Gastblogger Antoinette over Texel.

Wat is ons eigen land toch mooi en al helemaal als het weer meewerkt!

Op vrijdagavond vertrokken we met de boot vanuit Den Helder naar het Noord-Hollandse waddeneiland Texel. Nu schreef ik eerder al over Ameland en Terschelling, de wadden vind ik een heerlijk gebied om te bezoeken. Het weer beloofde mooi te worden, dus ik wilde me wel aan kamperen wagen. Kamperen met slecht weer is nu eenmaal niet mijn ding, maar met mooi weer geniet ik volop van het buitenleven. Via de website van Texel Campings kwamen we terecht bij camping Kogerstrand in De Koog. Familie van ons verbleef in de nabij gelegen Juliana appartementen dus dat kwam goed uit.

Bij de camping verkochten ze grote houten haringen, dus mijn vriend vroeg: Is de grond hier heel zacht? Het antwoord van de receptioniste van de camping was ‘Wat dacht u zelf in een duingebied’. Wij dachten een cursusje klantvriendelijk kan hier geen kwaad. Maar al met al beviel de camping goed en dat vooral vanwege die schitterende ligging. Ja, ja in de duinen dus! De camping bevindt zich slechts een paar stappen van het strand en het is maar een korte wandeling naar het dorpscentrum. Bij de camping vind je ook restaurant de Kaapsnol. We hebben dit niet zelf uitgeprobeerd, maar vonden de reclame in ieder geval opmerkelijk te noemen.

In het dorpscentrum van De Koog vind je verschillende restaurants met entertainment voor kinderen. Mijn neefje en nichtje van 4 en 5 jaar waren er ook en je merkte dat ze zich prima vermaakten en een leuke bijkomstigheid is dat de volwassen zich dan ook goed vermaken. Het plaatsje Den Burg is een stuk authentieker dan de badplaats De Koog, maar ja wanneer het 25 graden is, is het nu eenmaal lekker om dichtbij het stand te verblijven. Voor kinderen biedt het strand volop mogelijkheden. Daarnaast kun je bij Kikkert fietsen huren. Waaronder de kinder-ouder tandems. Zowel mijn neefje als nichtje genoten volop van het fietsen op deze tandems op het eiland. “Harder, harder fietsen” riepen ze in koor.

Een bezoek aan Ecomare was bij zowel mijn neefje als nichtje veruit favoriet. Door voorlichting over en opvang van zeehonden en vogels wordt hier aan bescherming van het Waddengebied gewerkt. Ook de huifkartocht van Jan Plezier was een leuke bezigheid. De tocht duurt maximaal drie uur en gaat dwars door het schitterende landschap van Texel, waaronder De Slufter.
De Zelfpluktuin is een andere leuke activiteit met kinderen. Fruit en bloemen kunnen hier zelf geplukt worden en bij vertrek worden afgerekend bij de kassa.

Voor volwassenen kan ik een rondleiding bij de Texelse brouwerij aanbevelen. In ongeveer een halfuur word je rondgeleid door de brouwerij, waarna je afsluit met een proefplankje van vier Texelse bieren. Alle horeca op Texel schenkt de Texels Skuumkoppe en soms ook andere speciaal bieren met toepasselijke eiland namen zoals Eyerlander of Stormbock (dit is afhankelijk van het seizoen). Op Texel worden de lokale producten allemaal met trots gepresenteerd en gepromoot door de lokale eet-en drinkgelegenheden. Uiteraard vind je hier veel lamsvlees op de menukaart. Texel is nu eenmaal bekend om de schapen. Verder wordt onder andere Texelse kaas, appelsap, het Texels Juttertje (kruidenbitter) en bonbons aangeboden.

Mensen met lef kunnen zich op Texel wagen aan een tandem parachuutsprong. Dit heb ik persoonlijk even gelaten voor wat het was. Er moest per slot van rekening nog wat tijd overblijven om naar het strand te gaan.

Mijn favoriete natuurgebied op Texel is De Slufter. Huur voor slechts acht euro per dag een fiets met versnellingen en fiets naar dit mooie gebied. Vervolgens kun je hier een wandeling maken, waarbij je volop vogels zult zien.

Texel is het grootste waddeneiland, zeker als je met kinderen op reis gaat, is het fijn dat je dan de auto mee kunt nemen. Naar Texel is dit geen enkel probleem. De auto kun je gewoon meenemen op de veerboot. Het retourtarief is afhankelijk van de reisdag. Helaas werd het heel snel maandag en stapten wij weer op de boot terug naar ‘Nederland,’ zoals mijn nichtje het omschreef.

Veel plezier op ons eigen Texel!

Print Friendly, PDF & Email