Goedkoop in het hoogseizoen reizen, ultieme tips - Wandernan

Goedkoop in het hoogseizoen reizen, ultieme tips

Vanaf de tijd dat je aan het hoogseizoen vastzit, ga je je verbazen over de enorme prijsstijging. Zelfs ik! En dat terwijl ik jaren reizen heb verkocht. Ik vertel je wat geheimpjes om goedkoop in het hoogseizoen te reizen.

Goedkoop in het hoogseizoen, vraag en aanbod

Allereerst, ik begrijp natuurlijk prima hoe het werkt in de reisbranche en met pakketprijzen en het is de touroperator hun goed recht om geld proberen te verdienen en vliegtuigen op een zo efficiënt mogelijk wijze vol te krijgen. Ook volgeboekte campings zal ik niet verwijten dat ze zulke bedragen vragen in het hoogseizoen. Echt niet. Tijd om zelf aan de slag te gaan.

Goedkope accommodatie

De airbnb’s kennen niet zo’n groot verschil hoogseizoenprijzen over het algemeen. Ik boekte afgelopen zomer voor EUR 80,- per nacht een villa met vier slaapkamers in Denemarken. Zie deze post: villa op Funen.
Tips: let echt heel goed op of het huis er goed schoon uitziet en hoe de recensies zijn!

In 2017 vonden we voor een mooi bedrag een luxe appartement in de Ardennen bij Beaujean Vacances.

Meestal boek ik bij Booking.com. Hier kun je zo gemakkelijk kiezen voor een bepaald budget, dat ik zelden boven mijn van tevoren gestelde budget uit kom.

In Denemarken waren we vaak meer dan veertig euro kwijt voor de huur van linnenpakketten, we hebben vier Cocoon lakenzakken gekocht en daar gewoon in geslapen.
Huur van kinderbedjes kan ook erg oplopen, een eigen reisbedje of in ons geval een Deryan Peuterbox, was heel erg handig. Zo hadden we ook voor overdag een box bij ons. Als je kindje er uit groeit verkoop je deze weer eenvoudig door. Een topaanschaf!

Goedkope bestemmingen

Thuis hebben we inmiddels ontdekt dat alle landen met een rode vlag en wit kruis horen bij landen waar het geld je handen uit vliegt. Zwitserland en Denemarken zijn by far de duurste bestemmingen die ik ooit heb bezocht (wat niet wil zeggen dat je ze niet moet bezoeken…).
Waar moet je dan wel zijn? Tsjechië, Polen, Italië, Griekenland en Portugal om maar iets te noemen. In deze landen zijn zowel de accommodaties betaalbaar, als het levensonderhoud. Nog nooit hebben we zo vaak heerlijk en voordelig gegeten als in Italië (in de grote steden zijn de hotels dan weer wel wat aan de prijzige kant).

Goedkope vluchten

Boek op tijd bij een prijsvechter een vlucht naar een mooie bestemming. Bedenk van tevoren geen bestemming, dat maakt het makkelijker om een voordelige vlucht te vinden.
Kom je er niet uit? Surf dan naar Genius Travel, vul in welk bedrag je uiterlijk wilt uitgeven en ga op zoek naar bestemmingen die je aanspreken. Als ik op dit moment even snel zoek, dan vind ik vluchten onder de EUR 200,- vertrek laatste week van juli, voor twee weken. Lissabon, Bilbao, Florence, take your pick!
Tip hierbij: check voor je een ticket boekt ook de accommodatie en eventuele autohuur. Ooit had ik voro een prikkie tickets naar Olbia op Sardinië, de prijzen van de accommodatie op Sardinië hartje zomer zijn echter skyhigh.

Goedkope huurauto’s

Sommige landen zijn de huurauto’s enorm duur. Griekenland en Spanje scoren goed op de lijst van voordelige huurauto bestemmingen. Italië en Portugal zijn duur! Een van mijn mooiste rondreizen met een huurauto was op de Peloponessos met Noor (toen 3 jaar).

Wil je verzekerd zijn van een goed verzekerde auto, kies dan voor Sunny Cars:

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Warme bestemmingen

Kun je goed tegen de hitte? Woestijnbestemmingen zijn vaak juist voordeliger in juli en augustus. Marokko, Egypte en het Midden-Oosten zijn wat dat betreft lekkere budgetbestemmingen (behalve de Emiraten…).

