‘…de Titanic? Die kwam toch uit Liverpool?’ Werd mij meer dan eens gevraagd wanneer ik vertelde dat ik naar Belfast ging en daar zeker het Titanic museum zou gaan bezoeken. Nee, de Titanic, lieve mensen, is gebouwd door 15.000 paar Ierse handen, in Belfast. Kom! Ik neem je mee naar de haven!
Titanic Quarter
Het ‘visitor centre’ bevindt zich in het Titanic Quarter, waar je je het best laat droppen door de Hop on Hop Off tour of een taxi (ongeveer GBP 6,- vanuit het stadscentrum).
Entreekosten
GBP 18,50 (EUR 21,-) voor een volwassene en GBP 8,- (EUR 9,-) voor een kind van 5-16 jaar. Er zijn ook speciale gezinspassen te koop voor GBP 45,- (EUR 51,-)
Skip de rij en koop hier alvast entree voor het museum en de SS Nomadic die naast het museum ligt. Vanaf EUR 21,50 voor volwassenen.
Wat ga je zien?
Het gebouw is een echte landmark in het stadsgezicht van Belfast. Dit gebouw draagt metaforen met zich mee in de vorm van ijskristallen, scheepsboegen en White Star Line logo’s. Op de begane grond vind je twee restaurants, de museumshop en de kaartjesverkoop.
Als eerste wordt er een foto genomen tegen een groen achtergrond. Op het einde van de tour kun je een prachtige foto van jezelf op de Titanic verwachten. Doe hier dus alvast even je ‘king of te world’ momentje. Bij je ticket krijg je een Nederlandstalige bezoekersgids. Wel zo handig.
Zaal 1 – Boomtown Belfast
Vervolgens neem je de roltrap en beland je in ‘Boomtown Belfast’, waar in het kort wordt uitgelegd, hoe Belfast er in die tijd uitzag, wat de vormen van industrie waren en waarom juist daar een perfecte plaats was voor Harland & Wolff om te opereren als scheepsbouwers.
Zaal 2
Dit is leuk hoor! Met een glazen lift word je omhoog gebracht, als het ware beland je boven op een staalconstructie, zoals deze bestond rondom Titanic, of toen nog SS401. Vanaf daar ga je in een gondel naar beneden. Ik wil niet te veel verklappen!
Zaal 3 – De tewaterlating
Hier zie je hoe het er aan toe ging rondom de tewaterlating van Titanic. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht op de slipway (scheepshelling). Links werd de Titanic gebouwd, rechts het zusterschip Olympic.
Zaal 4 – De inrichting
Hier was ook weer een mooie verrassing. Via drie enorme schermen waar je tussen staat, waan je je in een drone die door de Titanic vliegt. Wow… (zie mijn instagram account voor een klein filmpje van deze ervaring)
Zaal 5 t/m 8 – De eerste reis, het zinken, de nasleep en mythes.
Het verhaal zoals je het wellicht wel kent van de film Titanic is ongelofelijk accuraat. De verhalen zijn grotendeels waar, de inrichting klopt, de passagiers lijken zelfs perfect op degenen die echt mee zijn gevaren. Zelfs het verhaal van de geleende jas, is overgenomen van een van de foto’s.
Zaal 9 – Titanic Beneath
Wist je dat Titanic pas in 1985 is gevonden? Ik vond dat vrij laat! In een bioscoopzaal draait continu een film welke is opgenomen door het team van professor Ballard, die de Titanic vond. Je wordt als het ware door het geschil geloodst (eigenlijk precies zoals in het begin van de film Titanic).
Daarna kun je op een glasplaat gaan staan, waarbij je zelf boven het schip lijkt te zweven, terwijl een museummedewerker je interessante feitjes vertelt. Desgewenst kun je hem of haar uiteraard ook vragen stellen.
En verder?
Absolute must als je er bent: een afternoon tea. Met een lift ga je naar boven in het gebouw, waar de tafels prachtig gedekt zijn, naast een replica van de oude trap. Grappig feitje: de trap was oorspronkelijk veel smaller, maar James Cameron had in zijn Titanic de trap breder gemaakt, zodoende had het museum ook besloten de trap na te maken naar het voorbeeld in de film.
Na dit feest van scones en red velvet cake (je kunt dit arrangement overigens vanaf 13u00 doen en dus gewoon als lunch gebruiken), zul je even in de benen willen.
Maak een wandelingetje langs de scheepshelling en wandel langs de oude tekenkantoren van Harland & Wolff.
Daarna kun je voor GBP 3,- ook nog even de binnenkant van de SS Nomadic bekijken die in het droogdok ligt. Dit schip is tegelijkertijd met Titanic gebouwd.
Voorbereiding
Als voorbereiding op dit museum kun je prima de film gaan kijken. Zoals gezegd is deze ongelofelijk accuraat in historische feiten. Wat ik zelf tegenwoordig doe als ik me wat meer dan gemiddeld wil voorbereiden: ik loop langs de kinderafdeling van de bieb. Daar heb je boeken als ‘ooggetuige’ welke je in no-time achtergrondinformatie geven. Voor de boeken op de volwassenen afdeling heb ik helaas geen tijd.
Heb jij dat wel? Dan kan ik ook de roman van Erik Fosnes Hanssen aanraden: Koraal Aan het Einde van de Reis. Deze roman gaat over de levens van de bandleden. Het is fictie, maar geeft wel een mooi beeld van de tijd waarin het schip voer. Ook hier zijn de feiten van het ongeluk wel kloppend.
Conclusie
Met de komst van dit museum heeft Belfast zich op de kaart gezet als serieuze citytrip bestemming. Zeker ook als kindvriendelijke bestemming. Ik denk dat het verhaal van Titanic zo ongeveer rond acht jaar interessant wordt, uiteraard afhankelijk van de interesses van je kind.
Blijf je slapen in Belfast? Klik hier voor een tof hotel!
Meer lezen? Stedentrip naar Belfast.