Het is al weer enige tijd geleden dat je een interview las op Wandernan. Ik speel met de gedachten om daar toch weer een item van te maken. In de tussentijd stuitte ik het op het verhaal van deze bijzondere man: Casper Pouw. Hij is re-enactor in het Vikingdorp in Ribe. Ik wilde daar veel meer van weten! Ik heb enorm gelachen om zijn verhaal over de Amerikanen… 

Een re-enactor, daar hebben vast niet heel veel mensen direct een idee bij. Vertel eens wat je doet in/voor het Vikingcenter in Ribe? En hoe kwam je daar terecht?

Een re-enactor is iemand die historische gebeurtenissen naspeelt.
Ik kan er wel uren over vertellen. Deze uit de hand gelopen hobby is een echte passie geworden. Ik ben er dagelijks min of meer mee bezig. Als kleine jongen had ik altijd interesse voor de Vikingtijd, vooral omdat er zo weinig over bekend was. In de schoolboeken werden ze afgeschilderd als barbaren, moordenaars plunderaars etc.
Circa tien jaar geleden heb ik me bij een aantal mensen aangesloten, welke zich bezighielden met het naspelen en uitdossen zoals het vroeger was. Bij mij kwam al snel de fascinatie voor de Vikingtijd bovendrijven, ik zocht steeds meer info. Hoe en waarmee kleedden ze zich? Welke wapens en gereedschappen weren er gebruikt? Na ongeveer twee jaar heb ik met een aantal goede vrienden dit clubje verlaten, omdat we veel meer wilden.
We hebben tenten en historisch keukenmateriaal aangeschaft, onze kleding op orde gemaakt (alleen 100% wol en linnen), vervolgens was ons eerste kampement in Archeon een feit.
Daarnaast mochten we maandelijks naar de middeleeuwse boerderij op Park Schothorst in Amersfoort. Binnen de kortste keren kregen we er heel veel vrienden bij, die ons overstelpten met informatie.
Het was een sneltrein waar we in zaten. Het jaar erop waagden wij de kans en schreven ons in voor de fightweek in Ribe.
In dit openluchtmuseum komen in die week jaarlijks honderden andere Vikingen samen om het publiek kennis te laten maken met hun vaardigheden (ambachten en vechtkunst)
Al snel voelden we ons hier thuis, we herkenden elkaar.
Zo hoorden we ook van de meimarkt in Ribe, de eerste grote jaarlijkse Vikingmarkt van het seizoen. Er was alleen één grote maar,… Je kunt alleen deelnemen, wanneer je uitgenodigd wordt. Ik had het geluk, dat wij inmiddels bij een grotere groep mochten horen, die tijdens de meimarkt het Langhuis in bezit nam.
Van daaruit kregen we een basis. Want de marktplaats tijdens internationale Vikingmarkt is erg vol. Iedereen wil zijn/haar waren aan de man brengen. Niet alleen voor de bezoekers, maar vooral onder elkaar.

Nu heb ik samen met een kameraad een kraam bij onze tent, waar we ook onze vaardigheden als ambachtsman laten zien. Hij als leerbewerker, ik als maliënbewerker en sierradenmaker (van maliën).

Ik ben inmiddels ruim tien keer in Ribe geweest, soms alleen voor een weekend om te trainen.

Ik kijk er naar uit om een uitnodiging te krijgen voor de meimarkt van dit jaar!

Kan het zijn dat we je hebben gezien tijdens de vakantiebeurs?

Wij vinden de plek zo geweldig, dat we er hiervoor in Nederland promotie maken. Afgelopen september, werden wij benaderd door de directie om op de Legoworld beurs te staan en de kinderen replica’s van muntjes (echt zilver) te laten slaan.
Wij werkten daar samen met mensen van Legoland Billund, TUI en Visit Denmark.
De samenwerking liep zo goed, dat Visit Denmark ons voor de vakantie beurs heeft uitgenodigd om daar 2 dagen het publiek te vermaken en info te geven op het Scandinavië-plein.

Hoe bereid je je voor op je rol?
Als we deze hobby uitoefenen, is het niet zo dat we een rol spelen, we doen niet aan fantasy. We blijven onszelf, al spreken we elkaar wel vaak aan met onze Vikingnaam.

interview met een viking - 1

Zijn er ook nog andere rollen die je op deze manier zou willen spelen? Andere historische momenten die bij je passen?
Ik maak ook wel eens deel uit van het Franco Vlaams Contingent. Deze organisatie speelt vooral de slag bij Hastings in Engeland na. Deze slag wordt oktober 2016 weer gehouden in Engeland. Het is voor mij een klein uitstapje, maar het speelt zich wel af in de Vikingtijd…

Vikingen is eigenlijk ook een werkwoord, het betekent reiziger in de ruimste zin van het woord. Het kan zowel handelaar, ontdekkingsreiziger, als krijger en plunderaar betekenen.

Je vertelde al dat je je maliën bewerkt en je uitrusting in orde maakt. Hoe gaat zoiets?
Ik werk als ambachtsman met gesmede tangen. Die koop je niet zomaar even in de bouwmarkt, er zijn speciale websites waar ze te koop zijn. Hetzelfde geldt voor de wapens waar we mee vechten. In Polen en Tsjechië zijn veel smeden die dit doen, in Nederland zijn er nog maar een paar.

Veel dingen proberen we wel zelf te maken. Hebben we de skills niet, dan is onderling ruilen altijd een optie. Onze schilden maken we bijvoorbeeld zelf.

Wat is het grappigste wat je hebt meegemaakt?
Het grappigste wat we meegemaakt hebben vond in Ribe plaats. Een groep Amerikanen vroegen de directie daar, hoe hij het toch presteerde om al die Vikingen in zijn reservaat te houden…
(*noot van Wandernan: hier moest ik heel erg hard om lachen, gekke Amerikanen toch…)
En Japanners die vroegen, hoe de gebouwen in de winter worden opgeslagen. Alsof we lucht uit die enorme massa’s hout laten lopen, de boel oprollen en op een plank in het magazijn leggen.
We lopen ook wel vaak tegen onwetendheid aan van publiek. Mensen die niet geloven dat ons vuur echt is en hun kinderwagen er rustig vlak naast zetten met kind erin.
Of wanneer ze denken dat het vlees aan het spit niet echt is. Euhm,..ja, wat moeten we dan eten? Pizza’s laten aanrukken?
(*noot van Wandernan: In Ribe zit wel een goede pizzeria hoor!)

Wat vind jij het grootste verschil wat wij hebben met de Denen? En wat komt juist verrassend goed overeen?
De Denen zijn best gastvrij, alleen ze kijken wel eerst erg de kat uit de boom. Wij Nederlanders zijn veel meer outgoing, gemakkelijker in de omgang. Maar je kunt er vrienden voor het leven maken, als je ze accepteert zoals ze zijn.

Is dit pure vrijwillige liefhebberij? Wat krijg je er voor terug?
Heel veel voldoening. Ik heb asperger met pdd-nos, en deze hobby maakt het mij mogelijk om hier boven uit te stijgen, ook in het moderne leven. Het geeft me veerkracht, doorzettingsvermogen. Maar vooral heeft het me dichter bij de natuur gebracht.
We leven in een consumptie- en wegwerpmaatschappij en de hobby heeft me geleerd wat bewuster met wat je hebt om te gaan. De mensen vroeger gebruikten alles , totdat het kapot en niet meer gerepareerd kon worden. Nu moeten we tien keer per jaar nieuwe kleren halen, omdat het uit de mode is. Pft! Je bepaalt je eigen mode. Het is voor mij niet belangrijk om anderen in hun doen en laten te volgen. Maar om mijn eigen spoor te trekken. Te ontdekken wie ik zelf echt ben en waarvoor ik sta.
Ik wil wel heel duidelijk zijn, dat we in deze hobby, niet een politieke stroming of religie of wat dan ook maar volgen. Vele bikers komen bij ons kijken , omdat ze zich verbonden voelen, door de runen teken, net zoals extreem rechts. Daar willen we niets mee te maken hebben. We beelden een tijd van ruim duizend jaar geleden uit.

Met hoeveel mensen werk je samen?
Met hoeveel mensen ik werk? Als viking re-enactor eigenlijk dan met iedereen die op zo’n evenement aanwezig is. Soms betrek ik ook publiek erbij, als ik een stuk van de slavenhandel laat zien.

Vertel…
De Scandinavische volkeren namen regelmatig mensen mee uit dorpen , die ze overvielen en deze werden als slaaf gebruikt.
Ook arme mensen verkochten zich soms voor enkele jaren als slaaf, zo waren ze gewaarborgd van eten, kleding en onderdak. Een eigenaar behandelde normaal gesproken zijn slaven goed, want het vertegenwoordigde een grote waarde.
Via het oosten (Byzantium), kwamen de Rus-Vikingen ook in aanraking met een ander soort slavenhhndel. Deze was veel bruter. Die slaven werden wel eens door de handelaren afgeranseld. En nee, dat is geen pretje. Ik heb het wel eens laten zien. ‘Mijn’ slaaf en ik weten precies wat we doen, zonder elkaar echt pijn te doen, terwijl ik hem wel met een zweep sla.
Ook probeer ik ‘mijn’ slaaf aan het publiek te verkopen, of mensen uit het publiek als slaaf te kopen. Dit kan schokkend zijn, maar we willen heel duidelijk die handel naar voren brengen, dat zoiets toen heel normaal was. Na de demo, bedank ik ‘mijn’ slaaf altijd dat hij het weer heeft willen doen. Want zonder hem kan ik niks.

Het ziet er zwaar uit, die helm en maliënkolder? Wat weegt zoiets?
Een complete krijgersuitrusting, gambeson, maliënkolder of lamellarpantser, helm, schild, wapens, handschoenen en armbescherming is redelijk zwaar. Het kan snel oplopen tot ca 25 kilo en dan mag je er nog mee rennen ook.
Maar er zijn ook veel krijgers die zich tot het minimum beperken, want niet iedereen kon in de Vikingperiode zich een zware bepantsering veroorloven. Dat was voorbestemd voor de rijken en hun lijfwachten. De meeste mensen hadden nagenoeg geen of heel weinig bescherming (boeren).
Wij trainen wekelijks met onze wapens. Om de sport en om de veiligheid tijdens de grote publieks evenementen, want een zwaard, al is hij niet scherp, blijft een wapen.

Welke reactie’s krijg je uit je omgeving?
Hm, reacties uit mijn omgeving. Die zijn heel wisselend!
Er zijn mensen die denken, dat ik er thuis ook zo erbij loop en oude goden vereer en dat soort dingen. Veel mensen vinden het ook erg fascinerend, omdat ik buiten de gebaande wegen durf te gaan. Kennelijk moet je met deze hobby wel een beetje hippie zijn ofzo. Haha, misschien is dat ook wel zo.
In ieder geval, wordt iedereen in de hobby gerespecteerd om wat hij is.. (behalve bij aso-gedrag). De vriendschappen die je hier sluit gaan dieper dan een moderne vriendschap…

Waar slaap je tijdens zo’n evenement?
Je kunt een Vikingtentenkamp misschien ook zien als een camping. We slapen, koken en leven er gewoon. We hebben het luxe. Velen hebben eigen historisch bedden, tafels en stoelen. Grote luifels, waar je onder lekker droog blijft als het regent. Lekker warme vuren, goed eten en drinken, want feesten kunnen wij ook. Aan het einde van de fightweek (begin augustus) is er op zaterdag een enorm feest, de krijgers leggen allemaal tien euro in. Het grote langhuis wordt aangekleed met alle vaandels van de verschillende groepen en met schilden aan de muren.
Mensen zingen, vertellen verhalen, op een groot vuur wordt allerlei wild bereid. Er is genoeg te drinken, het is enorm indrukwekkend, elke keer weer…

interview met een viking - 2

Hmmm, ze zouden een soort VIP-arrangementen moeten hebben waarmee je voor 1x zoiets mee zou kunnen maken. Feesten met de Vikingen! Het lijkt me wel een wishlistding,

Fotocredit paardenfoto: Mittelalter Seelenfanger

Print Friendly, PDF & Email