Call me sentimental. Nu meneer Mandela ons heeft verlaten vind ik dat toch wel wat. Vandaag Nanda’s Daily in het teken van Zuid-Afrika…

Ik heb het land bezocht, films gekeken over zijn leven en boeken gelezen. En zoals iedereen nu echt wel weet; Zuid-Afrika staat bij mij met stip op nummer 1. Ik heb een beetje vermijdend gedrag wat de ‘mindere kant’ van het land betreft, ik ben niet zo iemand die het leuk vind om een excursie te maken naar Soweto of eens lekker een nachtje in Khayelitsa heeft geslapen. Om Johannesburg rij ik het liefst met een boog heen en Transkei heb ik vooralsnog niet bezocht. Maar de gevolgen van de apartheid heb ik wel degelijk aanschouwd.

Uiteraard heb ik een excursie gemaakt naar Robben Island. Een tip hierbij is, boek dit van tevoren! De eerste keer dat ik in het prachtige Kaapstad was, kwam ik van een koude kermis thuis. De eerste vijf dagen zat de ferrie naar Robben Island vol. Er is maar 1 maatschappij die gaat, dus daarvan ben je afhankelijk.

De ferrie, tip hierbij, zorg dat je een plastic zakje bij je hebt, het kan spoken tussen stad en eiland.

De tweede keer lukte het wel, zorg dat je een plastic zakje bij je hebt, het kan spoken tussen stad en eiland

Welkom

Welkom

Wanneer je een tour met de bus over het eiland doe, heb je een prachtig uitzicht over Cape Town

Wanneer je een tour met de bus over het eiland doe, heb je een prachtig uitzicht over Cape Town

Entree van het gevangeniscomplex

Entree van het gevangeniscomplex

Waar je wordt rondgeleid door een ex-gevangene

Waar je wordt rondgeleid door een ex-gevangene

Rantsoenering

Rantsoenering

De luchtplaats, waar Nelson Mandela vele uren heeft doorgebracht

De luchtplaats, waar Nelson Mandela vele uren heeft doorgebracht

Hier had hij een eigen moestuintje

Hier had hij een eigen moestuintje

En...de cel...Enorm klein en voorzien van alles wat je hier ziet en een klein buro/boekenkast

En…de cel…Enorm klein en voorzien van alles wat je hier ziet en een klein buro/boekenkast. Indrukwekkend.

Wil je iets begrijpen van de apartheid, het leven van Mandela en wat hij heeft gedaan voor zijn land, dan kan ik de volgende films van harte aanbevelen.

Goodbye Bafana; een film over het leven van Mandela in gevangenschap.
Catch a Fire; een film over het leven van ANC-lid Patrick Chamusso, ten tijde van de apartheid.
The Bang Bang Club; een film over de laatste dagen van de apartheid, gefilmd vanaf het oogpunt van een groep persfotografen, een nogal rauwe film.
Red Dust; een film over het werk van de Truth & Reconciliation commissie, waar onder andere Desmond Tutu een groot aandeel in heeft gehad.
Invictius; een film, waarin Mandela wordt gespeeld door Morgan Freeman (wie anders?), over het begin van zijn presidentschap.

Wil je boeken lezen over Zuid-Afrika, dan is natuurlijk ‘A long walk to freedom/Een lange weg naar de vrijheid’ eigenlijk een must. Helaas heb ik tot nu toe geen tijd gevonden om meer dan het eerste hoofdstuk te lezen.

Stellenbosch van Jacqueline Epskamp is een mooi familiedrama wat je kunt lezen en bekijken, het is als serie verfilmd. Ik vond het een aanrader, het geeft een aardig beeld van de ontwikkelingen van de apartheid, omdat het verhaal verschillende generaties beschrijft.

De film Freedom Fighter is in productie lees ik op IMDB, een film die gebaseerd is op de biografie.
Verder ben ik zelf nieuwsgierig naar de documentaire Mandela, die ongetwijfeld binnenkort uitgezonden zal worden. Daarin is Mandela te zien, alsook zijn ex-vrouw Winnie en die enge Eugene Terre’Blanche. Als je wilt weten waarom ik Terre’Blanche eng vind, kijk dan eerst even de documentaire van mijn held Louis Theroux en lees daarna op Wikipedia wat er verder met hem is gebeurd. De serie Law & Disorder van Louis Theroux is trouwens ook een aanrader, als je wilt zien hoe het er in sommige delen van Jo’burg aan toe gaat. Ik bedoel…daar waar de toeristenbusjes hard langs scheuren en de mensen waarschuwen om vooral niemand aan te kijken, want…that’s Hillbrow my friend.

En als laatste zou ik nog graag ‘Mandela (gespeeld door Sidney Poitier) en de Klerk (Michael Caine)’ willen zien.

Heeft iemand nog andere tips?

Maar toch,… het beste wat je kunt doen, is zelf gaan kijken wat een fantastisch land het is met ongelofelijk veerkrachtige inwoners. Goed voorbeeld, doet goed volgen.

Meneer Mandela, may you rest in peace…

Print Friendly, PDF & Email