Je hoeft echt niet naar Pisa... - Wandernan

Je hoeft echt niet naar Pisa…

…zeiden heel veel mensen tegen ons. Mensen van wie wij verwachten dat ze er verstand van hadden. Maar we waren er nu toch en ach, Florence was voor ons, met twee kinderen op sleeptouw net even een brug te ver. En dus gingen we, heel eigenwijs, toch naar Pisa. Fascinerend!

Waarom Pisa bezoeken?

Pisa heeft niet alleen de toren, die leunt, en mooi is en op een prachtig plein staat, maar Pisa is een levendige universiteitsstad. Ik geef je een paar tips:

  • Iedereen komt hier om de toren te zien, maar Pisa is ook de thuisbasis van één van de mooiste kathedralen van Italië, de Duomo van Santa Maria Assunta. Deze kerk is een uitstekend voorbeeld van Romeins-Pisaanse architectuur en is volledig gemaakt van wit marmer.
  • Pisa staat vol met goede ijssalons, maar het beste van alles is La Bottega del Gelato, een kleine gelateria op Piazza Garibaldi, vlakbij de rivier de Arno. Er is niets beter dan een ambachtelijke gelato te bestellen die is gemaakt van verse ingrediënten en deze vervolgens te proeven terwijl je door de smalle straatjes van de stad slentert en de gebouwen bewondert.
  • Italianen houden van allerlei soorten markten, maar voedselmarkten zijn iets waar ze in uitblinken. De oude groente- en fruitmarkten rond Piazza delle Vettovaglie, één van de meest bezochte pleinen in Pisa, is een geweldige stop als je wat vers eten wilt kopen voor een snelle lunch of gewoon om een ​​authentiek Italiaans moment te beleven.

Aankomst en parkeren

Wij parkeerden heel eenvoudig in een van de parkeergarages in de stad. (Parcheggio Vittorio Emanuelle). Deze garage ligt aan de zuidkant van de Arno. Vanaf daar hadden we een mooie wandeling door de stad, tot de scheve toren. De prijzen in de parkeergarage zijn heel redelijk. Er zijn veel parkeerplaatsen, zowel betaald als gratis, dus je zult altijd een parkeerplaats vinden als je besluit om naar Pisa te rijden.

Zien en doen in Pisa

Zoals altijd we maar een beetje wat rond. We hadden een klein kaartje mee uit onze fantastische Time to Momo gids. Dus langzaamaan liepen we richting het epicentrum van de stad. Zo kwamen we een ontzettend leuk marktje tegen met een peperboom. En heel veel leuke winkels. TIP: winkels zijn open tot 13u en daarna meestal weer vanaf 15u, hou daar rekening mee als je ook even een winkeltje binnen wilt stappen.

Zo langzamerhand kwamen we bij een oud badhuis en toen opeens zagen we hem. De toren!

De toren van Pisa

Dan sta je ineens voor een monument wat je al minstens 1000 x op foto’s hebt gezien.
Ik dacht echt ‘Tsjoh,… dat ding staat écht scheef’.

Natuurlijk kun je alle feitjes erop naslaan, maar hoe het er uit ziet als een metershoge toren vier meter uit het lood staat moet je gewoon zelf gaan bekijken. Voor ons was het bijkomend voordeel; naast de toren is een grasveld. We hebben daar zeker een uur gezeten. Noor rende als een dolle hond over het veldje en ook Pippa genoot van de vrijheid en het gevoel van kriebelende grassprietjes aan haar blote voetjes.  En ik keek naar al die mensen die leuke foto’s maken voor het thuisfront. Er zullen heel wat spieren verrekt worden, daar op dat grasveld voor de toren. Wat niemand je vertelt, of wat je misschien wel weet, is dat de toren op Piazza dei Miracoli staat en dat daar nog minstens vijf andere belangrijke en imposante gebouwen staan. Je kunt vooraf kaartjes kopen als je ergens in wilt. Bij dat kaartje krijg je gratis toegang tot de kathedraal, welke eigenlijk het meest indrukwekkend is. Wil je alleen de kathedraal in, dan moet je je kaartjes ter plaatse kopen bij een van de twee loketten.

Eten in Pisa

Lucca en Pisa staan bekend om hun ‘chilometro zero’ (ofwel nul kilometers) producten. Met andere woorden, lokale producten. Nu kun je dat natuurlijk prima doen, daar midden in Toscane. De lekkerste olijven, olie’s, kazen, wijnen etc liggen allemaal ‘um die ecke’. Ik vind het een mooi concept en we belanden dan ook bij een restaurant wat er prat op ging ontzettend chilometro zero te zijn. Ik begreep niet helemaal wat die Noorse zalm daar dan op de kaart deed, maar ik ben geen zeikerd als ik op andere tafeltjes kleurrijke en vers uitziende gerechtjes voorbij zie komen. We kozen zelf voor een burger. Waanzinnig lekker. De cola was zo lekker dat we hem 1400 chilometro mee naar huis hebben genomen.

Naar Pisa

Pisa leent zich uitstekend voor een korte citytrip. Het vliegveld ligt tegen het centrum van de stad aan, er zijn veel bezienswaardigheden en ontzettend leuke winkels. Je kunt eventueel zelfs een dag met de trein naar het naastgelegen Lucca, heel gemakkelijk! Vanaf Amsterdam kun je met Transavia in no-time in deze prachtige stad zijn.

Slapen in Pisa

Wil je lekker blijven slapen? Ik raad je Villa Gini aan! Centraal gelegen in de stad, ruime kamers.
Anders is Il Cardinale een perfecte keuze, deze ligt om de hoek van de toren.

TIP: reserveer alvast een kaartje voor de entreePisa02
Pisa03
Pisa06
Pisa07
Pisa09
Pisa12
Pisa13
Pisa16
Pisa20
Pisa22
Pisa23
Pisa25
Pisa24

UniekE belevinG

Boek NU een unieke tour met een bewoner van de stad! Kies je eigen local guide en zoek een tour op basis van jouw interesses en gezelschap…

Er zijn 10 reactie's

  1. De ik-hou-een-boom-recht foto is hilarisch! En love the little ladies running wild 🙂 Je haalt Pisa een beetje uit haar prefab-hokje – leuk!

  2. Super leuk om te lezen! Ik vond Pisa ook echt de moeite waard. Het is gewoon een heel bizar gezicht dat die toren zo schuin staat.

  3. Die Italianen en hun eten… deze burger ziet er geheel Italiaans overheerlijk uit! Ik heb Pisa als beginnende puber bezocht en kan me nog goed herinneren dat ik al die leunende toeristen zo overdreven vond – net als veel andere dingen in mijn leven toen. Helaas heb ik weinig op andere dingen gelet, dat zou ik nu natuurlijk anders doen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *