Heb jij tips voor de herfstvakantie nodig? Ik ook soms. Met deze vakantie kan het alle kanten op qua weer. Ik geef je mijn tips per interessegebied van de kinderen. Deze lijst is ook budgetproof en ik heb ook gratis tips toegevoegd per interesse.

Alles willen weten kindjes

Ga naar een (kindvriendelijk) museum:

  • Natuurmuseum Brabant in Tilburg
  • Kaap Skil op Texel (gedeeltelijk buiten)
  • Marinemuseum in Den Helder
  • Bakkersmuseum in Medemblik
  • Tropenmuseum, Body Worlds, Ripley’s Believe Ir Or Not in Amsterdam
  • Beeld en Geluid in Hilversum
  • Spoorwegmuseum in Utrecht
  • Kinderboekenmuseum in Den Haag
  • Huis van Hilde in Castricum (zeker leuk voor kids die net met geschiedenis beginnen)
  • Madurodam, leer alles van waar een klein land groot in is en bezoek de allernieuwste attractie de Waterwolf in Den Haag

Bij bezoekerscentra is de entree gratis. Wij vinden dat altijd een hele toffe manier om educatie te combineren met een dag uit. Het leuke van bezoekerscentra is ook dat wat je binnen hebt gezien of ontdekt, buiten direct kunt bekijken.
de Hoep in Castricum
Dwingelerveld
– Drents Friese Wold
Mar en Klif

Gratis musea:
Juttersmu-ZEE-um (juttersprullaria) – Zandvoort
Archelogisch museum – Haarlem
Museum Vrolik (anatomie) – AMC, Amsterdam
Futureland (toekomst, techniek) – Maasvlakte
Eye (filmmuseum) – Amsterdam
De Zaanse Schans (historisch erfgoed) – Zaandam

Budgetproof: zoek naar kleine musea, ook deze hebben vaak al genoeg te zien voor kleine kinderen. Zo waren wij laatst naar museum de Dorpsdokter in Hilvarenbeek. De kinderen vonden het geweldig leuk. Kosten totaal voor 1 volwassene en twee kinderen: EUR 3,50.
Op sites als Kidsproof kun je deze mogelijkheid ook gewoon aanklikken ‘gratis’ of ‘budgetproof’ en museum.
Lees verder deze post over de leukste musea van Noord-Holland.

Vliegtuiggekken

Ga vliegtuigen spotten, het liefst bij Schiphol. Check van tevoren het baangebruik op Vliegtuigspotter (daar vind je ook de beste spotplek en hoe er te komen).

Doe de tour ‘Behind the Scenes‘ en breid je dag uit met kijken op het Panoramadek. En misschien een frietje bij McDonalds naast de Buitenveldertbaan? (check wel even of deze in gebruik is, vaak niet namelijk ;-))

Het Aviodrome is een geweldig leuk en interactief museum.

Cocooners

Soms (vaak!) zijn kinderen toe aan lekker thuis rommelen. Voor jezelf ook een uitgelezen kans om een maskertje op te smeren, iets op te ruimen wat al lang een doorn in het oog is of om gewoon lekker met een kopje koffie voor je uit te staren.

Ook leuk:

– maak een thuisbioscoop. Het maken is al even leuk als het kijken. Joggingbroeken en dikke sokken aan, hapjes op tafel, een film uitzoeken, languit op de bank of kussens op de vloer. Tip op Netflix: Coco.

– disco! Iedereen mag een paar nummers noemen. In de wachtrij op Spotify en dansen maar…

– toch maar even de deur uit naar de bios?

Foodies

– maak samen uitgebreid diner voor iemand die vandaag wél aan het werk is. Een menu bedenken, mooie producten zoeken, de tafel extra mooi dekken, een gezellig muziekje aan…
– eerder genoemd bakkersmuseum in Medemblik is ook erg leuk!
– koekjes bakken (en verkopen voor kleine ondernemers)
– scoor een Social Deal voor een high tea
– brunchen in de Bakkerswinkel – Westergas, Amsterdam
– foodmarket! De Hallen in Amsterdam, de Markthal in Rotterdam of een bij jou in de buurt.
– pannenkoeken eten en verkleden bij Ootje Konkel – Hoorn of Hans en Grietje in Zeewolde

Ondernemers

Wil je geld verdienen? Ga een dag opruimen in huis en vind verborgen schatten die niet meer gebruikt worden, maak mooie foto’s en zet ze op Marktplaats, nodig de mensen uit, doe al het geld in een pot… Funfunfun!
De app Reshopper is van Deense makelij en ziet er dus fantastisch uit. Niet stiekem gaan shoppen hè?
Boeken, dvd’s en cd’s kunnen op Bol.com.
Misschien nog iets sneller, check de site Meuk is Leuk (haha!) om te zien waar er in de buurt een rommelmarkt is waar je kunt gaan staan.
Wij sparen op deze manier een tripje naar Disneyland of Europa-Park bij elkaar. Als de kinderen geld vinden, dan gaat dat in de pot. Geld voor verjaardagen (zowel van ons als van hen) gaat in de pot. Dat gezamelijke doel werkt zo leuk!
Maar je kunt het natuurlijk ook iets kleinschaliger aanpakken. Lukt het jullie om in een week zoveel geld bij elkaar te verdienen voor een dagje CenterParcs bijvoorbeeld?

Stagebeesten

– naar de theater, check vooral ook de kleine theaters in de buurt (zeker met kleine kinderen)
– doe een rondleiding bij het Nationale Ballet

In de herfstvakantie worden in bijna elk theater speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen. Je kunt natuurlijk kiezen voor een grote productie zoals Nijntje, Buurman & Buurman of iets van dien aard, maar check ook zeker de kleine theatertjes in je omgeving. Vaak zijn deze, zeker voor kleine kids, net wat intiemer en zeker interactiever. Buiten dat zijn kaartjes voor de voorstelling nog een stuk voordeliger ook. En daarbij een meet & greet met ‘de sterren’ is hier een stuk makkelijker.

Avonturiers

Neem een rugzak met lekkers en een fototoestel mee en kies een plek uit die je wilt gaan bekijken. Naarden vesting? Een leuk stadje? Zoek op internet alvast naar een mooie stadswandeling die je gratis kan uitprinten.

Ik noem er vast een paar, maar je weet zelf vast iets leuks bij jou in de buurt:
Orvelte
Giethoorn in Overijssel
Bergen in Noord-Holland
Medemblik, Hoorn of Enkhuizen.
Leeuwarden

Leuke steden in Nederland met kinderen:
Amersfoort
Amsterdam
Den Haag

Een lekker nachtje hotellife? Denk eens aan Bilderberg de Buunderkamp of Bilderberg het Speulderbos en wentel je in luxe. Met 1 of 2 nachten weg voel je je weer helemaal herboren en kom je terug met een fijn verhaal. Ik vind die microreisjes erg leuk om 1-op-1 te doen met de kinderen.

Ga lekker fietsen. Bijvoorbeeld in Haarlem!

Fashionista’s

– shoppen in Amstelveens Stadshart (H&M, Bijenkorf, Sergent Major, Tumble ‘n Dry, Scotch & Soda)
– overdekt shoppen in Heerhugowaard (We, Hema, Baby Talk, H&M, C&A, Zeeman en Name-It) Daarna naar de bios, of eten bij Stroming, de Beren of Wonders.
– lekker naar de kapper met je kleine fashion addict, mooi laten invlechten én een kleur in het haar
– nagels lakken (er zijn verschillende beautycentra die moeder/dochterbehandelingen aanbieden!)

GRATIS OPTIE:
Maak thuis een beautydag. Telefoon weg. Lekkere sapjes maken. Nagels lakken, een maskertje doen. Een collage maken van oude fashion magazines.

Dierenvriendjes

– een middagje ponyrijden, tosti, borstelen, rijden en een warme chocomel
– kijken op de boerderij er zijn in elke streek werkende boerderijen te vinden waar kids mee kunnen kijken
– naar het aquarium (Sealife Scheveningen,Fort Kijkduin in Den Helder)
– geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse bos (gratis)
– boerderij Zorgvrij in Spaarnwoude (gratis)

Natuurlijk, altijd leuk, een dagje naar de dierentuin. De meeste Hollandse dierentuinen hebben ook prachtige overdekte gedeeltes.
Lees hier mijn posts over Artis, Dierenpark Amersfoort, BlijdorpWildlands Adventure Zoo, Zoo Veldhoven, de Beekse Bergen, Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Hoenderdaell, van Blanckendaell en Planckendael (Mechelen BE).
In het najaar zijn er vaak goede entreeprijzen te vinden op Social Deal of via Vakantieveilingen.

Ook leuk; probeer vegetarische recepten uit deze week. Recepten die je makkelijk kunt toepassen doordeweeks. Niet alleen liever voor de beesten, maar indirect ook voor de zeespiegel.

Boekenwurmen

Wist je dat je het echte muizenhuis van Sam & Julia kunt bewonderen in de openbare bibliotheek van Amsterdam, ofwel de centrale OBA op het Oosterdokseiland (10 minuten lopen vanaf het CS).
Ben je of woon je in de buurt van Oosterhout? Ook deze bieb is een hele ontdekkingstocht.
De bieb van Den Helder heeft zojuist een prijs gewonnen voor beste openbare bibliotheek van de wereld! Reden te meer om dat even te checken (School7 )

Behalve dat, is er in elke andere bieb natuurlijk van alles te beleven in de herfstvakantie, check de site van jouw plaatselijke bieb. Ook als je geen lid bent kun je vaak deelnemen aan de activiteiten. Overigens is een lidmaatschap voor je kinderen gratis.

GRATIS: organiseer een ruilmarkt met vriendinnen, alle boeken op een hoop, limonade en lekkere hapjes en uitkiezen maar.

Outdoor types

Ha! Dat is mooi, de natuur is bijna altijd gratis. En vaak is er genoeg te spelen ook. Lekker naar het strand, bordjes volgen in het bos en sommige kasteeltuinen zijn gratis te bezoeken.

Hieronder het kaartje met speelbossen van Staatsbosbeheer.

Waterratten

– zwemmen bij CenterParcs, boek wel van tevoren een arrangement, bij ‘de poort’ betalen is schreeuwend duur. Je kunt boeken met bijvoorbeeld ontbijt of diner erbij. Een leuke dag uit!
Check hier de website: Dagje CenterParcs
– uiteraard zijn er nog andere zwembaden, zoals het Tikibad (Wassenaar), de Bonte Wever (Assen) en Aqua Mexicana (Slagharen)
– ik kreeg als tip ook nog Swimfun in Joure en het Leeghwaterbad in Purmerend

Of zoek een zwembad bij je in de buurt op deze site.

Actiehelden en klimaapjes

Wil jouw kind alleen maar klimmen en klauteren, dan moet je zeker even naar de speeltuin. Joggingbroek aan, en gaan. Gratis speeltuintjes vind je natuurlijk in de buurt, maar wil je net even iets anders, check dan de site Uit Met Kinderen (deze site is duidelijk aan een update toe, prik daar maar even doorheen). Je kunt hier heel makkelijk filteren op ‘gratis’ en binnen een straal van 15km. Ik vind op deze site nog altijd dingen waar we nog niet aan dachten of waar we nog niet geweest zijn. En zeker ook grotere gratis speeltuinen!

– karten
– paintballen
– trampolinespringen

Pretparkjunkies

Goede wijn behoeft geen krans. De Efteling ken je. Maar denk ook aan Julianatoren (Apeldoorn) en Sprookjeswonderland (Enkhuizen) die beide in andere sferen zijn met heksen en pompoenen.
Verder tippen wij Slagharen mét zwembad als topper die niet meteen een rib uit je lijf kost.

Mijn algemene tips voor de herfstvakantie

Ik zorg altijd dat ik een plank in de kast vol heb staan met handige bakjes voor onderweg, zodat ik snel weg kan zijn als ik wil. Klikbakjes met pistachenoten of cranberries zijn bij ons favoriet.

Check Social Deal, Vakantieveilingen, je airmilessaldo, of er nog ergens een pluim ligt etc voor je weg gaat. Maak die punten op en zorg dat je niet teveel betaald.

In mijn Wunderlist-app heb ik een lijstje met dingen die ik nog eens wil doen. Op een dag dat we het even niet weten (en wel weg willen… soms is gewoon thuis lummelen ook leuk) pak ik mijn lijstje erbij.

Vlak voor de vakantie’s check ik vaak Kidsproof in mijn omgeving. Ik vind het daar ook fijn dat je bv de ‘gratis’ optie aan kunt zetten.

Maak voor de vakantie met zijn allen een blad waar je dingen op zet die jullie graag willen gaan doen. Kleine kinderen kun je een beetje helpen. Laat grotere kinderen vooral zelf zoeken, ze komen vast met dingen waar je zelf niet aan hebt gedacht. De dingen die je niet hebt gedaan, zijn misschien leuk voor de weekenden erna.

Print Friendly, PDF & Email