Europapark met kleine kinderen - Wandernan

Europapark met kleine kinderen

Wij gingen naar Europapark met kleine kinderen (5 en 2 jaar). Er werd mij van tevoren van meerdere kanten verzekerd dat Europa-park óók met kleine kinderen zeer de moeite waard zou zijn. En dat was het! Noor mocht in haar kleuterklas vertellen wat het leukste was wat ze gedaan had tijdens de meivakantie: ‘Ik was in de Arthur!’ Lees mee waarom jij, met wie dan ook, ook Europapark moet gaan ontdekken…

Sfeer

’s Morgens loop je vanaf je accommodatie aan het park rustig in een paar minuten naar de parkingang. Zodra je het park binnenloopt is er instant vrolijkheid. Prachtige vakwerkhuizen en direct keuzestress. Waar gaan we heen? Zoveel te zien, zoveel te doen!

Guten morgen!
Guten morgen!
Fotomomentjes zijn er genoeg! (wachttijd 1 minuut)
Fotomomentjes zijn er genoeg! (wachttijd 1 minuut)

Attracties

Er zijn meer dan honderd (!) attracties, waarvan dertien bloedstollende rollercoasters. Voor de rest zijn er alle denkbare attracties te vinden. Van een ‘simpele’ zweef tot de state of the art attractie Arthur & the Minimoys (favoriet bij ons). Van kleine kabouterwagentjes voor dreumessen tot tourtjes over het water, over het park of om het park. Attracties lopen soms zelfs door elkaar heen. Je kunt in de boomstammetjes zitten en de mijntrein bijna aanraken.

Racecarts
Racecarts
Arthur & the Minimoys, tópattractie
Arthur & the Minimoys, tópattractie
Kabouterwagentjes (met camera voorin, zodat je van af de kant kunt zien hoe je peuter geniet)
Kabouterwagentjes (met camera voorin, zodat je van af de kant kunt zien hoe je peuter geniet)
europapark - 29
europapark - 30
Hop on a unicorn!
Hop on a unicorn!
europapark - 17

Themagebieden

Europapark is onderverdeeld in verschillende themagebieden. In Spanje ziet het er uit als Spanje, eet je Spaans en zijn de attracties en de winkels gethematiseerd. In Nederland, loop je langs Zaanse huisjes, eet je poffertjes en stap in Delfts Blauwe theekopjes die rondtollen. 
In Zwitserland eet en ruik je raclette en ga zo maar door. Ik  heb me alleen laten vertellen dat je in het Rusland gedeelte niet Russisch hoeft te eten… Dat lustten de bezoekers niet en sindsdien zijn er daar hamburgers.
Alle details kloppen, alles is echt tot in de puntjes doorgevoerd. Ik vind dat waanzinnig leuk om te zien.

Het Molencafé in het Nederlands themagebied.
Het Molencafé in het Nederlands themagebied.
Om even aan te geven hoe ver de thema's zijn doorgevoerd...
Om even aan te geven hoe ver de thema’s zijn doorgevoerd: Delfts blauwe molens in het restaurant.

Druk?

Wij waren er op een mooie zonnige maandag in de Nederlandse meivakantie. Het zwaartepunt van de drukte ligt rondom de vakanties van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg (in 2019 vanaf 29 juli)
Hoe dan ook kun je de ‘wachtrij’ attractie’s altijd goed afwisselen met de minder drukke attractie’s. Op die manier hou je het leuk.
Wat ook echt erg bijzonder is; de sluitingstijd is flexibel. Halverwege de dag begint men met omroepen hoe laat het park die dag dicht gaat. Toen wij er waren, het was niet erg druk, sloot het park pas om 19u00. Geweldig!
Handig, als je met kleine kinderen gaat, de Blue Fire, Wodan en Arthur hebben een single rider lane.
Op de park-app kun je de actuele wachttijden checken.
Ook leuk om te weten; de attracties hebben een babyswitch. Een ouder wacht en doet de attractie, dan mag er gewisseld worden. Nice!

Eten

Het meest waanzinnige restaurant van heel Europa-Park is de Foodloop. In dit restaurant bestel je je eten op een iPad, waarna het per mini-rollercoaster naar je tafel zwiert, ja,… ook de soep.

Waar de meeste pretparken uitblinken in variatie’s op patat, is het in Europapark geen moeite om gezond te blijven eten. Wij haalden een heerlijk bakje druiven en gezonde wrap bij Arthur & the Minimoys.

europapark - 39


Met 47 restaurants is het nog lastig kiezen, kan ik je vertellen!
Deze foto’s nam ik bij het Seehaus Restaurant (Oostenrijk):

Frisse salades
Frisse salades
europapark - 33
Avondbuffet in het Castillo Alcazar
Een deel van het avondbuffet in het Castillo Alcazar, ongelofelijk uitgebreid

Europapark met kleine kinderen

Natuurlijk, het is voor een kind van 2 of 3 jaar in een pretpark al snel te veel en te groot. In Europa-Park zijn voldoende attractie’s waar de kinderen in kunnen. Bij de ingang van elke attractie staat een duidelijk bord waarop leeftijd en eventueel lengte staat aangegeven.
Wat ik persoonlijk een ongelofelijk leuk vond, er zijn verschillende (afgesloten!) speelgedeeltes, waar kleine kinderen even rustig hun gang kunnen gaan. Voor ouders zijn er bankjes of je kunt even meedoen met ontdekken. Favoriet bij onze kinderen, de Würmchen Wies’n, waar je voor een euro een balletje uit de automaat kunt trekken die je eindeloos van het bergje kunt laten rollen. De balletjes worden thuis nog met zorg bewaard (en ze hopen dat papa ook een heuvel in de achtertuin gaat maken).

europapark - 31
europapark - 32Zo zijn er ook overdekte en waterspeelplaatsen.
In Märchenwelt / Grimm’s Enchanted Forest, kunnen de kleintjes lekker vrij rondlopen en als het ware langs verschillende sprookjes lopen. Klop je drie keer op de deur dan komt de heks van Hans en Grietje naar buiten, druk je op een knopje bij Vrouw Holle, dan komt ze het kussen buiten uitschudden. (schuim uit de lucht, mijn kinderen konden er letterlijk geen genoeg van krijgen).
Het hele Ierse themagebied is ingericht op de kleinste kinderen. Sla deze dus zeker niet over! Ook zijn verschillende speelgebiedjes, waar ze even vrij kunnen spelen.
Ook bij Arthur & the Minimoys zijn 2 kinderattractie’s (Poppy Tower en de Mull Mull Caroussel) én er is een afgesloten speelgedeelte waar kinderen (binnen!) kunnen spelen.

europapark - 23
europapark - 22
europapark - 25
Hans und Gretl
Hans und Gretl
Pip vond het denk ik wel een beetje spannend...
Pip vond het denk ik wel een beetje spannend…
europapark - 41
Kleurplaat maken op een touchscreen
europapark - 40
Het licht is heel lastig (groen) om te fotograferen, maar ik wilde je toch een indruk geven. Mino’s playground… In het ‘hol’ van Arthur.

Er zijn verschillende babyverschoonplaatsen door het hele park. Hier kun je in alle rust op een hygiënische plek je kind verschonen. Er zijn zelfs stiltehoekjes om je baby te voeden!

europapark - 11


En als laatste pièce de resistance… de babyservice in het Italiaans themagebied.

Show’s en parades

Dagelijks zijn er 6 live shows. Acrobatiek, ijsshows, paarden, het is er allemaal. Op de gratis park-app check je de tijden van die dag.
Noor vond de show met Ed Euromaus en zijn andere vrienden helemaal te gek. Dikke pret.
Zelf vond ik de ijsshow erg mooi.
De shows duren zo’n 20-30 minuten, wat net mooi is.

De parades zijn allemaal makkelijk toegankelijk, ook hier hoef je geen uur in de rij te gaan staan om alles te kunnen zien.

europapark - 12
europapark - 13
europapark - 14
europapark - 15
europapark - 16

Seizoenen

Europapark kent vier seizoenen:
Openingsseizoen (altijd met nieuwe attractie’s)
Summer Fun (nadruk op de waterattractie’s)
Halloween (180.000 pompoenen worden in één nacht naar Rust gereden en geplaatst)
Winter Magic (alles in kerstsfeer, voor zover mogelijk worden de grote achtbanen open gehouden)

Locatie en slapen

Europapark is gelegen in Rust in de Duitse deelstaat Baden Würtemberg. Vanaf Utrecht is dat 624km. Het is gelegen ten oosten van Straatsburg. Hou even in gedachten dat je vanaf de grens zo ongeveer rechtuit over de 61 richting Basel door kunt rijden… Je bent er zó!

Waar ga je slapen na zo’n dag vertier? Uiteraard biedt Europapark zelf tal van optie’s. Kies voor het chique Bell Rock hotel (met een restaurant met maar liefst 2 Michelinsterren én acceptabele prijzen), het kleinschalige Santa Isabel (58 kamers) of het prachtige Castillo Alcazar, het El Andaluz of het Italiaans ogende Colosseo. Vanaf mei 2019 kun je ook kiezen voor Krønasar, waarbij je je in de film ‘Night at the Museum’ waant. 

Wij sliepen op het Camp Resort. Hier heb je keuze uit een tipi, een chuck wagon (Pipowagen) of een blokhut. Het Camp Resort is superschoon, voorzien van een lekker restaurant en een kiosk en kleinschalig (25 blokhutten, 13 chuckwagons en 28 tipi’s). Oh, en er is zelfs een honeymoon suite!
Je kunt met een eigen kampeermiddel een kampeerplaats huren (van tevoren reserveren is niet mogelijk, maar er is ontzettend veel plaats).
Bij reservering kun je zelf kiezen hoeveel dagen parkentree je wenst. Ideaal.
Maar met een bezettingsgraad van gemiddeld 95% loop je de kans dat je niet terecht kunt in een van deze accommodatie’s.
Als ik kijk naar hotels in de omgeving van Rust, zijn de prijzen behoorlijk pittig. EUR 150,- en meer voor een familiekamer in juli, ik vind het behoorlijk! Ga je buiten het plaatsje Rust zoeken, dan vind je kamerprijzen vanaf EUR 58,-.

Toch zou ik zeggen, als het kan, probeer lekker in het park te slapen. Met twee nachten heb je al een prachtige indruk.

europapark - 1

Rulantica

Zeg je Europa-Park, dan zeg je wat mij betreft ook Rulantica. Het bijbehorende waterpretpark is helemaal gethematiseerd in een noordelijk thema. Verwacht ijsbergen en bossen vol trollen! Ook hier kunnen kleine kinderen zich meer dan goed vermaken. Samen met de ouders in het golfslagbad, een drankje halen bij de sapjesbar, of spelen bij in het bos. Buiten, kunnen kleintjes met waterspuiters spelen op Snorri’s strand.

Dicht

Europapark heeft twee sluitingsperiode’s. Tussen Halloween en Winter Magic, en tussen Winter Magic en het openingsseizoen. Je vraagt je af waarom dat is…
Europa-Park is onder beheer van de familie Mack, al sinds het begin. Het moederbedrijf heeft ook Mack Rides, een fabriek welke rollercoasters maakt. Eigenlijk is Europapark de etalage van deze rollercoaster gigant. Van over de hele wereld komen mensen hun rollercoasters uitkiezen.
Dus, dan is het van belang dat alles er tiptop uitziet.
Anderzijds vindt de familie dat een pretpark niet echt leuk is als het er niet gezellig druk is. Je wilt geen halfvolle attractie’s.
Ik zeg, slim. Zeker als je op dit moment de kritiek op Disneyland ziet.

Wanneer ga je naar Europapark?

– als toffe break op weg naar het zuiden
– als geweldige minibreak tijdens een lang weekend
– als kado aan jezelf in de kerstvakantie
– griezelfans, check even de speciale Horror Nights (níet geschikt voor kinderen!)
– juist als je met kleine kinderen of bv met een samengesteld gezin op pad gaat of
– voor een huwelijksjubileumfeest van (groot)ouders.
– als je (ook) met een hond reist, honden mogen naar binnen mits aangelijnd, en op heel veel plekken staan waterbakken voor dorstige viervoeters!

Boek jouw vakantie naar Europa-Park hier.

Conclusie: Europapark weet te verrassen

Europa-Park weet te verrassen. Bijna elke ride had wel een leuke twist, een grapje of een verborgen extra. Het is zo enorm groot dat het onmogelijk is alles te zien en te doen in twee dagen, dus ik wil terug.
Om even aan te geven hoe uitgebreid dit pretpark is: ik heb, serieus waar, geen enkele ingang van een van de grote rollercoasters gezíen…

Kijk uit voor deze kikker...
Kijk uit voor deze kikker…
Dit bedoel ik dus ook met verrassen, een ligstoel aan het meer. Wat geweldig!
Dit bedoel ik dus ook met verrassen, een ligstoel aan het meer. Wat geweldig!

Er zijn 8 reactie's

 1. Oooh ik ben super enthousiast na het lezen van dit leuke verslag! Wij hebben niet zo lang geleden twee parkdagen in eurodisney geboekt in september. .. Fijn om te weten dat er nog andere toppers zijn! Wel een vraagje: je verwijst naar de huidige kritiek op eurodisney? Dat heb ik denk ik gemist? Je kids vonden het leuker zeg je: omdat er meer te doen is op hun maat of minder lange wachttijden, of?

  1. De kritiek op Disneyland is op dit moment dat er zoveel dicht is (wat ook zo is!). Voor hen was het leuker omdat er korte wachtrijen waren, in sprookjeswereld konden ze lekker vrij rondlopen en in de huisjes gluren en er waren afgesloten speelgedeeltes waar ze even lekker hun gang konden gaan. Noor kan wel in een wachtrij en snapt dat ook, Pippa nog niet!

 2. hallo wij hebben een dochter van 3,5 en 6 is het ook de moeite voor het kindje van 3,5om te gaan ?
  want ik lees bij attracties min 4 jaar en min 100cm?maar onze jongste is dus 3,5 maar is al 100 cm.naar wat kijken ze dan of hoe controleren ze zoiets?eerste keer dat ik dit meemaak volgens leeftijd…Beetje nadeel denk ik want de oudste is 6 jaar maar is klein voor haar leeftijd….

  GRTJS
  SHARON

  1. Hallo Sharon, er zijn zoveel attracties waar ze wel in kan! Ze zijn zeker streng op leeftijd. Dat heeft volgens mij ook te maken met het vermogen/inzicht. Zo mag een kind van nog geen 3 bv niet in de vliegfietsen, omdat die dingen 4 meter boven de grond ‘zweven’. Ik heb vooral veel attracties vanaf 3 jaar gezien (waar onze Pippa dus niet in mocht ;-))
   Ik kan je echt alleen maar aanraden om te gaan, wij hebben er zo ontzettend genoten! Ga zéker naar Arthur & de Minimoys (daar is een speelgedeelte)! Als je nog andere vragen hebt, ga je gang!

 3. We gaan normaal alleen met volwassenen elk jaar naar Europa park. En nu we de kleine hebben, weet ik zeker dat ze het ook leuk zal vinden.

  En een dagje tripsdrill gaan we ook doen, een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *