Een lezeres vroeg mij: ‘Wat vind jij leuke uitstapjes met kleine kinderen?’
En ik weet het nog zo goed, dat ik daar tegenaan schopte toen ik Noor net had. Want wat vond ik het vervelend dat we niet meer konden doen wat we voorheen deden in het weekend (bank hangen, stadjes bezoeken, spontaan naar de film, samen sporten, uitgebreid koken). We moesten het wiel echt opnieuw uitvinden en na enig onderzoek lukte dat prima.

Wandelen

Als eerst kom ik bij wandelen. Ik vond verschillende sites waarbij we op andere plekjes in de buurt gingen wandelen. Of een stadswandeling van het VVV deden in een stad in de buurt die we allang kenden, maar nog niet als toerist.
Via Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en verschillende wandelsites kom je op de leukste plekken.
Bij Staatbosbeheer heb je een aparte sectie voor ‘speelbossen’ welke dan weer leuk zijn voor grote broer of zus.
Ik ken echt heel Noord-Holland op mijn duimpje. Alleen Volendam blijf ik een hellhole vinden. Sorrynotsorry.
Fietsen en varen vonden onze schatjes ook heel erg leuk.
Speelparadijs

Ja, echt. Het was even wennen voor mij, maar uiteindelijk vind ik de speelparadijzen en krijspaleizen echt leuk. Niet wanneer het buiten regent in in het weekend midden op de dag. Nee, ik kies graag de peuteruurtjes, vroeg in de ochtend of tegen etenstijd. Dan gaan de meesten naar huis en kan ik zelf ook nog even ongegeneerd spelen.
Telefoon thuis laten en lekker mee spelen is mijn advies.
(ik doe het ook wel eens niet, dan zit ik gewoon te werken… ja.)

Kinderboerderij

Lekker spelen in de prut, op mini-tractors en konijnen aaien. Helpen bij de pony’s etc etc.
In het verlengde daarvan vind ik een bezoek aan een werkende (bio)boerderij ook een leuk uitstapje. Zo zien de kids waar de melk vandaan komt. Vaak is er iets te spelen en kun je iets lekkers mee naar huis nemen.
In het verlengde daarvan vind ik de dierentuin ook heel leuk. Zeker wanneer je dichtbij een grote dierentuin woont, dan zou ik daar een abonnement op nemen. Zelf wonen te ver weg en hebben we hier in de buurt een aantal kleinschalige dierentuinen, waar we graag komen.

Dit is naast de kinderboerderij in CenterParcs de Vossemeren

 

Zwemmen

Zelfs met heel kleine kinderen super leuk om te doen!

Het tuincentrum

Overdekt. Inspiratie opdoen voor huiselijke gezelligheid en meestal is er in de grote ook een restaurant mét speelhoek. Enig voor kids.

CenterParcs

Ja, dat was voor ons toch wel een ontdekking. Zo fijn dat de kinderen er álles hebben wat ze van nature leuk vinden. Autovrij, of autoluw, veel speeltuintjes, lekker buiten zijn, heerlijk zwemmen. Uit eten gaan is hier ook echt een feestje met kids. Ja, ik kan niet anders zeggen dan dat ik het voor jonge ouders een paradijsje vind. Net als Hof van Saksen trouwens!

We zijn trouwens ook met Noor (4) en Pippa (10 mnd) een maand op reis geweest richting het zuiden. Dat ging ook prima. Voor baby’s geldt eigenlijk dat ze vooral aandacht heel leuk vinden. Als ze op tijd hun eten en drinken krijgen en aan slaap toe komen, is het goed!

Kinderpretparken

Er zijn pretparken die voor kinderen onder de twee jaar al leuk zijn. Zo heb je Sprookjeswonderland en Julianatoren, maar waarschijnlijk bij jou in de buurt ook nog andere mogelijkheden.

Tips met twee kinderen; neem een comfortabele wagen mee, waarin de kleinste gewoon kan slapen. Ook in druke pretparken zijn rustige plekjes te vinden. Meestal lukte het ons om Pippa in slaap te wandelen als ze er aan toe was. Natuurlijk kun jij het ‘geluk’ hebben dat jouw kind het niet pikt. Dan moet je een afweging maken. Doe je je kind een plezier me zo’n dag weg? Nee? Kies dan voor een halve daguitstap en ga op tijd weg óf zoek oppas voor het jongste kind.

Print Friendly, PDF & Email