Wij zijn drie keer drie weken in Zuid-Afrika geweest. Ik denk dat ik dus mag stellen dat ik een connaisseur ben. Ook omdat ik voor vertrek ongelofelijk veel onderzoek heb gedaan naar de beste, mooiste plekjes. Ik neem je mee en vertel je wat ik weet.

Western Cape

Ik raad mensen altijd aan hun rondreis in Kaapstad te beginnen. Zo heb je een langzame introductie in het Zuid-Afrikaanse leven. En bewaar je het meest spectaculaire stuk voor het laatst, als je al lekker uitgerust bent en het niet meer zo erg zult vinden om om vijf uur ‘s morgens op te moeten staan voor een game drive.

Kaapstad

In Kaapstad kun je heerlijk een paar dagen bijkomen van je 12 uur durende vlucht naar Zuid-Afrika. Laat je lekker culinair verwennen bij restaurant Belthazar’s in het V&A Waterfront. Ga naar de Tafelberg en bezoek Robben Island (boek van tevoren een kaartje voor Robben Island!).

De wijken van Kaapstad

Kaapstad is relatief kleine stad welke onder de indrukwekkende en markante Tafelberg is geplakt. Er zijn eigenlijk drie ‘wijken’ waar je als toerist niet omheen kunt.

Victoria en Alfred Waterfront. Het is er zo schoon als in Disneyland en je kunt er ‘s avonds veilig over straat. Kies je voor een hotel aan het Waterfront dan betaal je de hoofdprijs, maar dat is het dubbel en dwars waard. Je kunt in V&A prima winkelen in het grote winkelcentrum waar je onder andere Armani, Hugo Boss, de Body Shop en (oh joy!) Havaianas vindt. Hiervandaan vertrekt ook de enige ferry naar Robben Island.

TIP: Als je van plan bent om naar Robben Island te gaan, boek dan van tevoren de boot, er  is maar 1 rederij die naar Robben Island mag varen en deze zit, zeker in het hoogseizoen, soms dagen achter elkaar vol.

De tweede wijk is Camps Bay, hier vind je een mooie boulevard met fijne terrassen en restaurants, een zee (hier zwemt bijna niemand, het water is ijs- en ijskoud vanwege de koude, Arctische golfstroom die langs Kaapstad loopt). Je kunt hier heerlijk chillen.

De derde wijk is het oude centrum rondom Strand (waar vroeger ook inderdaad het strand was), hier kun je naar verschillende musea, zoals bv een oude woning (Koopmans-de Wet, erg leuk om te zien), de markt en de prachtige tuinen met uitzicht op de Tafelberg.

Niet doen: Kasteel de Goede Hoop bezoeken. Het is vrij kaal, er is weinig te zien. Toen ik er was waren er verschillende kunstexposities wat het nog leuk maakte, hoewel het niet mijn smaak was.

Je kunt de hop on, hop off nemen om de stad te bekijken, doe dit alleen als je veel tijd hebt. Als je weinig tijd hebt, pak dan telkens een taxi (of je huurauto) naar waar je wezen wilt. Bezoek de Tafelberg zodra het helder is. Why wait? Het uitzicht is echt geweldig.

Ook leuk, verken de stad per fiets.

Vanaf Kaapstad is het ook zeer goed mogelijk de Cape Peninsula te verkennen per huurauto. Ga pinguins kijken bij Boulders Beach en stap even uit bij Kaap de Goede Hoop.

Tip voor een overnachting in Kaapstad is het Protea Breakwater Lodge. Geen chique gelegenheid, maar wel uitstekend gelegen, zodat je ‘s avonds lopend naar een restaurant in V&A kunt gaan.

Bezoek je Kaapstad met kinderen? Kijk dan ook even op Citytrips met Kinderen voor exclusieve tips!

Restauranttip: Belthazar, een waanzinnig goed restaurant. Reserveer deze voor de avond van de eerste hele dag dat je er bent en je zult niet teleurgesteld worden. Het is een steakhouse met een wijnkaart zo groot als een krant. Heel smaakvol ingericht, zeer servicegerichte bediening. Je kunt er terecht met een verwaaid hoofd en op je bergschoenen of in een cocktailjurkje, beide zouden niet mistaan. Ik heb hier al meerdere mensen naartoe gestuurd en ze zijn nooit teleurgesteld.

Stellenbosch en de omringende wijnlanden
Deze zijn een must als je naar Zuid-Afrika gaat wat mij betreft. Hier kun je je onderdompelen in wijnproeverijen. Onze wijn werd gepaird met chocolade. Een hemelse combinatie die ik niet had kunnen bedenken. Wij proefden deze combi op Waterford Estate.

Tip voor een overnachting:

Lees hier over wijn proeven in Stellenbosch.

Eastern Cape

Durban en de Drakensbergen
Durban vond ik op zichzelf niet een heel fijne stad, hoewel ik veel mensen enthousiast heb gehoord. Het is mij te groot en als ik keuzes moet maken ben ik liever in de natuur. Wij bleven een nachtje in Uhmlanga en reden vanaf daar naar onze lodge aan de rand van Hluhluwe-Umfolozi.

Je kunt vanaf Durban ook prima naar de Drakensbergen rijden. De vraag is of je ook Lesotho in wilt rijden. Doe je dat niet, dan raad ik aan naar Winterton te rijden en vanaf daar de bergen in te rijden.
Je kunt hier Giant’s Castel en Champagne Castle (bergen) bekijken en prachtige en goed bewegwijzerde hikes maken. Of, zoals wij deden, een paard huren bij Scrumpy Jacks.

Tip voor overnachting: the Nest.

Lees hier nog meer over de Drakensbergen.

Hluhluwe
In dit nationaal park kun je zelf rijden, maar ga liever met een gids mee. Deze mag hier en daar de dirt roads volgen en weet veel beter waar hij of zij moet kijken. Bovendien krijg je vaak ook nog een heerlijke picknick aangeboden.

Wij boekten onze tour bij Eurozulu, een aanrader. Je kunt via deze organisatie zowel tours naar Hluhluwe als tours richting het prachtige St. Lucia boeken.

Tip voor overnachting in St. Lucia:
Tip voor overnachting in Hluhwluhwe:

Swaziland

Lees HIER over Swaziland

Greater Kruger

Lees HIER over het Greater Kruger.
Lees HIER over de restcamps in het Kruger.
Lees HIER over Hazyview.

Beschrijvingen van top lodges in het Greater Kruger:

Johannesburg

Lees HIER over Johannesburg