten én direct door te reizen: hotel Kriunes. Dit hotel is prachtig gelegen aan een meer, watgeweldig is, mocht het noorderlicht zich laten zien. Er is hier ook weinig light pollution, wat handig is voor het zien van het noorderlicht.
Meer tips voor hotels:

Hoe reis je het makkelijkst?

Check eerst hoeveel zonuren je hebt (vooral in de winter belangrijk). Baseer daar je plan op. Je kunt een aantal van deze bezienswaardigheden er uit pikken en telkens kijken of je nog uitkomt met de aankomsttijd bij je volgende accommodatie.

Bijvoorbeeld: er is zon van 10:00 – 16:00. Een uur voor zonsopgang heb je al schemer en kun je dus lekker gaan rijden. Tot een uur na zonsondergang rij je ook nog prima. Daarna is het pikdonker en minder prettig rijden.
Let op: neem zeker in de winter ook een goede zonnebril mee.

Alle bezienswaardigheden op een rij

Bruarfoss – makkelijk parkeren, direct naast de waterval. 


Hjalparfoss – ook hier parkeer je eenvoudig. Neem wel even de moeite om naar beneden te lopen, vanaf hier heb je een prachtig zicht en een mooie invalshoek om een foto te maken


Gjaín – na een interessante gravel weg kom je bij een parkeerplaats vanaf waar je alleen met een 4×4 verder kunt. Hou er rekening mee dat je door het water moet en dit met de meeste huurauto’s niet is toegestaan. Je kunt er ook een wandeling van 15min heen en 15min terug aan wagen. Waarschijnlijk kom je hier niet al te veel mensen tegen. Wanneer je bij de waterval aankomt, zorg dat je tijd over hebt om naar beneden te wandelen. Het lijkt pittig, maar het val reuze mee!

Tip: zorg bij deze wandeling voor voldoende water en wat te eten. Je hebt in het dal geen bereik meer.


Gluggafoss – je kunt voor de Gluggafoss parkeren. Zorg dat je je klimijzers bij je hebt wanneer het al een beetje ijzig is, die zul je hier nodig hebben. Het is de moeite waard om links van de waterval naar boven te klimmen. Vanaf hier heb je een fenomenaal zicht op de ‘schoorsteen’ waardoor het water zich naar beneden stort. 


TIP: rij 100 meter terug en maak ook even een stop bij de Þórðarfoss, een prachtige, verscholen waterval waar je elk moment elfjes en kabouters zou verwachten. 


Fjadrargljufur, parkeer je auto aan de vallei, na een eerste ietwat stevige klim kom je bij een wat vlakker stuk met fenomenaal uitzicht over een prachtige canyon. Deze wil je NIET missen! 


Fossálar naast de weg (N1).


Icy beach

Icy Beach of Diamond Beach is een must see. Super fotogeniek, maar ook echt een ‘eind van de wereld’ gevoel krijg ik hier!


Gletsjermeren. De Jokülsarlon gletsjer is een van de meest bekende meren, wandel langs het meer, ver genoeg om de meute achter je te laten. Het is steeds stiller en stiller. Heerlijk. Geniet even van dit prachtige meer en ren niet direct door naar de volgende. 


Fjalsarlon, op dit gletsjermeer kun je boottochtjes maken. In de winter kan er echter niet tot de gletsjer gevaren worden. 


Kvíárjökull Bílastæði, vond je het vorige meer leuk? Dan is er nog een verborgen meer. Vul deze naam in op Google Maps, neem de afslag en parkeer je auto daar waar je niet meer verder kunt. Vanaf hier is het ongeveer 10-15min lopen tot het meer. 


Wil je weten hoe die lavavelden er van dichtbij uit zien? Maak dan een stop bij Gönguleið um Eldhraun (tussen Kirkjuklausturbaer en  hier kun je een micro wandeling over de lava maken. Je snapt ook direct waarom er geen grotere wandelpaden zijn. Maar wel een mooi punt om een paar prachtige plaatjes te schieten. 


Yoda Cave. Al lang voordat je er bent zie je midden in het landschap een enorm brok steen liggen. Een beetje apart, zo op de verder vlakke ondergrond. Over een gravel weg kun je er naartoe rijden. Een honderden meters lavastrand ligt voor je. In deze rots is een deel van Star Wars Rogue One opgenomen. Als je in de grot staat, zie je dat de uitstulping de vorm van Yoda heeft. Ook als je niets met Star Wars hebt (zoals ik) de moeite waard om even te gaan kijken. 


Bergwandeling door de Smokey Valley. Trek hier ongeveer 2-3 uur voor uit. Parkeren doe je bij de Zipline in Hveragoi (zie onze Google Maps). Een prachtige wandelingen langs sissende en puffende geothermische poelen. De berg op is een behoorlijk pittige klim. Is het winter? Zorg dan dat je klimijzers bij je hebt voor de glibberige paden langs ravijnen.


Hveradalir Geothermal Area, een geothermisch gebied. Je moet er niet voor omrijden, maar wel leuk om even te gaan kijken als je over de N1 richting (of vanaf) Reykjavik rijdt.


Reykjavik

Meer IJsland

Meer lezen over IJsland? The Golden Circle, wandelen in een ijsgrot, het planewreck? Zie dan deze post: IJsland in de winter.
Aankomende winter (2024) gaan we richting de Snaefellsness peninsula. Wil je onze avonturen volgen? Check dan Wandernan op Instagram.Weten hoe je je het best kunt kleden in de winter naar IJsland? Lees: Welke kleding draag je in de winter naar IJsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *