Ik ben verliefd! Echt verliefd,… op de stad Luzern. We waren er niet meer dan 16 uur in totaal, maar ik moet zeker nog eens terug. En dan later nog eens in de winter en in de zomer en in de lente! Lees mee waarom het er zo mooi is.

De Altstadt

Wanneer je naar Luzern gaat, zul je al snel lezen over de ‘altstadt’ ofwel, de oude stad. Deze is gelegen aan de noordoever van de Reuss, die bij Luzern uitmondt in het Vierwoudstrekenmeer. Wacht, dat klinkt niet,…de Vierwaldstättersee natuurlijk

In de oude stad vind je prachtige, fotogenieke pleintjes, kleurrijke huizen en heel veel toeristen.

Luzern09

Wanneer je een hotel in de Altstadt reserveert, zit je geweldig centraal ten opzichte van alles wat de stad te bieden heeft. Denk er wel even aan dat het autovrij is!Kapellbrücke

Hoe vaak je de Kapellbrücke ook op foto’s hebt gezien (en die heb je gezien als je je in de stad gaat verdiepen), wanneer je er echt staat is hij nog tien keer mooier en idyllischer.

Kapellbrucke

Hij is helemaal van hout. (redelijk nieuw hout, aangezien een deel van de brug is verbrand in 1993. Op 18 augustus… hmm, dat is de verjaardag van onze Noor).

Maar de oorspronkelijk brug is al in 1367 (ongeveer) gebouwd. In de nokken zijn prachtige schilderingen die drie verhalen vertellen.

Luzern13

Pilatus

Een ander markant onderdeel van de stad, is het zicht op de berg, de Pilatus. P is al eens op de Pilatus geweest, maar heeft daar niet veel andere herinneringen aan als ‘er was bier’ en ‘mooi uitzicht wel’. Tsja. Soms is dat de beste herinnering die je ergens kunt hebben, haha.

Luzern06

‘Is dat water diep R? En kan ik daar staan?’
Hubby’s neef en zijn vrouw laten ons de stad zien.

Boottochtje

Wanneer je iets langer dan 16 uur in de stad bent, is het natuurlijk een must om een mooi boottochtje over het meer te maken. Een kaartje koop je simpelweg bij een van de loketten bij de afvaartplaatsen. De grootste ligt direct tegenover het treinstation.

Luzern15

Wat is er nu zo bijzonder?

Alles klopt. In Zwitserland, het fabeltje is waar, klopt alles. De Wi-Fi werkt, mensen zien er tiptop uit en komen ogenschijnlijk allemaal net bij de kapper vandaan, zijn allemaal zeer vriendelijk en het eten is verukkulluk. Daarbij komt dat Luzern fijn compact is en uitzicht heeft op de omringende bergen en het prachtige meer.

Hoe kom je er?

Je kunt twee dingen doen. Twee tanken benzine, plus een autobahnvignet (a EUR 40,-) aanschaffen en er naartoe rijden. Parkeren in de stad kost ongeveer EUR 20,- per dag.
Of je vliegt naar Basel en koopt een treinkaartje naar de stad. Dan mag je nog lekker een uur en kwartier uit het raam staren naar de prachtige Zwitserse alpenweiden.

Waar ga je slapen?

Er is heel veel keus in hotels. Nederlanders blijken om een of andere reden vaak in hotel Pickwick te belanden. Zelf vond in de oude stad hotel Le Stelle er erg mooi uitzien. Wil je topluxe dan staan er 4- en 5-sterren hotels aan de noordkant van het meer aan een wandelpromenade.
Zelf sliepen wij en een ontzettend fijne B&B in de wijk Kriens: B and B Luzern.
Eventueel is er ook nog een redelijk geprijsd Ibis hotel, maar dat zal je laatste redmiddel moeten zijn ;-), er zijn zoveel andere leuke accommodaties!

Eten in Luzern

Luzern heeft ontzettend veel en heel fijne restaurants. Grappig detail: Chinees eten is een verschrikkelijk dure hobby in Zwitserland.
Wij aten heerlijk Italiaans bij Zum Weizen Kreuz (Furrengasse 19, in de Altstadt). De carpaccio met truffelolie is geweldig (heb ik mij laten vertellen, ik eet zelf geen carpaccio), de pizza’s op een mooie dunne bodem en de pasta’s simpel en heerlijk.
Dit restaurant is zeker ook een aanrader met kinderen! Het prijspeil is hier ook ok, voor vier volwassenen en een bord patat voor Noor, drie glazen pinot grigio en een fles rood, waren we
EUR 240,- kwijt. Ehhh, ja, moet ik het daar ook nog even over hebben? Ok dan.

Luzern16

Prijspeil

Een klein nadeeltje aan Zwitserland: het is duur. Zodra je de grens over gaat giert het geld je portemonnee uit. En ik vind dus niet snel iets duur. Maar EUR 10,- voor een bord patat, dat is heel normaal. Pizza’s van EUR 22,- ook. Hou daar dus even van tevoren rekening mee. Niets zo erg als ter plaatse dingen niet kunnen doen, omdat het allemaal te prijzig is. En misschien moet je even een terrasje minder pakken dan je gewend bent.
Kopje koffie drinken op de Gotthard-pas, EUR 25,-, wel met een lekker stuk verse bramentaart. Mjom!

Beste reistijd

Volgens mij is het er altijd leuk. Of het nu vriest en snerpend koud is, als alle bloemetjes net in bloei staan of in het zonnetje op een terrasje. Ik heb me laten vertellen dat het er zeker in december ook zeer de moeite waard is, dan is de hele Seebrücke versierd met talloze kerstlampjes en loop je door een tunnel van lichtjes.

Luzern08

Luzern, ik zou er ook trouwerig van worden.

Excursies

Ik heb mijn best gedaan een paar toffe excursies voor je te vinden. Wat dacht je van deze?

Print Friendly, PDF & Email