Fietsen in Praag met Baja Bikes: Geheimen van Praag - Wandernan

Fietsen in Praag met Baja Bikes: Geheimen van Praag

Met vijf dames naar Praag, wat heerlijk! Al bij het plannen van ons weekend is duidelijk dat we in elk geval willen gaan fietsen in Praag. Lekker chill, anders ben je met zo’n citytrip vaak alleen maar aan het wandelen en slenteren. Bovendien weet ik van eerdere fietstochten in Budapest en Berlijn dat je ook altijd nét die leuke hotspots tegenkomt of even een paar vragen kunt stellen aan je gids, zodat je wat meer buiten de gebaande paden kunt gaan. Eerder huurde ik een fiets zonder gids in Valencia. Kansloos. Op elke straathoek stond ik stil om de route te bepalen. Nee, laat mij maar lekker achter een gids aan peddelen, dan hoor ik ook nog eens iets wat ik niet wist. 

Fietsen in Praag, welke tour kiezen we?

Baja Bikes heeft in Praag keuze uit veel verschillende tours:

  • De highlights
  • Kastelenroute
  • Geheimen van praag
  • Praag privétour
  • Bier-, wijn proeven en naar de biergarten (dit zijn wandeltours)
  • Zomer wandeltour

Twee van ons zijn eerder in Praag geweest. We kiezen voor de ‘geheimen van Praag’ waarbij we juist zo min mogelijk van de highlights meepakken (deze zien we immers toch al).

Het is even zoeken naar het kantoor van Baja. Het zit een beetje verscholen, maar is heel centraal gelegen op twee minuten van het Staremetski Namesti (centrale plein in de stad).

Onze gids en mede-eigenaar, Joshua, staat klaar om onze tour te begeleiden.

Geheimen van Praag

We starten bij een gebouw waar Hitler nog een feestje heeft gegeven. Rode draad door de tour ‘Geheimen van Praag’ is het leven en de dood van Reinhard Heydrich, ofwel ‘de slager van Praag’. Wie de film Antropoid (tijdelijk op Netflix) heeft gezien, weet nu meteen waar het over gaat.
Er werd een aanslag op Heydrich gepleegd, deze mislukte, de aanslagplegers verborgen zich en werden, helaas gevonden. Ik wil niet te veel vertellen. Spoiler alert! Maar dit bijzondere verhaal maakte op mij in elk geval veel indruk.

Tweede hoogtepunt, de zelfmoordbrug. Niet zozeer vanwege die geschiedenis, maar vanaf deze brug heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de diepte eronder, met zijn lange straten met statige huizen.

Ook de Vysehrad erebegraafplaats maakt indruk, hoog gelegen in de vesting Vysehrad, waar op dat moment een food festival is. Dat bedoel ik dus. Dergelijke dingen kom je tegen op je tour, zodat je later terug kunt gaan.

We gaan ook naar iets meer vredevolle plekjes. De John Lennon Wall. Iemand staat gitaar te spelen. De kleurige muur verandert dagelijks. Iedereen mag er iets op zetten, zolang het maar love, peace and hapiness is.

Insider tips die ik opdoe tijdens deze tour:
– als het warm is zitten de Pragenaren op de boten langs de Moldau om te chillen.
– in bar Kavarna Mlynska in het Kampa park loop je kans controversiele kunstenaar David Cerny tegen het lijf te lopen. De bar op zichzelf is al de moeite van je bezoek waard.

Wandernan’s fotoboek

fietsen in Praag
Zicht op de Karelsbrug
Bij de John Lennon Wall
fietsen in Praag
Wat zijn we lekker uit!
fietsen in Praag
De bar waar je David Cerny tegen het lijf kunt lopen.
Entree!
david cerny, praag, fietsen in praag
De bar van dit tentje, daar kun je uren naar kijken. Gevonden voorwerpen in epoxy. (Foto: Hilde)
fietsen in Praag
Joshua vertelt honderduit.
fietsen in praag
De kogelgaten zijn nog aanwezig. Waarvan? Ga zelf fietsen! 😉
Ok, tipje van de sluier.
In de crypte
fietsen in praag
Het graf van Dvorak
De erebegraafplaats van Praag
fietsen in Praag
Goedlachse Joshua. Verstand van geschiedenis, Praag, avonturieren en levensgenieten.

Hou jij ook zo van fietsen in een onbekende stad?

*mijn tour was gesponsord, die van mijn vriendinnen niet, zij vonden het, net als ik, een absolute aanrader voor iedereen die naar Praag gaat. Zie mijn disclaimer voor meer informatie over sponsoring*

Er zijn 4 reactie's

  1. Oh wat vet zeg! Ik heb ook met Joshua van Baja Bikes gefietst. Echt een toffe tour, hebben daar echt van genoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *