Snelle tips voor jouw roadtrip door Zuid-Afrika - Wandernan
roodtrip Zuid-Afrika

Snelle tips voor jouw roadtrip door Zuid-Afrika

Ik ben drie keer drie weken in Zuid-Afrika geweest. Ik neem je mee en geef je snelle tips voor dé ultieme route door Zuid-Afrika.

Begin in Kaapstad


Ik heb meerdere redenen om je aan te de raden in Kaapstad te beginnen. Ten eerste is de introductie hier wat ‘softer’. Kaapstad is heel westers. En lekker groen. Johannesburg is echt een ander verhaal. In Kaapstad kun je lekker bijkomen van je reis (en de drukke baan die je waarschijnlijk voor even achter je laat). Even lekker hangen op het strand. Het water is overigens te koud om te zwemmen hoor. Er loopt een golfstroom van Antarctica langs de Kaap…
Ten tweede vind ik het wild het meest spectaculaire van de trip. Een mooie apotheose aan het einde van je reis.

Ik vind Waterfront een fijne plek om te slapen in de stad, omdat je hier ook ’s avonds rustig over straat kunt. Het enige betaalbare hotel in deze wijk is de Protea Breakwater Lodge, waarbij je slaapt in een oude gevangenis. De andere hotels zijn 4 en 5 sterren.

Doen in Kaapstad:

  • reserveer van tevoren (maanden!) kaartjes voor de ferry naar Robben Island
  • eet bij Belthazar’s
  • ga naar het Two Oceans Aquarium
  • ga fietsen met Baja
  • ga op de Tafelberg staan als hij uit de mist is. Direct! Wie weet is het je laatste kans
  • een helicoptertour boven Robben Island, boek hem hier
  • boek een tramtour naar de wijnlanden in Franschhoek met een authentieke tram

Robben Island

Uiteraard heb ik, bij mijn bezoek aan Kaapstad, een excursie gemaakt naar Robben Island. Een tip hierbij is, boek dit van tevoren! De eerste keer dat ik in het prachtige Kaapstad was, kwam ik van een koude kermis thuis. De eerste vijf dagen zat de ferrie naar Robben Island vol. Er is maar 1 maatschappij die gaat, dus daarvan ben je afhankelijk.


Boek hier alvast jouw tour

  • skip de line
  • geen zorgen of je mee kunt
  • direct een plekje voor jou!

Het leven van Nelson Mandela

Wil je iets begrijpen van de apartheid, het leven van Mandela en wat hij heeft gedaan voor zijn land, dan kan ik de volgende films van harte aanbevelen.

Goodbye Bafana; een film over het leven van Mandela in gevangenschap.
Catch a Fire; een film over het leven van ANC-lid Patrick Chamusso, ten tijde van de apartheid.
The Bang Bang Club; een film over de laatste dagen van de apartheid, gefilmd vanaf het oogpunt van een groep persfotografen, een nogal rauwe film.
Red Dust; een film over het werk van de Truth & Reconciliation commissie, waar onder andere Desmond Tutu een groot aandeel in heeft gehad.
Invictius; een film, waarin Mandela wordt gespeeld door Morgan Freeman (wie anders?), over het begin van zijn presidentschap.

Wil je boeken lezen over Zuid-Afrika, dan is natuurlijk ‘A long walk to freedom/Een lange weg naar de vrijheid’ eigenlijk een must. Helaas heb ik tot nu toe geen tijd gevonden om meer dan het eerste hoofdstuk te lezen.

Stellenbosch van Jacqueline Epskamp is een mooi familiedrama wat je kunt lezen en bekijken, het is als serie verfilmd. Ik vond het een aanrader, het geeft een aardig beeld van de ontwikkelingen van de apartheid, omdat het verhaal verschillende generaties beschrijft.

Wijn of walvissen

Vanaf Kaapstad maak je de keuze, wijn of walvissen. Wat spreekt jou het meest aan?

Wijn in Stellenbosch

Kies je voor wijn? Reis dan door naar Stellenbosch en dompel je onder in wijnproeverijen.

Stellenbosch ligt op een uur rijafstand vanaf Kaapstad. Het is een klein studentenstadje met een aantal interessante bezienswaardigheden.

Kijk eens naar Acara cottages. Heerlijk kleinschalig en een erg leuk ‘hutje’ aan het water. Er zijn ook mogelijkheden voor bungalows die niet aan het water liggen.

In Stellenbosch kun je het Stellenbosch museum bezoeken, wat een aanrader is. Het staat uit vier volledige gerestaureerde huizen uit verschillende era’s. Je maakt als het ware een wandeling door de tijd. Het is leuk opgezet en mooi aangekleed, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de wijze waarop de kolonisten leefden.

Voor een wijnproeverij reden we naar Waterford Estate, wat te bereiken is als je de weg van Stellenbosch naar Somerset (R44) neemt en daar bij de afslag Stellenrust Road. Als je aan komt rijden is het net als in de film,… een prachtig koloniaal huis verscholen tussen de wijnlanden. Hier krijg je een tafeltje aangeboden en kun je rustig beginnen met de proeverij. Er werden ons zeven wijnen gepresenteerd, alsmede drie verschillende smaken chocolade. Yummie! Je kunt haast niet geloven dat het lekker smaakt bij wijn, maar een zoete dessertwijn en chocolade met rozenwatersmaak is echt een tongstrelende combi. Zelf vond ik pure gezouten chocola ook een ontzettende aangename culinaire verrassing. 

Wanneer je een echte liefhebber bent, zou ik hier zeker iets langer de tijd nemen, zodat je wat verschillende wijnboerderijen kunt bezoeken. Er zijn er zo ontzettend veel!

Vanaf de Papyrus Lodge hoefden we alleen maar de weg over te steken om aan te schuiven bij 96, Winery Road. Echt mijn allerfavorietste (ik weet dat dat geen woord is) restaurant op de hele wereld. De setting van dit restaurant is helemaal top. Alsof je naar een klein hobbithuisje gaat. De clientèle varieert van prachtige meisjes in cocktailjurkjes tot wijnboertjes met een gat in de trui en toeristen zoals ik. Het maakt niet uit, je wordt even gastvrij ontvangen.

Het eten is niet van deze wereld. Pompoenravioli met citroenboter en geroosterde walnoten. Orgasmic Organic Fresh leaf salad. De prijzen zijn belachelijk, het duurste hoofdgerecht is omgerekend ongeveer twaalf euro. Kijk, dan kun je ook nog dronken worden.
We hebben er twee avonden gegeten en gedronken en alles was precies goed. Hemels.

Walvissen in Hermanus

Kies je voor walvissen? Dan zak je af langs de kust en ga je naar Hermanus. Minstens twee nachten, maar nog liever drie blijven. Om een wandeling te maken langs het kustpad en de humpback whales in alle vrijheid in de baai zien spelen. Magisch!
Hermanus is een van de weinige plekken op de wereld waar je landbased whale watching kunt doen. Maar natuurlijk is het ook leuk om een boottochtje te boeken.

Accommodaties: budgetkeuze hotel Windsor (tip, kies zeezicht, ik heb hier een walvis voorbij zien zwemmen!) of het iets meer upscale The Marine. Beide zijn centraal gelegen en je kunt hier ’s avonds naar het centrumpje lopen.

TIP: vanaf hier kun je ook een duik maken met witte haaien in Gansbaai.

Oudtshoorn


In Oudsthoorn kun je veel dingen doen. Naar de indrukwekkende Cango Caves bijvoorbeeld. Zien hoe het werkt op een struisvogelfarm. Lekker naar de spa.
Ik raad in deze plaats minstens twee, maar liever drie nachten aan. Een tip voor de overnachting is Protea hotel Riempie en wat te denken van deze toffe safaritenten?

TIP 1: rij ook even naar Meiringspoort Waterfall over de N12, enorm fotogeniek tochtje!

Wildernis of Knysna

Je komt nu terecht in een prachtig stuk natuur. Wilderness kenmerkt zich door kleine lagunes en brede zandstranden. Dit is zeker een leuke stop voor wat langere tijd. Met kids. Of wanneer je al vaker in ZA bent geweest.

