Grand hotel Huis ter Duin, vergane glorie? - Wandernan

Grand hotel Huis ter Duin, vergane glorie?

Ik heb voor mijn blog én voor mijn werk als reisadviseur al op heel veel mooie plekjes en luxe hotels mogen slapen. Ook privé kies ik vaak voor een mooie accommodatie, of ik wissel luxe af met wat budgetkeuzes. Toen P thuis kwam met het idee naar het KNRM-Reddersgala te gaan was ik niet direct laaiend enthousiast. Toen hij zei dat er een nacht in Huis Ter Duin bij hoorde, was mijn keuze iets sneller gemaakt. Slapen in een vijf sterren hotel, daar wil alles wel voor uit de kast halen. 

Waarom Grand hotel Huis ter Duin?

Ik vind het altijd eerlijk om te vertellen waarom ik voor deze accommodatie koos. In dit geval was het ‘een krijgertje’. Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken. Maar ik doe het, in naam der onderzoek en eerlijkheid voor jou, lieve lezer, even wel.

Locatie

Het hotel is gelegen in Noordwijk. Pal aan het strand. Een kamer met zeezicht is dus ook echt een kamer met breedbeeld zeezicht. Daar betaal je dan ook vijftig euro per nacht extra voor.

Bijzonderheden faciliteiten

Het hotel beschikt over een spa, een fijn buitenterras en een eigen beachclub. Bij aankomst dacht ik: ‘Best een groot, kolossaal en vooral erg lelijk hotel’. Het staat er ook al even. In 1885 ging het open. Begin jaren tachtig is het uitgebreid (dit is te zien) en in 1984 heropend.

Maar nu een heel eerlijk over Grand hotel Huis ter Duin

Eerlijk? Het gebouw is aan de buitenkant niet veel anders de meeste andere strandhotels in Nederland. De incheck is prettig, maar zeker niet van uitzonderlijke kwaliteit. Geloof mij dat ik een welgemeende glimlach kan onderscheiden van een horeca nepper. Er liep her en der wel personeel rond wat een stapje extra deed. 

De kamer in Huis ter Duin

Hier ging het echt mis, deze is zeker geen vijf sterren waardig. De bedden zijn voorzien van beddengoed van rijke stoffen, maar de inrichting is op zijn zachtst gezegd gedateerd. En dan bedoel ik bijvoorbeeld marmeren tafeltjes. Koperen armaturen voor de lampen.

Er is nog een reden waarom je hier geen kamer zou moeten reserveren. De badkamer is zwaar verouderd, typisch jaren negentig. Een kunststof douchecabine. Bovendien een heel vies luchtje rondom het toilet. Dat vind ik echt niet kunnen voor een hotel wat zich met zoveel allure en grandeur profileert.

Het uitzicht over nachtelijk Noordwijk was wel erg mooi. 

Op het ontbijt was echt niet veel aan te merken, maar ons ontbijt werd geserveerd in een enorme zaal met hoge plafonds aan tafels waar minimaal 10 personen omheen konden zitten. Gezelligheid was wat dat betreft ver te zoeken. De broodjes waren prima en desgewenst werd er een dubbele espresso geregeld met een glimlach. Maar vijf sterren haalde dit ontbijt zeker niet.

Samengevat zijn woorden die in mijn hoofd opkomen als ik denk aan Huis ter Duin; vergane glorie, misplaatste chique.

Kanttekening hierbij is wel, dat de prijzen die men vraagt voor kamers in het hotel ook niet vergelijkbaar zijn met de vijfsterren hotels waar ik eerdere sliep. Zelf zou ik dit hotel, het bed daargelaten, want die was echt erg lekker, maar een schamele drie sterren durven geven.

Het filmpje en de foto’s op de website laten echt niet zien hoe het in werkelijkheid is. Ok, de lobby, met zijn prachtige brede trappen en liften aan de buitenkant ademen een zekere luxe uit. Het verwachtspatroon is gewoon heel anders als je de website hebt gekeken. 

Expectation: slanke vrouwen in galajureken op Manolo’s en mr Big’s ernaast
Reality: pensionado’s in ANWB-regenjasjes met een hondje wat net in zee heeft gespeeld.

Zoiets… 

Plus en min

+ pal aan het strand
+ mooie lobby
+ fijn bed en snelle WiFi

– zeer gedateerde kamer en badkamer
– nare luchtjes in de badkamer
– geen vijf sterren ontbijt

Voor wie een aanrader?

Als je op zoek bent naar een lekker weekend aan zee en een fijn bed, kan dit hotel iets voor je zijn. Maar zoek liever verder naar een frisser en kleinschaliger hotel. Dat heb ik stiekem al voor je gedaan.

Ik betaalde…

Voor dit hotel niets, maar de kamerprijzen starten met € 160,- per nacht, landzijde, exclusief ontbijt.

Wat is er in de buurt nog meer te doen?

Naar dit hotel ga je vooral als je wilt genieten van het strand! Wandelingen maken in de omgeving en eventueel een dagje shoppen/cultuur snuiven in Leiden of Den Haag.

grand hotel huis ter duin
Het heerlijke bed
Uitzicht vanaf ons balkon, landzijde kamer
Sorry dat ik er voor sta met mijn halve hairdo, maar dit is wat ik bedoel met gedateerd, snap je het?
grand hotel huis ter duin
Nee, je komt niets tekort. Maar een vijf sterren ontbijt is voor mij kakelverse croissants, een eierbakker én versgeperste jus d’orange.

Hotel boeken in Scheveningen

Dit vind je misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *