De eerste keer (en ook de tweede keer) dat ik aan het hoogseizoen vast zit, merk ik dat ik me verbaas over het ongelofelijke prijzen. En dat terwijl ik jaren reizen heb verkocht. Ik vertel je wat geheimpjes om goedkoop in het hoogseizoen te reizen.

Goedkoop in het hoogseizoen, vraag en aanbod

Allereerst, ik begrijp natuurlijk prima hoe het werkt in de reisbranche en met pakketprijzen en het is de touroperator hun goed recht om geld proberen te verdienen en vliegtuigen op een zo efficiënt mogelijk wijze vol te krijgen. Ook volgeboekte campings zal ik niet verwijten dat ze zulke bedragen vragen in het hoogseizoen. Echt niet.
Tijd om zelf aan de slag te gaan.

Goedkope accommodatie

De airbnb’s kennen geen hoogseizoenprijzen over het algemeen. Of je nu in mei of juli boekt, de kosten zijn gelijk. Ik boekte afgelopen zomer voor EUR 80,- per nacht een villa met vier slaapkamers in Denemarken. Zie deze post: villa op Funen.
Tips: let echt heel goed op of het huis er goed schoon uitziet en hoe de recensies zijn!
In 2017 vonden we voor een mooi bedrag een luxe appartement in de Ardennen bij Beaujean Vacances.
In Denemarken waren we vaak meer dan veertig euro kwijt voor de huur van linnenpakketten, we hebben vier Cocoon lakenzakken gekocht en daar gewoon in geslapen.
Huur van kinderbedjes kan ook erg oplopen, een eigen reisbedje of in ons geval een Deryan Peuterbox, was heel erg handig. Zo hadden we ook voor overdag een box bij ons. Als je kindje er uit groeit verkoop je deze weer eenvoudig door. Een topaanschaf!

Goedkope bestemmingen

Thuis hebben we inmiddels ontdekt dat alle landen met een rode vlag en wit kruis horen bij landen waar het geld je handen uit vliegt. Zwitserland en Denemarken zijn by far de duurste bestemmingen die ik ooit heb bezocht. (wat niet wil zeggen dat je ze niet moet bezoeken…)
Waar moet je dan wel zijn? Tsjechië, Polen, Italië, Griekenland en Portugal om maar iets te noemen. In deze landen zijn zowel de accommodaties betaalbaar, als het levensonderhoud. Nog nooit hebben we zo vaak heerlijk en voordelig gegeten als in Italië (in de grote steden zijn de hotels dan weer wel wat aan de prijzige kant).

Goedkope vluchten

Boek op tijd bij een prijsvechter een vlucht naar een mooie bestemming. Bedenk van tevoren geen bestemming, dat maakt het makkelijker om een voordelige vlucht te vinden.
Kom je er niet uit? Surf dan naar Genius Travel, vul in welk bedrag je uiterlijk wilt uitgeven en ga op zoek naar bestemmingen die je aanspreken. Als ik op dit moment even snel zoek, dan vind ik vluchten onder de EUR 200,- vertrek laatste week van juli, voor twee weken. Lissabon, Bilbao, Florence, take your pick!

Goedkope huurauto’s

Sommige landen zijn de huurauto’s enorm duur. Griekenland en Spanje scoren goed op de lijst van voordelige huurauto bestemmingen. Italië is duur! Een van mijn mooiste rondreizen met een huurauto was op de Peloponessos met Noor (toen 3 jaar).

Warme bestemmingen

Kun je goed tegen de hitte? Woestijnbestemmingen zijn vaak juist voordeliger in juli en augustus. Marokko, Egypte en het Midden-Oosten zijn wat dat betreft lekkere budgetbestemmingen (behalve de Emiraten…). De Ramadan valt in 2018 van 15 mei tot 14 juni, dus daar heb je in 2018 ook geen ‘last’ van.

Verder weg

Wanneer je kiest voor verre bestemmingen, hoeft je vakantie niet per sé veel duurder uit te vallen als een kampeervakantie in Zuid-Frankrijk. India, Mexico, Brazilië, Sri Lanka, Maleisië, Zuid-Afrika (geen tijdsverschil!), Thailand en Indonesië zijn bestemmingen waar je met weinig geld heel veel kunt doen.
Johannesburg (Zuid-Afrika), Bangkok, Recife (Brazilië), Jakarta en Colombo (Sri Lanka) zijn onder de EUR 700,- per persoon te bereiken. Kinderen tot twaalf jaar krijgen veelal nog korting op dat tarief.

Let op! Wanneer je een doorlopende annuleringsverzekering hebt afgesloten bij een reisverzekeraar en je boekt los je vluchten, airbnb etc. dan loop je over het algemeen met een basisverzekering een risico. Gaat je luchtvaartmaatschappij bijvoorbeeld failliet, dan zit je nog wel aan je accommodatie vast.
Ik wil dat in een apart post nog wel eens toelichten, als je daarover vragen hebt, mag je ze hieronder stellen.
Je kunt bij verschillende verzekeraars een zogenaamde ‘dynamic packaging’ module afsluiten, waarbij je dit tegen gaat.
Zelf heb ik er inmiddels voor gekozen om mij niet meer te verzekeren tegen annuleringskosten. De kosten die ik daarmee per jaar uitspaar zullen een uiteindelijke annulering grotendeels kunnen dekken. Ook ga ik tegenwoordig vaker met de auto op vakantie, waardoor ik veel minder risico loop. Delen van mijn reizen kennen strenge voorwaarden, andere elementen kunnen kort voor vertrek nog omgeboekt of geannuleerd worden.

Goedkoop ter plaatse

Ook ter plaatse heb ik een aantal tips:

  • Kies voordelige uitstapjes, wandelen in de natuur, goedkope musea
  • Tijd en geld besparen? Wij nemen als ontbijt vaak brood zonder beleg (vanuit de kofferbak…) en wat fruit
  • Uit eten? Wij doen vaak alleen een lunch en nemen daar de tijd voor, mooie break op de dag, ‘s avonds eten we dan weer iets eenvoudigs
  • De kids en ik drinken vaak water bij het eten, flessen nemen we weer mee

In duurdere landen koken we vaker zelf, ook hier een paar tips. Als ontbijt eten we ook vaak kwark, dat is makkelijker te bewaren, dus je hoeft niet ‘s morgens naar de bakker. We mixen het met honing, banaan, noten en koekkruiden.
Ik neem van huis kleine basispakketjes mee, zo hoef ik geen grote hoeveelheden te kopen ter plaatse:
– geconcentreerde tomatenpuree, afgepaste hoeveelheid pasta, een bouillonblokje en wat bloem (binden saus)
– instant aardappelpuree
– rijst, blik kikkererwten en blik kokosmelk als basis voor een kokoscurry

Ontdek de beste bungalow deals bij BungalowSpecials
#AFF

Print Friendly, PDF & Email