Knysna is een leuke stop voor een middag en nacht. Je kunt hier met een raderboot een tocht over de lagune maken, of met een catamaran, ook kun je een wandeling maken over de Knysna Heads en heerlijk eten in het kleine haventje. Dit haventje noemt men ook wel Little Cape Town.
Doe in Knysna een toffe boottocht op zee:

Tsitsikamma NP

Wanneer je langs de Eastcape in Zuid-Afrika reist, kom je vanzelf een keer langs Stormsrivier of Stormsriver in het Tsitsikamma NP. In dit kleine plaatsje, wat nauwelijks een plaatsje te noemen is, is het vertrekpunt voor een ‘canopy tour’, een tocht langs de boomtoppen per kabelbaantjes. Je kunt van tevoren kaartjes reserveren op Stormsriver Canopy Tour, maar ik zou zelf liever aanraden gewoon op tijd te komen en te zien of het weer goed is.

Niets zo veranderlijk als het weer in Zuid-Afrika en je wilt daar niet in de mist door de bomen zwieren.

Wanneer je de afslag Stormsrivier neemt, kun je niet fout rijden naar het centrum. Het is een klein stukje de heuvel af. Het centrum bestaat uit een supermarkt, restaurant en het vertrekpunt, ook daar zijn geen missers te maken.
Bij aankomst kies je een tijd uit dat je wilt gaan, je kaartje is inclusief een lichte maaltijd (tosti met salade of patatjes en een drankje), je mag zelf kiezen of je deze voorafgaand of na je tour wilt nuttigen.

Het uitzicht vanuit de boomtoppen is fantastisch. Je gaat met een groepje van ongeveer 10-12 personen het bos in en doet in ongeveer anderhalf uur een tocht. Erg leuk om te doen! Onderweg wordt er van alles verteld.

Nu hadden jullie natuurlijk vrolijke kiekjes verwacht van mij met zo’n stomme harde helm/pet op, maar ik ga mezelf uiteraard niet onsterfelijk belachelijk maken. Ik doe het enig met hoedjes, maar ik had hier echt het minst sexy exemplaar gekregen wat ze hadden.

Je kunt rustig langsrijden, de tour doen en verder gaan, maar wij bleven slapen in Stormsrivier. Er zijn veel toffe plekjes te vinden. Zoals deze: Loggers loft.

Tegenwoordig kun je er ook segway tours doen, de Ottertrail begint in Stormriver en je kunt er ‘black water tuben’.

Port Elizabeth, en dan…

Port Elizabeth heeft op zichzelf niet zoveel te bieden. Dit is je vertrekstation naar meer! Maar waar kies je voor? Wil je de prachtige Drakensbergen bezoeken? Lesotho misschien? Of richting het eerste wildpark en Swaziland?

Keuzes, keuzes…

Drakensbergen


De Drakensbergen zijn enorm uitgestrekt, de bergketen reikt van Lesotho tot het Krugerpark. Allemaal Drakensbergen, of eigenlijk uKhahlamba Mountains.

Wanneer je naar Durban vliegt en daar een auto huurt, kun je de R600 nemen richting Winterton. Als je bij Winterton de bergen in rijdt vind je hotel The Nest. Dit is een uitstekende uitvalsbasis om te voet (vanaf Monk’s Cowl) en te paard (huren bij Scrumpy Jack’s) de Drakensbergen te verkennen.

Je zit dan ook vlakbij Champagne Castle, een van de hoogste pieken van het gebergte (3377 meter). Het uitzicht vanaf the Nest is fenomenaal.

In de buurt te doen:
– zoals gezegd, je kunt gaan wandelen bij Monks Cowl. Je tekent van tevoren in voor een bepaalde wandelroute, het weer kan nogal snel omslaan en men wil weten welke route je gaat lopen, hoe laat je verwacht terug te zijn en of je genoeg water en warme kleding bij je hebt etc. Neem dat dus wel mee!

– wij hebben paard gereden bij Scrumpy Jacks, met zijn tweeën kregen we een gids mee. Het was een van de mooiste ritten die ik ooit maakte. Het mooie van paardrijden is dat er geen ruis is van verkeer je optimaal kunt genieten van het uitzicht. En het is gewoon heel erg lekker als een paard de ruimte heeft om eens flink gas te geven.

Durban

Persoonlijk vond ik Durban niet zo’n fijne plek. Het is er druk en overal staan enorme hekken om de huizen heen. Toen ik bij een tankstation de weg vroeg, keek de Indiër me aan of ik gek was geworden, hoe haalde ik het in mijn hoofd om in het schemerdonker naar de weg te vragen?

Kom je ’s avonds aan in Durban en moet je er overnachten? Reserveer dan een accommodatie in Uhmlanga Rocks en ga ’s avonds lekker eten in het gezellige centrum. Ik kan je restaurant Luigi’s van harte aanbevelen. (14a Lighthouse Mall) Het zit overigens niet ín een winkelcentrum, er is een terras buiten. Reserveren gewenst.
Uitspraak in Luigi’s: Good food takes time, capeesh!
Het wordt gerund door een Hongaarse ex-piloot…

Hluhluhwe NP


In dit wildpark kun je kiezen. Je kunt er zelf rijden (en ziet dan behoorlijk wat!). Je kunt hier heel veel neushoorns zien. Big cats zijn er wel, maar uiteraard vrij moeilijk te vinden, aangezien jij met je eigen auto niet off road mag.

TIP: boek een dagsafari, wanneer je niet in het park slaapt. Ik kan de tours van EuroZulu van harte aanbevelen. Jeff Asher-Wood is zo enthousiast als Steve Irwin en uitstekend op de hoogte van de gebeurtenissen in Hluhluwe.

Swaziland


Vanaf deze locatie rijd je gemakkelijk Swaziland in. Let op! Grensposten zijn niet allemaal 24 uur open. Check even wanneer die van jou open gaat. Het proces van stempels halen, betalen en daadwerkelijk de grens passeren is een beetje omslachtig. Reserveer hiervoor wat extra tijd in je reisschema!

Ik sliep in het magische Phophonyane Falls. Regen kwam met bakken uit de lucht en het onweerde enorm. Ik vond het prachtig om de elementen zo te zien vanaf mijn plekje in de gezellige woonkamerachtige restaurant. Je kunt hier lekker de hele dag chillen. Daarnaast kun je hier prachtige wandelingen maken.

TIP: Swaziland is echt erg, erg arm. Lees je van tevoren even in en probeer de schattige dansende kindjes langs de weg niet aan te rijden, geen geld te geven en maak er vooral geen foto’s van.

Dames kun je enorm blij maken met simpelen cosmetische producten. Lippenstiften, nagellak en dat soort zaken, daarvan exploderen ze haast van geluk… Dus wil je lief zijn, doe zoiets.

Het Krugerpark


Laat je niet gek maken door al die mensen die zeggen dat het Krugerpark niet spannend is. Echt. Wat een sukkelaars… Ik ben in zowel de Masai Mara in Kenya geweest, als in het Krugerpark en het Kruger is bij mij favoriet.

Het Krugerpark is onderdeel van het Greater Kruger. Binnen de grenzen van het Greater Kruger liggen dus het Krugerpark én diverse privéwildparken. Deze gebieden hebben allemaal geen hekken en lopen naadloos in elkaar over.

Privé-wildparken

In de privéparken zijn privélodges, maar ook commerciële lodges. In die parken kun je persoonlijke aandacht en service verwachten, van ongeveer 3 tot 5 sterren accommodatie’s en ongelofelijk toffe wildbelevingen. Je staat niet in rijen van zes opgesteld bij elke sighting. Heel soms kom je een andere Jeep of Landrover tegen, maar vaker niet dan wel. Je bouwt een band op met je ranger, die vaak ook bij je aan tafel eet. Je doet twee gamedrives per dag, ’s morgens heel vroeg en ’s avonds, zodat je ook echt kans hebt om veel te kunnen spotten. Overdag is er vaak een lezing, gamewalk of andere activiteit.
Deze lodges zijn vaak prijzig, maar altijd hun geld dubbel en dwars waard, in mijn optiek. Ik ben in vier verschillende lodges geweest in privéparken. In zowel Toro Yaka als Motswari heb ik twee keer geslapen.

Mijn aanraders:
Motswari Private Game Reserve (Timbavati), gelegen in het Timbavati, hier heb je grote kans om luipaarden te zien.
Tangala (Thornybush), tegen Sabie Sands aan. Hier zou je cheetah’s moeten zien.


Toro Yaka (Balule reserve), een prachtige, persoonlijke lodge met maar zes kamers. De bevlogen Steve en Nicole zul je voor altijd in je hart sluiten.

Toro Yaka – Balule

Toro Yaka betekent: onze droom. En een droom van ‘hidden gem’ is deze accommodatie zeker. Dit is een van de fijnste lodges waar ik ooit sliep.

Wanneer je op zoek bent naar een unieke plaats voor een interessante bush-beleving, zoek dan niet verder. Steve en Nicole Baillie hebben in het Balule reservaat een prachtige kleine lodge gebouwd. Zes kamers in totaal. In het midden van de kamers, ligt een prachtige infinity-pool.

toro yaka balule reserve
Veel beter kan het niet…

De ontvangst is ontzettend hartelijk. Nicole is met recht een van de beste gastvrouwen welke ik ooit ontmoette. Haar man Steve is een wandelende encyclopedie. Hij weet werkelijk alles van elk struikje, rupsje, boompje wat je tegenkomt. Van elke kikker kent hij de specifieke eigenschappen en weet details over de leefomgeving die zelfs de kikker zelf niet weet. Bovendien heeft hij een goed gevoel voor humor. Een van zijn gevleugelde uitspraken is: ‘Even in a five star lodge, you will be wet on a gamedrive when it’s raining, you’ll be freezing when it’s cold and you’ll be hot in summer.’
Five star lodge of niet, het is een van de beste accommodaties waar ik ooit geslapen heb. Officiële categorieën doen mij niet veel. Op de kamer vond ik meer dan eens een leuk verrassinkje. Ik ga natuurlijk niet verklappen wat…

Alle kamers zijn voorzien van een buitendouche. Dat is in Zuid-Afrika niet heel vreemd, ik heb ze vaker gezien, maar oh wat is het heerlijk om even snel onder de douche te springen voor je morning game walk. Walk? Ja! Steve gaat het liefst lopend op pad. Geweer mee, losjes op zijn schouder. Nee, je hoeft niet bang te zijn, echt niet. Je loopt hier in een gebied met leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels, jakhalzen etc, maar nee, geen nood. Het zijn meestal de pythons die het hem doen. Echt, vraag een tracker(*)waar hij het meest bang voor is en het zijn de slangen.

tracker; een tracker is de ‘scout’ van de gameranger. Wanneer je op gamedrive gaat, zit er in de jeep een bestuurder/gids/verteller en voorop de jeep, op een klein klapstoeltje zit de tracker, die, wanneer men ergens wild verwacht, maar niet kan vinden op zoek gaat naar ‘spoor’. Spoor is Afrikaans voor, je raad het al, sporen (ofwel tracks) van dieren. Negen van de tien keer is dit een Shangaan (Zuid-Afrikaanse stam) die al zijn hele leven opgroeit in de buurt of in het Kruger Park. Natuurlijk heb je deze trackers op andere plekken waar men gamedrives kan maken, ik leg hier alleen de Zuid-Afrikaanse variant uit. 

Goed, Steve heeft ook een tracker in dienst. Bij ons was dat alle keren Vusi, een goedlachse Shangaan. Hij loopt ook mee op de walks. Onderweg vertelt Steve honderduit over alles wat hij ziet en wat je mogelijk interessant kan vinden.

Ik vind Toro Yaka een prima plek om je avontuur in de Zuid-Afrikaanse bush te beginnen. Het is leuk om zoveel te weten te komen, voordat je op zoek gaat naar de big five. Steve is niet zo van de big five. Hij zal er geen boom of struik voor plat rijden zeg maar, en dat vind ik een enorm pluspunt.
Ik vind Toro Yaka ook een excellente plek als je juist vaker in het Kruger bent geweest en wat meer op zoek bent naar de kleine dingen die het interessant maken. Het gebied, het Balule reservaat, ligt iets ten noorden van Hoedspruit, en is enorm gevarieerd.

Je hebt bijvoorbeeld plaatjes zoals hierboven, maar ook grote open vlaktes (ik noem die vlakte altijd ‘de golfbaan’) en rivieren. Er zijn legio geweldige plekjes voor een sundowner. Wanneer je op drive gaat met Steve (ze laten dit meestal afhangen van de gasten op dat moment), moet je ook niet vreemd opkijken als hij ergens stopt en je alsnog te voet verder gaat. Het is zo bijzonder om dat mee te maken.

Na al deze verwenning op informatief gebied, gaat gastvrouw Nicole weer verder. Zij draait de meest waanzinnige maaltijden in elkaar en probeert elke bezoeker minimaal een braai te laten meemaken. Compleet met traditionele boereworsrol en pap. Zorg dat je trekt hebt, het eten is overdadig en allemaal heerlijk.

Ik raad meestal een combinatie aan tussen deze lodge en een combinatie met twee andere lodges in de buurt, zodat je nog meer verschillende stukken van het Kruger ziet, en toch stiekem je big five kunt afstrepen.

Dit is iets voor jou:

– als je houdt van kleinschalig en persoonlijke aandacht en echt absoluut in de watten gelegd wilt worden

– als je eerder in de bush bent geweest en niet per definitie de big five wilt afstrepen

– je meer dan gemiddeld geïnteresseerd bent in de natuur om je heen

Krugerpark

Het commerciële Krugerpark is juist wél erg leuk! Voor beginners, omdat de prijzen zijn acceptabel zijn en een groep impala’s in het wild al leuk zijn om te zien. Voor gevorderden juist, omdat je wat langer kunt blijven, zelf op zoek kunt gaan naar bijzonder wild en zo lang bij een sighting kunt blijven staan als je wilt. Een sighting is een plek op dat moment iets te zien is aan wild.

Je rijdt hier dus in met je eigen auto. Over asfaltwegen. Midden op de dag is het meestal erg rustig qua wild spotten, maar kun je bv wel grote groepen buffels en giraffen tegenkomen.

Voor meer info; ik schreef hier ooit deze post over: Greater Kruger en over de restcamps in het kruger deze post: restcamps. Ik heb in het middelgrote Lower Sabie geslapen. Geweldige plek, aan de rivier. Hier is gewoon een restaurant waar je heerlijk kunt eten en veel keuze uit verschillende (eenvoudige) accommodaties. We hebben ook een stop gemaakt in enorme Skukuza restcamp. Dit was voor mij echt te groot, maar prima voor een stop.

Johannesburg

Ik ben geen fan. Ik ben namelijk wél een fan van Louis Theroux. En Louis was eens in Jo’burg (zie Law and Disorder in Johannesburg). Ik rij er dus met een grote boog omheen. Ik ben ook niet het type wat graag in een sloppenwijk gaat kijken.

Overnachten in een veilige buurt

Vanaf OR Tambo, de luchthaven van Johannesburg (oosten van de stad) rij je binnen een uurtje naar Pretoria wat iets rustiger is. Wij hebben fantastisch geslapen in Opikopi Guesthouse. Een kleine B&B met een uitgebreid onbijt, heerlijke bedden en een klein zwembadje. De eigenaren zijn enorm gastvrij en staan klaar met leuke tips voor restuarants in de avond.

Een andere mooie hoek is in het rijke gedeelte Randburg / Muldersdrift. Ik sliep er in het Misty Hills. Voor de dag na aankomst had ik verschillende behandelingen gepland staan. Echt waar, beter kun je niet bijkomen van een lange vlucht. De hele dag werd ik gepamperd met een massage, facial en manicure, heb ik geluncht in een zonovergoten tuin met een wit wijntje erbij en boekjes gelezen naast het zwembad.

Een goed begin van de vakantie!

‘s Avonds aten we heerlijk in het hotel. Echt ontzettend lekker gegrild vlees en fijne wijntjes.

De volgende dag hebben we in de omgeving de ‘Cradle of Humankind’ bezocht. Je kunt er onder andere Mrs. Ples bekijken, de schedel van een Australopithecus Africanus, de voorloper van de mens. Je kunt ook de vindplaats in Sterkfontein bezoeken, wat we daarna gedaan hebben. Beide erg interessant en de moeite waard.

‘s Avonds hebben we weer in de Misty Hills, summer house gegeten. Heerlijk! Je kunt ook eten bij restaurant Carnivore, maar van die naam alleen al, word ik niet goed, dus dat heb ik even overgeslagen. Dan zie ik opeens weer grote hompen pampavlees voor me in Puerto Vallarta 1997.

De kamers zijn netjes en echt Afrikaans, ik vond ze zeker niet overdreven luxe, maar het hele hotel ligt in een prachtige tuin en de spa is heerlijk. Zoiets soortgelijks vind je niet snel.


Een derde goede optie is Kempton Park ten noorden van de luchthaven.

De spa van Misty Hills

Boek alvast een tour

Terug vliegen vanaf Johannesburg

Ik raad altijd aan om vanaf het Krugerpark direct naar OR Tambo te rijden, dat is ongeveer vijf uur rijden, zes als het tegenzit, vier als het mee zit over de N12. Daarna geef je de auto af bij de verhuur, check je in op de luchthaven en vervolgens ga je bij het Intercontinental op het terras dineren, voordat KLM rond een uur of elf ‘s avonds vertrekt. Een perfect vertrek. Liefst nog een vinootje erbij en dan lekker tukken op weg naar Amsterdam.

Auto huren en tips voor het autorijden in Zuid-Afrika

Wil je een auto huren in Zuid-Afrika? Prijsvergelijker Easyterra maakt het je supereenvoudig om prijzen van verschillende verhuurders te vergelijken!
Vraag je je af wat voor type auto je nodig hebt? Voor het de zuidelijke provincies volstaat een kleine auto. Toch raad ik liever een intermediate aan, omdat die net iets meer power heeft om door de bergen te rijden.
In de noordelijke provincies raad ik een auot aan die een beetje hoger op de banden staat. Je hebt echt geen 4WD nodig om in het Krugerpark of Hluweluwe te rijden, maar ga je richting privélodges dan rijd je vaak over onverharde wegen. Kies hier liever voor een SUV als je budget het toelaat.

Zie hier: Johannesburg en Kaapstad

Algemene tips voor autorijden in Zuid-Afrika:
– rij niet in het donker, niet alleen vanwege een groter risico op een overval. Ook omdat er vaak mensen, kinderen en beesten midden op straat lopen.
– doe je deur altijd op slot met de centrale deurvergrendeling
– tank op tijd
– een ‘robot’ is een stoplicht, als mensen je de weg wijzen hebben ze het dus niet over de gelijknamige bouwmarkt… (het duurde bij mij drie vakantie’s voor ik dat door had)
– soms wassen slimme verkopers zomaar je auto en vragen daarna om geld. Meestal gaat het om straatjongens. Een beetje onderhandelen over de prijs en gewoon betalen houdt het voor iedereen leuk
– mijn grootste tip is: neem je tijd. Liever een bestemming minder en tijd om rustig door dat prachtige landschap te rijden dan keihard door te racen en niets echt te zien, voelen en beleven.

Vragen over jouw reis naar Zuid-Afrika


Persoonlijk advies nodig?

Heb jij persoonlijk advies nodig voor de beste plek voor jouw accommodatie? Stuur me dan gewoon een mail! Ik help je graag.

Waarom mail je mij?

  • 12 jaar ervaring in de reiswereld
  • ik slaap gemiddeld in 15 tot 20 verschillende accommodaties per jaar
  • ik weet als geen ander waar je op moet letten
  • onafhankelijk advies
  • ik stel jou de juiste vragen om tot een passend advies te komen.

Hoezo gratis? Je krijgt van mij een persoonlijke pagina op Wandernan met een wachtwoord met links via welke je zelf kunt boeken. Ik krijg alleen commissie over hetgeen jij boekt via de eventuele links die ik je geef.


Er zijn 2 reactie's

  1. Jaaa, Zuid-Afrika! Toch echt een van de mooiste landen die ik ooit gezien heb. Wij kozen er juist voor om onze rondreis in Kaapstad te eindigen, met een weekje relaxen, lekker eten + uitstapjes naar Robben Island, Hermanus (walvissen), Stellenbosch (wijn) en Groot Constantia (ja da’s ook met wijn).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *