Hoor je ‘house of terror’ dan denk je waarschijnlijk aan een soort Amsterdam Dugeons-achtige belevenis. Niets is minder waar als je het Terror Háza of wel House of Terror gaat bezoeken in Budapest. Indrukwekkend is het echter wel. Terreur. Communisme. Oostblok.

Wat is er te doen in het terreurmuseum in Budapest?

Het terreurmuseum van Budapest is verdeeld over drie verdiepingen. Het is handig om alvast een klein beetje verstand te hebben van de recente geschiedenis van Hongarije. Het museum is gevestigd in het voormalig hoofdkwartier van de pijlkruisers ofwel de Hongaarse fascisten en antisemieten. In dit gebouw zijn vele plannen gesmeed om honderden Joden, zigeuners en andere minderheden de dood in te jagen.
Het museum gedenkt degenen die zijn omgekomen onder dit schrikbewind.
Je wandelt door de geschiedenis, langs memorabilia uit deze periodes. Alles wordt netjes uitgelegd tijdens een audiotour (engels).

Lunchfaciliteiten

Waarschijnlijk heb je na dit museum niet heel veel trek in lunch, anders raad ik je aan richting de rivier te lopen op de Andrassy út, je komt vanzelf leuke plekjes tegen. Een afrader is de theetuin in de buurt van het museum. Het lijkt een heel leuke bio/vegan toko, maar het eten is echt niet ok.

Voor kinderen van welke leeftijd is dit leuk?

Kinderen met een buitengewone interesse voor geschiedenis en enige kennis van het communisme kun je hier naartoe meenemen. Anders zullen ze zich heel snel vervelen.

Combineren met een bezoek aan?

Tijdens de Nederlandse fietstour wordt ook veel aandacht besteed aan het communisme. Een echte aanrader!

Praktische informatie

Prijzen terreurmuseum: HUF 2000 (EUR 6,50), audioguide HUF 1500 (EUR 5,-)

Website: Terror Haza

Adres: Andrassy út 60

Openingstijden: di t/m zo 10:00 -16:00

Ons bezoek duurde: 2 uur

Wandernan’s fotoboek van het terreurmuseumIk ben een in een cel gaan liggen. En even gaan voelen. Creepy.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

Print Friendly, PDF & Email