Verder weg

Wanneer je kiest voor verre bestemmingen, hoeft je vakantie niet per sé veel duurder uit te vallen als een kampeervakantie in Zuid-Frankrijk. India, Mexico, Brazilië, Sri Lanka, Maleisië, Zuid-Afrika (geen tijdsverschil!), Thailand en Indonesië zijn bestemmingen waar je met weinig geld heel veel kunt doen.
Johannesburg (Zuid-Afrika), Bangkok, Recife (Brazilië), Jakarta en Colombo (Sri Lanka) zijn onder de EUR 700,- per persoon te bereiken. Kinderen tot twaalf jaar krijgen veelal nog korting op dat tarief.

Verzekeringen

Let op! Wanneer je een doorlopende annuleringsverzekering hebt afgesloten bij een reisverzekeraar en je boekt los je vluchten, airbnb etc. dan loop je over het algemeen met een basisverzekering een risico. Gaat je luchtvaartmaatschappij bijvoorbeeld failliet, dan zit je nog wel aan je accommodatie vast.
Om dat risico te beperken, zou ik je willen aanraden in grote mate voor accommodaties te kiezen die je op het laatste moment nog kunt annuleren.

Een reisverzekering, daar mag je echt niet op besparen. Die moet je hebben! Ik heb mijn verzekering bij de Europeesche lopen. Een fijne organisatie, goede vergoeding, lage premie en goede SOS-alarmcentrale.

Goedkoop ter plaatse

Ook ter plaatse heb ik een aantal tips:

  • Kies voordelige uitstapjes, wandelen in de natuur, goedkope musea
  • Tijd en geld besparen? Wij nemen als ontbijt vaak brood zonder beleg (vanuit de kofferbak…) en wat fruit.
  • Uit eten? Wij doen vaak alleen een lunch en nemen daar de tijd voor, mooie break op de dag, ’s avonds eten we dan weer iets eenvoudigs
  • We bestellen bij de lunch vaak een liter water
  • Tijdens citytrips is een bezoek aan een foodhal altijd een voordelige optie.

In duurdere landen koken we vaker zelf, ook hier een paar tips. Als ontbijt eten we ook vaak kwark, dat is makkelijker te bewaren, dus je hoeft niet ’s morgens naar de bakker. We mixen het met honing, banaan, noten en koekkruiden.

Ik neem van huis kleine basispakketjes mee, zo hoef ik geen grote hoeveelheden te kopen ter plaatse:
– geconcentreerde tomatenpuree, afgepaste hoeveelheid pasta, een bouillonblokje en wat bloem (binden saus)
– instant aardappelpuree
– rijst, blik kikkererwten en blik kokosmelk als basis voor een kokoscurry

Tip bij budgetteren

Ik bedenk vooraf aan elke reis wat het mij zou mogen kosten. Zo kies ik soms voor een prachtig hotel, maar slaap ik de volgende paar dagen weer in een AirBnb bij iemand thuis om te compenseren. Zo kom ik op de mooiste plekken zonder mijn budget te overschrijden.

Er zijn 3 reactie's

  1. Ik heb dus sinds kort wél een annuleringsverzekering! Maar dat komt omdat ik er dus nooit eentje had en ik dit jaar echt even met mijn neus op de feiten werd gedrukt dat ik niet mocht vliegen vanwege gezondheid. Gelukkig was KLM en autoverhuurmaatschappij heel coulant en dacht met mij mee, maar het had mij zomaar duizenden euro’s kunnen kosten. Het niet op reis kunnen gaan dan OOK nog eens het geld kwijt zijn vind ik vele malen erger dan die paar tientjes in een jaar voor een annuleringsverzekering. Aan de andere kant; mijn reizen zijn denk ook een stuk duurder dan jullie reizen als ik het zo hoor!

    1. Ja inderdaad, het is vooral een verschil dat je met dure en a-flexibeletickets en autohuur zit. Had je al een kostenplaatje van je vakantie in de USA gepost? Dan zal ik zeggen of onze vakantie duurder of goedkoper was ;-). Ik bekijk nu per vakantie of ik er heel verdrietig van zou worden als het geld weg is en zolang het niet zo is, heb ik geen annuleringsverzekering. Ik hoop dat je hem nóóit meer nodig hebt! 😉

  2. Zo werkt het toch met vele verzekeringen. Wij nederlanders zijn vaak oververzekerd. Neem de tandarts verzekering. Heb je nooit problemen dan is de verzekering duurder dan de werkelijke kosten. Zo ook met reisversekeringen (doorlopende anulering) ga je low budget of boek je alleen een vliegticket en in land van bestemming op de bonnefooi, wegen de verzekeringskosten vaak niet op tegen de vooraf te maakt kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *