De Spaanse Rijschool in Wenen bezoeken - Wandernan

De Spaanse Rijschool in Wenen bezoeken

Wil jij ooit de Spaanse Rijschool bezoeken? Hier vind je onmisbare tips voor de beste plaatsen en andere dingen die je moet weten. Voor je het weet zit jij front row in die prachtige oude rijhal in Wenen met de geur van vers zaagsel in je neus. 

De Spaanse Rijschool bezoeken

… was voor mij een wens die hoog op mijn lijst stond. Al twee keer eerder in Wenen, maar als paardengek en voormalig paardenmeisje nog nooit de Spaanse rijschool bezocht was eigenlijk een soort doodzonde. Ik had al lang van tevoren kaarten gereserveerd. Dat is ook nodig!
En ook; ga je naar Wenen met dat doel, weet dan dat de Spaanse Rijschool niet het hele jaar door geopend is! Waarover later meer.

De ervaring

Halverwege de ochtend kom je aan bij de prachtige Hofburg, welke centraal is gelegen in Wenen. Een klein onderdeel van de Hofburg (het winterpaleis van de voormalig Oostenrijkse keizers) is de rijhal van de Spaanse rijschool. Bij de kassa haal je je kaartje op en dan wordt je door een in stijl geklede medewerker naar je plaats gebracht. Klassieke muziek klinkt door de rijhal, de geur van vers zaagsel dringt tot je door en het klapstoeltje

spaanse rijschool

De stallen van de Spaanse Rijschool

Ik had de kans om rond te wandelen in de stallen. Deze liggen aan de overkant van de Spaanse Rijschool. De stallen zijn brandschoon, het koper is gepoetst, de zadels en hoofdstellen zijn in perfecte staat. De paarden zijn schoongeborsteld tot ze weer echt wit zijn en er is zelfs een solarium. Op krijtbordjes op de staldeur staat precies welk paard op wat te eten krijgt. Sportmuesli enzo…
Boek je rondleiding hier: Rondleiding.

Training of performance bijwonen in de Spaanse Rijschool

Je kunt verschillende voorstellingen bijwonen. Op de zondag is er een galavoorstelling. Daarnaast is het op weekdagen mogelijk om in de ochtend een training te bezoeken.

Bij de training zie je de rijders en paarden in vol ornaat, krijgt wat uitleg, maar ziet geen sprongen.

De performances worden alleen in het weekend gedaan. Er zijn verschillende performances. De uitvoeringen zijn echter nagenoeg hetzelfde. Dus breek daar je hoofd niet over.
Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf EUR 33,-, voor dat geld heb je een staplaats.
Boven de rijhal bevinden zich twee ringen. 1st gallery en 2nd gallery. Je kunt hier kiezen voor de lange zijde of de korte zijde.
Vanaf al deze plaatsen kun je de performance prima bekijken. Je perspectief op het paard verandert alleen.

Wil je op ooghoogte van het paard zitten (je zit dan op de korte zijde), dan variëren de prijzen van EUR 75,- tot EUR 210,-. Vanaf de derde rij in deze box, konden wij het prima zien. Het voordeel van deze plaatsen is, dat je echt alles ziet. Zit je op de 1st of 2nd gallery, dan zijn er momenten dat je niet alle paarden in het oog hebt.

Boek je tickets

De paarden van de Spaanse Rijschool hebben ook vakantie

De paarden worden behandeld als keizers in de Spaanse rijschool. De verwende hengsten hebben in de zomer maar liefst zes weken vakantie en in de winter een maand, na oud en nieuw. In de tussentijd worden ze ook zeker nog een keer terug naar Heldenberg gebracht.

vakantie paarden spaanse rijschool

Training van de ruiters en paarden

Ruiters ondergaan een sollicitatieproces hetzelfde als voor elke andere baan. Als ruiter mag je maximaal 1m70 zijn. Op dit moment rijden er maar twee dames mee.
Mijn oog viel op de zweepjes die men gebruikt. Het zijn een soort twijgjes. Ik vraag ernaar. Ruiters blijken allemaal hun eigen twijgen te zoeken.
Elke ruiter heeft ongeveer vijf paarden onder zijn hoede. Onderling worden deze paarden niet gewisseld.
Hengsten worden met vier jaar naar het trainingscentrum in Heldenberg gebracht om daar een training van acht jaar te ondergaan. Na zes jaar zitten zij ongeveer op een vergelijkbaar Z-klasse niveau. Daarna wordt er nog twee jaar verder getraind om de ongelofelijk moelijke levade, courbette en capriole onder de knie te krijgen.
Ruiters gebruiken bij de sprongen geen stijgbeugels om een diepere zit te creëren.

Those are girly names…

Je moet niet vreemd opkijken als er op een staldeur van een stoere hengst ‘Dagmar’ of ‘Rianna’.
De Lippizaner paarden welke worden gebruikt voor de Spaanse rijschool stammen allemaal van een van de zes verschillende bloedlijnen.
Pluto (sinds 1765, origineel uit Frederiksborg, Denemarken)
Neapolitano (sinds 1790, Napels)
Conversano (sinds 1767, Napels, van graaf Conversano, vandaar…)
Maestoso (sinds 1773, hofstoeterij Kladrub, Tsjechië)
Favory (sinds 1779, Kladrub)
Siglavy (sinds 1810, arabische hengst gekocht in de woestijn)
Omdat alle paarden maar zes ‘achternamen’ hebben, leven ze allemaal onder de moeders naam.
Per paard zie je vier brandmerken staan. Een nummer op de rug, een familiewapen op de achterhand, een L van Leopold op de wang en een kroon.

Waarom alleen hengsten?

Misschien vraag je je af waarom er alleen hengsten worden gebruikt bij de Spaanse rijschool. Hier geen genderneutraliteit!
Het antwoord op die vraag is vrij simpel. De oorpsprong van de Spaanse rijschool ligt bij de Griek Xenophon, welke het natuurlijk gedrag van paarden bestudeerde. De ongelofeijk ingewikkelde sprongen die de hengsten maken vloeien voort uit natuurlijk gedrag. Een merrie zou van nature al nooit zo’n sprong maken en daardoor is het ook veel lastiger om haar een sprong aan te leren en strookt het niet met het gedachtengoed van de Spaanse rijschool. En daarbij komt dat het veel te onrustig zou zijn in een stal vol hengsten. Ah! Ja, dat is misschien een reden die we nog veel makkelijker begrijpen.

Zwarte hengsten

Een veulen wordt zwart geboren, wordt grijs en uiteindelijk wit. Soms wordt er echter een veulen geboren welke zwart blijft. Volgens de traditie van de Spaanse rijschool brengt het geluk om minstens één zwarte hengst in de stal te hebben om het voorbestaan te waarborgen.

Kinderen mee?

Persoonlijk zou ik zeggen: niet te jong. Want wat gebeurt er? Het kind weet niet dat jij een kaartje voor hem hebt gekocht voor ongeveer EUR 100,-. En dan moeten ze precies naar het toilet als het paard de meest interessante sprong gaat maken. True story. Front row parterreloge. Kinderen tot drie jaar mogen sowieso niet naar binnen. Van 3 tot 6 jaar mogen ze op schoot en zijn ze gratis.
Vanaf acht jaar en met een bovenmatige interesse in paarden, zou ik zeggen. Een rondleiding door de stallen is natuurlijk wel erg leuk op elke leeftijd!

Wil je zelf een Lippizaner kopen uit de Piber stoeterij?

Dat kan al vanaf EUR 4.000,-
Dat vind ik een koopje voor zulke prachtige paarden.

Wat ga je zien?

Een performance is een stukje uitleg, waarna de paarden de rijhal binnen komen rijden. Daarna weer een stukje uitleg etc. Op die manier hoeven de paarden niet anderhalf uur topprestaties te verrichten. Oplettende kijkers zullen zien dat de berijders vier teugels voeren, drie in de ene en de vierde in de andere hand. Dit om ruimte te houden voor het wapentuig. Hier een kleine foto-impressie.

Spaanse rijschool - 10
Levade, op bevel steigeren © SRS
Spanische Hofreitschule Vorführung Wien
Courbette, sprong op de achterbenen, vanuit de levade © SRS
Spaanse rijschool - 8
Capriole, sprong door de lucht ©SRS
Spaanse rijschool - 11
© SRS
Spaanse rijschool - 2
©SRS
Spaanse rijschool - 6
©SRS
Spaanse rijschool - 4
©SRS
Spaanse rijschool - 3
©SRS
Spaanse rijschool - 5

@SRS
Spaanse rijschool - 9
©SRS
Spaanse rijschool - 1
©SRS

Dear Karin, thank you so much for having such a wonderfull experience. My mother and I loved every minute of it! – Nanda & Ina

** Wij waren op uitnodiging van de Spaanse Rijschool aanwezig bij deze performance. Ik had deze ervaring nooit willen missen. Je leest hier, zoals altijd, mijn eerlijke verslag. **

** Bron foto’s: Spanische Hofreitschule Wien, deze foto’s mogen niet zonder toestemming gebruikt worden!**

Deze post bevat affiliated links. Wanneer jij iets koopt via deze link, ontvang ik daarover commissie. Geen zorgen, je betaalt zelf geen cent meer. Ik ben je enorm dankbaar wanneer je via deze link boekt. Zo kan ik blijven doen wat ik graag doe. Schrijven voor jou!

Er zijn 2 reactie's

  1. Wel in Wenen geweest, maar toen inderdaad gesloten. Moet terug. Zeker als ik dit lees. En zie. Zó mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *